Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FreeSync LCD budou o $100 levnější než G-Sync, dorazit mohou již v prosinci

Přiznám se že jsem čekal cenu vyšší tak maximálně o 1000 Kč. Tady cítím spíš snahu výrobců se více napakovat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to jsou ale "zaváděcí" ceny, které IMHO budou platit max. prvních pár měsíců, dokud do stejného vláčku nenastoupí více jiných výrobců a/nebo dokud se nezaplatí vývoj nových řadičů displeje.

Nákladově jsou prakticky to jen fixní náklady (vývoj), takže je velmi dobrý výhled na rychlý pokles cen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem to nikde v datasheetech podrobně nehledal, ale mám pocit, že pánové z AMD tvrdili, že valná část stávajícího HW to již v principu technicky zvládá... že stačí upravit FW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, jenže vydat "hacknutý" firmware taky něco stojí (nikdo si nelajzne pustit "něco" do světa, aby to pak musel složitě opravovat, nebo ještě hůř měnit za nový díl - to by se ziskovost, v IT světě, kde marže jsou většinou nastaveny na jednotky procent a vše bito objemem, propadla do červeného pekla..). Navíc to bylo možná pravděpodobně jen s některými typy řadičů, tedy ostatní výrobci museli funkčnost zapracovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem netvrdil, že změna FW nic nestojí, ani jsem netvrdil, že to zvládnou všechny stávající řadiče... pouze jsem oponoval tvé tvrzení o vývoji nových řadičů, nic víc nic míň.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

z obchodního pohledu by výrobci byli blázni, kdyby to vyřešili jen novým firmwarem. Nene, to bude krásný nový produkt, s novou krásnou funkcí a novou krásnou cenou.. ;-)

Inovací (těch reálných) je dnes jako šafránu, to si nenechá nikdo ujít jako šanci ka zpeněžení.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Smím prosit o jeden jediný odkaz za posledního půl roku, kde by někdo (z těch, co to realizují, ne nějaký článek přeložený z anglického originálu přepsaného z jiného anglického článku) řekl, že stačí jen flashnout firmware?
Nemyslím ty z ledna, kdy to AMD představilo na tom noťasu a všichni byli v euforii z toho, jak za pár týdnů flashnou nový "free" firmware na staré monitory, protože "freesync" bude zdarma.
O sto dolarů levněji? Neměli jsme to mít zadarmo? Anebo za pět babek navíc?
Tu měsíc starou debatu na tohle téma teď připomenu.
http://diit.cz/clanek/radeon-r9-slevy-q4-2014-cr/diskuse#comment-739929
A způsob, jakým se to vyvíjí, mě utvrzuje v tom, že to nebylo tak triviální a že by se to bez nové generace elektroniky fakt neobešlo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

pro zeleneho muzika:
"Podle Huddyho se nic nemění na tom, že AMD nebude ani od výrobců vyžadovat jakékoli licenční poplatky, ani prodávat speciální hardware, který by monitory prodražoval."

to, ze si to nechaj zaplatit vyrobci monitoru, za to taky muze ta zla neschopna hloupa AMD, ze....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ano, to je špatně. :-) Jediný, kdo může rejžovat za Gsync je nVidia, té to odpustíme. :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco v případě G-Sync je to o tolik dražší jen proto, že se na tom těžce pakuje Nvida a výrobci to dělají pro dobrý pocit, že.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hmm.. takže článek http://diit.cz/clanek/amd-freesync-lcd-firmware (odkazoval jsem jej v diskusi, kterou jsi odlinkoval i ty) je vlastně lež, nepravda a výmysl. Článek je zdrojován z http://www.pcper.com/news/Graphics-Cards/AMD-Demonstrates-Prototype-Free... , kde se píše:

"The monitor is running at 2560x1440 and is the very first working prototype of the new standard. Even more interesting, this is a pre-existing display that has had its firmware updated to support Adaptive Sync. That's potentially exciting news! Monitors COULD BE UPGRADED to support this feature, but AMD warns us: "...this does not guarantee that firmware alone can enable the feature, it does reveal that some scalar/LCD combinations are already sufficiently advanced that they can support some degree of DRR (dynamic refresh rate) and the full DPAS (DisplayPort Adaptive Sync) specification through software changes.""

