Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FreeDOS končí

R.I.P.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže výrobci ho přibalují jen z alibistických důvodů, aby nemuseli přibalit Linux (a Wokna už tuplem ne kvůli ceně licence), který někteří uživatelé narozdíl od FreeDOSu skutečně používají (ačkoli mám PC kde používám i FreeDOS) a tudíž od něj očekávají funkčnost (a tudíž náklady ze strany dodavatele hardwaru, byť řádově nižší než u Woken). Narozdíl od FreeDOSu, který všichni smažou, protože na nadupaném notebooku opravdu nemá smysl (narozdíl od některých embeded zařízení).

Jsem zvědavý jak se tihle zmiňovaní výrobci zachovají teď, zvlášť když je jim povinnost dodávat PC s operačním systémem dána zákonem, např. v Číně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Cygnus: Primo Microsoft ten FreeDOSK doporucil jako OS, ktery se muze davat k PC bez OS Windows....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> Jerry: M$ těžko doporučí konkurenci, že ano. FreeDOS mu nekonkuruje, protože u něj lze předpokládat, že ho nahradí Woknama stejné procento uživatelů, jako je stejné procento Wokenních uživatelů zastoupeno mezi všemi uživateli. Tj. v podstatě jeho předinstalování nijak neovlivní následné rozhodnutí zákazníka, který zakoupil PC s FreeDOSem. Kdežto předinstalovaný funkční a výrobcem odladěný Linux je pro M$ nebezpečnou konkurencí, mohlo by se snadno stát, že řada BFU (a to zdůrazňuji) se jeho mazáním a přeinstalací nebude obtěžovat.

Což se netýká dlouholetých linuxových uživatelů jako jsem třeba já, moje rozhodnutí žádná akce M$ rozhodně neovlivní, protože prostě nejsem ochoten vyměnit fungující Linux za Wokna jejichž chyby často řeším a většinou do podrobna znám. Naopak jsem ochoten snést a řešit spoustu jiných drobných problémů, abych nemusel za žádných okolností M$ software nasadit (a to i u zákazníků).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Cygnus: rada BFU narazi ve chvili, kdy jim tam nepujde hra a mam opravdu spoustu zkusenosti, ze vysvetlit lidem, ze OpenOffice Vam otevre dokument MS Office je nadlidsky ukol.
Aby zustal BDu na PC Linux musi mit po ruce nejakeho zapaleneho Linuxare, ktery vysvetluje, vysvetluje a vysvetluje.....
Drtiva vetsina BFU totiz uz PC videla a pokud tam neni Win a MS Office jsou bezradni.........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> Jerry: Ano stává se to, ale není to pravda všeobecně a o to jde. Uživateli, který rád instaluje kdejakou blbost z internetu a hraje hry (přičemž je střídá jak ponožky) se ani Linux nepokouším vnucovat. Naproti tomu znám několik uživatelů, kteří se naopak přiklonili k Linuxu a jsou/byli to nezkušení BFU. Pravda je jich méně než těch druhých, ale přesto chápu snahu M$ nedat jim šanci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 
cls [Enter]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Jerry:
No, viděl jsem Vistu (a nějaký ten Linux už taky) a na tom základě jsem postavil tvrzení, že já být dnes BFU, který doteď jel na Win95 nebo i Win98, tak kdybych si měl vybrat mezi přechodem na nějaký linux nebo Vistu, mám sakramentsky velké dilema. Ani jedno by totiž nepřipomínalo to, na co bych byl do té doby zvyklý, tedy Win9x. A s kompatibilitou taky nevím nevím, v té Betě 2 jsem toho docela dost nerozchodil. Imho má teď linux jednu z největších šancí chytit příležitost za pačesy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Imho má teď linux jednu z největších šancí chytit příležitost za pačesy. <<

tak voci tomuto nazoru som skepticky. pod kazdou spravou o viste sa najde prispevok ovecky ochotnej nasledovat M$ az do pekla :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> uid0:  tak jestli by šel M$ opravdu do pekla, myslím, že by ho tam s radostí doprovodilo spousta lidí :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to wift: Byť používateľom 95 alebo 98 vôbec nemám problém, čo na nové PC dať - predsa XP alebo na budúci rok Vistu. Neblázni už s tým linuxom. fungujú na tom HW zariadenia? Idú na tom hry? Ide na tom mp3, video atď?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Romo romo. tak to uz fakt moze len niekto ako ty polozit otazku ci idu na linuxe hry, hudba alebo video. peace :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

romo ma pravdu. pozrite na tento ubohy screenshot linuxu:

C:\>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

romo: proc by nejely mp3 a video ? Vetsina HW dneska funguje (apropo linux ma dnes lepsi podporu HW nez WindowsXP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) freedos nekončí
2) ta "ukázka" příkazového řádku v Linuxu jako příklad je ubohý, navíc je nesmyslná :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to z:
no, preco nezmyselna? export PS1='C:\>' a ides :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku FreeDOS končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek FreeDOS přeci jen nekončí, ba naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku FreeDOS končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"muset by totiž probíhat další test release"

to je ted češtin :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

romo:je videt,ze se stale musi vysvetlovat polopate.
Takze - na linuxu lze prehravat skoro uplne vsechno,at se to tyka audia nebo videa. Ale POZOR mozna to neprehrajes vsecko kdyz naistalujes nejakou konkretni distribuci. Stejne jako na vidlich tam taky musis "doinstalovat kodeky". Napr. v Mplayeru prehrajes "vsecko". Nebo na DVD muzes pouzit Xine, na mp3 trebas XMMS atd.

