Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropská komise dala Intelu téměř $1,5miliardovou pokutu

Super, kvůli těm šaškům z EU půjdou ceny procesorů zase hezky nahoru, přerazit... (a ano, jak se mezi sebou mlátí AMD a iNTEL je mi zcela ukradené, jde mi o dobrou cenu...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rrrrr: mohu tě uklidnit, kvůli tomuto rozhodnutí Intel zdražovat nebude. Toto rozhodnutí naopak velice správně kleplo Intel přes prsty a mělo by to podpořit konkurenci na trhu procesorů, čili spíše snižování cen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rrrrr: Když půjdou ceny Intelu půjdou nahoru, bude to jedině ku prospěchu věci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Mastodont
Tohle jsem nějak nepochopil. Zdražení Intelu by dle tebe bylo ve prospěch věci? Asi si nepamatuješ cenu AMD dvojjader před uvedením C2D. Skutečně tam AMD předvádělo svou cenovou politiku přímo ukázkově. Svůj první C2D jsem koupil levněji než nejpomalejší dvojjádro od AMD a tentýž den po smontování PC se dostal s výkonem nad nejdražší prodávané AMD, které tehdy bylo 3* dražší než můj procesor.
Ke prospěchu věci by bylo zlevnění Intel procesorů tak, aby si už AMD ani neškrtlo, na druhé straně by mohl být Intel žalován za to, že znemožnil AMD prodej :-)
Každá mince má totiž dvě strany a tak na jedné je ten fakt, že Intel zvýhodňoval ty, kteří preferovali jeho procesory a na straně druhé fakt, že totéž mohlo udělat AMD, jenže o tuhle exkluzivitu žádná firma nestála protože AMD nedovedlo plnit včas dodávky.
Kupodivu nemám nic proti AMD a tvrdím, že např. do HTPC se AMD díky skvělým a hlavně levným integrovaným grafikám hodí víc než Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na každú sviňu sa raz voda uvarí, som rád že sa uvarila aj na dlhoročného porušovateľa a cudzích patentov a zlodeja akým je intel. Dobré a lacné cpu je jedna vec, druhá je pretláčanie svojich sračkových produktov a nútenie oem odberateľov ich kupovať. Viz Intel GMA najhoršie grafiky planéty a ich podiel na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel tuhle pokutu dostane zcela zaslouzene a treba v budoucnu trochu omezi svy obchodni praktiky na hranici zakona (i za ni, jak vidno). O nejaky zdrazeni bych se nebal, nemuze si dovolit jit s cenama nahoru. Tim by maximalne predal dalsi cast sveho podilu na trhu AMD a o to asi nestoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste bych nechal at intel da 1 miliardu eur firme AMD jako odskodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Ynhell Pentagram
Ano skvělé přísloví, jen doufám, že ta vroucí voda brzy opaří toho pravého a to není v tomto případě Intel.
Porušování patentů??? Zapomínáš na skutečnost, že AMD a Intel si patenty prodávají. Tak už léta intel využívá instrukční sadu AMD pro 64bit a AMD léta vyrábí procesory s integrovaným paměťovým řadičem (nedej se mýlit patent patří Intelu nikoliv AMD) Kdyby se totiž prokázalo kradení patentů jedna nebo druhá firma by to šeredně odnesla.
Docela zajímavě pak může dopadnout jiná kauza a to je to, že AMD již nemá továrny na výrobu procesorů a procesory vyrábí třetí straba. To může znemožnit AMD využívání patentů od Intelu a výrobu procesorů vůbec :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> xxl:
Re: "AMD již nemá továrny na výrobu procesorů a procesory vyrábí třetí straba. To může znemožnit AMD využívání patentů od Intelu a výrobu procesorů vůbec"

... což se nestane, protože žádnej úřad si nedovolí zlikvidovat jedinou konkurenci na tak důležitém trhu. Ví to dobře jak AMD, tak Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rrrrr: tu pokutu ma intel za umyselne narusanie slobodneho obchodu a za umyselne udrzovanie VYSOKYCH cien procesorov, ktore by mali nizsie ceny keby intel nepodplacal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dneska je EU novy sasek policajt na vyberanie pokut ? co uz USA nema taku silu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu EU. Pročpak by se měla snažit přitáhnout a motivovat špičkové technologické firmy a specialisty, když jí stačí vybrat výpalné. Někdo holt ten socialismus živit musí...

