Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fedora 27 zanedlouho, dostává podporu AAC

Posledních několik měsíců bylo pro Fedoru velmi bouřlivých. Jako distribuce de facto vyvíjená americkou společností ctí softwarové patenty a těch hodně vypršelo, u jiných se musí najít odlišné cesty.

Není tomu příliš dlouho, co se do Fedory mohla dostat podpora formátu MP3, na který vypršely poslední patenty. Podobně je tomu i s formátem AC3, tedy vícekanálovým Dolby známým zejména od DVD-Video dál. Stejně tak můžeme v poslední době připomenout kompresi textur S3TC, která se díky vypršení patentů dostala do projektu MESA. A díky Cisco, které se už naštvalo na situaci s internetovým videem a jednoduše světu poskytuje svoji licenci na H.264, také tento video formát.

A nově si na seznam můžeme připsat také oproti MP3 o hodně pokročilejší kompresi zvuku AAC (Advanced Audio Coding).

Ač se to může zdát neuvěřitelné, formát AAC je tu s námi už dvacet let, ale to neznamená, že by mu vypršela ochrana. Tvůrci softwaru v zemích, které svazují softwarovými patenty tak nemohou AAC implementovat v podobě hotového kodéru/enkodéru, ale pouze zdrojovým kódem, nebo jinou cestou, a to se týká i Fedory (obecně: Red Hatu).

TA jiná cesta v tomto případě znamená úpravu produktu třetí strany, konkrétně Fraunhofer FDK AAC kodek pro Android. Ten lze legálně adaptovat do Fedory či GStreameru (pozn: jeden z multimediálních frameworků v Linuxu) a díky němu je tak možné přehrávat i komprimovat do AAC. K instalaci je potřeba použít příslušný bylíček, což zajistí magický příkaz:

  • sudo dnf install fdk-aac

Vydání ostré Fedory 27 je plánováno na přelom října a listopadu.

Tagy: 
Zdroje: 

Tom Callaway (Fedora Engineering Manager @ Red Hat)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fedora 27 zanedlouho, dostává podporu AAC

Středa, 18 Říjen 2017 - 19:15 | Lukas Zapletal | To se ptej firmy AMD, ve Fedoře je open-source...
Středa, 18 Říjen 2017 - 18:15 | ODSakEda | Co to je: Feroda 27???
Středa, 18 Říjen 2017 - 12:11 | Peter Fodrek | A bude mozne doistalovat cez balickovaci system...

Zobrazit diskusi