Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Komentář k úplnému závěru - že by se dočkal zvýraznění nějaký software typu StartIsBack? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem Wift, vitaj u nas v komunite notebook-ovcov :-D

I si ty ale cislo ze sa to v tych tvojich komentaroch (v poslednom case) v clankoch "hemzilo" tym ze mas novy "notasek" a ja som typoval nejaky MSI GT783 alebo novsi. No co uz .-)

BTW ja si tlmim kolotocarske vysokosvietive chinese-LEDky (ci uz v Notebookoch abo mysiach, atd.) tak ze to rozoberem, vystihnem kusok tej modrej plochy z TESCOsacku (sorry za reklamu) a proste to tam medzi tu LED a krytku vlozim a cele to zlozim...nemusis aspon preletovatat za nove (menej svietiace) smd LEDky :D bude to size stale modre ale o poznanie menej drazdit OKO...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad LEDky: na repráku mám něco šílenýho, provizorně jsem to přelepil dvěma papírovýma cenovkama, a plánuju to přelakovat pár vrstvama bílýho laku na nehty...
Wifte, můžeš vyzkoušet a poreferovat jak to pomohlo :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi serou signálky, které na 2m udělají na stěně světelné kolečko a nemusí být nutně modré (i když u nich je to nejčastější).

Když je možnost, rozeberu a zvětším odpor před LED.

Jinak to řeším vinylovou reklamní fólií, co se lepí na reklamní tabule pro venkovní použití (černou, stříbrnou...). Jednak je zcela neprůhledná, neprůsvitná a chci-li aby LED byla vidět musím udělat dírku špendlíkem a druhak nezanechává matlavý bordel jako většina samolepek, dá se sundat i po měsících beze zbytku. A když je možnost, stačí fouknout horkým vzduchem a natvaruje se podle podkladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad problém s touch inputem - zkus vypnout multidotyk u touchpadu ;) Se mi zdá, že to klucí z MS trošku zmršili - na tabletech vstupní panel pro změnu mizí (hodně "potěší" u tabletu bez hw klávesnice). Tam to pro změnu řeší (teda alespoň u Samsungu Slate s updatovaným fw) opětovná kalibrace a nepokoušet rotaci displeje :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ho potřebuju. Rolování dvěma prsty je naprosto koží funkce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To víš, Macbook rulleeeezzzz :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vymysleli Stevoni?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že už Xeroxovi ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně je to nesrovnatelně lepší než rolování po straně touchpadu (což byla relativně slušná nouzovka, dokud byly touchpady singletouch).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je to silně návykový a přitom tak jednoduchý ;) U Synapticsů se dají nastavit velikosti zón kde to má zabírat takže se to dá obstojně přizpůsobit. Jako nouzovka se dá na scrolling použít i čtečka otisků prstů ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dají, ale dva prsty jsou dva prsty ;)

Čtečka otisků prstů jako rolovátko? No to mi ho teda … tos někde viděl fungovat?!? Já teda s tolika čtečkama zkušenost nemám, ale tuhle jsem zkoušel nějaký softík (dodávaný k té čtečce), co rovnou kreslí otisk z té čtečky na obrazovku tak, jak ten prst přes tu čtečku šmidláš - a v opačném směru to teda kreslilo jen bordel :). Takže by asi fungovalo rolovátko jen jedním směrem ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dell XPS 1330, Latitude E4300, funguje to oběma směry, je to vestavěné přímo v ovladačích ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli to má něco společného s jabkama a nezajímá mne to.

Fakt je, že scroll dvěma prsty mi funguje na starém Asus EEE 901 z roku 2008 (v Linuxu i ve WXP) a na HP Omnibook 4500XE z roku 2002 ... (v Linuxu, ve WXP spíš ne), na prastarém Acer TravelMate 2410 z roku 2005 (taky v Linuxu) ...

