Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Folding@Home 3× zrychlil, s 1,5 ExaFLOPS překonává superpočítače budoucnosti

Prej makaj na systému posílání práce, takže můžem očekávat další zrychlení tím, že se dokážou rozposlat víc work unitů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A až to vypočítají, vyskočí jim čínská vlajka... Nebude anketa, kolik čtenářů si myslí, že jde o umělý vir (zeditovaný přírodní), vypuštěný schválně, vypuštěný omylem, přírodní zcela? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anketa snad ani není potřeba. Paní doktorka to sice naplno neřekla, ale pozorně ji sledujte před koncem třetí minuty: https://www.youtube.com/watch?v=P2KW1kud9fg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, četl jsem, ale ti ten virus nevykostili, jenom spekulují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co si pan predstavuje pod pojmom "vykostili"? Porovnanie genomu virusu nestaci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je genom, druhá je pochopení jeho významu a třetí je kontext, zkušenost s podobnými viry a tedy srovnání. Doporučuju níže odkázanou část novějšího rozhovoru s dr. Pekovou, která vysvětluje, že skutečně vědecká pracoviště dosud neměla možnost toto zkoumat a teprve se s tím začíná. A dále, že tam sice jsou sekvence, které se vyskytují u přírodních virů, ale že v regulační oblasti, která je u ostatních koronavirů velmi konstantní, je u nového koronaviru naprosto odlišná, unikátní a ani zdaleka se nepodobá žádnému známému přirozenému viru:

https://youtu.be/gG7oEmuVrH0?t=878

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a prave tohle je, podle vyzkumniku nekolika univerzit, dost zasadni argument *proti* tvrzeni ze jde laboratorne pripravenej virus:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175442.htm

"This evidence for natural evolution was supported by data on SARS-CoV-2's backbone -- its overall molecular structure. If someone were seeking to engineer a new coronavirus as a pathogen, they would have constructed it from the backbone of a virus known to cause illness. But the scientists found that the SARS-CoV-2 backbone differed substantially from those of already known coronaviruses and mostly resembled related viruses found in bats and pangolins."

Nejsem virolog, ale odhaduji ze zeditovat znamy virus je mnohem jednodussi nez "udelat" zcela novej virus od piky. Jestli to druhe vubec soucasna technologie umoznuje (coz trochu pochybuji, ale kdo vi).

Jo a viz posledni veta - neni pravda, ze se nepodoba zadnemu znamemu viru. Nepodoba se znamym *corona*-virum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, byli to pidimužíčkové! :D https://waitbutwhy.com/2020/03/my-morning.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Argumentace ve stylu „umělý virus bych dělal tímto způsobem a pokud nový koronavirus nejeví známky takového způsobu vzniku, tak nemůže být umělý“ je z logického hlediska chybný. Že bych já preferoval nějaký postup, ještě neznamená, že by ho preferoval i jiný člověk s jinými zkušenostmi a jiným vybavením.

Naopak pokud je virus zcela unikátní v regulační oblasti, která nepodléhá mutacím, tak to naznačuje, že mohl vzniknout neobvyklým způsobem.

Krom toho doktorka Peková jasně řekla, že této unikátní vlastnosti si všimli právě v její laboratoři a to ještě náhodou (což je logické, protože část sekvence, která se pokládá za stálou a neliší se mezi druhy, se při biomolekulárním určení neřeší a obvykle nestuduje, protože se tam neočekává nic zajímavého). Nevím sice, k jakému datu tento poznatek zveřejnila, ale všechny závěry a domněnky, které byly zveřejněné minimálně do toho data, toto nezohledňují, takže je musíme považovat za překonané.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

velmi dobre postrehy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Naopak pokud je virus zcela unikátní v regulační oblasti, která nepodléhá mutacím, tak to naznačuje, že mohl vzniknout neobvyklým způsobem."
Proč by nemohl mutovat v regulační oblasti? Však je to celé jeden RNA řetězec. "Rušení" z okolí bude záznam degradovat všude. Vir je moc jednoduchý, než aby měl ochranu proti poruchám specificky jen pro řídící části kódu.

