Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PREVIEW – Fractal Design Focus G zaujme konstrukcí, tichým chodem a designem

Proc nejsou vyfoceny protiprachove filtry?

Jsou opravdu k dispozici vsude?

Protiprachovy filtr by nutne mel byt vepredu, nahore a dole. Volitelne by mohl byt i vzadu, ale tam to neni nutne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k cemu je protiprachovy filtr nahore? Na sve Fractal Designe R4 mam fitry pouze vepredu a dole.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vepredu a dole se vzduch nasava, tudiz je prachovy filtr nutny nejvice. Vzadu a nahore je vyfuk, proto za predpokladu 24/7 provozu pocitace opravdu neni prachovy filtr nutny, ale pokud nemame pocitac umisten v bezprasnem prostredi (nenechavej vysavani na manzelce a uvidis kolik je na koberci prachu) a vypiname ho, tak v dobe vypnuti je dobre mit na pocitaci hadr nebo lepe protiprachovy filtr, aby prach nenapadal na ventilatory, protoze co to asi s prachem udela, az se ventilatory roztoci. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, musim zdielat moju skusenost.
Pacia sa mi skrinky od Fractal Design, kupil som si Define R5. Nakoniec som bol jemne sklamany. Chcel som mat tiche pc, a aj ked mam vcelku tiche komponenty, tak mi to tato skrinka kazi. Hlavny problem a zdroj vibracii/hluku su 2x HDD WD 4TB Red.

[1] Disky v idle stave "sustia" (idle ked len tocia platne, nie sleep) a je to vecer v tichej miestnosti pocut, aj napriek vnutornemu oblozeniu skrinky.
[2] Vibracie z diskov sa prenasaju z disk cage na ram (aj v idle stave, ziadne aktivne citanie/zapis), pretoze disk cage nie je k ramu prisroubovany napevno a neni tam ani ziadny tlmiaci material - je to kov na kov. Je tu len gumenna podlozka medzi hdd a cage, ale nic medzi cage a ramom.
[3] Vibracie sa siria aj na bocny panel. Aj ked bol zatlaceny na max a prisroubovany, niekde tam bola vola a bolo pocut vibracie.
[4] Vibracie sa takisto siria na dolny prachovy filter, ktory tiez "drnci".
[5] Ventilatory nie su az take tiche. Vymenil som za Noctua. Zmena je pocutelna.

Nakoniec som musel spravit vlastne upravy skrinky aby som sa tychto vibracii a drncania zbavil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

s HDD jsem mel problem i u R4. Vyresil jsem ho pouzitim Scythe SCH-1000

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější varianta je pověsit HDD na provázky do 5,25" šachty. Když se to udělá poctivě, může se bedna i normálně přenášet. Na disku se to zamotá kolem napůl zašroubovaných šroubků (tady se hodí použít nějaký osvědčený uzel) a HDD si pak hezky levituje v prostoru bez toho aby něco rozvibroval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak píšeš. Mali sme tu podobnú skrinku od tejto firmy. Po pripojení 4x HDD rachotila celá skriňa.
Ďalšia vec bola že distančné stĺpiky pod MB boli krátke a každý bolo treba vypodložiť dvoma podložkami. Do vrchnej časti nevošiel radiátor hoci bol v zozname podporovaných. A čerešničkou bol jeden vadný dodaný vetrák.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fractal Design jsem nikdy nemel, ale jednou jsem ho videl u kamarada, a na to ze to ma byt tichej setup jsem byl taky dost zklaman.

> disk cage nie je k ramu prisroubovany napevno a neni tam ani ziadny tlmiaci material - je to kov na kov.

V me skrini (nejaka starsi silverstone, uz nevim model) je ram a cage taky kov na kov, ale cage je pripevnen k ramu, a disky se vkladaji do plastovych ramiku, a v tom ramiku je mezi sroubami HDD a ramikem guma. Je to docela tiche, a tohle je fakt stara skrin, nechapu ze Fractal to furt nema poresene..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam nejsou ty gumový podložky? Pokud jsou, nesmíš je dotahovat, zpláclá guma ty vybrace neutlumí. V Define R2 jsem je měl. Pak stačilo trochu roztáhnout ty plechový paciny na šuplíku aby lépe držely a nedrnčeli a bylo téměř hotovo. Nakonec jsem na standardní zvukovou izolaci nalepil molitan (1cm) s lepící stranou. Bylo to krásně tichý. Občas si návštěvy ani nevšimly, že už mi počítač dávno běží a když jsem hejbnul myší, divili se, že to tak rychle naskočilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skrinka ma tichy chod? Ona sa niekam hybe? Ked uz tak ventilatory maju tichy chod, resp. skrinka je dobre odhlucnena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vazne si tu vetu nepochopil nebo se jen nudis?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ventilátory jsou přeci od teho, aby svítily! ;-) A hlavně modře!!! :-)) ...

Jinak já vzduch do kejsu tlačím(!!!) - zespodu a zezadu přes filtry a přirozeně horem vydechuje horký vzduch, ale i každou štěrbinou v kejsu se vyfukuje(!!!) a né naopak... - aby ventilátory vyfukovaly (odsávaly) z kejsu a tak i každou škvírou se nasával i prach...

PC mám i po 3 letech vevnitř čistý jak právě seskládaný :-) (přitom chladím vzduchem i7 4x4,4GHz + GPU GTX980 OC 1500MHz, aby stíhaly natívně i 4k videjko až 60p!)
Jen filtry docela často čistím, neb mi v bytě takové PC nahrazuje čističku vzduchu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doplňuji foto mého kejsu a schema proudění mnou navržené, kdy prach nemá ani po letech(!) šanci :-) Všechny ventilátory neřízené jsou raději velké a na poloviční napětí (do série zapojené ;-) ) a ty BIOS-em řízené včetně CPU, jsou nastaveny na Idylle a se strmým nástupem otáček leda až při 90stC a více.

Takov=to "homemade" PC, ač jen vzduchem chlazené CPU i7 na 4,4GHz a GPU na 1500MHz - co "krmí" UHD monitor v 50-60Hz = 50-60fps - jde o progresivní zobrazení!, je naprosto tiché :-)

Obrázky
- Schema proudění vzuduchu: http://alphaa65.sweb.cz/EdaKejs.jpg
- Foto reálného kejsu: http://alphaa65.sweb.cz/Edakejs2.JPG

Dotazy? Případně na: eduard22@seznam.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.