Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ExTiX 17.0 přináší nejnovější Linux 4.9 i KDE5

LiveCD distribuce Extix v sobě kombinuje základ v podobě Debian 8.6 Jessie / 9 Stretch a Ubuntu 16.10. Přidává k tomu KDE 4.16 / KDE Frameworks 5.26.0 a hlavně aktuální kernel 4.9.

Systém je, jak víme z minulých vydání, cílen na běh bez instalace, přímo z USB flashky (či DVD, pokud máte rádi nostalgické vzpomínání na pomalé náběhy živých distribucí za neustálého seekování optické mechaniky). Lze jej ale také instalovat na jiné úložiště, k dispozici je přímo v distru příslušný nástroj.

Systém staví na kombinaci Debianu s Ubuntu (které samo z Debianu vychází), a to za použití pouze několik desítek hodin starého jádra 4.9 ve verzi z 21. prosince (je potřeba jej zprovoznit ručně). Doprovází jej také aktuální KDE (tedy ne výhradně LXQt, jak jsme byli u ExTiXu zvyklí), a to čtyřková řada s frameworky z 5. řady. Výchozím webovým prohlížečem je Chrome (což znamená mimo jiné dobře fungující Netflix), dále je zde webový editor BlueGriffon (ten prozměnu běží na enginu Gecko z Firefoxu), LibreOffice, Thunderbird, GParted, Brasero, SMPlayer, GCC a hromada dalších věcí včetně multimediálních kodeků.

Zajímavostí je také to, že ExTiX je schopen běhu z RAM. Při bootu systému lze vybrat volbu „Load to RAM“ a následně je možné USB flashku se systémem odstranit a systém bude tak rychlý, jak rychlá je vaše RAM. Chce to prý alespoň 2 GB RAM, nicméně asi dobře tušíte, že pro rozumný běh čehokoli náročnějšího bude vhodné více (což ale v době, kdy většina lidí má 4 či 8 GB RAM a více, jistě není překážkou)

Tagy: 
KDE
Zdroje: 

ExTiX

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ExTiX 17.0 přináší nejnovější Linux 4.9 i KDE5

Žádné komentáře.