Tohle je obyčejná bykrokratická prasárna a plácat o hodném AMD a zlém Intelu si můžete co chcete. Jako obvykle to stejně nakonec zaplatíme přímo, či nepřímo my (a nebuďte naivní, nějaká ta cesta se najde).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to WIFT
Můžeme na to pohlížet jak chceme ale pokud chce AMD nadále žalovat Intel, může se to obrátit proti nim. Nejspíš to dopadne tak že se AMD a Intel dohodnou a každý si bude plácat dál bábovičky na svém písečku, ale konečně je tu něco s čím může Intel vyrukovat proti AMD. Pokud by šlo o porušování patentů či licencí na patenty, mělo by to sice pro AMD likvidační charakter, nicméně to není důvod, aby se EU mohla postavit za AMD a povolit téhle firmě porušovat patenty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud se intel chova obchodne jako prase a narusuje uz tak chatrny prostor pro nemene schopnou konkurenci pomoci klacku pod nohama ... pak pokuta je presne to co si zaslouzi a muzete placat cokoliv o socialisticke evrope, nesouvisi to spolu nijak. Je to ozazka zlocinu a trestu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to MArk165
Pokud vím, systém který použil Intel používá řada dalších firem a nikdo to nekritizuje. AMD mělo naprosto totožné možnosti jako Intel ale nevyužilo toho. Někdo tomu říká čestné jednání a jiný totální neschopnost, záleží na úhlu pohledu. Přiznejme si i jinou skutečnost a to je to, že AMD nebylo schopné plnit nasmlouvané dodávky a tzak o exkluzivitu nikdo nestál.
Intel mohl použít i jinou taktiku, neuzavírat smlouvy o exkluzivitě a nabídnout levné procesory naprosto všude. jenže opět by se našel šťoural, který by plácal nesmysly o hospodářské soutěži, protože tenhle postup by byl pro AMD likvidační

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Evropská komise dala Intelu téměř $1,5miliardovou pokutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Intel zřejmě dostane od Evropské komise pozítří pokutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pao: A proc teda Intel dostal za toto same chovani pokuty i v jinych castech sveta? Nebo ze by EVROPSKA Unie, byla i v Asii? Hmmm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo o tom že je někdo levnější, ale o výhodné nabídce inteláckých produktů, když pc-firmy nebudou prodávat konkurenční produkty (AMD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc mi nejde na rozum. Jak může pokutu určovat Evropská komise? Tento institut by měl být obdobou vlády. A vláda žádné pokuty neurčuje. Ty určuje příslušný úřad (např. antimonopolní) nebo soud. Ale ne vláda!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde asi skoncia tie eura z pokuty? V koho asi vrecku...
 
Z akych vreciek to pojde je mi jasne uz teraz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jako nějací Evropští Komunisté budou teď diktovat Intelu komu a za kolik mohou prodávat ... kam jsme se to dostali, vždyť je to stejné jako za SSSR

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píše Solitary... nejde o ceny za kolik to prodával, ale o to, že jeli domluvy typu "no, když nebudete prodávat AMD, budete to mít o 40% levnější" - to není obchod, ale hnusná likvidace konkurence, za to by měli dostat přes prsty. Sám jsem uživatelem Intelu, nicméně cenová politika AMD je mi bližší, Intel mi v tomhle připomíná nVidiu, nebýt AMD, byly tady dneska GeForce 2 Pentium MMX za 30K. Každopádně konkurence je zdravá, těžíme z ni hlavně my :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-ivan-: To jsi na omylu. Co prodejci smějí a nesmějí prodávat, jim začal diktovat Intel. Dobře vím, jakým způsobem Intel "podporoval" distributory a výrobce sestav, kteří v době A64 stavěli výhradně na P4. Bylo jasné, že kdo bude stavět na netburstu, tomu skončí jeho produkty ve srovnávacích testech na spodních příčkách, ale přesto se to větším firmám vyplácelo, protože i přes tuhle negativí reklamu se měly z Intelu dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X: bud konkretni a napis co podle tebe delal Intel spatne, kdyz to vis. Ja jsem k teto zalezitosti mel v CR taky hodne blizko, a nemuzu rict, ze se delo neco spatneho. Naopak AMD bylo diky dobre praci IS pomerne viditelnejsi, o recenzich a testech ani nemluve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peca pospec:
Ale stejne se chovají i pivovary :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové xxl a -ivan- si asi nevidí "do huby"....přečtěte si nejdříve pořádně zač byla pokuta udělena a pak teprve pište názory do diskuze....jinak je to ztráta času pro Vás i nás jako čtenáře! Podle Vás by to dnes skutečně dopadlo tak, že byste si kupovali jednojádrové Pentium 4 na 1,8GHz za 30 tisíc....děkuji, nechci!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Carlos 014: bereš mi to z huby. Když jedu na výlet kamkoli, tak 70% hospod čepuje odporný Gambrinus (10°), kterej se fakt nedá pít. A přitom máme v republice x-set malých pivovarů, z nichž většina vaří piva svou chutí naprosto jedinečná. Tahle globalizace je na co.... (doplňte poručíka Hamáčka)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi asi nepamatas ceny prvych X2 Athlonov... tiez stali 20000 a magicky po prichode Core architektury od Intelu zlacneli na 5000.. takze AMD zdaleka nie je take neviniatko, za ake ho tu vsetci povazuju..
AMD si tiez mohlo vybudovat dobre vztahy s vyrobcami hw - lenze to by museli dodrziavat dodavky a dohody, mat kvalitne chipsety (v tej dobe - VIA bol srot, Nforce trpela detskymi chorobami ako SATA problemy)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2prophet (a ostatni): Uvedomte si, ze Intel je proti AMD firmou mnohonasobne vetsi. Predevsim proto, ze CPU (a chipsety pro ne) tvori jen nepatrnou cast jejich produktu.

