Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujifilm chystá luxusní kompakt FinePix X10 s dvojnásobně velkým snímačem

Tak teď ještě jestli už jsou programátoři u Fuji normální nebo jestli zase tak šíleně zjebou ovládání, že s tím nepůjde polovina těch vychválených funkcí a vlastností rozumně používat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

od té doby, co jsem koupil vychvalovaný Fuji S9500 (tak nějak tuším), který dokázal zmršit fotky i za slunečného dne tím, jak je rozpatlal a pak zase přeostřil, mi tahle značka nesmí do baráku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S9500 měl pěkně zmršený objektiv, nevím o tom, že by ho někdo někde vyýchvaloval. Proto byl velmi rychle nahražen S9600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

míra redukce šumu i doostření bývají obvykle uživatelsky nastavitelné

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale i na nejnižší úroveň mi to většinou přijde moc (u obdobných kompaktů)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno obvykle moc uživatelsky nastavitelné u kompaktů nebývá.

"Ve vyšším cenovém segmentu můžete narazit na 1/1.8” - například Canon je dlouho používal v nejdražší G-éčkové řadě kompaktů" - Nejen v této, ale i ve výborné AXX0 řadě, kterou bohužel zrušil :/ Na co rozumného mám teď přejít z A630 ?
Dnes neexistuje kompakt s větším čipem, na 4AA baterie, s výklopným LCD, vekerými manuálními nastaveními a možností předsádek :o(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez těch AA baterií by měl vyhovovat třeba Samsung EX-1. Osobně jsem celkem rád přešel z AA na akumulároty, druhá baterie stojí asi 300Kč a je výrazně menší a lehčí, než 4xAA. Bez výklopného LCD by měl být výrazným upgradem třeba Sony Nex nebo Samsung NX-100, ale je otázkou, co člověk ještě řadí do kategorie "kompakt". :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung EX-1 - baterie AA opravdu považuji za výhodu - výrazně menší a lehčí ? no samozřejmě, když je výrazně slabší (je 3xslabší-3xmenší či lehčí však ne) ;o) výdrž 240fotek na baterii je mizérie, porovnám-li kvalitu fotek s mou starou A630 -> nemám důvod přejít
Sony NEX už je trošku dráž na kompakt
Výklopné LCD jednoznačně potřebuji :o)
A když si budu vymýšlet moc, tak samozřejmě ideální - je k sehnání neoficiální firmware jako k Canonům, kde lze nastavit téměř vše ?
Asi budu doufat, že Canon zase konečně přijde s něčím slušným, nějak mu chybí celá "střední řada".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, No-X opět záměrně nevidí CSC. Ony se kompakty s velkými čipy normálně vyrábí. Dokonce s většími čipy, než dřív. Olympus PEN, Panasonic Gxx, Sony Nex, některé jsou dokonce i velmi levné - třeba řada Samsung NX. Sice mají oddělávací objektivy, říká se jim CSC, ale jsou to pořád normální kompakty s velkými čipy.

Dobře, pokud se bavíme o ultrazoomech (resp. "bridge cameras"), uznávám, že tam úplně nástupce není, ale pokud hledáme náhradu třeba takového 2/3" Olympusu C-8080 WZ (5x zoom), tak tam klidně nějaký ten Samsung NX zaskočí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezávisle na tom, jak budeme tenhle segment nazývat, jde o jinou cenovou relaci, než jakou byly kompakty původně (obojí srovnávám vůči zrcadlovkám). Ačkoli nám výrobci slibovali, jak bude bezzrcadlový segment menší a levnější kvůli jednodušší konstrukci, nasadili ceny na dvojnásobek entry-level zrcadlovek a protože se to podařilo díky neznalosti BFU protlačit a prodeje byly lepší, než se počítalo, zůstaly ceny (marže) nahoře (což je taky důvod, proč se po Olympusu a Panasonicu do toho segmentu natlačili úplně všichni výrobci) Zrcadlovky jako A200 nebo E450 se v setu prodávaly za 7500-8000, konstrukčně jednodušší bezzrcadlovky stojí dvojnásobek. Jen těžko je můžu považovat za adekvátní náhradu kompaktů. Tou nejsou ani cenově a ve většině případů ani rozměry (nový Panasonic 14-42 je světlá výjimka).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že ceny - hlavně objektivů - by mohly být nižší, ale při pohledu na cenu třeba takového Canonu G12 mi to tak hrozné nepřijde. E-PL1 je teď za 7000 včetně DPH (což je teda prakticky výprodej), NX10 o kousek dražší, NX100 pořád luxusně pod G12, NEX-3 o fous. Uvidíme, jak bude NX200. Rozměry jsou horší, to je fakt, chtělo by to set základního zoomu a pancake, to by mohla být spokojenost, ale zase na druhou stranu - ony ty velkosnímačové kompakty taky nikdy nebyly zrovna kapesní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

E-PL1 je starsi typ ve vyprodeji, se mi zda. Ale objektivy jsou objektivne(:D) asi 2x drazsi nez obdobne pro APS-C zrcadla :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto skvělý foťák pro babičku!

Tohle je za dlouhou dobu nejzajímavější foťák, jaký byl uveden. Mě chybí jen výklopný displej, jinak bych ho určitě koupil i pro sebe. Je mnohem zajímavější, než kompakty s výměnnými objektivy i než tzv. "high-end kompakty" bez hledáčku. Možná ho nakonec koupím i pro sebe, pokud bude mít opravdu manuální mechanický zoom, rychlost reakce bude dobrá a optická kvalita objektivu dobrá. Takovýhle foťák opravdu už dlouho na trhu chyběl. Ty HDR a Low Noise režimy jsou naprosto skvělým nápadem.

Babička ale výklopný displej používat nikdy nebude, takže mám jasno s jedním vánočním dárkem!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě úvaha k velikosti senzorů:

V poslední době se každý výrobce snaží přijít s "dosud neobvyklým" rozměrem senzoru. Bude probíhat jakási konsolidace a pak se velikosti (možná?) ustálí.
Já bych dost věřil tomu, že ustálení může nastat na velikosti m4/3. Totiž, že to je rozměr optimálně kombinující velikost senzoru vzhledem ke kvalitě a k fyzické velikosti člověka. Moc pěkné je zhlédnout něco o historii tohoto formátu viz. http://www.four-thirds.org/en/special/story.html. Jenom škoda, že Sony se z něj sama vylučuje. Jak by pro celé odvětví bylo prospěšnější, kdyby místo zbastlených NEXů dělala inovativní m4/3. Bohužel, Sony jako dodavatel senzorů pro Nikon a Pentax dost silně určuje pravidla celého odvětví a to i proti zájmům uživatelů...

Kromě toho za hodně zajímavý považuju Full Frame, protože ve světě kolují milióny velmi kvalitních objektivů pro tento formát. A to v kvalitě, proti které jsou skoro všechny současné levné objektivy "zbožím na jedno použití". Proto je podle mě zajímavější, než APS-C a cokoliv jiného.
Stačí, aby někdo přišel s kvalitním FF foťákem za 20-30tis. Kč s hmotností podobnou, jako dnešní APS-C zrcadlovky a bude to jasný trhák. Vy byste si ho snad nekoupili?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.