Před měsícem jsem JASNĚ psal, co si myslím, že bude následovat, a to se taky potvrdilo: http://diit.cz/comment/reply/58875/739458

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, a jsme tam, kde jsme byli. Zase jen mlžení. Já se ptal po odkazu, kde někdo z AMD nebo některý z výrobců monitorů natvrdo řekne "že k tomu, aby to fungovalo, stačí u některých existujících monitorů flashnout firmware". Místo toho dostanu odpověď, že "AMD varuje, že to nezaručuje, že Adaptive Sync jde zprovoznit pouhou změnu firmwaru, ale že některé kombinace scaleru a LCD jsou už natolik pokročilé, že do určíté míry podporují dynamický refresh rate" a plně podporují specifikaci DPAS. Televizory se 720p přes HDMI taky podporují 1080p, ale neznamená to, že to dovedou fyzicky zobrazit.

Já pořád nechápu tu železnou logiku, podle které by u spousty panelů stačilo jen "upravit firmware", ale žádný z těch zlých výrobců to neudělá, aby se na tom "víc napakovali".

Já můžu vzít stávající LCD a scaler, upravit na něm firwmare a udělat na to nové plasty s náklady pár dolarů na kus, nazvat to místo "bla2710" "blb2750AS", vytisknout na to nové krabice a letáčky a prodávat to za tři, čtyři měsíce o 100 dolarů levněji než G-Sync a lidi mi urvou ruce. V extrémním případě se to obejde i bez těch nových plastů (jako u G-Syncu, že jo.)

Ale nikomu nestojí za to něco takového udělat, aby se o něm po celém světě psalo jako o prvním, kdo uvedl monitor s adaptivním v-syncem. Všichni ti zlí výrobci místo toho radši rok počkají, navrhnou "kompletně nový model", aby je to na nákladech stálo víc, a s uvedením si vyčkají, až bude po Vánoční sezóně, protože pak se na tom napakují víc. To zní vážně... logicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adame, to prohlášení zaznělo přímo na té prezentaci, zároveň s upozorněním, že se nejedná o defaultní/globální vlastnost, ale o schopnost určité sady elektroniky v určitém modelu monitoru. Jde o to, že minimálně určité stávající modely lze takto upravit. Nikdo netvrdí, že se jedná o "spousty" modelů (ostatně monitorů s DP portem zase tolik není a spíše se jedná o ty dražší modely).

Úprava stávajícího FW je hodně naivní a optimistická - lze na to nahlížet z pohledu marketingu, kdy se výrobce připraví o prodeje nových modelů, tak z hlediska technického a nákladového, kdy při upgrade FW "in the field" hrozí kromě obecných potíží se samotnou novou funkcí a nákladů na vývoj, testování a distribuci firmwaru taky možnost poškození image firmwaru a tím ke znehodnocení celého monitoru. Takový extrémní náklad by šel opět k tíži výrobce. Navíc málokterý z výrobců má v ceně započteny náklady na takové upgrady firmware, takže ziskovost daného produktu by si uměle snížili..

Pokud si klepeš na hlavu, o čem to proboha mluvím, tak si prosím ověř, jak se dnes staví cena, zvláště v silně konkurenčním prostředí, které staví na obecných komponentech. Dost často totiž je nejprve stanovena právě koncová cena při plánovaném počtu prodaných kusů, do které se musí vejít vývoj, konstrukce, marketing a RMA proces, který má jednoznačně předem dán poměr závad (viz ono populární zárukové inženýrství). Tedy jak variabilní, tak fixní náklady. S tím souvisí i leckdy "nepochopitelné" věci, jako proč nejsou osazeny určité součástky na PCB, když jejich cena by zvedla výslednou cenu třeba o dolar. Jenže výrobce to vidí tak, že prodává za stále stejnou cenu výrobek, na němž ušetřil dolar, a při objemu výroby 1 mil. kusů najednou má v kešeni celý dolarový meloun.. A toto se neděje jen v ICT/elektronice, to se děje i v automotive a jiných odvětvích.

Co se tvých dvou posledních odstavců týká, jsi, mírně řečeno, naivní. Firmy vyrábějící monitory nejsou továrničky o 50 lidech, umístěné v jednom městě. Většinou patří do nějaké větší korporace s rozvitějším vedením, většinou mají taky nějaké prodejní plány a produktové řady. Zahrnou do nich něco nového není o tom, že si nějaký Mao řekne, že od zítra jedem nový model, to je o tom, že Mao jako šéfinženýr vývoje -možná- zachytí nějakou novinku, udělá prezošku pro Hwana, svého vedoucího manažera vývoje. Hwan, když se probere ze sladkého spánku, udělá tři bezpečnostní tempa, aby nepropadl do hnoje, kdyby se z toho vyvrbil průser a pak -možná- (pokud je aspoň trochu schopný), půjde za Joem, svým CEO a zkusí ho pomocí dalšího powerpointu přesvědčit, že má super věc, která stojí za to narušit lifecycle již vyvíjených a vyráběných produktů. Joe si to nechá projít hlavou, svolá board, kde mu budou finančáci v čele s CFO ječet, že nemají pro daný kvartál (to v lepším případě, v horším případě je to an(u)ál) alokované prostředky a markeťáci zase budou ječet, že už mají natištěné materiály pro novou řadu, kterou můžou tímto hodit do stoupy, atd. atd. a nakonec -možná- odmávne nový vývoj.