Co by se asi stalo, kdyby AMD slo stejnou cestou a nabizelo mnoztevni slevy pro ty, ktery budou stavet AMD only ? No driv nebo pozdejs by to AMD polozilo. Intel si muze sklidem dovolit dodavat procaky za nakladny i nekolik let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2prophet (a ostatni): Uz to tu bolo napisane, nejde o ceny, ale o nekale praktiky, ktorymi Intel zmluvne zaviazal predajcov (bol to aj pripad jedneho distributora v SR), ze ak chce byt distributorom procesorov Intel, NESMIE mat vo svojom portfoliu prodcesory konkurencie. Takze u daneho distributora sa zhruba rok alebo dva v (oficialnom) sortimente nenachadzal ani jeden procesor AMD!
Toto je, za co Untel dostal pokutu a ja to plne schvalujem!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: jak jsem psal, mel jsem k disttributorum v CR a SK blizko a nikdy se to, o cem pises, nestalo (ze by Intel smluvne nekoho zavazal resp. ho neoficialne k tomu tlacil). Znovu - mas k tomu nejaky dukaz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tou slovenskou firmou bol myslim Asbis. Isty cas sa tam nedali kupit procesory AMD, a to prave v case Netburst P4. Kto tam nakupoval vie svoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon: Rekl bych ze EU ty dukazy ma.
Tohle neni o tom kolik ani za kolik intel prodava CPU, je to o tom ze pouzival nekale taktiky na udrzeni vyhody kterou mel.
Ono vyhrozovani a podplaceni vyrobcu pc jako DELL a podobne je docela ucinne protoze si nemohou dovolit zastavit dodavky ci zvysit ceny jako intel. Intelu bylo teoreticky fuk jestli doda vyrobena CPU dellu a nebo jeho konkurenci ale naopak vyrobce pocitacu by to klidne i polozilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prophet: asi si to pletes se serverovymi CPU a hadej za kolik ted intel prodava i7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> prophet:
Myslím, že je dost rozdíl využít situace a zdražit nejvýkonnější procesory, protože nikdo lepší nemá, a stav, kdy přijde zástupce firmy do prodejny a řekne "ukaže mi, kolik jste tento rok vydělali na AMD - když budete prodávat jen naše procesory, zaplatíme vám právě tolik, kolik jste vydělali na AMD".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slavomir + Rodney: Mnoho tvrzeni a dojmu, zadny dukaz. K Asbisu na Slovensku - to, ze se distributor rozhodne nenabizet AMD cpu neznamena, ze tak cini na 'natlak/prani' Intelu. Vim to z vlastni zkusenosti s nimi. Btw - je trochu paradox, ze spolecnost 'ISA Group', jakozto AMD Master distributor (tj. ten, ktery dodava ostatnim distributorum) je vlastne 'Asbis', resp. znali veci to vi, ostatni si muzou dohledat. Naprosta vetsina distributoru Intel v EMEA nabizi jak Intel tak AMD. Nekteri jsou i autorizovani disti AMD (IM, TD....). Administrativa EU a nektere jeji kroky jsou hodne diskutabilni, obecne. Jedna vec je vymerit pokutu, druhou veci je, jak to vse dopadne u soudu prvni instance apod....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Techdata, ATComputers - příklady firem v Česku, které intel zvýhodňoval cenově a přednostníma dodávkama, protože svého času přestaly prodávat AMD CPU.

Od intelu to samozřejmě byla sviňárna, protože vždycky dominoval trhu, podíl mu nešel ani pod 80 procent a přesto dělal podrazy na konkurenci.
V tomhle případě je pokuta víc než oprávněná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ekonomicka krize, kralovske platy a ruzne pozitky, coz musi nekdo zaplatit (nejdrive MS, ted Intel, pristim kandidatem je Google). Kdepak asi byly kontrolni organy v dobe, kdy se tohle udajne delo? Takze, mila EU a europoslanci, f.ck off i s vasi byrokracii a poplatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steven: Nesmysl. Zvyhodnovat dodavkami distributora - na ukor koho? Jedine dalsiho distributora, v tomto pripade KM nebo Asbis. Na tech par kusu, kolik s CR proda, by to bylo zanedbatelne cislo, i kdyby to byla pravda. Navic tri ze ctyr disti v CR jsou jen lokalni pobocky multinationals, takze dostavaji to, co jim centrala 'odsype'. ATC je samostatne, tak dostane to, co si naforecastuje. TechData se navic nikdy poradne s Intelem nerozjeli, nevim, jestli jeste vubec ma CR pobocka distribuci na Intel.