Soudím, že je to v posledních letech výhradně záležitost softwaru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Linuxu funguje multitouch u Synaptic touchpadu bez problémů. Tak tam zkus nainstalovat skutečný OS ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to mně funguje taky, ty problémy se dějí jen výjimečně po probuzení. Stejně je touchpad jen nouzovka, vybírám k tomu myš a o jedné z těch, na které jsem měl zálusk, právě píšu další podobnou slohovku ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle světýlka každého jenom otravují. Já bych všechny ty modré LEDky zakázal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Heh ... vzpomínám si na jednu Gertrudu - nebylo to sice o LEDkách, ale laseru, ale jako by to souviselo ;) http://diit.cz/clanek/modry-laser-celi-patentovemu-sporu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No k těm modrým diodám. Sám mám ntb s takovýma diodama. U mě to vyřešilo přelepením diody žlutou lepící páskou. Ledka pak svítí mírněji a zeleně. Protože RGB... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco se mi na tom zeleném světle nezdá, ale nevím, co ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, klidně dodám fotku. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi se na to dívám jak malé děcko, ale modrá LEDka jiné než modré světlo neobsahuje (a jestli ano, tak imho v zanedbatelném množství, ale možná se pletu). Tudíž po průchodu jakýmkoli filtrem není možné, aby se ven dostala jiná než zase modrá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z podsvícené žluté izolepy vychází žluté světlo. Pokud prosvícení zaopatřuje modré světlo, tak se smíchá modrá a žlutá. Výsledkem je zelená. Pokud by izolepa (nebo ten lak na nehty) byla červená, výsledné světlo by bylo takové růžové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem dojem, že z podsvícené žluté izolepy může vycházet žluté světlo jen v případě, kdy je žlutá součástí spektra podsvícení. Což by v modré být nemělo. Když budu dělat LCD s modrým LED podsvícením, nikdy bych jinou než modrou vidět neměl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Experiment jsem sestavil tak, aby jste si to v kanclu mohli zkusit sami, tuto case v bledě bílém tam máte, taška z BILLY se možná někde válet taky bude :)

Fractal Design Define R3 + 2x složená taška z BILLY (4 strašně žluté vrstvy) = http://imgur.com/a/qJXtR#0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hehe to mi něco připomělo: Byly mi asi 4 a dostaly se mi ve školce do pazour voskovky. Nu mačmáral jsem žluté kolečko jakožto sluníčko, pak dlouhé žluté čáry jakožto paprsky. A když jsem kreslil modré mráčky, tak jsem se nestačil divit, že ty paprsky překreslené mráčky jsou najednou ani žluté, ani modré, ale zelené! To mi nedalo a od té doby jsem zkoušel kombinovat a míchat kde co.

Kupte dětem voskovky, i přes ně se můžou dostat k vědě! :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se bojím, co všechno si při takové fascinaci barvami míchal a kombinoval. :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já jsme taky měl diody a už mám teď Thinkpad, kde je ta absence diod naprosto parádní. V zorném poli už je jenom jediná, červená, příjemně tlumená a většinou ji navíc zakývá pravá ruka, jinak nic - ani disk! :-) Za toto musím Lenovo jednoznačně pochválit. Druhá vychytávka, ze které jsem podobně nadšený, je combo jack pro headset. Je to stejný konektor, jako pro headset v mobilu, tzn. mikrofon + line out už nikdy víc. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde taky navrhovali pokreslit ji permanentním fixem. Dokonce by se pak ani nemuselo nic rozebírat :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ideálně fixem s pigmentovou barvou, nikoliv barvivem :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já to budu řešit lakem na nehty, dneska byl jeden zakoupen ve výprodeji za 25 Kč, možná z toho bude článek ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tam dal nějaký černý silikon (nebo alkyton kovářskou čerň - je stříbrno-šedo-matná a odolná). Nevím, nelakuju si nehty, ale podle toho aroma bych řekl, že to může nadělat na tom čirém plastíku zanechat pěknou paseku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že asi moc lidí nepoužívá anglické rozložení nebo české programátorské...pak jsou ty CZ/SK klávesnice Fujitsu naprd :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já používám české QWERTY.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak dám aj ja nejakú praktickú skúsenosť. Kolegovi som na jeho prianie a jeho potreby tiež odporučil túto radu. Mierne odlišná konfigurácia.
Taktiež sa mu vyskytol chybný pixel.
Má ho kratšie, ale zotieranie popisov klávesnice si tiež všimol, takže je asi dosť výrazné. Neviem čo bude o pol roka a ako to bude riešiť.
A ešte jedna chyba, ale to nevieme, či je chyba v notebooku, alebo tvorcovi ovládača, alebo myške. Má zo starého NB myšku Gigabyte s BT pripojením. Ovládač tvrdí, že je pripojená, aktívna, len akosi kurzor nebehá. Ináč inde funguje.
Škoda týchto dvoch chýb, ináč by bol maximálne spokojný. Na funkčnosti to ale neuberá a ukáže až čas, či vydrží používanie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klávesnice jde přestříkat bezbarvým lakem, pak se tak nestírá. Ale v záruce bych do toho asi nešel no. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, do toho bych nešel ani u notebooku, na kterém mi nezáleží, protože tlačítka jsou většinou (snadno) neoddělitelná od mechaniky, membrány a plechu na kterém to celé drží. (druhak proto, že po opotřebení už je to většinou jedno a taky nikdy není jistota, že lak bude správně držet, nebo nerozpustí plast, dokud se to nezkusí)

