Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Foxconn nakonec Sharp koupí, ovšem téměř za polovinu

Foxconn dokončil prohledávání skříní Sharpu a poté, co už nenašel žádného dalšího kostlivce, se rozhodl společnost koupit…

Sharp díky investicím do vývoje nových displejů a zobrazovacích technologií patří v současné době spolu se Samsungem a LG ke špičce. S nalíváním peněz do vývoje ale začal později, teprve když se společnost dostala do finanční krize, a tak mu už zbyly jen omezené prostředky do výbavy výrobních linek a na chod společnosti, což přineslo negativní dopady na konkurenceschopnost. Hodnota společnosti proto dlouhodobě klesala, čímž zaujala vedení společnosti Foxconn.

To začalo loni v létě uvažovat o koupi většinového (dvoutřetinového) podílu Sharpu jakožto nástroje, díky kterému může Foxconn zíksat další zakázky od Applu, pro nějž v současnosti montuje (především mobilní) zařízení. Pozici výrobce by mohl doplnit i nabídkou displejů na míru a zajistit tím další firemní růst.

Tim Cook ve Foxconnu

Když se Foxconn v únoru odhodlal koupit Sharp za $6,2 miliardy a vypustil na výrobce zobrazovadel své právníky a ekonomy, zjistilo se, že japonské společnosti zbylo ve skříni několik kostlivců v podobě nedořešených finančních závazků ve výši kolem $2,6 miliardy. Ochota Foxconnu vydat původní částku za společnost v tomto finančním stavu pozvolna klesala, až se letos v březnu ustálila na sumě $3,5 miliardy.

Za poslední týdny už Foxconn neshledal důvody k dalšímu snižování nabídky, a tak oficiálně oznámil rozhodnutí koupit dvoutřetinový podíl ve společnosti Sharp právě za $3,5 miliardy. To mimochodem odpovídá 56 % výše původní nabídky, kterou předložil v únoru. Zda se Foxconnu podaří v dohledné době ohrozit pozici Samsungu jakožto dvorního dodavatele displejů pro Apple, zůstává ve hvězdách. Klíčem ke spuštění velkoobjemové výroby nadcházející generace OLED displejů je včasná vybavenost výrobních linek. Ty dodává především japonská společnost Canon Tokki, jejíž služby nejsou dimenzované na situaci, kdy se k upgradu výrobních linek odhodlají všichni výrobci displejů naráz. Tentokrát včas smlouvu podepsal korejský Samsung a čínská BOE, na ostatní značky (především LG) už se nedostalo, a tak jejich výbava stačí pouze k velmi omezeným objemům sériové výroby. Jak je na tom s výrobními kapacitami pro displeje nové generace Sharp, zatím není jasné.

Porovnáváme: 
Tagy: 

Diskuse ke článku Foxconn nakonec Sharp koupí, ovšem téměř za polovinu

Čtvrtek, 21 Duben 2016 - 23:05 | Jabba | Ano, byla to zajímavá aféra a ano, chování Foxu k...
Úterý, 5 Duben 2016 - 22:33 | Fotobob | Vzhledem k tomu, že Japonsko má vůbec největší...
Úterý, 5 Duben 2016 - 21:45 | Psycho Mantis | proč by se obyčejní dělníci měli bát nového...
Úterý, 5 Duben 2016 - 18:50 | HKMaly | "Porovnáváme" ... porovnavame co?...
Úterý, 5 Duben 2016 - 18:35 | Pe Le | To se mají v Sharpu na co těšit. Hlavně obyčejní...

Zobrazit diskusi