Co se tyce podilu na trhu -- bohuzel myslim, ze AMD bylo v CR v 'channelu' hodne uspesne (opet, jak jsem psal, diky dobre praci I.S.) a rozhodne nemelo jen 20%, ale mnohem vic. Tj. bylo vic videt u skladacu (u nekterych dokonce vyhradne...ie. ruzne Virtualni pokojicky), naopak Intel byl videt prevazne u klasickych MNC's (IBM, HP, Dell, ....) ktere legalne cerpali marketingovy coop fund (Intel inside) na prevazne tistenou inzerci (nemyslim vsak ze nejak obzvlastne ucinnou... a peknou). Asi tak. Jestli si nekdo neco zaslouzi nebo ne, bych prenechal soudum, a to, ze te nejak Intel necim tak moc zere, bych do toho netahal. Ale to je jen muj nazor :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon : nesmysl to teda rozhodne neni, vim, ze sveho casu Intel hodne tlacil a slo tam o celkem velke cenove bonusy na Intel CPU (a kvuli tomu treba ATC vydelilo vyrobu PC do extra firmy, kde je i dnes - sice uz z jinych duvodu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 prophet:
Pletes si normalni pravidla fungovani trhu a nekale praktiky podkopavajici spravnou funkci trhu. Ze nekdo nabizi "predrazene" nedostatkove zbozi, ktere lidi chteji, je normalni. Ze nekdo podplaci ci vyhrozuje prodejcum, aby neprodavali vyrobky konkurence je obchazeni pravidel volneho trhu a zpravidla i obchazenim zakonu. Zejmena kdyz ten nekdo je skoro monopol, na ty byvaji jeste prisnejsi pravidla - prave kvuli ochrane trhu a nasledne i spotrebitele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už vidím příští pokutu pro google za to, že nefiltruje dotazy vyhledávání...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon: No zrovna IBM je firma ktera ma dostatecne postaveni na trhu aby si ji nekdo jako intel nedovolil vyhrozovat bo by snim docela rychle vybehla.
A IBM take uz od zacatku nabizi servery s CPU jak od Intelu tak i od AMD a obe znacky take pouziva ve svych datacentrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IBM je spatnej priklad, stejne jako HP nebo treba Acer... tihle vyrobci se nikdy nenechali dotlacit k omezovani novych AMD produktu apod. Ukazkovym prikladem je treba Sony, ktery od nejakyho roku zcela prestalo AMD osazovat, kdyz v roce 2005 AMD zalobu podavalo, tak to byl jeden z prikladu, ktery se dostali na verejnost. Presny cisla si uz nepamatuju, ale Intel podminil dodavky svych procesoru uplnym zastavenim odberu od AMD na coz Sony prisoupilo, bylo to dokladany i komunikaci vrcholnych predstavitelu firem atp. A treba Dell, kterej chtel zacit delat i produkty s AMD zacal od Intelu dostaval procesory pod vyrobni cenou, jen aby si zachoval exkluzivitu (2 roky potom ale stejne zkoncila). tech pripadu byla hromada a v dobe ty podani zaloby toho bylo na netu spousta a jen malokdo pochyboval o tom, ze Intel jedna nezakone. Dneska uz to je ale dost zapomenuty a plno lidi tu mele nesmysly jak ho chudacka zla EK pokutuje za nic, pritom nevedi o cem mluvi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všichni zástupci EK a "spravedlnosti": říkáte, že Intel neměl požadovat od prodejců a výrobců exkluzivitu pro svou značku. Proč tedy EK nepokutuje výrobce automobilů, kteří takovou exkluzivitu od prodejců požadují?
Navíc, technická převaha AMD trvala dostatečně dlouho. Tak proč si nezadali výrobu i jinam a nevytvořili si své exkluzivní výrobce a prodejce. Hlad po jejich produktech byl. A ne malý. Kdyby byli jen trochu schopní a využili momentální převahu, Intel by nikdy nemohl takovou měrou tlačit na prodejce.
Jenže pánové z AMD nějak asi počítali s tím, že ty jejich hody budou trvat věčně. Co si mysleli? Že Intel nebude schopen něco vymyslet? Za problémy si mohou sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleme: Ak si automobilka vytvori predajnu ktora bude exkluzivne predavat jej auta tak je to ok. Ked si niekto zalozi firmu ktora bude exkluzivne predavat vyrobky od jedneho vyrobcu bez ohladu na dopyt - je to ok. Ale ked firma zostavujuca pocitace predava pc s amd aj intel procesormi a intel "zadotuje" predajcu nehoraznou sumou ktora predajcovi vykryje straty sposobene tym ze neskor uvedie na trh amd - tak to uz ok nie je. Ty v tom vazne nevidis rozdiel?! To je podplacanie a poskodzovanie konkurencie. To ze Intel ma v sucasnosti vynikajuce ceny dostatocne vykonnych procesorov je pravda a marketing sa tym nezabudne pochvalit. Paradoxom ale je ze tieto ceny su najma dosledok cenovej vojny po nastupe Core2 (a tiez dosledok oslabovania dolara v poslednych rokoch) - teda az po tom co AMD stratila vykonovu dominanciu a daleko po tom co intel rozbehol svoju akciu "neponukaj AMD, zhrabni cash".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fuk, pokuta, ne-pokuta, mne je to jedno. Ale co mne zajima daleko vic, ze kam pujdou ty penize. A ze jich tedy neni malo. Hmmmm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleme: jinak, co napsal rotavator je v podstate dumping. A ten je potlacovan ve volnem trhu kapitalizmu odjakziva. To znamena, ze pokud nejaka automobilka bude mit dostatek financi, aby mohla prodavat sve auta znacne pod cenu a tak konkurenci vytlacit, pak je to duvod na pokutu.A to udelal Intel (a taky Microsoft, a spousta firem, ktere si to dovolit mohli) ... prodaval sve procesory pod cenu (platil prodejcum) aby branil AMD zabrat trh. Volny trh v tomhle ponimani neexistuje a nikdy neexistoval. Pokud by nebyl takhle regulovan pak se muze stat, ze jednoho dne firma Microsoft nebo Oracle, kteri delaji (zatim) jenom SW budou exluzivne prodavat rohliky. Coz nakonec .. i pres odpor regulatoru stejne nastane diky globalizaci. Tak hlavy vzhuru a penezenky vyklopit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Ale opet to neni k veci. Takze - to, ze nekdo obcas tlaci na prodej sveho zbozi je zcela normalni - to delaji vsechny firmy a pokud tomu nekdo neveri, lze si do kapsy. Samozrejme na to muze pouzit, kdyz je to legalni, i treba mkt budgety. To pouziva kazdy, i AMD, i IBM, HP...proste kazda firma (podivejte se na stranky nejakeho vetsiho disti kolik tam probiha motivacnich akci....)

