Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafika APU Fenghuang Raven je o >20 % rychlejší než Kaby Lake-G

Ve středu na Computexu vystoupí Lisa Su a odprezentuje cosi, co prý ještě nikdo neviděl. Mohlo by jít o nový Threadripper nebo Raven Ridge-H, ale stejně tak by mohla ukázat bájného ptáka Fenghuanga…

Ve středu 6. června ve čtyři hodiny ráno našeho času (tj. 10 hodin místního času v Taipei) vystoupí na Computexu Lisa Su a společně s kolegy ukáže novinky, které doposud nikdo neviděl. To je samo o sobě vcelku pozitivní zpráva, protože na veletrzích, výstavách a slavnostech bývají v posledních letech ukazovány produkty, které jsou již vydané a zrecenzované, čímž podobné akce ztrácely smysl. S čím konkrétně se AMD chce vytáhnout, zatím neprozradila.

Možnosti jsou ale dané. Víme, že letos vyjde Threadripper 2 s 12nm jádry. Také se chystá výkonnější mobilní Ryzen-H (APU Raven Ridge-H). Vydaný zatím nebyl čipset B450 nebo celkem neznámý Z490. Osobně si ale myslím, že ten si společnost nechává jako zálohu pro případ vydání Ryzenu 7 2800X a na to je zatím trochu brzo - předpokládá se, že jím AMD případně zareaguje na vydání osmijádrového Coffee Lake-refresh. Stejně tak je asi brzo i na vydání Vega 20, i když jako ukázka prvního 7nm produktu by nějaká prezentace předprodukčního vzorku také nemusela být mimo mísu.

Jedním ze žhavých kandidátů na středeční prezentaci je však Fenghuang Raven, APU nazvané podle bájného ptáka, které by mělo přinést kombinaci APU Raven Ridge s GPU Vega Mobile integrovaným ve společném pouzdře včetně HBM2 paměti. Jde o jakousi obdobu Intel Kaby Lake-G, i když možná vyváženou trochu více herním směrem. Procesorová část patrně bude dosahovat trochu nižšího výkonu než Kaby Lake, ale naopak grafická bude rychlejší.

Podoba GPU Vega Mobile s HBM2

Když AMD v lednu ohlásila samostatnou mobilní grafiku Vega Mobile, která se na výšku vejde do 1,7 milimetru, zveřejnila renderovanou podobu čipu, ze které vyplynulo, že je jádro větší než v případě GPU na Kaby Lake-G. To nese 1536 stream-procesorů a 64 ROP. Tehdy jsme spočítali, že plocha jádra Vega Mobile je dost velká na to, aby se do ní vměstnala kombinace 1792 stream-procesorů a 64 ROP. Podle aktuálních informací webu WCCFTech právě takových parametrů Vega Mobile dosahuje.

Zajímavější jsou první výkonnostní výsledky, které zveřejnil Tum Apisak. Grafické skóre Fenghuang Raven (integrovaná Vega Mobile) ve 3DMark11 je 16191, tedy o 21,3 % vyšší než u výkonnějšího modelu Kaby Lake-G, kde dosahuje 13349. Pro srovnání: Prvním uniklým výsledkem desktopového Radeonu RX 470 bylo rovněž skóre ze 3DMarku, které dosahovalo 16164 grafických bodů. To je prakticky totožné číslo, jako v případě Fenghuang Raven. Za pozornost stojí, že Radeon RX 470 má 120W TDP, přičemž lze očekávat, že celé mobilní APU včetně procesoru a v něm integrovaného čipsetu dosáhne spotřeby nižší.

Další zajímavý bod se týká konfigurace paměti. Budeme-li věřit výpisu, pak Fenghuang Raven obsahuje 2GB integrované 2,4GHz HBM2. To je trochu nezvyklá kombinace nižší kapacity a velmi vysoké rychlosti. Samsung tak rychlé paměťové čipy ohlásil v lednu, takže je možné, že právě na jejich dostupnost APU čekalo.

Datová propustnost přes 307 GB/s je o polovinu vyšší než v případě Kaby Lake-G. To může být jedním z důvodů bonusového výkonu oproti řešení Intelu. Druhý důvod může spočívat v o 17 % vyšším počtu stream-procesorů a texturovacích jednotek. Počet ROP se patrně nemění, zůstává na 64. Jak to bude s taktovací frekvencí, zatím není jasné. Nemyslím si ale, že se bude výrazně lišit, takže bych čekal maximu pro boost někde kolem 1200 MHz s tím, že základ zůstane tak o 100-200 MHz níže.

2GB 2,4GHz HBM2 o datové propustnosti 307 GB/s bude s pravděpodobností blížící se jistotě fungovat v režimu HBCC. Paměť tedy bude využita jako cache poslední úrovně; nikoli jako tradiční grafická paměť. AMD už při vydání desktopové Vega 10 / Radeon RX Vega 64 prezentovala, že zatímco 2GB paměť v klasickém režimu na 4k hry nestačí a výsledek připomíná slide-show, v režimu HBCC běží hra i ve 4k rozlišení plynule. Je otázkou, proč tak dlouho trvalo, než společnost tuto výhodu na herním trhu využila, ale konečně to vypadá, že se první vlaštovka - tedy Fenghuang - chystá ke startu.

Diskuse ke článku Grafika APU Fenghuang Raven je o >20 % rychlejší než Kaby Lake-G

Úterý, 5 Červen 2018 - 01:24 | Spirit_pcf | http://favoritememes.com/_nw/30/82681347.jpg
Pondělí, 4 Červen 2018 - 17:13 | Peter Fodrek | ale to nie je od veci, jednak su z jedneho mesta(...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 11:02 | Tom Buri | nevim, nevim.. kdysi tu nekdo v diskusi psal, ze...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 10:58 | Peter Fodrek | Samotný text(citované texty sú pod samotným...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 10:31 | RedMaX | MIT je.
Pondělí, 4 Červen 2018 - 09:52 | Karáš Svorka | Myslíte, že je Lisa MHT?
Pondělí, 4 Červen 2018 - 09:14 | del42sa | tady budeš prohlášen za kacíře :-D a pak bude...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 09:08 | Tom Buri | to vypada hodne zajimave, uz se tesim.. ale...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 08:52 | tombomino | Kdyby neco takoveho AMD vydalo loni na podzim v...
Pondělí, 4 Červen 2018 - 08:51 | RedMaX | Kazdej posun vykonu v kazde oblasti je super....

Zobrazit diskusi