IMO je tady krásně vidět evoluce, kdy náhodné změny v regulačním kódu většinou neumožní viru přežít, ale statisticky existuje kombinace, která zrovna prostě funguje.

Ovšem obě strany argumentace jsou celkem irelevantní, protože stačí prostě udělat podmínky pro selekci těch správných vlastností (mutace a hodnotící funkci) a pak prostě vzorek množit a množit až mě vypadne nějaká užitečná varianta (btw ... nefunguje takhle nějak pěstění banánů?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, proto nemá smysl debata "ale on ten virus nějak vypadá" bla bla "přírodně" kdybych chtěl udělat takový a takový, můžu si vybrat:
1. udělám ho přírodní nenápadný
2. udělám ho schválně divný
3. ani jedna možnost, jsem výzkumník a ne bioterorista co zkouší, co (a zda vůbec něco) ta část genomu dělá, jestli opravdu je relevantní nebo ne = > sáhnul jsem si do oka a šel domů přes trh na večeři

ZÁVĚR:
JE TO ČÍNSKEJ ČERNOBYL

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://video.aktualne.cz/dvtv/hostomsky-nakazenych-je-desetkrat-vic-ale...

je dost předčasné říkat jak to opravdu je, ale dokud někdo nepřijde s neprůstřelnými dukazy, že s tím bylo manipulováno, tak všechno jsou čisté spekulace ač podložené nějakámi daty, jediné čemu nevěřím je záměrné vypuštění toho viru od jakékoliv strany, ale to že jim to třeba uteklo náhodou bych se ani nedivil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.open.online/2020/03/25/il-video-di-tgr-leonardo-del-2015-e-i...

ač jsou stále pochybnosti, tak projekty které zkoumaly přenositelnost na člověka a zkoušeli vytvořit agresivnější formu vyvolávající akutní zápal plic existuji už dlouhé roky po celém světě (minimálně se tím zabývala PRC i USA ;) jestli je COVID-19 jejich výsledkem těžko říct, ale náznaky by tu byly >>. obzvlášť podezřelé je vyjádření američanů, kteří se 100% jistotou tvrdí, že je přírodní a pak v závěru té stejné zprávy nechají otevřená vrátka pochybnostem (co kdyby to prasklo ;) )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A víte, že Covid-19 je zakázáno kultivovat (ty vaše soplíky z nosa), protože je to příliš nebezpečné... atd. atp. viz. Aktuálně.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak se asi dělají testy ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jinak a různě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezis to sou sracky na urovni aeronetu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi ano ...ale jistě to nevím, protože do tvé hlavy nevidím :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Tady paní doktorku platí aeronet, to je přeci jasný: https://youtu.be/JaXzLPVR0Ls

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tak podívat na to video?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> že jde o umělý vir (zeditovaný přírodní), vypuštěný schválně, vypuštěný omylem, přírodní zcela? ;)

Zcela jasne zeditovany a vypusteny schvalne. Jako, si zkus na chvili predstavit, ze jses tajna laborator sponzorovana cinskou vladou, a potrebujes udelat novou smrtici biologickou zbran. Mas moznost zeditovat treba zname vecicky jako anthrax, besnotu (ktera ma mimochodem 100% "uspesnost"), choleru, cerny mor (tusim 50-80%) atd, udelat je odolne vuci znamym lekum/vakcinam. Nebo muzes vyhodit par milionu dolaru a udelat virus, ktery 80% lidem neudela nic, 19% udela mirne dychaci potize a 1% zabije. To bys mel panecku zbran, jejiz ucinnosti se blizi leda cokoladovy ostep.

jestli bude anketa, poprosil bych moznost "Pat a Mat vyhrali kit na genetickou upravu" - jedina zpravna odpoved.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

predpokladate tedy, ze jde jiz o hotovou finalni verzi, ano? mimochodem, ta laborator se vyzkumem SARS nijak netaji, to je verejne znama informace

