Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bezdrátová sluchátka explodovala v letadle, popálila majitelce obličej [anketa]

Bezdrátová sluchátka mám a používám. Jsou to takové ty velké na dvě mikrotužkové baterie, dobře se s tím vysává, můžu si pustit nějaký veselý výplach do hlavy a nerušeně makat, neb to dobře tlumí okolní zvuk :). A v případě potřeby se jimi dá rozbít i okno.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Swiss Army? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prehravac ma vydrz 75h. Sluchatka moc dlouho nevydrzi a je to starost navic. Kabel, je kabel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky sem ted nedavno poridil,8 Sony radiove na dve AAA s vydrzi okolo 16 hodin ke kompu. Obrovska vyhoda jsou ty AAA a analog radio bezdrat. Vzdycky mam ready dve zalozni mikrotuzky takze kdyz dojde stava, zabere par sekund je prehodit. Nevyhoda je ze trosku sumi coz je hlavne znatelne kdyz nehraje zadne audio.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžná bezdrátová sluchátka vem čert, ale BT bondovka je můj pracovní nástroj, tam se to drátovkou moc dobře nahradit nedá a zároveň vím, co dokáží akumulátory nebo lithiové baterie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen k tomu náznaku, jestli je hašení vodou vhodné uvedl to, že to je standardní procedura na kterou je palubní personál školen (těch lithiovek hoří poslední dobou fakt poměrně dost). V podstatě jde o to, že baterie uhasit nejde, je to reakce probíhající uvnitř baterie a v letadle je nevětratelný natlakovaný prostor, všude dural a jiné ne příliš vysokému žáru odolné materiály, takže základem je brzdit reakci a s tím vývoj nedýchatelných plynů a možnost, že to něco zapálí. Takže typicky je hodit ji do kyblíku vody, která je na palubě určitě k mání, plus poslední dobou speciální kontejner na Li-xxx baterie.

Zde snad bylo uvedeno, že se plast sluchátek přitavil k podlaze/koberci a tak je nebylo možno vhodit do kyblíku a proto je letuška polejvala vodou.

A prosím, nedávejte baterky do odbavovaného zavazadla, děkuji. :-)

https://www.fire.tc.faa.gov/pdf/systems/May13Meeting/Hill-0513-Extinguis...

https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ash/ash_progra...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"v letadle je nevětratelný natlakovaný prostor"

Určitě je nevětratelný?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Větratelný, ale ne moc rychle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jde to vyvetrat i celkem rychle ale jen v nizke vysce kvuli pretlaku v kabine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem expert na letadla, ale mám pocit, že ve vysoké výšce se vzduch v letadle obměňuje z okolí pomocí kompresorů. Ty mají ale právě nějakou omezenou kapacitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom smyslu jak si větrání / ventilaci při požáru představujeme (třeba tunely) určitě ne. Stlačený vzduch se bere z prvních stupňu kompresoru motorů (bleed air) případně z kompresoru (Dreamliner) a ven se vypouští přes ventily regulující tlak. Průtok je tam slušný, ale na vyvětrání zakouřeného prostoru nestačí (jako si nevyvětráte kuchyni digestoří, když vám něco shoří na plotně).

http://aerosavvy.com/aircraft-pressurization/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve výšce 8km se nedoporučuje otevírat okénka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jenom na chvilku )))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A vite, ze ve vsech oknech v letadle je dira ven? Sice je prtava ale je tam. To aby se prostor mezi skly nezamlzoval. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dírka je pouze ve vnitřní tabulce, ne ve vnější, takže se o díru ven nejedná. A není to ani tak kvůli zamlžování, ale kvůli bezpečnosti.Mechanicky namáhaná je pouze vnější tabulka a kdyby praskla, vnitřní je jako záloha.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, dírka je jen tenkém vnitřním okénu, které chrání to hlavní tlakokotěsné (co je navíc velmi "ledové"). Dírka je tam jen kvůli vyrovnánívání rozdílu tlaků, i když to vnitřní stejně není zasazeno hermeticky. Vnější akrylátové okénko je z mnohem silnějšího kusu materiálu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moment, kam mam teda pri ceste letadlem dat baterie vsech pristroju? Preventivne rovnou do kybliku? Co se zarizenimi ze kterych vyndat nejdou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Příruční (kabinové) zavazadlo. K odbavení smí jen baterie zabudované v přístrojích, ale asi málokdo nechá zapsat notebook nebo kameru. Typicky se berou s sebou v kabinovém zavazadle.

