Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fraunhofer vydal specifikaci h.266/VVC, nové generace kodeku (i) pro 8k video

Ach jo, ze ja tu televizu kupoval :D Zas budu potrebovat nejakou teplou krabicku :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem letos kupoval telku s HW podporou AV1. Na Youtube se používá VP9 a je tam náběh na bezplatný AV1, pochybuji že si to zaneřádí dalším kódováním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já televizu neměním, měním jen grafiku v té teplé krabičce :D imho levnější a jednodušší

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to budes muset odlozit nakup 8k TV :)(prechazet na novy standard bude v dohledne dobe jen NHK?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějakej kvalifikovanej odhad kdy budou HW dekodéry v televizích? Je možný že už příští rok?
Chtěl bych koupit 64" OLED TV, a líbila by se mi podpora i VVC, aby to zas nějakou dekádu vydrželo, ale zas dva roky na to čekat nechci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW dekodéry nebudú k dispozícii koncovým zákazníkom skôr, ako na konci roku 2023.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ve spotřební elektronice se bude masově objevovat už příští rok a v úplném low-endu(mimo čajna krabiček) si tipnu přelom 22/23 :) (VVC byl už v podstatě hotový docela dlouho..)

v novém kodeku je potenciál ohromných úspor týkajících se investic do infrastruktury > bude velký tlak na masové rozšíření

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebude žádný tlak na masové rozšíření. Ty úspory se projeví až ve vyšších rozlišeních - 4k, 8k. Jenže v těch se prakticky nevysílá....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A čo majú spoločné ohromné úspory do investícií infraštruktúry s výrobcami TV? Však tým to môže byť úplne jedno. Oni tým nič neusporia? Tých nič netlačí k úspore. Akurát budú musieť zase výkonnejšie procesory do TV dávať a budú zase drahšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco jako televizi už jsem nerozjížděl asi tak pět let, ale kamarád má telku, která je rozdělená na "monitor" a takovou krabičku, kde je disk a nějaká ta logika. Nevím úplně, jak je to propojené, tuším tam nějakou proprietární šmejďárnu, ale v principu mi to přijde jako rozumné řešení - prostě až přijdou nové technologie, vymění se jenom krabka a samotný "monitor" může zůstat.

Samozřejmě si nedělám iluze a tuším, že nová krabka bude stát asi tak 3/4 ceny nové televize, ale stejně mi to přijde jako rozumné řešení. Kdybych si kupoval televizi já (ha ha), tak bych chtěl jenom ten "monitor" s nějakým DP nebo HDMI a koupil bych si k tomu normální počítač, abych tady ty kodeky a hardwarové podpory v proprietárnách krabkách nemusel vůbec řešit. Softwarově dekódovat h.265 není pro normální procesor žádný problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekodovat SW 4K HDR 60fps, nebo dokonce 8K rozhodne problem je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě existují i nějaká absurdní Xvid videa, která bude problém přehrát na Ryzenu 9 3950x, že jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak on je rozdíl mít na to ASIC obvod, který si veme "pár" wattů a nebo to budeme počítat hrubou silou a bude to žrát 100W+ a zavaří to celý stroj :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, jenomže ta "chytrá" televize to bez toho ASICu nepřehraje vůbec a ani nikdy v budoucnosti, kdežto počítač to schroustá aspoň s tím víceméně SW dekodérem a navíc s tím, že téměř jistě někdo později pro aspoň trochu rozšířené formáty udělá nějakou energeticky ne až tak náročnou implementaci třeba v OpenCL / CUDA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" nějakou energeticky ne až tak náročnou implementaci"
jop to už jsem zažil u starších grafik s formátem HEVC ;) a s vyšší kvalitou HEVC si neporadí ani starší generace CPU (a co teprve VVC)