K tomu ATC -- to neni pravda. ATC se rozdelilo na vyrobni a obchodni cast jednak ze to sami chteli (a podobne to udelaly i jine firmy, ktere nemaji s Intelem co do cineni). ATC, ktere bylo dlouhodobe OEM partnerem Intelu (jeste z casu Autocontu) uz zjistilo, ze nestaci na OEM kvalifikaci a chtelo ziskat disti kontrakt. Jenze Intel trval na tom, ze nemuze dat disti smlouvu firme, ktera je soucasne vyrobcem a distributorem. Proto smlouvu dostalo ATC a vyroba sla do AT Compus. Opet - jaky by z toho byl zisk pro Intel? Panove, jak jsem psal, k distribuci jsem mel hodne blizko, ale to, z ceho tady vinite Intel, se rozhodne v Cechach (a na Slovensku) nedelo. Pokud ma nekdo jediny konkretni dukaz/priklad, at jej sem napise, rad se k nemu vyjadrim (jestli me bude bavit se vracet na CDR :) - nic proti serveru, jen mam malo casu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon: no, dokonce ani na Moravě (zejména když už jste zmínil ten ATC)...    :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: :)) Ja vim, vzpomnel jsem si na to, ale uz jsem se 'nechtel vracet' :) Ale prebiju te -- v pripade ATC ani ve Slezsku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to dr zaasek
Ono se to dá i otočit, nebýt Intelu, kupuješ dodnes průměrné dvojjádro za 17000. Na tvorbě cen se spolupodílí obě firmy, nedělej z AMD Jánošíka a z Intelu vydřiducha. Ve chvíli kdy jsem kupoval svůj první C2D bylo i nejlevnější dvojjádro od AMD dražší než E6300 (na omluvu AMD je nutné ale dodat že celková cena byla o něco vyšší u Intelu než u AMD, protože k sehnání nebyly levné desky pro C2D) Nicméně ještě týž den po sestavení PC jsem se s výkonem dostal nad tehdy nejdražší AMD dvojjádro. Je zde vidět, že i AMD dovede těžit z technologického náskoku, pokud k tomu má možnost.
Nikdo nezakazoval AMD zajistit si stejným způsobem exkluzivitu, navíc to bylo v době kdy bylo AMD v některých ohledech lepší než Intel, neměl by to tedy být problém, získat nějakou tu známou firmu na svou stranu. Jenže on tu jeden problém byl a to plnění dodávek dle smluv. Která firma si dovolí prodávat výhradně AMD a nemít procesory pro výrobu? Asi žádná, ale vedení AMD si místo sypání popela na hlavu usmyslelo, že za to nemůže a napadá Intel za to, že se nemohlo spolupodílet na ziscích kterých Intel tímto dosáhl.
Ostatně uvidíme co bude dál, Intel napadl AMD za porušování některých patentů tím, že AMD již nevyrábí pocesory, ale nechává si je vyrábět od jiné firmy. Holt i jinde platí to že jak se do lesa volá, tak na vás vylítne hajnej :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon: K tomu ATCompu, to ze byly tehdy AMD procesoru na jejich webu skryty a bez prihlaseni to vypadalo, ze je vubec nenabizi mi teda neprijde normalni. Ja v tomhle teda vidim jasnej profit pro Intel... kdo bral z ATcka byl tlacenej pro to brat jen CPU od Intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bans: pokud to tak bylo, pak beru, ze to je minimalne podivny. Nedokazuje to ale nic, mohl se tak disti rozhodnout sam - prece jen, kdyz mel/ma distribuci na Intel a AMD jen preprodava, pak bych pochopil, ze je pro nej prednejsi splnit objemy Intel distribuce (aby mu ji nevzali - za maly obrat, ne pro neco jinyho) nez posilovat subdistribuci AMD. Cely zpusob me prijde ale trochu hloupej (kdyz o tom stejne vsichni vedi) a opet me to nepresvedcuje, ze by z toho Intel profitoval. Spis bych rad slysel dukaz, kdy Intel nekoho nutil do potlacovani konkurence, idealne vetsiho skladace PC. To ze ma Intel pomerne efektivni program Intel Inside, je jeho konkurenci trnem v oku. Na druhou stranu je ten program spise komplikovany pro vetsinu (mensich) firem. Pro ty vetsi je to dobrej zdroj fondu (nikdy to ale neni cash - je to coop, tj. kdyz treba udela firma reklamu a je podle pravidel Intel Inside ,tak mu Intel na ni prispiva urcitym procentem). Tak nejak to bylo.

