Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Firma Logitech představila myši s revolučním kolečkem

Logitech logo
Firma Logitech včera českým novinářům představila novinku v podobě myší, které mají poněkud netradiční kolečko s názvem „MicroGear Precision Scroll Wheel“. S tímto kolečkem jsou zatím vybaveny dvě myši a to jedna stolní nazvaná „MX Revolution“ a jedna notebooková „VX Revolution“. Zmíněné kolečko může fungovat ve dvou režimech. V prvním funguje zcela klasicky krokově, kdy při otáčení jasně cítíte, kdy jste kolečko otočili o jeden dílek. Ve druhém se však kolečko pohybuje naprosto plynule a navíc máte možnost ho roztočit a ono se ihned po roztočení nezastaví, ale točí se dál až 7 vteřin. Pojďte se s námi podívat, jak tyto myši vypadají a jak takové kolečko funguje. Natočili jsme pro vás i krátké video, ve kterém je vidět jeho použití.

Nejprve se podívejme na již zmíněné kolečko. Jak už je napsáno výše, je schopno pracovat ve dvou režimech, mezi kterými si může přepínat uživatel, ale může mu v tom také pomoci samotná myš. Uživatel si sám přepíná buď pomocí zmáčknutí kolečka, nebo pomocí přepínače na spodní straně myši, to podle modelu, ale k tomu se ještě dostaneme. Ke klasickému krokovému scrollování se snad není třeba příliš vyjadřovat, to funguje zcela normálně. Naproti tomu to plynulé činí z myší jím vybavených něco opravdu výjimečného. To se dá použít k rychlému přejetí mezi různými částmi dokumentu, ale nejen to. Jako zajímavější však považuji možnost, kdy kolečko neroztočíte tak rychle, ale jen tak, abyste při projíždění dokumentem stačili sledovat, jak se vám před očima míhají jeho stránky a v momentě, kdy se mihne to, co hledáte, tak scrollování jednoduše zastavíte. Kolečko tedy nemusíte roztočit na plno, ale můžete ho nechat otáčet klidně i výrazně pomaleji, což vede k pomalejšímu průchodu dokumentem.

MicroGear Precision Scroll Wheel MicroGear Precision Scroll Wheel - pohled na motor MicroGear Precision Scroll Wheel v myši

Složení MicroGear Precision Scroll Wheel

Na obrázcích výše můžete vidět, jak „MicroGear Precision Scroll Wheel“ a jeho soustrojí vypadá. Jistě bude zajímavé se podívat, jak přesně toto ústrojí funguje v nějaké recenzi. Nyní se ale budeme více soustředit na to, jaké myši s tímto kolečkem firma Logitech představila a jaké další vymoženosti obnášejí.

MX Revolution - pohled zepředu MX Revolution - pohled zepředu z boku MX Revolution - pohled shora MX Revolution v nabíječce

Prvním zástupcem je desktopová myš MX Revolution. Snad se dnes už ani nemusím zmiňovat, že jde o laserový a bezdrátový model pracující na 2,4GHz se zabudovanou Li-Ion baterkou a tudíž k ní dostanete i stojan, ve kterém ji můžete nabíjet. Ovšem tím výčet možností této myši nekončí, protože ta ještě nabízí dnes už obligátní tlačítka pro posun vpřed a vzad (například v internetovém prohlížeči), vyhledávací tlačítko a další kolečko u palce. Tlačítko „One-Touch Search“ funguje v součinnosti s myší tak, že si nejprve kdekoliv označíte slovo, které byste chtěli vyhledat a pak stisknete vyhledávací tlačítko. To vám otevře aplikaci, ve které se provede hledání. Typicky je přednastaveno vyhledávání v Google, ale můžete si jej přizpůsobit (ve standardní nabídce jsou ještě Yahoo! Search a Yahoo! LiveWords). Druhé kolečko u palce však neslouží například ke scrollování do stran, jak by si někdo mohl myslet, ale je určeno pro přepínání aplikací, vlastně jako náhrada klávesové zkratky ALT+TAB (ve Windows Vista pak přepíná pomocí Flip 3D, je tedy náhradou za klávesovou zkratku CTRL+WIN+TAB). Pokud by vám to však nevyhovovalo, je možné si nastavit namísto toho zoomování.

MX Revolution s rukou

Vraťme se ještě na chvilku k MicroGear Precision Scroll Wheel u této myši. Stisknutím tohoto kolečka se tato myš přepíná mezi krokovacím a volným pohybem. Z toho je celkem pochopitelné, že kolečko nefunguje jako třetí tlačítko myši. Navíc ale přepínání mezi těmito stavy může zařizovat sama myš, resp. její ovladače, které na základě toho, jakou aplikaci právě uživatel používá, přepne stav. Navíc v některých aplikacích může být ve stavu, kdy automaticky detekuje, zda-li uživatel chtěl použít ten, či onen režim, takže při pomalém scrollování jedete krokově, ale jakmile rychle roztočíte kolečko, myš přejde automaticky do plynulého scrollování. Této vlastnosti firma Logitech říká SmartShift.

VX revolution zepředu VX Revolution z boku VX Revolution shora

Druhá myš VX Revolution je určena především pro majitele notebooků. Ta, stejně jako její větší kolega MX, obsahuje také vyhledávací tlačítko, ale nenajdete na ní přidané rolovací kolečko u palce, ale namísto toho je zde posuvník ovládající funkci zoom. Také MicroGear Precision Scroll Wheel je o něco chudší, protože přepínání mezi jednotlivými režimy je možné pouze ručně na spodní straně. Myš v sobě nemá zabudovanou baterii, musíte ji vstrčit jednu tužkovou.

Obě myši by již měly být na trhu a to za doporučenou koncovou cenu 2 990 Kč.

Diskuse ke článku Firma Logitech představila myši s revolučním kolečkem

Středa, 17 Leden 2007 - 18:03 | Anonym | pardón: pribalenom
Středa, 17 Leden 2007 - 18:03 | Anonym |  to Coudy: kolečko ide využiť aj ako...
Úterý, 2 Leden 2007 - 15:37 | Anonym | 2 AQA: Laserová myš může být bezchybná na více...
Pondělí, 11 Prosinec 2006 - 20:05 | Anonym | Diky za článek. Po jeho přečtení jsem si nastavil...
Středa, 20 Září 2006 - 22:58 | Anonym | Ach boze, zase mys pre detske rucicky... preco...
Úterý, 5 Září 2006 - 23:00 | Anonym | Vy 50000 radku scrollujete koleckem mysi? ;-/
Pátek, 1 Září 2006 - 15:50 | Anonym | Měl jse ji v ruce, takže mohu něco o ní...
Pátek, 1 Září 2006 - 07:19 | Anonym | Taky puzivam vsechny prsty pro ovladani. Palec a...
Čtvrtek, 31 Srpen 2006 - 20:23 | Anonym | no ja ovladam kazdy tlacitko jinym prstem, levy...
Čtvrtek, 31 Srpen 2006 - 12:02 | Anonym | proc se mi zda ze tuhle funkci maji MS mysi uz...

Zobrazit diskusi