https://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/passenger-lithium-batt...
https://www.faa.gov/about/initiatives/hazmat_safety/more_info/?hazmat=7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drat je drat.
Plati pro vsechy oblasti kde se bezdrat snazi nahradit drat (internet, napajeni, periferie). Menime spolehlivost, stabilitu, vydrz, rychlost, ucinnost a jak je videt i bezpecnost za pohodlnost (volnost pohybu)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak doufam ze pouzivas dratovy ovladac k TV:
http://www.tvhistory.tv/1955-Nov-Radio-TV-News-REMOTES.JPG

dratovy telefon:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/W28.jpg

rozhlas po drate:
http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/9437/9437906-rozhlas-po-drate-repro...

pokud mas snad Infra ovladac, GSM telefon, FM radio, tak ses peknej pokrytec ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej rozhlas po drátě měla babička ještě v 90. letech... mazéééc )))

Nejnebezpečnější je drátová sekačka, můžeš si přeseknout drát )))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V pripade ovladace k TV, telefonu a radia to pohodli skutecne za to stoji. Ale nic to nemeni na tom, ze ve vsech ostatnich parametrech je "drat" (musime pocitat nejen metalicky ale i opticky kabel) lepsi. Ostatne, pro potvrzeni staci porovnat kvalitu a pocet kanalu kabelove televize s beznym pozemnim vysilanim ...

Po "dratu" druha varianta v poradi je infra pripadne opticky laser, pote smerova mikrovlna. Pak dlouho nic a pak vsesmerove vysilani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak platí to i pro sítě. WiFi je super věc o tom žádná, s telefonem nebo tabletou se dá chodit kamkoliv po bytě, ale jak chce člověk výkon, třeba pro sdílení souborů, není nad drát.

Já třeba nedám dopustit na lehké "drátové" myši, protože vyloženě obtěžuje hmotnost bezdrátových. Kabel u nich mě obtěžuje podstatně méně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jestli ti dela problem mys s 1xAA/AAA baterkou tak bud prestan jezdit po smirglu, nebo zajdi k lekari ze mas problem se zapestim ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemám problém se zápěstím ale nechci mít. :-) Já u pošítače s myší pracuji třeba i více než 12 hodin a to se přeci pak přeci jen projeví. Ono je toho v té myši více než ta baterka. Odolná kontaktní pole pro ní, anténa (kovová), prostě jsou znatelně těžší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

takze nejde o to ze "drat je drat", ale ze TY sis vybral ktere bezdratove veci TOBE za pohodli stoji a ktere ne, logicky ale ostatni muzou mit postavene potreby/pohodli jinak ;-)

treba ovladac k TV by mohl klidne dratovy, protoze vetsinou clovek kouka na TV z jednoho "prostoru" pred TV...

ale Telefon/Tablet/Notebook naopak pouzije kdekoliv po byte... pres Wifi, predstava tahat za sebou kabel od tabletu k ethernetu? ;)

btw: porovnat pocet kanalu kabelove a pozemni vysilani neni zadne potvrzeni, naopak mi prijde z vice duvodu dost mimo :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a cela rodina bude zakopavat o kabel k ovladacu TV

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zakopava snad o ethernet kabel? (teda pokud to neni ten s ktermym HKMaly beha s notebookem po celem byte ;) o kabel od napajeciho adapteru? ja nerikam ze infra ovladace neni vhodnejsi, ale ze zrovna u toho ovladace tv to neni tak vyznamne jako u neceho co se prenasi a neni zavisle od "pred TV"...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam nic proti tomu, kdyz nekomu za to ty bezdratova sluchatka stoji. Ale at se pak nedivi. Musi proste pocitat s tim, ze ve vsem krome toho pohodli budou horsi, protoze drat je drat.