Chci tim vsim rict, ze to, z ceho Intel vini EU komise, jste v CR/SK nezazili. Nevim jak to bylo v Nemecku (od tam to vse pochazi...), ale to je predmetem dukazu/obhajoby/odvolani apod. Me proste prijde dnesni (a nejen dnesni) gesto EU komise jako teatralni a populisticke. Az se me chce rict: Kdopak bude asi dalsi? Apple? Google? Aneb - Jste uspesni? Jste velka firma? Podnikate v Evrope? Tak si pripravte penize. Pokud ovsem vetsina lidi veri v neomylnost EU komise - a podobnych instituci jako OSA, BSA a podobnych spolecnosti zabyvajicich se stihanim a udelovanim pokut....pak je to OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdim, ze je Intel nutil nejakym vydiranim... proste dame vam lepsi ceny a dostupnost produktu, pokud odstranite nebo skoro-ostranite AMD z nabidky. To je ale nezakony jednani z pozice dominantni spolecnosti. Muze nabidnout lepsi ceny, ale ne za cenu odstraneni konkurence z nabidky. O ruznych skolenich a rautech placenych Intelem ani nemluvim, to je normalni lobovani a nezakony jiste neni.

Jinak o nejaky neomylnosti EK tu nikdo nic nepise, treba s pokutama Microsoftu jsem taky nesouhlasil. Osobne bych radeji videl vycisleni skod, ktery Intel nezakonym jednanim zpusobil AMD a tyhle skody by mel AMD zaplatit. To ze pokutu shrabne EK a rozda si to na odmenach :D a AMD z toho ma prd neni idealni, ale porad lepsi nez kdyby vyvazl Intel bez trestu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xxl: aha a proto ted intel prodaval desktopova CPU za az 37k, zatimco AMD drive serverova CPU za 17k ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Rodney : Taky bys chtěl sociální Ferrari za cenu Škodovky, protože ta nic tak drahého v sortimentu nemá? :-) Cítíš doufám sám, že ten tvůj "argument" nikdo nemůže brát vážně ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen pivovary - Cocacola to dělá taky.... (je to bohužel akceptované svinstvo toho vyspělejšího kapitalismu...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Rodney
-pao- odpověděl za mne. Skutečně nemůžeš srovnávat cenu toho či onoho procesoru, pokud ty procesory nejsou na stejné výkonové úrovni a pro stejný segment trhu.
Navíc tu skutečně připlácíš za značku - v nejnižších procesorech si vybereš jak AMD tak Intel a poměr cena/výkon je totožný, ale čím vyšší výkon tím naskakuje rozdíl v ceně. Není to tím, že Intel je drahý (osobně bych ale snížení cen uvítal), ale tím, že se AMD snaží prodat a jelikož je slabším výrobcem, nižšími cenami láká zákazníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon: a jste jako zamestnanec Intelu v teto diskuzi opravdu nestranny, nebo se jen snazite hajit zajmy sve firmy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemone: možná místo bránění tvého (možného) chlebodárce a řešení jestli ATC, Asbis SK, TechData a jiní disti byli nebo nebyli ovlivnění Intelem (a věř mi, že kdokoliv, kdo byl skutečný insider v té době ti realitu může potvrdit) by ses mohl podívat na http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/745 , kde je rozhodnutí komise zdůvodněné. A úplně stejně jako v žalobě AMD proti Intelu v USA jde o peníze pro HP, Acer, Dell a další MNC a vedle toho ten problém s MediaMarktem. Důkazy byly nalezeny při šťáře na emaily v kancelářích Intelu před nějakou dobou, takže to není, že by se EK tak nějak velký Intel nelíbil, ale existují doklady praktik, které Intel dělal, a které musí být každému soudnému člověku viditelně poškozující konkurenční prostředí a poškozující zákazníka. Vybírám jenom pár:
* Intel gave rebates to computer manufacturer A from December 2002 to December 2005 conditional on this manufacturer purchasing exclusively Intel CPUs
* Intel gave rebates to computer manufacturer B from November 2002 to May 2005 conditional on this manufacturer purchasing no less than 95% of its CPU needs for its business desktop computers from Intel (the remaining 5% that computer manufacturer B could purchase from rival chip maker AMD was then subject to further restrictive conditions set out below)