Jak vidíš, půl roku je ještě docela hodně akční a rychlé uvedení. Sám jsem to nečekal a říkal si, že rozumně by se to dalo odhadnout na rok (tj. léto/bektuskůl 2015). Tvůj pohled nerda je sice takový krásně naivně pozitivní, ale drsná realita velkých společností spíše připomíná plánované hospodářství ČSSR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo s výjimkou užšího vedení nemá ponětí, jak to v té které fabrice funguje a jak operativně jsou to schopní řešit, ale prostě "je jasné, že to tak dlouho trvá, protože to tak nějak v nějaké jiné fabrice taky funguje. a výroba monitorů je pomalu jako plánování v RVHP na pětiletky a něco tak složitého, jako je doplnění jednoho modelu s vylepšeným firmwarem, se nedá spočítat a realizovat za půl roku (taky je to obrovské riziko, že jo.)"

Já jen v téhle tiskovce vidím, že v září někteří výrobci avizovali novou generaci scalerů s podporou FreeSync:

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/support-for-freesync-2014s...

a že se v souvislosti s tím definitivně začalo mluvit o tom, že za tři až šest měsíců se objeví první monitory (do té doby to bylo pořád "zanedlouho"). A že to nikdo jiný, ani jeden jediný výrobce, nedokázal dodat dřív než v zimě, a poté, co se objevila nová generace scalerů (přestože to v některých případech měl umět už stávající hardware s pouhým updatem firmwaru).

Podobně to bylo i u G-Sync (a teď mě nechytejte za měsíc, nebudu to dohledávat a dělat časovou osu) – koncem října Nvidia představila technologii, nějaké dva tři měsíce trvalo uvést do prodeje DYI kit a první upravené modely LCD, a do běžných moncků se to (nativně) dostalo někdy v létě.

A už jen připomenu, že na těch videích z prezentace z Computexu s prototypem LCD, kde už se asi vědělo, co a jak, už se zástupce AMD víceméně omezuje na to, že to "to AMD umí taky, aniž by k tomu potřebovali nějaký drahý přídavný modul, jako má G-Sync – stačí jen upravit stávající monitory (bez podrobností, jak)."

Neubírám AMD, že to prosadilo do standardu, neubírám AMD, že za to nechce licenční poplatky. Jen dodám, že u G-Sync nikdo neví, kolik stojí výroba modulu, kolik z toho má Nvidia a kolik výrobci panelů.

Takže to už jen shrábnu (a tohle opravdu nemíním osobně):

V lednu se fanatici chechtali Nvidiotům, že oni si (už tehdy) kupují předražené monitory s G-syncem, zatímco pro FreeSync bude možná dokonce stačit jen flashnout firmware na svém starém LCD a staré grafice a poběží jim to (anebo si v horším případě koupí za pár týdnů koupí monitory s upraveným firmwarem a budou mít G-Sync zadarmo).

A Nvidia s tím, že vhodné řešení na trhu neexistuje, sprostě lhala, protože AMD dokázalo, že něco takového šlo "snadno realizovat už u stávajících monitorů", ale ona raději vyrobí hardwarový klíč "G-Sync," aby mohla tahat z kapes zákazníků peníze.

Místo "u některých monitorů bude stačit update firmwaru" se nám z toho nakonec vyvrbila nutnost počkat objednu modelovou řadu monitorů na nové modely s novými (nebo nějak upravenými) scalery, místo "G-Sync zadarmo nebo levně" se nám z toho vyvrbilo "o sto dolarů levněji než G-Sync" (nejlevnější G-Sync stojí furt kolem jedenácti tisíc (ale stejně pořád ještě doufám, že se objeví 60Hz panely s poloviční cenou)), a místo "poběží to majitelům stávajících Radeonů, protože to karty AMD už několik generací dávno umí", se z toho vyklubalo "aby to fungovalo jako G-Sync ve hrách, musíte mít (minimálně zatím) některý z nejnovějších Radeonů, a u ostatních karet vám to bude fungovat třeba při přehrávání videa" (G-Sync běhá na třech posledních generacích GeForce s DisplayPortem).

