Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová výbava do laboratoria aneb pohádka o jednom ESR metru

ESR_Micro_v4.0_2
Bylo nebylo: za jednou řekou a před jedním pomníkem minulého režimu bylo dvanáctero hrozných baráků a v jednom z nich měl kancelář jeden Behemot. Ten si tak jednoho lednového dne objednal ESR metr…

… to bylo přesně ve 23:59:14 dne 24. ledna přibližně kolem roku dvoutisícíhotřináctého. I druhého února vydal se balíček od výrobce a prodejce Mikhaila Klykova na cestu z Tveru (Moskevskaja oblast). Behemot se těšil, že si konečně splní přání, bude moci trochu zprofesionalizovat svoji dílnu a čtenářům zase poodhalit nějaké zákeřnosti vlka z černého lesa výrobců zdrojů.

Týdny plynuly. Nikde nic. I pojal Behemot podezření, že je něco v nepořádku, a začal do prodejce pravidelně hučet, že co se děje. Ten přislíbil, že se pokusí ztracený poklad najít. I vydal se do Ohnivých hor Moskvy na poštovní úřad, co se děje. Tam se od poutníka dozvěděl, že poklad byl ukraden nenechavými pařáty draka celních úředníků. Poutník mu také napověděl, že může zkusit jít na draka poslat do Moskvy stížnost, protože na přepážce se s ním nikdo bavit nebude, ale že je to těžký úkol a draka celníky možná nepřemůže.

ESR_Micro_v4.0_0

I vydal se Mikhail na cestu napsal Mikhail stížnost do Moskvy. Stále se nic nedělo a Behemot už začal být velmi neklidný. Jednoho dne se svěřil jednomu poutníkovi zákazníkovi, který u něj byl s vadným monitorem. Ten mu přislíbil, že může pomoci, protože do Ohnivých hor Moskvy on či jeho přátelé občas jezdí na odvážnou výpravu. I začal tedy Behemot po více jak třech měsících vyjednávat předání… Když tu najednou, sova mu přinesla zprávu někdo ze SUZu mu hodil do přihrádky lístek (protože na Strahově se přeci nedoručuje, že), který na poště směnil za dopis s výzvou k dodání informací k celnímu řízení.

ESR_Micro_v4.0_1

Behemot se skoro zaradoval, zbývalo mu už jen splnit deset úkolů aby dostal princeznu párkrát zajet na vyměňovací poštu pro listiny, vyplnit předepsaný tiskopis předepsaným způsobem podle mnohadesítekstránkovéhu manuálu, kterému dodnes pořádně nerozumí, zaplatit výpalné nenechavým celníkům, zaplatit výpalné poště (za to, že ta dělá něco, co on nechce, tak se dnes podniká) a vrátit zpět listiny. Sláva! Po třech a půl měsících a zaplacení výpalného Kradouskovi (nebo komukoli dalšímu kdo tam sedí) konečně zachránil princeznu získal ESR metr.

Jen malá rekapitulace:

  • objednáno/zaplaceno 24. ledna, zásilka obdržena 16. května = kdybych si pro to šel do Ruska pěšky, tak to stihnu zpátky i s rezervou
  • somrácká ruka státu mě zase obrala o další čtyři stovky za nic; nervy ani nepočítám
  • zhruba 14. května ruský celní sklad vyhořel, existuje podezření, že zaměstnanci toho už měli akorát a hodili tam hořící vajgl
  • mám v podstatě kontakt v Moskvě, takže příště už jedině přes něj
  • aspoň byly v ESR metru rovnou vloženy i dva články CR2032 (i přes zákaz přepravy „nebezpečných materiálů“ a informaci, že se to expeduje bez nich)

A trochu fakt na závěr: ESR/kapacitometr je model ESR Micro v4.0 od Radio devices. Nabízí rozsah měření ESR od 0 do 160 Ω a kapacity od 0,02 do 65535 uF, přičemž kapacita je měřena z času potřebného k nabití konstantním proudem na 0,2 V. Měření tedy teoreticky nemusí být nijak extra přesné, nicméně poměrně dobře sedí i u velkých (400V+) kondenzátorů kvalitních značek, tudíž nižší hodnoty u těch šmejdských asi nebudou chybou měření (přičemž měření vychází srovnatelně u všech přístrojů v této třídě). Dobrou vlastností je změření napětí vlastních napájecích článků při startu přístroje a automatické vypínání po 40 sekundách (pro sklerotické trubky jako jsem já).