Sice jsem takhle fixoval několik klávesnic Didaktiku Gama a Didaktiku M, ale tam se dají plastové kloboučky kláves sundat. Výsledek perfektní, jen s tím bylo práce na odpoledne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na margo usb a peral prasatam, raz za uhorsky rok sa stane, ze treba nieco testnut alebo skopirovat a neobide sa to bez zonglovania s x fleshkami, potom clovek oceni fakt, ze ma usb3 na vsetkych portoch a nemusi odpajat a kvoli rychlosti prehadzovat co nechce (s neodmyslitelnym ukladanim, zatvaranim, odhlasovanim sa vo vmwari...).
Na margo klavesnice - preco si myslis, ze sa osupe? Stava sa to, viem, na svojom 4,5rocnom notasi vsak po dennom pouzivani mi ale pismena ani len nevybledli. A su to take tie klasicke s namalovanymi popismi. Ziadne podsvietenie alebo co.
Na margo velkosti - mam 11" potvoru, prechod z 14" som preklinal, teraz vsak nechapem preco. Je to vec zvyku. Asi ako prechod z basy na nylonku a z nylonu na krk so kovovymi strunami. Na mensej klavfesnici sa mi zda vsetko extremne rychlejsie.
Na margo mysi, zozen si jednu pre BT a neondej sa s kablom alebo adapterom preboha. Sme v modernej dobe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se Bluetooth myší týče, zatím jsem se setkával jen s takovými, co mají na můj vkus přílišné lagy. Možná je to tím Bluetoothem ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemas nahodou zkusenost s Asus BX700? Uz nejaky cas se ji snazim sehnat, ale nikde ji nemaji, tak at to treba radsi predem vzdam nebo se obesim na kabelech :D .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, pokud bluetooth myš laguje, tak je něco špatně. Bluetooth je právěže podle mých zkušeností pro myši úplně super, protože HID je v bluetooth implementovaný jako USB HID protokol, jenom ty pakety letí vzduchem a ne po drátě, používá se low latency spojení, které by mělo teoreticky přidávat k tomu USB HID jenom asi 1ms. (!) To je zásadně lepší, než různé proprietární protokoly, u kterých latence protokolu není definovaná a zpravidla je dost špatná.

Jako bonus máš pak šifrování, stačí si uvědomit, kolik lidí píše heslo do banky na bezdrátové klávesnici...

