Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Foxconn staví továrny za $8,6 miliardy v Číně a za $1 miliardu v Indii

Foxconn připravila rozsáhlé investice do továren, které zvýší výrobní kapacity a rozšíří technologický záběr společnosti. V necelých pěti letech společnost rozpustí investici bezmála $10 miliard…

Společnost Foxconn sídlí na Tchaj-wanu, ale její historie se váže k Čínské lidové republice, kde v roce 1988 vznikla první továrna. Rovněž v ČLR / PRC v současnosti provozuje nejvíce továren v rámci jedné země, aktuálně dvanáct. Další má ve Spojených státech, v Brazílii, Mexiku, Japonsku, Malajsii, Koreji (zatím jen v Jižní), Indii, Turecku, Maďarsku, Slovensku a montuje i u nás.

Pro nadcházející roky připravila společnost několik velkých investic, z nich stojí za pozornost následující dvě: První souvisí se současnou politikou USA, která se snaží maximální měrou blokovat Čínské firmy ve světě IT. Z toho důvodu je i na Apple vyvíjen tlak, aby vyráběl primárně mimo Čínu, což vede k tlaku na Foxconn, jenž pro Apple vyrábí, aby rozšiřoval „mimočínské“ výrobní kapacity. Důsledkem je rozšíření aktivit v jižní Indii, kde Foxconn proinvestuje $1 miliardu s cílem vybudovat nové výrobní kapacity pro montáž iPhonů.

Ve světle druhého zveřejněného plánu ale fabrika na smartfouny působí jako trpasličí projekt. $8,6 miliardy dolaru by mělo být utraceno za výstavbu a výbavu velké továrny v Číně, která bude navázána na křemíkový průmysl. Stavět se začne v Qingdao a první část projektu, která umožní rozjet výrobu, bude hotova již v příštím roce. Půjde však jen o začátek - celá obří továrna se nedokončí dříve než v roce 2025.

Zaměřená bude na testování a kompletaci (nejspíše pouzdření?) „řešení pro použití v 5G a AI zařízeních“. Půjde zkrátka o dokončovací práce na čipech a kapacita zpracování by měla dosáhnout 30 000 12palcových waferů měsíčně. Lze očekávat, že tato investice souvisí s odlivem čínských zakázek z TSMC a přípravou na zpracování čipů vyrobených v čínské SMIC vlastními silami.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Foxconn staví továrny za $8,6 miliardy v Číně a za $1 miliardu v Indii

Žádné komentáře.