Kromě oprav budu ESR metr využívat k měření kapacity vstupních kondenzátorů a namátkově zhruba dvou kondenzátorů na sekundární straně každého zdroje, který v budoucnu dostanu k recenzi. Existuje totiž důvodné podezření, že špatní výrobci se naučili pracovat tak, aby v recenzích dostávali lepší hodnocení a falšují většinu vysokonapěťových kondenzátorů. Tedy konkrétně že např. vstupní kondenzátory mají kapacitu reálně o krok nižší, než je na nich uvedeno (820 místo 1000 uF, 680 místo 820 uF apod.).

Teapo_SZ_smejd_0

Pro začátek jsem si schoval dva kondenzátory z větve +5 V SB z jednoho zdroje Fortron typu OEM (možná se jednalo o verzi pro Partis, už se nevybavuji). Tento přestal po několika měsících fungovat, výměna problém odstranila. Nebudu přípomínat, že oba jsou opticky naprosto v pořádku. Model SC 1000 uF/10 V byl v pořádku, SZ 1500 uF/10 V je ovšem totálně mimo (viz snímky). Až tedy někde někoho uvidíte zase tvrdit, jak Teapa (a zvlášť ta nová, modrá!) nejsou tak špatná a jak i něco vydrží a podobně, tak dotyčnému udělejte přednášku o prdelích a idiotech a případně ho odkažte sem. O OST a podobně sběři ani nemluvě.

Teapo_SZ_smejd_1

Veškeré staré vypájené kvalitní kondenzátory, které tu mám a které jsem přeměřil, jsou naprosto v normě. Včetně general purpose Rubyconů CE W na 85 °C, vyrobených před jedenadvaceti lety, které jsem vypájel z našeho starého televizoru. Kondenzátory jsou tak staré, že jsem nenašel jediný datasheet či jinou specifikaci. Kapku rozdíl oproti známým šmejdským firmám, jejichž vadných produktů tady mám pytel, že?

Zdroje: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová výbava do laboratoria aneb pohádka o jednom ESR metru

Neděle, 3 Srpen 2014 - 20:07 | JP01 | Když si tu on dělá reklamu, tak ty si ji budeš...
Neděle, 3 Srpen 2014 - 19:15 | Behemot | Náhodnej kolemjdoucí si tady reklamu dělat 3/4...
Neděle, 3 Srpen 2014 - 18:44 | JP01 | Diskuze neslouží k reklamě. Pro ni je vyhrazen...
Neděle, 27 Červenec 2014 - 19:25 | Behemot | Dorazily první kusy ESR Micro nové verze v4.0s se...
Středa, 4 Červen 2014 - 11:05 | Behemot | Clo vyměřeno bylo…samozřejmě to ovšem mohla být...
Středa, 4 Červen 2014 - 11:01 | Behemot | Napřed si nastudujte co musí dělat obyčejný...
Středa, 4 Červen 2014 - 10:59 | Behemot | Neměří to intervalem vysokofrekvenčního proudu,...
Středa, 4 Červen 2014 - 10:53 | Behemot | Můžu dodat měřič založený na tomto návrhu, CT-...
Čtvrtek, 15 Květen 2014 - 21:15 | Milhaus | A je to tady ! ! ! Na http://www.avrtester.tode....
Středa, 14 Květen 2014 - 21:03 | Milhaus | Nová verze plošného spoje, nyní ve verzi 2.0 nové...

Zobrazit diskusi