Jako dá se to pokazit samozřejmě tím, že by ta latence vznikala už v té myši, jako že by třeba přečetla pohyb, ale ještě 50ms si rozmýšlela, jak to pošle do počítače - to může koneckonců dělat i drátová myš, že jo :-), nebo může driver v počítači zase váhat, jestli to teda pošle nebo ne. Další problém může vznikat v přecházení do různých "uspaných" režimů apod., ale co jsem chtěl říct, tak bluetooth není v principu zlo, spíš naopak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

k drátovým klávesnicím bych jen dodal
http://www.dailymotion.com/video/k5UPCIkochBCwPOdmq?start=2

Nemluvě o tom, že se dá odposlouchávat podle zvuku kláves (software se musí chvíli učit).

Ale uznávám - proč to usnadňovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tem kriklavym LEDkam. Ja to resil zatrenim barvou a jen spendlikem udelal po zaschnuti malou dirku a staci to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic, ale jiny kontakt jsem nenasel :)
Wifte, vsimli, jste si, ze vam nefunguje listovani na dalsi stranku prispevku z hlavni strany?
Kdyz dam "nasledujici" nebo stranu "2", vzdycky vidim zpravy z 1.11.2012 o tom ze Panasonic v Zatci konci :D
Co kdyz si chci precist neco z minuleho tydne? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že došlo na nějakou úpravu. Mně to teda funguje správně, i když ten formát zobrazení je jako klasická homepage. Momentálně mám Superpočítač Titan na konci homepage i na začátku další strany. Možná si toho někdo všiml a opravil to ... prověřím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Radost cist, kdyz nekdo najde kus HW, kterej mu vyhovuje...

Ja ty kriteria u notebooku mam klavesnice, displej, vaha.. bez IPS by to neslo.. clanek si ctu se sluncem v zadech a krasne je to kontrastni i na minimalni jas (akorat ty barvy moc nejsou .. skoro jako Pixel Qi :D). Tip s RAM diskem je super, mam to tak na kazdym pocitaci s tim, ze to umi na 32bitech vyzobat i normalne nepristupne kusy RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vysocesvitive LED a leskle povrchy jsou genialitou dnesni doby - snad vsichni uzivatele na ne nadavaji, ale vyrobci je stale pouzivaji.
Jinak USB at jsou klidne vsechny ve verzi 3.0, my z IT to pozname, ale BFU patrne nebude chapat, proc je ten jeho externi disk zrovna dneska pomalejsi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já spíš bych řekl genitalitou )))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem,mám tu jeden externí harddisk od Samsungu, kde to výrobce vyřešil doslova šalamounsky a "dyzajnově".

Na přední stěně HDD je otočný potenciometr, jako u starého rádia. Otočením z krajní polohy se HDD zapíná a dalším otáčením zvyšuje jas bílé LED, která svítí pod HDD a signalizuje činnost.

Kromě toho, že to blbě vypadá (velkej čudl na malém černém boxu s HDD) to má tendenci lákat člověka, aby tím otočil a protože se potenciometr nachází takřka trvale v krajní poloze s nízkým jasem blízko vypnutí, tak i aby HDD v nevhodnou chvíli vypnul.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tenhle disk znam :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle předchozích komentářů je vidět, že modré svítivé ledky iritují kde koho. Já mohu přidat do pranice pružnou elektrikářskou izolepu. Drží perfektně a také je to bez rozebírání.
Nenašel jsem informaci o řadiči SATA - ten bude asi III pro oba disky?
Docela mě rozesmál český název "řadič prostorů úložišť".
Jestli jsem to pochopil správně používáte režim spánku. Jak dlouho se ukládá těch 16GB na disk a následně načítá?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vezmu to po jednom ;)

- izolepu bych na to nedával ;) To by se mi nelíbilo ;)

- SATA hádám, že bude pro obě HDD pozice 6Gbit/s, ale jist si nejsem. Realitu ukazuje na 5. straně HWiNFO64 s tím, že první pozice (tam, kde je SSD, je určitě 6Gbitová, druhá jede na 3Gbit/s, protože HDD Toshiba MK7575GSX má jen 3Gbitové SATA. Doufám, že ve Fujitsu nebyli tak hloupí, aby druhý ze dvou SATA portů věnovali té Blu-ray vypalovačce ;-).