Ja ted na linuxu delam muziku (midi a audio sequencer,ladicka,metronom,realtime efekty vse ok).

Hry nehraju. Tady je treba rict, ze hry jsou primarne vyvijeny pro vidle, az na par vyjimek.
Ale nektere (asi jich je dost) hry lze hrat i na linuxu a jinych "unixech".

Chce to jen se nebat a vyzkouset to.
Nejdriv je clovek trochu zmatenej,ale jak zacnes prichazet na to,ze to funguje,tak si clovek klade otazku - na co vlastne potrebuje vidle... asi na ty hry. Teda mam namysli samozrejme doma, firmy rady plati billovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 qwer:
Mohlbych se Tě prosím Tě zeptat, jaký soft používáš v Linuxu na tvorbu muziky? Trochu do muziky taky dělám, nebo to alespoň zkouším a ač nejsem nějakým "zapšklým nepřítelem na smrt - s humorem prosím :)" Microsoftu, Linux mi také není cizí, ale třeba právě hudební soft je pro mě dost překážkou pro jeho širší využití. Hry příliš nehraji - spíše jen jednou za čas, kterého moc není, ale Linux má jistě dost šancí, naučí-li se mu člověk trochu rozumět a chápat jinou filisofii systému. Nechci hodnostit, jak Win, tak Lin mají svá pro a proti, ale třeba právě ten hudební soft by mě u Linuxu dost zajímal, a obzvláště nějaký free, nebo open source, takže jestli můžeš poradit, budu rád...
Díky a přeji hodně úspěchů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qwer. JJ Presne tak kdyby me tak hrozne nebavily hry uz davno jedu na linuxu (tet pouzivam linux jen jako zalozni system a mam udelane sve Live CD linuxu protoze Live CD XPcek je nehorazne zdechle at ho setavuji a ladim jak chci proste obstojna rychlost nehrozi a kdyby nejaci rypalove chteli podotknout ze mam smejd PC tak mam AMD S64 2800+@2,4Ghz 2x512MBRAM DDR480,GeForce 6800GS)

uid0
C:\> Screen Linuxu ?? Linux Nepouziva Stejny souborovy system jako Dos nebo windows tohle muze byt maximalne screen z DOSU ne z Linuxu.
V linuxu by to vypadalo napriklad takto //mnt/Win_Drive_C/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omg, uid0 si z vas robi srandu ludia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> ethyl: nerobí si srandu ... proměnná PS1 opravdu obsahuje definici toho, co se má zobrazovat vlevo před kurzorem, standardně v Gentoo obsahuje \[\033[01;32m\]\u@\h\[\033[01;34m\] \w \$\[\033[00m\]

Jenom s tím rozdílem, že je potřeba zadat toto PS1=C:\\\> Pak bude začátek příkazového řádku vypadat opravdu takto C:\>

Nicméně kdo by to v praxi dělal? Je to asi stejně na nic jako Vista skin ve WXP. Z WXP to Vistu neudělá a změna příkazového řádku DOS z Linuxu taky ne, ani naopak.

Btw: FreeDOS se nepoužívá jenom ve starých mašinách, ale taky v emulátorech jako je DOSBOX a DOSEMU ... oblíbená záležitost k provozování her a softu pro DOS. Chodí toho opravdu hodně, ale je to dost náročné na výpočetní výkon, protože se emuluje i hardware PC. Narozdíl od Wine, kde kód běží přímo na x86 CPU a Wine poskytuje "jenom" Win32 API.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslel som, ze to je dostatocne absurdne (hoci nie nemozne), aby to nikto nebral vazne :)

to DJ Snail:
>> jak Win, tak Lin mají svá pro a proti <<
pokial sa nepocitaju vyrobcovia HW, co su proti - Linux pre mna nema ziadne proti :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u me bohuzel tohle limituji hry,kde na Linux skutecne nektere hry nejsou a podobne...a take jedna vec - u win software proste vim,kde si takovy sw sehnat.At uz legalni ci nelegalni,coz u linuxu nevim,musel bych strasne zdlouhave zjistovat,jaky program to mam pouzit na tu komunikaci s mobilem...takhle proste vim,ze pouzivam celular essentials uz asi 5 let a jsem spokojenej:-) takze lenost+hry pro me dela z linuxu bohuzel zalezitost,ktera neni pro me

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DJ Snail: skus distribuciu Studio To Go! Je to myslim zatial jedina solidna HUDOBNA distribucia Linuxu so vsetkym, co k tomu patri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto člověk co se programováním živí musím konstatovat že ty termíny dokdy chtějí mít finální verzi jsou nerealisticky optimistické. Bojím se že tam nějaký nadšenec v rychlosti nadělá v kódu spoustu změn, po roce co to nebude schopen odladit to nechá a pak to bude po něm bude někdo 2 roky opravovat :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DJ Snail:pouzivam distribuci DeMuDi - Debian based GNU/Linux distribution, home page je www.agnula.org

V distribuci je obsazeno mnoho softu. Na nahravani audia pouzivam Ardour, na bici Hydrogen, jede mi to vsecko pres Jack audio server, latence 2,35 ms. Zvukovku mam starej Soundblaster s chipem Ensonic 1370.
Ale dam tam asi neco lepsiho...

Na rozdil od Studio To Go! je tahle distribuce free - tedy zadara.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nadpis:
FreeDOS přeci jen nekončí, ba naopak
 
co je opakem nekonci ? podle me končí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> rs:
Ty ses díval kdysi na Sešlost Luďka Nekudy, co? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.