A mimochodem, ovladac k TV by klidne mohl byt zabudovany v mobilu. Nevim proc neni, infra dioda stoji kolik, korunu? A mozna sis vsimnul, ze infra ovladac k TV hodnotim lepe nez WiFi, protoze je smerovy takze nezarusuje pasmo.

Notebook po byte KLIDNE muze tahat kabel, normalni clovek s notebookem po byte neprechazi (neco jineho je kdyz ten notebook mate treba na zahrade). Telefon/tablet jsou na prechazeni delane, ale stejne beru jako nevyhodu ze je nejde pripichnout na drat kdyz chces treba provest aktualizace.

Naprosto zrudna je pak myslenka toho, ze mobil polozite na desku a bude se bezdratove napajet. Sakra, stejne musi byt na desce, KLIDNE by se mohl rovnou pripichnout na drat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, drat je drat... vsude prekazi, zamotava se, tvrdne, pretrhava se, vytrhava se z konektoru, kdyz se za nej zavadi pri rychlem pohybu rukou tak vyhodi sluchadka z ucha ;)
take bluetooth handsfree jiste nikdo nepouziva a vsichni podle tebe nosej dratove handsfree, v auto take nikdo nema bluetooth ale vsichni pripojujou kabel ;)

jak jako infra v mobilu??? mobil je preci bezdratovej a ty pozivas analogovej dratovej s cifernikem, tam infra nelze ;)

tahat kabel za notebookem? :-DDD timto chapu ze jsi demagog-psychopat ;) uz vidim jak 3 lidi s 3 notebookama putujici mezi nekolika mistnostma za sebou vsichni tahaji 3x 50metrove ethernet kabel a skripaj je mezi dvere pri zavirani :-D

bezdratova nabijecka neni problem, neni to zadna novinka, pouzival sem to uz v roce 2009 s PalmPre a naprosto bezproblemu, mnohem rychlejsi/pohodlnejsi/konektor_nenici nez saskovat s konektorem...
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Touchstone_Palm.JPG

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dalsi clanek o ho*vne, to same se muze stat s mobilem, s chytrejma hodinkama atd, stejne tak vas muze preject autobus a i tak chodite prez silnici, pokud se nejedna o chybu vyrobku ktera postihne spoustu lidi jako treba samsung tak nema vubec cenu o tom uvazovat natoz psat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jde o pravděpodobnost, dříve takové problémy nebyly, protože a) baterky nebyly tak citlivé na poškození b) nenosily se takové, energii nabité, zařízení na těle.
Bezdrátová sluchátka nebo chytré hodinky může mít na sobě řidič a asi by to mohl být docela průšvih, kdyby mu to začalo hořet. Takže je dobré vědět, co se může stát.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to sou furt jenom keci, realita je takova ze mas mnohem vetsi sanci dostat mrtvici zachvat,jakejkoli kolaps atd a ten ridic to stejne nekam napere, vis kolik milionu lidi pouziva denne telefon, chytre hodinky, bezdratova sluchatka atd ? a kolikrat se dovis o nejakem vybuchu ? jednou za rok ? ses sasek jestli tohle beres jako hrozbu :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to mnohem častěji než jednou za rok. Ano, není to příliš pravděpodobné. V letadle je to hodně závažné, protože v kritickém případě může dojít k jeho ztrátě (a života všech cestujících). Zatím se tak stalo pouze v případě cargo letů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

letadla maj samozrejme svoje zabezpeceni, pokud se to stane mezi cestujcima let to v 99.99999 pripadech nijak neohruzi, pokud v zavazadlovem prostoru coz je zas maximalne nepravdepodobne tak tam nejspis nejakej hasici system bude takze dalsi maximalni nepravdepodobnost, je to jen umele vyvolanej HOAX stejne jako antiviry

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Můžete jmenovat nějaké to "svoje zabezpečení"? Když jste třeba nad oceánem a 3,5 h letu poblíž není jediná runway? Všimněte si také na letišti co je vše zakázáno právě z tohoto důvodu přepravovat (jakékoliv hořlaviny včetně benzinových zapalovačů). Existuje celá řada příkladů, kdy se letadlo zřítilo v důsledku požáru, který se nepodařilo usměrnit.