- To je překlad od Microsoft Storage Spaces Controller ;). Mně tam ale zarazila jiná věc - názvy SATA úložišť. S výjimkou vypalovačky mají každá dvě písmena prohozená ;).

- Používám Suspend To RAM, hibernaci jsem vypnul, takže je to ihned (jak probuzení, tak uspání - tedy u toho uspání se jen musí počkat, až se roztočí disk, aby ho systém mohl taky uspat ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, mnoho zajímavých detailů a poznatků.
Určitě bude zajímavé doplnit recenzi zkušenostmi tak po roce používání.
Já mám teď ca po 1,5 roce používání problémy s hlučností ventilátoru.
Jinak oceňuji SSD, trochu bojuji s kapacitou 160GB, ale měnit ho nechci, spíš vyměním celý notebook. Virtualizaci používám aktivně, ale vystačím si se 4GB RAM. Využívám aktivně čtečku otisků prstů. Příští notebook bude určitě s lepším rozlišením.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čtečka otisků by byla příjemným bonusem (jsem na ni z jiných notebooků zvyklý), ale obejdu se bez ní.

Po 1,5 roce už to imho nebude nikoho zajímat ;) Kdyby byl stroj času, to by se kurňa dělaly recenze trvanlivosti ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ano, je to skoro jako spotřebák, takže skutečně asi to, co se projeví po roce už moc aktuální není, protože se to už nevyrábí a na ostatní modely stejného výrobce to nemusí být použitelné.
Z tohohle hlediska nemá smysl hnát se za superstroji při reálné životnosti do dvou - třech let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ta GeForce prostě zakázat ve správci zařízení ve chvíli, kdy je vypnutá?

Jinak modré LED jsou zlo, nejradši bych zaškrtil toho "inženýra" u Dellu, kterej vymyslel, že se bude zapojení zdroje do sítě indikovat jasnou modrou LEDkou kolem zakončení kabelu namísto obyčejný malý zelený přímo na zdroji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle mě třeba přijde jako výhoda - v noci vidíš kde ten drát končí, ale barva teda mohla být jiná, klidně tu zelenou jako mají Vaia a Macbooky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tiskárně HP Office Jet K80 se dělaly napájecí zdroje s decentně svítící zelenou LED přímo v konektoru, kterým se zdroj připojoval do tiskárny ... nebylo to blbé, vlastně docela praktické. Podobně to má dneska Apple u Macbooků, jen vylepšené o ten neodymový magnet a konektor odolávající uškubnutí.

Ale oslňující modrá je zlo, s tím souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem Wifte, ještě aby ten eshop nebyl vymakanej když to EU stálo 10.5 mega http://www.mapaprojektu.cz/file/edee/seznamy-prijemcu/prijemci.xls

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vím ;). Znám lidi, co tam od té doby ze zásady nenakupují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super recenze, ve všem s tebou souhlasím. Co se usb 3.0 týče je sice jasné, že na periferie je rychlost přemrštěná, ale za rok budou všechny verze 3.0. Bude to prostě levnější.