A nejhezčí na tom je, že AMD nic z toho, o čem se už rok spekuluje, skutečně nikdy neslíbilo (a většinu z toho ani neřeklo). Pouze klasicky mluvilo tak, aby si to jejich osvětoví správně přebrali a už rok se to objevovalo v článcích a v diskuzích u všech článků, kde se někdo otře o G-Sync, že by si předražený G-Sync koupil jen magor, když už za pár týdnů budou mít od AMD všichni totéž... a zdarma a pro všechny. :)

U spousty věcí, co se k FreeSyncu za poslední rok napsalo, šlo jen o přání, které bylo otcem myšlenky. Ale chraň bůh na to někomu takovému odpovědět, že je moc velký optimista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenosti možná skutečně nejsou úplně všeobecně platné, nicméně co tak sleduju cvrkot, tak čím větší společnost, tím více se to blíží modelu řízení, který jsem popsal.

Osobně jsem od FS neměl žádná přehnaná očekávání (což jistě nepopíráš a dá se to dokladovat mými historickými příspěvky nejen zde), realita je podobná s GS technologií - výrobci ji jednoduše zkouší zpeněžit. Rozdíl mezi námi je ale v tom, že já vidím velkou příležitost aby se monitory s FS velmi rychle cenově srovnaly s běžnými modely (nebo se jim těsně přiblížily), což u GS jednoznačně možné není, a to z důvodu nutnosti použít další kus celkem komplexní a drahé elektroniky, která ten monitor prodraží.

Takže cena o 100USD nižší vůči GS-enabled monitoru může být platná taky třeba jen jeden kvartál. Myslím, že to vnímám střízlivě, osobně ani výměnu monitoru neplánuji. Co na tom vnímám pozitivně, je standardizace - kdyby totéž přinesla nvidia, tleskal bych taky. Jenže ona šla cestou proprietárního bastlu, který možná je částečně/dočasně technicky lepší, ale z pohledu obecné použitelnosti to je problém. Podobnost s Beta/VHS je velká. A stále je třeba mít na paměti fakt, že se jedná o první modely, které ještě nejsou ani pořádně na trhu. Klidně se můžeme k diskusi vrátit někdy kolem Q1/2015, zda platí oněch 100USD, či zda se dají vůbec FS monitory reálně koupit.

Takže pokud to mám shrnout: domnívám se, že všichni rozumní lidi pozitivně hodnotí fakt, že FS je integrován v základní komponentě monitoru, a tedy poskytuje velmi reálnou šanci na širokou podporu tohoto standardu bez masivního navyšování ceny. Domnívám se taky, že (des)interpretaci "budou to umět všechny stávající monitory" tu živí jen několik lidí, a to paradoxně z obou stran grafické barikády (jedni možná nemají informace, a těm druhým se to hodí jako potenciální klacek). Analogicky obhajoba GS kvůli "lepším parametrům" a "větší podpoře" mi přijde podobně jednostranně zaměřená a ne zcela objektivní.

edit: osobně jsem velmi zvědavý, jak se k podpoře DP1.2a postaví nvidia (a případně její tvrdé játro) :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou na trhu jen TNka jako v případě gaysyncu, tak nezájem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

krása tohoto řešení je v tom, že je to jen o řadiči displeje, takže je velmi velká šance, že se objeví dříve či později i u (polo)profi panelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čekám, že vše co má dnes DP1.2 bude už vypouštěno jen s DP1.2a nebo rovnou DP1.3.
U včech u3415w a podobných prohnutých panelů bych to čekal, když třeba LG tam cpe thunderbolt.

Příští rok bude pro monitory dost zajímavý, navýšení rozlišení+prohnutí+Freesync - to už by mohlo hodně lidí donutit k výměně. Poslední roky to byla dost nuda, krom zavedení 21:9

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příšerné marketingové kraviny :) Křivej monitor.., stále ne zrovna moc dobře implementované 4k a featura, která je poměrně minoritní a vázaná na další věci..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne zapnut freesync aj mimo fullscreen hry/videa?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO teoreticky ano.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim mam dotaz slo by nejak zjistit jestli monitor AOC i2369Vm - LED monitor 23" bude podporovat FreeSync myslim po zmene FW? Ma DP takze nadeje by tu byla ne? Dekuji

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.