* Intel gave rebates to computer manufacturer C from October 2002 to November 2005 conditional on this manufacturer purchasing no less than 80% of its CPU needs for its desktop and notebook computers from Intel
* Intel gave rebates to computer manufacturer D in 2007 conditional on this manufacturer purchasing its CPU needs for its notebook computers exclusively from Intel.
* For the 5% of computer manufacturer B?s business that was not subject to the conditional rebate outlined above, Intel made further payments to computer manufacturer B provided that this manufacturer :
* sold AMD-based business desktops only to small and medium enterprises
* sold AMD-based business desktops only via direct distribution channels (as opposed to through distributors) and
* postponed the launch of its first AMD-based business desktop in Europe by 6 months.
* Intel made payments to computer manufacturer E provided that this manufacturer postponed the launch of an AMD-based notebook from September 2003 to January 2004.
* Before the conditional rebate to computer manufacturer D outlined above, Intel made payments to this manufacturer provided that it postponed the launch of AMD-based notebooks from September 2006 to the end of 2006.

Ten základní princip viny je v tom, že nevpuštěním AMD na trh museli zákazníci v EU v letech 2002-2006 platit za procesory víc peněz, než kolik by platili, kdyby se Intel takhle nechoval. Proto dala EK pokutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xxl, Rodney a další: píšete tady o cenách AMD procesorů a Core2Duo a podobně. Tahle debata, jestli AMD stálo tehdy 17000 nebo ne je úplně irelevantní. Prostě byla nějaká situace na trhu a AMD (nebo Intel) má produkt, který si může dovolit ocenit na určitou sumu a zákazníci ho koupí. Tohle se jmenuje "TRH". Ovšem stav, kdy někdo pomocí úplatků (sleva v tomhle kontextu není nic jiného) z pozice dominance na trhu brání vstupu a aktivně podkopává konkurenci aby ve výsledku zákazníci neměli možnost volby, přestože pokud by se firma takhle nechovala, tak by ji měli, to je ilegální ve všech zemích, které mají protikonkurenční zákony. A upřímně si myslím, že je jen otázka času, kdy Intel dostane sekyru i v USA.
Já chápu, že dost lidem v Česku připadá EU jako banda neschopných úředníků, kteří měří velikosti banánů a pomerančů, ale pokud za stejný problém je Intel pokutován už v Japonsku, v Korei a je žaloba poměrně daleko i v USA, tak asi na tom něco bude, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Bernie
Nějak jsem si nevšiml, že by mi bylo bráněno v tom zakoupit si PC s procesorem jiné značky, nebo mi snad nechcete tvrdit, že Intel podplatil všechny výrobce. Za chvíli bude EU trestat nVidii, za to že podporuje výrobce her a tak některé hry podávají lepší výsledky na nVidii, než na kartách od ATI
Tj prakticky EU nyní dělá to co podle vás dělal předtím sám Intel tj zvýhodňuje jednoho výrobce před druhým, ale vzhledem k tomu, že je zvýhodněno AMD je vše v pořádku. To že vedení AMD bylo naprosto neschopné a nedovedlo si zajistit exkluzivitu za podobných podmínek jako nabízel Intel je samozřejmě v tuto chvíli vedlejší. Zeptám se ještě jinak bylo AMD nucené díky chování Intelu snižovat produkci procesorů?? Nikoliv i tak neplnilo dodávky včas a v potřebném množství tak o co vlastně jde? Bude tedy EU blokovat a trestat úspěšnější firmy jen proto, aby se ke korytu dostaly i ty druhořadé?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xxl: To, že si je mohl koupit "xxl" od lokálního asemblera bylo irelevantní. Potíž byla v tom, že si je velká firma nemohla koupit od velkého výrobce - viz tohle:
* sold AMD-based business desktops only to small and medium enterprises
* sold AMD-based business desktops only via direct distribution channels (as opposed to through distributors) and
* postponed the launch of its first AMD-based business desktop in Europe by 6 months.
* Intel made payments to computer manufacturer E provided that this manufacturer postponed the launch of an AMD-based notebook from September 2003 to January 2004.

