Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Exynos 2400 s RDNA 2 přinese 3,3-4× více stream-procesorů

Ano, je to jediné řešení (zvětšit počet tranzistorů a snížit takty) pokud nemáte nejlepší nanometry a chcete mířit na highend. Na druhou stranu je skupina ultramobilních pařanů co kupují mobily za 20+ tisíc malá a takhle velký SOC nemůže být levný. V mém okolí mají dražší mobily hlavně ti, co výkon GPU neřeší, protože pokud něco hrají, tak jen málo často a spíše nenáročné hry.

Beru to jako inspiraci pro AMD, aby udělala nějaké RDNA3 megahovado na 6 nm. Klidně 700 mm2 a počítat s vysokým podílem dobře prodejných zmetků. Když už prohlašovali, jak se více zaměří na využívání starších nm s novými architekturami.

Nvidia měla 754 i 815 mm2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RDNA3 jim AMD po té ostudě nedalo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když spočítáš počet tranzistorů/výkon, tak rDNA2 je v tomto ohledu o dost lepší než rDNA3. To znamená že se do omezené velikosti SoC vleze výkonnější GPU když bude rDNA2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže RDNA3 vlastně neměli v AMD konstruovat, je v něm víc tranzistorů a je to nepodarek?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě se něco nepodařilo + nějaké z těch tranzistorů navíc tam jsou určitě kvůli tomu aby šlo ty čipy skládat k sobě, což pro SoC není vůbec potřeba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé, skvělé, teď už zbývá jediné, aby to Samsung nepodělal jako minule!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CPU část bude v tom nejlepším případě třetí nejlepší (spíš čtvrtá - Mediatek se rozjel) a s GPU výkonem ve hrách to vidím tak pade na pade. IMHO třetí pokus už nepřijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung Exynos 2200 rozhondě nepodělal.

Ano konkurence měla vyšší výkon, lepší efektivitu (i když se vyráběly na stejných linkách), lepší ISP. Ale to že je něco lepší, neznamená že něco jiné je špatné.

Teď se třeba hovoří o Galaxy S23FE, které by mohlo dostat právě loňský Exynos 2200. Telefon vyšší střední třídy s loňským vlajkovým, byť ne nejlepším SoC, hlavně pokud v něm nebude za stejnou cenu na některých trzích Snapdragon 8 Gen 1 jako v S22 řadě.

S23FE s Exynosem bez existující varianty se SG8G1 mě nijak neuráží. To SoC bylo sice na vlajkovou třídu horší než konkurence, ale ve střední třidě mi přijde naprosto v pořádku.

FEčka jsou stejně telefony které člověk moc neřeší. Buď za ně dá ranec když jsou nové, nebo si koupí rok starý z druhé ruky/bazaru za cenu blízkou low endům. Já třeba lini koupil S21FE, už z bazaru a v únoru když jsem si pořídil S23 Ultra jsem zvažoval dát ho zase do bazaru, výkup 7,8k na inzerát se to dalo sehnat za 8-9k... Tak jsem to dal 9 letému klukovi protože k narozkám bych mu kupoval právě nějakou 7-9 tisícovou plečku. Takhle holt dostal rok starý telefon, co se nový prodává za 17-18 tisíc, což je stejně jako 13 iPhony :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže synátor dostal vošoupaný mobil z třetí ruky a napůl vyšisovanou baterkou? To jsi nám chtěl sdělit? :-D

To bude asi taková mobilní verze 15 let starého BMW/Audi. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže všichni, kdo chtějí nabušený telefon a rozumí tomu, si pořídí S23 se Snapdragonem a všichni, kteří tomu nerozumí si pořídí S23FE, kde bude tragická vykopávka Exynos. Tak to tomu rozumíme stejně. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsou ty informace zvláštní. Když zabrousím do leaků pro S24 řadu, hovoří se celkem jasně že minimálně ještě příští rok Samsung osadí jistotu - Snapdragony. Také se mluvilo o tom že Samsung pro návrat do vlajkových SoC nebude spěchat a bude chtít být důstojný, mluvilo se tedy o Exynosu 2500 nikoli 2400 (tzn Exynos pro 2025 ne 2024 jak vychází z číslování).

Pokud by měl být Exynos v S24 řadě, tak se obávám že už bychom o něm věděli z leakerské komunity násobně více, S24 tu je za 10 měsíců, výroba začne ještě letos, pokud by ještě letos měl někdo fyzicky začít dávat do telefonů, tak už by měl začínat s jejich výrobou.

Přeji Samsungu ať udělá konečně pořádné vlajkové SoC, které bude mít výkon, ISP i efektivitu srovnatelnou s konkurencí. Do té doby ať si to dávají do střední třídy nebo prodávají ostatním, ale ať tím nezabíjí vlastní vlajkové modely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oni tím vlajky zabíjeli ale jen v druhořadých regionech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V S21U bol ten jejich Exynos povedeny. Prakticky bol na tom stejne co sa provoznich vlastnosti tyce, ako rival SD. Horsi to bylo pouze s predchudcami..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.