Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fortron Raider RA550: Aurum v očesané verzi

"... čtyři SMD tranzistory ST Micro STD95N3LLH6 (81/320 A při 25 °C a max. 30 V, 4,7 mΩ při maximálním otevření a 40 A), vždy pár jakožto DC-DC měnič každé jedné větve (+3,3 a +5 V)."

Vidím, že ste asi nepochopili topológiu "active clamp forward" meniča. DC-DC menič na vetvách sekundára je nezmysel. Tie mosfety sú vo funkcii synchrónneho usmerňovača namiesto diód (vidíte tam nejaké?), majú oproti diódam podstatne menšie straty a v tejto topológii zapojenia meniča nepotrebujú žiadne externé riadenie, gate a drain sú pripojené priamo na vinutie sekundára a spínajú sa takto "samočinne". Preštudujte si to. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste to pořádně? Synchronní je jedna větev, +12 V. Je tam jasně napsané: „K aktvnímu usměrnění větve +12 V slouží dva tranzistory IRF1018EPbF od International Rectifier…“ Nižší napětí jsou vytvořena DC-DC měniči z ní.

Mít synchronně všechno ostatní by bylo velmi složité a v extrémním případě by mohlo být nutné až ztrojnásobit spínací frekvenci. Sekundár je svázán s primárem z principu věci, a aby se objevovaly správné výkony na všech třech větvích v selektivní zátěži, musela by se vždycky spínat jedna větev, ostatní by stály. V praxi by to šlo jistě ošetřit lépe, ale ke zvýšení pracovní frekvence by došlo jistě, nemluvím vůbec o zbytečném nabobtnání transformátoru dalšími sekundárními vinutími.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...Zvláštností je, že jsou použity pouze elektrody gate a drain, source je zvednutá do vzduchu a nemá vodivý kontakt.."
můžu se zeptat, jak tohle zapojení funguje? Nějak si nedovedu představit, jak by mohl fungovat tranzistor bez zapojení všech tří elektrod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj ma podivilo, ze uvadzaju nizsiu ucinnost ako je skutocna -> ved lowcost vyrobci maju skor opacne sklony... :o)

Ale uz nerozumiem ani im - mal som nedavno na stole 2 noname zdroje s rovnakej rady, jeden 350W a dalsi 400W. Ta 400ka bola vyrazne chudobnejsia - jedinu suciastku nemala kvalitnejsiu ako 350ka- horsie ano, chybala jej kopa filtracie, dokonca nemala ani 12v kabel pre PCIe a 350ka ano...
Co bol ale najvecsi gol bola parodia na usmernovaci mostik s max 2A mozneho prudu.

A potom ze kde ziskavaju noname zdroje blbu povest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebylo by dobry treba nekde udelat tabulku z jiz testovanych kusu? aspon aby tam byla cena, vykon a hodnoceni v procentech. to by stacilo, pak uz by si kazdej mohl rozkliknout co chce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přehled bude, nebojte. Ještě nám chybí dotestovat pár kousků a pak hned připravíme sumarizaci. Počítáme s tím... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opäť vďaka za skvelý a zaujímavý článok !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přidal jsem aktualizaci – všiml jsem si až nyní, že má zdroj pětiletou záruku, díky tomu dostal šest bodů navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom pozor. Jak kde. Co jsem v rychlosti prolítnul některé známé shopy, tak jen u CZC a u alfy. Mimochodem, víte jak je to s reklamací po zákonem dané dvouroční lhůtě? Mám jen několik let staré informace od ČOIky a nebyl to žádnej vejvar (90 dní na reklamaci u VÝROBCE, reklamovanou věc naštěstí stále dáváte přímo prodejci). Zajímalo by mne, zda se to nějak změnilo, jestli má někdo čerstvější info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv nad zakonnou zaruku je podle me v rukach vyrobce. Cili s enemusi vztahovat na vsechny zavady, na vyrizeni je libovolne mnozstvi casu, atd. Chce to prostudovat podminky prodejce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, může to být v podmínkách, ovšem pokud nejsou podmínky nijak extra dodatečně specifikovány, a na dokladu od prodejce je napsáno sto let, tak to je sto let na prodejci. Je to řádná kupní smlouva s definovanými parametry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se celkem zdá, že ty pochybnější obchody to dělají docela často, záruku zkracují ať s tím nemají opletačky. Nicméně ta pětiletá záruka je na více místech, koukal jsem do obchodů co mi ze Zboží vypadlo při hledání RA550 a tam to mají minimálně u dvou ze čtyř. Víc výsledků každopádně vypadne na klíčová slova „Raider 550 W“.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U tranzistorů IRF s nezapojeným vývodem nejde o střední vývod drain?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, ovšem jestli si dobře vzpomínám, zvednutá je elektroda na straně, ještě jsem se právě díval do datového listu co to je zač. Zdroj už u sebe nemám, ale je to vidět např. na HS: http://www.hardwaresecrets.com/article/FSP-Aurum-Gold-700-Power-Supply-R...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ale podle toho obrázku spojeny jsou vývody SOURCE obou tranzistorů přes chladič a ten oba potom připojí do DPS přes vývod napravo. Takže jsou normálně spojeny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná se to tak zdá, v Raideru byly vyhnuty směrem dopředu, pryč od jakéhokoli kontaktu s čímkoli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kam byly připojeny ty pásky, co byly vyraženy do toho chladiče pod elektrodami S? Zde jsou totiž připájeny na Source

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového tam nebylo. Nevybavuji se bohužel přesně, už je to nějaký pátek, ale mám dokonce dojem, že jsem to zkoušel propípnout a vodivě to skutečně spojeno nebylo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to je fakt divné, v tom případě ty tranzistory fungují jen jako parazitní kapacita. Byl ten chladič vůbec teplý?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To fakt netuším, neměl jsem to rozdělané za chodu…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To těžko... chlazení je obvykle izolováno od vnitřní struktury tranzistoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle, neznamená vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen ještě doplnění, projdi si katalogový list a zjistíš, že D je propojeno s chladícím částí pouzdra TO220. Obvykle jsou takto řešeny všechny výkonové tranzistory v pouzdře TO220 kromě varianty F, která je celá izolovaná. A na obrázku uvidíš izolaci chlazení včetně upevňovacího šroubu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máte pravdu - podle katalogového listu je to skutečně propojené (ne se Source, ale s Drain) - str 6. v dokumentu http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-1000.pdf

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám jeden postřeh. Vlastním 650W verzi Raidera a musím si bohužel stěžovat na hlučnost zdroje. Po naběhnutí PC je to vcelku OK. Jakmile ale PC zatížíte, tak se pochopitelně zvednou otáčky na zdroji. Nicméně, i když je pak PC hodiny v klidu s minimální spotřebou, tak se už otáčky zdroje nesníží. Prostě ventilátor fouká kvatna vzduchu, na výstupu ze zdroje přitom vzduch fouká studený, takže je vidět, že zdroj neprodukuje teplo, které by odváděl.
Je to přitom ve skříni, kde si zdroje čerpá vzduch zvenčí a ven zase vyfukuje, takže má vždy k dispozici studený vzduch mimo case. Občas je ten hluk docela otravný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Získal jsem nějaké novoty ohledně té certifikace 80 PLUS Silver, je to v první kapitole.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem tam chybu, nejsou použity DC-DC měniče, ale aktivní usměrnění samostatných vinutí pro větve +3,3 a +5 V (jinak by se logicky ani nejednalo o skupinové řízení, to mi mělo dojít hned). Více v příští recenzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.