Let to tedy pokaždé ohrozí a též se to vyšetřuje jako "letecký incident" tedy podobně jako když letadlo sjede z dráhy nebo "ztratí" motor. Je to proto, že v letadle je milion věcí co se mohou pokazit a každý rizikový prvek, který může rozjet séri selhání se oprávněně považuje za bezpečnostní riziko. Požár patří mezi největší, protože z logických důvodů se vozí jen omezené množství hasicích zařízení.

Za minulý rok FAA eviduje 30 leteckých incidentů (lze dohledat), kdy došlo k požáru zařízení s lithiovou baterií nebo zavazadla cestujícího s vloženou baterií, takže HOAX to rozhodně není.

Letectví je o tom zabránit pokud možno všem příčinám, které by vedly k tomu, aby se něco závažného stalo. Vaše sobecké vyjádření je v tom smyslu: "že věřím, že MĚ se to nestane", protože to je málo pravděpodoné. Což je dost zásadní rozdíl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná příležitost na to pěkně naroubovat* hate na Apple. Nějak se nám novinařina "v souvislostech" rozrůstá.

*Předpokládám, že to s Apple ve skutečnosti nemá nic společného, protože by ten článek asi vypadal jinak ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle obrázku jsem si myslel, že k nám zase letí uprchlík ))) (chudák slečna)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred par mesici jsem si kupil z Ciny BT sluchatka Bluedio Turbine za par stovek do auta kdyz jezdim a zatim jsem zadny problem nemel tak doufam ze tak i zustane :-) Zvuk maji slusny, vydrz je taky dobra, zatim se mi je nepovedlo vybit ale asi po 20h pripojene na mobil je davam na nabijecku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ked to nahodou buchne, tak sa mozes utesovat, ze si dopadol ako celebrita = Niki Lauda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi hned nebudou sluchátka s kvalitou zvuku jako Etymotic research HF5 nebo vyšší modely Shure. Pominout nelze ani kvalitu DA převodníku (Apple má sotva průměr u iPhonů) neb nelze předpokládat, že by ve sluchátkách bylo něco, z čeho se audiofil posadí na zadek...
Takže za mě mnoho let nee

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zrovna bezdratove Bluetooth spunty objednany a pristi tyden by mely dorazit. Beham totiz s mobilem a pousitm si u toho "musik" kvuli tempu a uz jsem v kratkem case odrovnal treti dratovky, takze jsem se odhodlal k bezdratu.

Jinak u klasickeho poslechu zustavam u dratovejch, ale ne ten beho doufam, ze ten bezdrat bude lepsi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a to je přesně důvod, proč bych si bezdrátová sluchátka v životě nekoupila. Četla jsem na ně spoustu pozitivních recenzí, často je lidé chválí (viz třeba https://vas-pomocnik.cz/sluchatka), ale bála bych se. Nevím, ale myslím si, že je zbytečné vymýšlet pořád nové a nové lepší a lepší a úplně zbytečné technologie. Mně třeba drát u sluchátek nevadí, aspoň ten zvuk nic nenaruší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak při sportu ten drát na obtíž docela je. Kolikrát se objeví zpráva o explozi baterie u mobilu a taky se nikdo nevrací zpět k pevné lince :). Koukal bych spíš na výrobce sluchátek nebo zavedenost modelu (viz třeba tento výběr https://www.equiplo.cz/bezdratova-bluetooth-sluchatka/) a třeba i s ohledem na ohlasy uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D nevím no nekupit si sluchátka, kvůli strachu z výbuchu v letadle :D mám Thomson WHP3001 odtud https://www.arecenze.cz/bezdratova-sluchatka/ a normálně s nima lítám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.