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nj jenže udělat agresivní vir s krátkou inkubací není ve výsledku tak efektivní (rychle se odhalí a nakažené jde jednodušeji izolovat)

tohle je velmi infekční vir, který vydrží velmi dlouho bez hostitele a navíc mnozí nemají příznaky a jsou taktéž infekční >> nevím jaká je jeho účinnost, ale ochromil celosvětovou ekonomiku a budují se masové hroby + nestíhají testovat živé natož mrtvé (ti se nepromítnou do statistiky jako oběti koronavirusu) a jak poznamenal kolega >> nemusí jít o finální verzi a teď se krásně ukázalo jak jednoduché je roznést to po celém světě (navíc okamžitá smrt nemusí být jediný cíl takového viru .. )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, kdoví, jaká je mortalita (ty připravené urny zdarma ve wuchanu dnes twitter) a že nějakej jouda-laborant si šel po práci nakoupit na trh večeři... come on... jakože chápu, že chytnu ebolu od primátů, ale zmrdofičus od netopýrů zmutovanej v zakázaným chráněným luskounovi dovezeným z Jávy, kterej žije v kleci pár dnů, než ho sežerou? ...no ok, možná přírodní hříčka, ale přijde mi to jako zametání stop v genové sekvenci. Nehledě na to, že mohli zkoumat cokoliv, zejména to, co dělají ty "nefunkční" části genomu, resp. tam se insertuje ten smokescreen, aby pohádka seděla. Odpověď se dozvíme poté, až se zjistí, kdo z této srandy ekonomicky vyjde nejlépe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každé zrnko v piesku sa počíta.
https://www.youtube.com/watch?v=4xnNKUZYr58

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale 1. projekt si nemôžeš vybrať a 2. po reštarte FAH už nenabehne. Je nutné ho reinštalovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?
Som v týme č. 124 - Slovakia - nemusím nič nadstavovať - pekne si to sťahuje COVID-19 projekty samo tak pre GPU ako aj CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz: projekt sa nedá vybrať. Mne až asi včera, alebo predvčerom vybralo projekt Covid-19.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co Gréta na tolik spáleného CO2 kvůli tomu? Ještě nevydala prohlášení, že to jen Země vypustila protilátky na vyhubení patogenu, který se na ni přemnožil - lidí? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Greta teď ztrácí popularitu a tak vydala prohlášení, že ona a otec to nejspíše prodělal. Myslím, že po tom lhaní s místem k sezení v ICE ji stejně moc lidí neuvěří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Folding@Home spolkne terawatty energie, kterou zaplatí uživatelé. A nic konkrétního nevyzkoumá, jako nevyzkoumal v minulosti. Jestli přijde s lékem někdo, tak rozhodně ne nějaký počítač, ale člověk, který použije um, zkušenosti a fantazii

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že s tím přijde člověk, třeba na základě propočtů z FH :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem milovník konspiračních teorii ale je divné že vir kteří zabíjí staré a nemocne lidi udeřil v komunistické zemi, kde se zvedá státem dotovani zivotni úroveň 700 000 000 důchodců a 70 000 000 chronicky nemocnym... Ne ale vážně. Že je umělý o tom není pochyb, že byl ale vypuštěn úmyslně je blbost. Pacient 0 se nenajde, pokud se nakazil někdo z laboratoře a měl alespoň maličké příznaky, neprizna se. Čínská vláda by laboratoř spálil na popel i s lidma uvnitř...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za tie konspirativne sracky co tu vypustate by ste mali ist do basy. Viac menej sme v stave vojny, onedlo budeme urcite.
Naka pica neco plesne na yutubu. No ty vole.
Ano je to novy vir, ne nevidela si to jeste ty kravo protoze ano je to novy vir.

Vobec to nema nic s tym ze to ma miliony veiws a ze staci v dobe akejkolvek krize vypustit naky "kontroverzny" nazor a lidi to zerou jak ovce. Ajeronet si zmskne a i relativne inteligentny ludia sa stavaju retardovane opice.