Měl bych jenom jeden možná noob dotaz:
Jak si nainstaloval W8 na SSD ? Jde použít záložní partition co je na HDD nebo jsi využil kód co je na ntb ? Bitovou kopii si asi nedělal, protože SSD si data ukládá "jinak" než HDD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně suše jsem použil dodávané Recovery DVD :). Instalaci jsem udělal tak jednoduše, jak to jen jde, tzn. žádné recovery partition a podobně. Tedy přesněji řečeno je tam jakoby Recovery 300MB, systémová 99MB, rezervovaná 128MB a zbytek je Céčko. Je to samozřejmě nainstalováno v režimu UEFI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen přemrštěná rychlost. Jsou periferie, které s USB 3.0 nepracují správně/vůbec např. některé scannery, myši ... a to překvapivě i relativně nové (třeba nedávno Gigabyte GM-M6880 jsem musel připojit přes USB HUB a to je u notebooku docela vopruz).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pro mě je docela příjemné (někomu to může vadit), že notebook se otevřením displeje ze spánku probudí." - to je funkce Windows (tedy předpokládám, že i ve Windows 8 - ve starších Windows to tak bylo), takže komu by to vadilo, stačí upravit v Možnostech napájení --> Nastavení pro zavření víka. Sice tam není explicitně volba Nastavení pro OTEVŘENÍ víka, ale pokud se nastaví při zavření žádná akce, měla by tím fungovat i při otevření žádná akce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě to funguje jinak, než říkáš ;) Já mám totiž právě pro zavření víka nastaveno žádnou akci (protože mě děsně irituje, když zaklapnu víko a ono se to uspí - to se mi prostě nesmí stávat). Imho otevření víka je definováno firmwarem (BIOSem) notebooku (je možné, že s UEFI mu do toho může kecat systém, nevím, nezkoumal jsem to, jsem rád, že to dělá, co to dělá ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, pardon, zrovna čtu kapitolu 8 a vidím to tam. Mě to funguje (BIOS bez UEFI, Windows 7), ale zřejmě se to tedy nedá zobecnit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díval jsem se WIFTe na tvoje požadavky na noťas na začátku článku a uvědomil jsem si, že všichni profesionálové mají tyto požadavky plus minus stejné. Podobně je to s digitálními foťáky, mobily atd. Je zajímavé, že výrobci jakoby byli slepí a hluší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem se s nimi ztotožnil. Ale bohužel je profesionálů málo a navíc jsou asijští profesionálové kapitola sama pro sebe. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že mě kategorie NTB ala mobilní desktop absolutně nezajímá, ale dám vám těžší oříšek se smysluplným zadaním...

NTB pro takovéto domácí žvýkání, abyste nemuseli celý den sedět u desktopu, abyste ho z obýváku vzali pod pergolu nebo na dovču. Tedy není potřeba extra výkon je to na prohlížení webu, maily, office, občas film... Doma to bude v zásuvce, venku stačí 3 hod.
Musí to být mobilní do 13", musí se na to dát dívat venku - matt display, musí to mít použitelný touchpad, abyste s tím krámem netřískli po hodině nervování o beton. A protože to je jen taková srágorka od které nic vyjímečného nepožaduju, tak cena by neměla výrazně překročit 10 000Kč (Linux stačí na uvedené využití).

A teď zjistíte kam se dostane cena, když nechcete nic mimořádného ale ani kripl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kdyby jste tam neměl ty office, tak jste pomocí slov: mobilní, do 13", možnost používat to na slunku, matný povrch a možnost s tím pracovat pomocí prstů, popsal ideální věc pod pergolu - knihu! A nemusí se nabíjet a jde s ní i třísknout o ten beton! 0:) Nemějte mi to za zlé, mám prostě rád papírové knihy :) (a web může být v smartphonu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš veselá kopa, kdybych chtěl něco na pracování pomocí prstů, jak jsi to popsal, tak nevezmu knihu, ale časopis. Třeba takové LEO je vhodné na práci s prsty :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych to náhodou někdy řešil, dám vědět, ale asi to hned tak nenastane ;) To, cos popsal, je přístroj, který nepotřebuji.