- s TV bych to tolik nehrotil, protože ty formáty budou velmi dlouho existovat společně (v podstaťe je to tak i koncipované) a když už to bude v budoucnu nevyhnutelné a zároveň budu chtít stále starou TV, tak přes HDMI připojím nějakou krabičku za pár korun, která to přelouská :)
>> Samsung má např. podobnou a drahou službu u TOP modelů s externí jednotkou a TV je v podstatě jen panel ... (myslím, že i starším panelům výměnou krabičky přidali např. rozhraní HDMI 2.1 ?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vem to z druhé strany. Dodnes většina "dodavatelů" nepřešla z 264 na 265. TV vysílání máme "nově" na 265 od letoška natvrdo. HW pro 266 bude dostupné v TV podle mého názoru spolu s 8k, čili OLED TV s 266 tě vyjde příští rok na takový balík, že se ti vyplatí jej zcela ignorovat, koupit HEVC TV OLED a za pár let, až se 266 přiblíží standardu, vyměníš TV a v součtu tě to vyjde levněji. Tyhle věci jsou svázaný jak s IT dinosaury, tak s běžným uživatelem, který nepůjde koupit horkou novinku = HEVC se teprve stává standardem v reálném světě. Jeho nástupce se jím stane o "několik" let později.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> formáty si svůj prostor najdou a oba budou rozšířené.

Oba budou rozsirene, ale rekl bych ze ani zdaleka ne stejne.

Problem je, ze tech usporenych 20% proti AV1 neni jediny ani nejdulezitejsi faktor v rozhodovani firem typu Google(Youtube), Netflix, Amazon atd. Kolik let je prestavka mezi novymi MPEG video kodeky ? HEVC vysel kolem 2013, takze 7 let ? za tu dobu storage zlevnil nasobne, a (mobilni) internet zrychlil a zlevnil taky nasobne. Kdyz vemu bitrate kterej pouziva Netflix, jakej je vizualni rozdil mezi AV1 a VVC pri tom bitratu ? pozna to alespon 1% uzivatelu ? Kvuli korone Netflix snizil bitrate pri zachovani rozliseni - kolik lidi si vsimlo vizualniho rozdilu ?

To na cem velkym hracum zalezi mnohem vic nez bitrate, jsou 1) poplatky 2) podpora kodeku na platformach. 2) castecne vyplyva z 1). A situace HEVC kolem poplatku lze popsat jako horici bordel. Hezky to vystihuje tenhle clanek:

https://www.streamingmedia.com/Articles/ReadArticle.aspx?ArticleID=133589

Pokud MPEG tenhle patentovej bordel definitivne neporesi, pujdou do kytek, a je uplne fuk kolik % VVC uspori.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„…logo VVC zkomprimované do JPEGu…“ :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je taky ostuda, komprimovat loga do JPEG. Nebo snad vtipný záměr?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v PDF dokumentech co jsem si všiml je to úplně standardní postup, přece by tam nedali krásné vektorové logo které by z toho někdo mohl vycucnout, to dá rozum, ne?
Ale ne, že bych se tomu dřív taky nedivil ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu kupovat 8k tv, nemají zatím pořádně vychytané připojení, na rozdíl od 4K TV/monitorů 55/65´ kde už máme refresh rate 120Hz případně už i variabilní refresh rate 30-144hz s HDMI 2.1 nebo Displayport 1.4...
Jsem přesvědčen, že je lepší si koupit kvalitnější TV/monitor s vlastnostmi co využiju v budoucnu (hráč ocení podporu G-sync/freesync, filmový fanda podporu HDR a 10+bitové barvy) a k tomu "teplou krabičku" která to bude krmit ... Osobně odmítám měnit v příštích 5 letech TV jen proto, že si nějakej hňup usmyslí změnit kodek vysílání TV, jen aby do multiplexu narval víc kanalů a víc na tom vyrejžoval. Ostatně, když v TV dávají nějaký "novější" film z kin, vždy si ten film raději stáhnu, protože na to rozmazanou patlaninu se nedá koukat. To mě přivádí k myšlence, že spousta lidí by větší kvalitu uvítala, ale problém je, že oni ani často nevědí že větší kvalita obrazu existuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.