VyPustiLyToCiNAniJEtoZbrAn.

Henta pica uz mala byt v cele zadrzania za sirenie poplasnych sprav v case nudze. A henta "redakce" to to uploadla tiez.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Naka pica neco plesne na yutubu. No ty vole."
ta "naka pica" toho má v hlavě 1000x víc než ty a něco dokázala
btw dělala rozbor a na základě toho rozboru vymyslela levnější a rychlejší test ;) btw "Ajeronet" si její vyjádření komplet překroutil k obrazu svému ten bych vůbec neřešil ..

vzhledem k tvému vyjadřování hádám, že i ta retardovaná opice na tom bude lépe než ty :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ty mas dobre nasrano v palici

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Oni budou jeden z těch lepších lidí. To se hned pozná. Kterej jich školil? To by bylo ventilátorů a doktorů nebýt techle "intelygentňých" nadlidí. Tak jim přejou hodně molelul kyslíku v plicích.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznej se, že ty volíš bureše?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ze ten virus je +/- neskodnej je v tuto chvili velke stesti (nebo umysl)
Pak uz jen sama negativa, tj. agresivni zpusob sireni a zatim neexistujici lek a vakcina.
Prvni pocitacove viry byly taky skoro neskodny, napriklad "dej me susenku" a dostava se to do stavu kdy ti jsou schopni napr, zakryptit data vcelem PC, firme, nemocnici .... . Taky se ze zacatku testoval zpusob sireni a samotny vir byl celkove neskodnej a az pote zacal neco delat. A zpusob sireni je na netu podobny jako v realu, spousta lidi kasle na "hygienu" a bezpecnostni pravidla ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady bych si dovolil oponovat :) dej mi sušenku už je dosti "moderní" vir a mezi prvními počítačovými viry jsou viry od neškodných až po ty co dokázali fyzicky zničit HW ;) ..¨
btw něco z wiki o sušence a její neškodnosti "Pokud virus zjistí, že je 14. den v měsíci a zároveň pátek, přepíše MBR pevného disku, čímž znemožní jeho příští start. " >> je to taková zamylení, protože o sušence si taky mnoho lidí myslelo, že je neškodná ..a ani dnes ještě nevíme čeho je COVID-19 schopen ;) a i když během chvilky ochromil skoro celý svět, tak pořád mnoho lidí zlehčuje situaci a dává ho do roviny s "chřipečkou"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud virus obsahuje nové, dříve neviděné části, je zcela jistě uměle vytvořený. Pokud virus naopak obsahuje již z dřívějška dobře známé části, je zcela jistě uměle vytvořený a tyhle části jsou tam na zamaskování jeho umělého původu.

Moc nevím, co bych dodal, ale jistě by se našel někdo, kdo by mi vysvětlil, proč to při jeho umělé výrobě tak udělali...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s tim posilanim uloh?
Mi to prideluje strasne malo uloh a muj komp se vecne flaka a jede jen par jader.
Uloha na grafiku mi prijde tak jednou za 2 dny (a behem par hodin je hotovo), ulohy na CPU taky zadna slava ale aspon neco chodi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon reálně dostupný v jednom okamžiku je tak, troufám si říct, několikanásobně nižší a bude se pohybovat na úrovni stovek PFLOPS." A podle ceho tak soudis, autore? Mas nejaka cisla, ktera my nemame? Co kdyz je nizsi jen o 10% ? Nebo co kdyz se zvysil v poslednich dnech nad toto cislo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ze solidarity jsem se připojil a protože angličtinu neovládám tak jsem rád, že jsem to rozjel , ale nevím jestli k těm výpočtům pomáhá i gk a jestli je toho i schopna (rx560) a jestli to má vůbec i význam (i7 4770) musel jsem otevřít bednu abych zapojil všechny ventilátory protože na omak byla celkem dost horká, pc používám jen na kino , může mě někdo něco říct k té gk ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.