Kdybych ale chtěl začít stejně jako v mém případě na webu CZC, tak bych po krátkém výběru zkusil dát šanci tomhle za 7,2 litru - http://www.czc.cz/acer-travelmate-b113-e-887b2g32akk-cerna/113462/produkt - případně malinko nadupanější verzi s Win8 za 10,5 litru - http://www.czc.cz/acer-travelmate-b113-e-987b4g50akk/117423/produkt (navíc 2 GB RAM a 180 GB ve větším HDD, samozřejmě plus Win8, jinak je to totéž, Celeron 887 a Pentium 987 jsou v podstatě identické procesory, dvoujádro Sandy Bridge na 1,5 GHz s nejzákladnější grafikou). Ale s ohledem na mou nedůvěru k Aceru bych spíš šel do tohodle: http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e130-11-6-977-4gb-320gb-intelhd-w... - to už je skoro za 11 litrů, ale za ten rozdíl je tam o 100 MHz víc na procesoru a udávaná výdrž je dvojnásobná (ne, že bych tomu chtěl věřit, nevím, jak toho docílí, ale lepší to snad bude, aspoň o trošku). A je tam aspoň rychlejší disk (7200rpm). Je to ale o 12 deka těžší ;). Ale je to Thinkpad a vzbuzuje to ve mě větší důvěru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mám zmapovaný a o těch strojích vím. Oba mají módní clickpad - tlačítka nejsou vidět a navíc nejsou spolehlivá. To je o přes držku!(Lenovo + trackpoint). Jinak z doslechu tyhle lowend Lenova už nejsou Lenova. Chlazení už není tiché, displej je odpad.
Další kandidát Probook 4330s je 2kg kistna s ostrýma hranama do dlaní a údajně povrchem touchpadu drsným jako šmirgl papír. Hlavně, že se každýho 1/2 roku chrlí nové shity...
Ale protože jsem mimo rámec diskuze, tak nečekám odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, je to jen nástřel. Možná bych je vrátil, možná ne (pokud pominu, že toho nejsem cílovka ;). Až budu, bude to serióznější ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně - já bych za podobné peníze dnes nic nového asi nevybral (možná max. ten travelmate). Zkusil bych sehnat starší Latitude nebo Thnikpada T. Cena bude pod deset tisíc s přehledem, výkon na kancl dostačující. A do 10 tisíc se to vleze i s novým slušným SSD a zpracování oproti lowendu bude pořád někde jinde, možná dokoupit novou baterku :( Problém bude spíš neexistence záruky, ale možná se sežene ještě nějaký dell s dobíhající zárukou, to není výjimka. A v nejhorším se povaluje na netu hromada náhradních dílů, takže proč nevzít třeba latitude D630?
Na doma jsem si kupoval notebooka od dellu před 5 lety, cca na podobné nicnedělání a pořád stačí, pouze jsem upgradoval ramky a disk (hybrid), bohužel už odchází baterka, ale ona ta výdrž nebyla nic extra. Taky sem uvažoval před 2 lety o rozšíření záruky na 5Y, ale vzhledem k předpokládané ceně jsem se na to vybodl (a to mám extra na smrt náchylnou nvidii 8400M ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano máš pravdu, radši pár měsíců starou ojetinu od Dellu, poctivě zpracovanou než tyhle naleštěný prdy. Budu muset zkousnout 2kg 14", ale za desítku se nabízí E6420 s IB a zbytkovou záruku. Není o čem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k vydrzi na bateriu - preco to zvlastne nastavenie pri casovaci JavaScriptu (bateria max. vykon, siet uspora energie)?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych taky rád věděl, jak se to tam dostalo, nejspíš nějaký překlep, ale není mi jasné, kudy tam vlez. Jen doufám, že to na výdrž nemělo žádný vliv (IE nepoužívám, tím spíš ne v idle ;) - pokud se teda nějak v rámci běhu Metra nepoužívá sám). Možná to ani nebylo aktivní, možná jsem to jen omylem nastavil, když jsem dělal ten screenshot a roloval jsem v tom malém okénku.
Každopádně by to tak být nemělo, ve výchozím nastavení je v úsporném režimu pro obojí aktivní Maximální úspora energie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkná recenze – můžu se zeptat, jaký software na RAM disk pod Windows používáte?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že odpovídám pozdě, ale je to AMD Radeon RAMdisk, což je vlastně produkt DataRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip na RAM disk.
Můžu se zeptat, proč používáš právě AMD RAMdisk? Při hledání vohodného software jsem narazil na ImDisk, který je free, neomzený a má více možnosti nastavení.
Doporučuji vyzkoušet - http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte i o nějakém novějším testu RAMdisků? Protože v tom minulém zrovna ImDisk moc neoslnil (i když 'za ty prachy' je to samozřejmě dobrá volba). http://fiehnlab.ucdavis.edu/staff/kind/Collector/Benchmark/RamDisk/ramdi...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.