Nejsem si jist, jestli už pobíráte pointu tohoto rozhodnutí EK...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bernie: nemusis na me hned tak nastupovat. Predpokladam, ze jsi poradne necetl, k cemu jsem se vyjadroval. Jedna vec je jestli se to, zac je Intel podle EU komise obvinovan, delo v CR. Ja tvrdim ze ne, ty tvrdis opak. To je normalni a asi to nebudeme resit tady - to bychom se museli sejit a vyrikat si to - a ani to by asi nebylo dostacujici, museli by se k tomu vyjadrit disti a pripadni postizeni zakaznici. Dalsi vec je, ze nikde netvrdim, ze je to nesmysl. Originalni zpravu jsem taky cetl a ta rika, ze ma dukazy. Intel tvrdi opak. Takze pokud nechci stranit ani jedne jednomu, nechme soud at rozhodne. Pravo na to si myslet svoje o EU a jejich rozhodnutich snad mam. Stejne jako si muzu myslet, ze - a tim prosim opet nepredjimam vysledek celeho procesu - ze na tom nikdo nebyl poskozen. Prumerna cena za CPU i (a to je zde dulezite) PC neustale klesa (-24%/-20% CAGR). Coz je hodne zajimave v porovnani se zbyvajicimi 85% odvetvi vzorku, kde neustale roste. Co to znamena - ze CPU business je vysoce konkurencni odvetvi, ze uvahy typu ze by nekdo mohl zneuzit situace tim, ze si zvysi cenu, nenastaly a ze sleva z CPU byla vzdy promitnuta do ceny sestavy PC -- tj. nakonec na tom vzdy vydelal zakaznik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pavel M: Ne, z tohoto titulu nejsem nestranny. Muzete me ale rict, kde jsem Intelu stranil? Anebo jsem se ptal na konkretni dukazy? Je tedy reseni, abych se vubec nevyjadroval? Co navrhujete?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2daemon: Moc dobre si pamatuju, jak jistemu kolegovi zastupce Intelu vpodstate vyhrozoval, ze pokud budou prodavat stroje s AMD, muze se jim stat, ze dodavky CPU od Intelu zkratka nedorazi ...

Totez delal M$ (napr chtel po Mironetu, aby prodaval PC M$ only = neprodaval zelezo bez OS od M$ a jelikoz to majitel odmit, nasledovala tzv "kauza Mironet").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gshj: pokud to tak bylo, pak souhlasim, ze je to zavrzenihodne jednani (resp. necestne a nesportovni :)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Bernie
Bohužel jsem poněkud starší ročník a do hlavy mi byla vtloukána ruština a angličtinu jsem se až na několik nepodstatných názvů nenaučil :-). Nejde ale právě i tady o to, co je známé a to je problém s dodávkou procesorů? Stěží lze přičíst na vrub Intelu, že by záměrně zdržoval dodávky PC s AMD procesorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daemon: praktiky intelu su na tom zalozene... stale som nedostal oficialnu odpoved preco na stranke ATComputers nie su AMD procesory, ale po prihlaseni tam uz su...
http://atcomp.sk/zbozi/procesory/seznam.aspx?p=k:162

Chce mi niekto nahovorit ze to tam dal tak ATComp dobrovolne?? A co stranky jednej znacky Aceru, mesiac po tom co uviedli lacny notebook s procesorom AMD su zrusene vsetky linky ktore k prezentacii toho notebooku vedu a takisto tam je aj informacia ktora popera ze by ste ho mohli kupit... samozrejme som sa na tu stranku dostal z linku velkoobchodu kde ho mali skladom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.