Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Éra DDR3 končí, ceny už významně klesat nebudou, spíš porostou

jo tak ddr3 od elpidy uz fakt dolu nepudou, ty uz maj dneska starozitnou hodnotu.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se nám ten vývoj zpomalil a v určitých věcech dokonce nenápadně zařadil zpátečku. Běžně lze sehnat nový PC/notebook se 4GB RAM a zároveň lze z druhé ruky sehnat obřích 16GB prehistorických DDR3 1600MHz do socketu AM3 za tisícovku. Přitom já mám doteď PC s 8GB DDR2 (slovy dédéerdva), které mají již veteránskou hodnotu.

Podobná absurdnost před 15 a více roky neexistovala ani náznakem. Tehdy totiž byla funkční konkurence a ne kartely (ať už aktivní-domluva nebo pasivní-sledování).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Podobná absurdnost před 15 a více roky neexistovala ani náznakem.“

Ha ha, tehdy to samozřejmě existovalo taky.
Asi nejsnazší upgrade nějaké staré vykopávky je nacpat tam RAMky co jen jde. A když se moduly vybrakují z jiných vyřazených počítačů, je to i zadarmo.

A samozřejmě se pak ta vykopávka mohla dostat na vyšší kapacitu paměti než nějaký úplně low-endový nový stroj.

Ale jinak bych příčinu viděl spíš na opačné straně:
Třeba na Windows 98 úplně v pohodě stačilo 32 MB RAM, Windows 2000 (SP4) bylo rozumné minimum 128 MB, čili x4, pro Windows XP 512 MB, čili zase x4, Visty chtěly 4 GB, čili dokonce x8- no a pak? S Windows 7 pořád stačily 4 GB a Windows 10 taky pořád jde provozovat na 4 GB.
Takže prostě před 10 lety 4 GB RAM na základní použití stačilo a dneska to pořád na základní použití stačí.
Tohle je to, co se změnilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl si ještě na vliv dostupných SSD a já to všechno beru, ale kdyby dneska výrobci CPU-GPU respektovali to tvoje „stačí", tak jsou běžné pasivně chlazené notebooky a přibalené box chladiče do desktopu bez větráku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nebylo to tak veselé. Sehnat levně DDR2 2GB moduly nikdy moc levně nešlo, navíc Intelí desky byly vybíravé, nebraly všechny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jestli se nepletu tak 2GB moduly nebyly úplnej standard u DDR2, ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Později byly, ale Intelí čipsety pro C2D/Q uměly jen určitou konfiguraci modulu, AMD byly míň vybíravé.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

já ti nevim, ale jak se vezme "stačilo" - že to zvládlo start Win bez intenzivního swapu? Moje zkušenost je jiná, na Win98 méně jak 64MB RAM znamenalo intenzivní swapování už po pár minutách činnosti, takže lépe 128MB. Pro 2000 stačilo na rozumnou činnost 256MB ale i to bylo už na hraně. XP si řekly o hodně, těch 512MB byl takový základ ale pro herní využití se počítalo každých 128MB navrch protože jak to začlo swapovat tak i dva 200GB 7,2k disky v RAID 0 dostávaly kotel. Sám jsem tehdy měl těch doporučených 512 ale radši jsem snížil frekvenci na 266Mhz abych mohl přidat 128MB modul a i to pomáhalo mnohem víc než vyšší frekvence. A i tak jsem měl prostředí XP maximálně ořezané aby byl co největší prostor pro aplikace. S odstupem a vyšším použitím internetu se s nástupem Visty pro XP stal ideál 2GB když už ta ramka nebyla tak drahá.
Ovšem závěr, že 4GB dnes také stačí je hodně zkratkovitý. Tento předpoklad stojí na tom že daný přístroj bude mít kvalitnější SSD co tu práci s virtuální pamětí tiše oddře. Rozumný základ je 8GB a při upgradu starších strojů co mají 4 se přidáním 8 modulu povýší na 12GB a to už je pohodlné i při použití ne příliš náročných her.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To asi záleželo co přesně na tom člověk dělal.
A ještě je potřeba mít na paměti, že ty nároky se měnily postupem času, třeba počítač s Win XP a 512 MB RAM v podmínkách roku 2002 bylo něco jiného než v roce 2007.

Já měl Windows 98 s 16 MB RAM a taky to šlo. Ostatně, v začátcích Windows 98 bylo 64 MB RAM docela astronomická hodnota (alespoň na naše poměry).
S Windows 2000 (SP4) jsem na množství RAM dělal experiment a jako minimální hranice mi tehdy vyšlo 96 MB (kdy systém přestal neustále swappovat a dal se používat).
Windows XP tu byly strašně dlouho, zpočátku to chtělo alespoň 256 MB a lépe 512 MB, ke konci jejich éry i těch 512 MB bylo málo.

„Ovšem závěr, že 4GB dnes také stačí je hodně zkratkovitý.“

Pro zařízení na které nemáte velké nároky to pořád stačí.
Nevím teda jak s Windows, já už primárně používám Linux, ale máme i počítač se 4 GB RAM a použitelný je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"""Pro zařízení na které nemáte velké nároky to pořád stačí."""

Obávám se, že od chvíle, kdy je i Chrome v pohodě schopen v klidu pozřít 8GB RAM a i 2GB VRAM to už nestačí. Jet na tom pojede vše (kromě lepších her), ale doby kdy se říkalo, "chceme jen to nejobyčejnější na ty internety" ... To už neplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.