Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Finální specifikace PCI-Express 4.0 je k dispozici na webu PCI-SIG

"pracivní stanici" - Davide, to to po sobe nedavas aspon zkontrolovat na preklepy? Ja radsi jo, i v kratsim textu se casto neco najde a takovehle blbosti to odchyti. Aspon mohla padnout zminka, jak tu rychlost zdvojnasobili - jesi ciste frekvencema, kodovanim bitu ci jinym trikem. Ale myslim, ze stejne beznemu cloveku to muze bejt dost putna, rychlost 2.0/3.0 vyhovuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stejne beznemu cloveku to muze bejt dost putna"

Bežný človek ani nemusí vedieť čo to PCI-E vlastne je. Ale marketing ten sa určite zasa vyblbne :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, beznemu cloveku (a tych je 99,99%) je to u prdele, lebo ten bezny clovek ma najsmejdovejsi/najpomalsi SSD na SATAIII s marketingovymi 550 MB/s co po par sekundach a zaplneni roznych cache klesne na 150 MB/s ....

Pricipialne ale existuju na trhu NVMe SSD vo forme M.2 karticky s napojenim 4x PCIe 3.0, ktore sa uz svojimi rychlostami (najma pri citani 3200-3400 MB/s) blizia teoretickym maximam priepustnosti 4x PCIe 3.0, co je cca 3900 MB/s. Tato horna teoreticka priepustnost logicky stupa na 7800 MB/s a SSDcka maju zasa priestor kam rast.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, celkem staci kvalitnejsi SATA III SSD, ktery si drzi cteni/zapis kolem tech 550/400MB/s, to rozdil proti plotnovemu disku pozna snad kazdy, ale jesi jeto uz cteni 500 nebo 5000MB/s uz tolik lidi neoceni (v pomeru k cene). Ale jako uznavam, ze ty NVMe SSD se stale hodne rozvijeji a tam to tedy ma smysl (pro profi sferu). Taky este jaka bude kompatabilita, jakou nejnizsi verzi PCIe karet pude strcit do tech novych 4.0 slotu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> jakou nejnizsi verzi PCIe karet pude strcit do tech novych 4.0 slotu

Tipoval bych ze 1.0. Mam odzkouseno ze v3.0 grafiky funguji v v1.0 slotu (a oficialne to ma fungovat i naopak, ale nezkousel sem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl že spíš v1.1, 1.0 má s kompatibilitou celkem trable i dneska. (a fakt si zkoušel 1.0, nebyla to 1.1? Těch v1.0 zas až tak moc nebylo, celkem rychle se to nahradilo v1.1)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pozor, pokud člověk nemíří s cenovkou kolem 4kkč (tedy buď fakt hodně levné TLC SATA potvory okolo 500GB, nebo lepší s MLC a rychlejším řadičem, ovšem "pouze" 256GB). Pokud člověk míří výše, tak už velký rozdíl mezi NVMe a Sata disky není. Dokonce pak převládají NVMe disky.

No a pokud se zaměříme na fakt rychlé disky, s mnoha kanály a brutálními IOPS, tak ty byly vždy podstatně dražší jak běžné SATA potvory, to samé platí pro NVMe. Samozřejmě vztaženo ku totožné kapacitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si tvrdit, že běžný člověk má pořád ještě dneska HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na data určitě HDD, ale systém dávaj dneska všichni na SSD, samozřejmě s vyjímkou Ježka a jeho příznivců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si Ježek může založit politickou stranu, protože těch příznivců je dost. Mezi 10 nejprodávanějšími PC není HDD (bez přítomnosti SSD) žádná exotika a to je prosím aktuální situace. Ne každý má PC z roku 2017.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezny clovek ma dneska notebook s uzasnym 5400 otackovym diskem a srandaCache 8GB. Maximalne ti, co maji jeste stare P4 nebo C2D maji 7200 otackovy disk. To je bohuzel soucasna smutna realita. SSD si porizuji jen lide z IT, znalci a ti, co ho maji jako pracovni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už slovní spojení "systém dávají všichni na SSD" toto prohlášení směřuje jen na zasvěcené. BFU neví, že systém jde někam "dát" nebo přestěhovat (přeci to koupil s tím Windouzem), neví, že jde oddělit systém a "user", neví co to je SSD. Pokud nemá kámoše co mu to vysvětlí a zadarmo udělá, tak nic. Sorry jako. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono pár sekund na 550 MB je pořád několik GB. Jakou užitečnost (a cenu) pro normálního člověka (mimo zákazníky serverových aplikací, pochopitelně) bude mít ten výkon navíc? Na běžném stroji se to stejně většinu času bude flákat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžný člověk ale tu cache u levných SSD nikdy zaplní. Já to dal do PC rodičům a ti tu 6GB cache prostě nemůžou zaplnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav kolik "volitelných" fičur tam bude....

a už vidím jak ve specifikacích M/B budou sloty max. 8x rychlostní a bude to stejne mix tří standardů 2/3/4 a plná rychlost 16x linek bude za příplatek po zasunutí HW klíče

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis napr. taku krasne kombinovanu fosnu s 5 fyzickymi 16x slotmi (teda dlhymi, velkymi), ale z ktorych

- iba prvy je 16x 4.0
- druhy je sice 16x ale iba 3.0
- treti je fyzicky sice 16x, ale v skutocnsoti je iba 8x 4.0
- stvrty a piaty su fyzicky tiez sice velke ako 16x, ale v skutocnosti su iba 8x a to este vo verzii 3.0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobca dosky moze len limitovane nieco vymyslat, ked (ako to ty zvyknes napisat) Intel dementel da do procaku 16 plnohodnotnych PCIe liniek v mainstream segmente.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

,,připomeňme třeba PowerPC svět a pracivní stanici Talos II."

Ono označovat POWER9 jako PowerPC to není zrovna šťastné.
Ještě by se neortodoxně dalo říct že PowerPC je podskupina Power.

Dnes bych spíš použil označení ,,Power ISA svět" nebo lépe jen ,,Power svět".

https://en.wikipedia.org/wiki/Power_Architecture#/media/File:Power-archi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.