Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GT 640 tiše probublala do světa

K poznámce pod čarou: Karta má sice 384 jader, ale na 900 MHz, kdežto u 560 Ti beží jádra na 1645 MHz (hot clock). Čili srovnáváte jabka s hruškama :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že to nebylo míněno jako přímé srovnání, spíš narážka na to, že reálný výkon je poněkud jinde, než by se dalo podle paramterů usuzovat. I kdybchom to brali podle SPs, měla ba GT 640 nabízet zhruba 55 % výkonu GTX 560 Ti. Jenže reálně dává tak třetinu, často méně. To neodpovídá ani aritmetickému výkonu, ani rozdílu v propustnosti pamětí (45 %).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s pamětí jsem nějak nepochopil. Pokud dobře počítám, tak GT640 má pouze cca 20% propustnosti GTX560Ti - tzn. o 80% méně (odkud je tedy zmíněných 45%?).
Výkon SP je na zmíněných 55% a je spíše úspěch že z toho vymáčkli 40% reálného výkonu vůči GTX560Ti při 2,5x nižší propustnosti na jednotku výkonu ROP/PS (to z toho samozřejmě nedělá dobrou kartu).
Takže reálný výkon je vcelku přesně tam, kde ho člověk podle parametrů musel očekávat (55% výkonu SP a 20% propustnost paměti daly vcelku očekávaných a smutných 40% celkového výkonu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak trochu jste opomneli z Anandtechu dulezitou cast. Za meritko kvality HTPC totiz nelze brat jen vysledek HQV. To je trochu amaterksy pristup:

"This brings us to the second conclusion: HTPC usage. ... To that extent the GeForce GT 640 is nearly everything we expected from the moment we saw GK107. 4K video decoding via VP5 and 4K over HDMI are working, custom resolution/timings are working, there’s enough processing power to handle everything short of intensive madVR use-cases, and all of this is on a sub-75W card. While NVIDIA still has some room to grow and bugs to fix, at this point it’s certainly the best HTPC card we’ve tested yet."

GT 640 je nejlepsi HTPC karta, co kdy testovali. A vy tu hazite jen hnuj. Nevim jestli jste tuhle cast treba prehledli, ale meli by jste to do clanku doplnit. Asi se da cekat, ze GK107 karty nebudou v dohledne dobe dostatecne na hrani, protoze vsechny dobre cipy GK107, co se vyrobi, jdou imo do ultrabooku a obecne mobilniho hardwaru a na desktop se tak dostanou jen casti, ktere budou mit spatnou spotrebu a buhvi jestli jejich pametovy radic by byl vubec schopny rozumne s GDDR5 fungovat. Podle me herni GT 640 s GDDR5 vyjde az za delsi dobu a bude mit lepsi spotrebu a mnohem lepsi vykon, nez tahlde DDR3 verze. Tu bych bral vazne hlavne pro HTPC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vítám tě zpátky.

To je sice pěkné, ale nelze to vytrhávat z kontextu ceny. Opět je za tutéž cenu k dostání Radeon HD 7750, který se rovněž vejde do TDP 75 W, rovněž podporuje 4k a stejně tak podporuje hardwarový encoding videa. Doporučuju si taky všimnout hlučnosti - těžko říct, jak ostatní výrobci, ale nereferenční model Zotacu je hlučnější než referenční HD 7750 (což je nejhlučnější ze všech HD 7750). To má k dokonalé HTPC kartě opravdu daleko. Především pak nelze bonusové fíčury, které využije přinejlepším každý desátý uživatel, nadřazovat kvalitě obrazu přehrávaného videa, kvůli kterému si člověk HTPC pořizuje.

Celá situace velmi připomíná vydání GeForce GT 430, která dopadala poměrem cena/výkon podobně (i když ne až tak tragicky) a opět byla označována za dokonalou HTPC kartu, protože podporovala HDMI 1.4a. Tehdy také někteří autoři vtloukali uživatelům do hlavy, že podpora HDMI 1.4a se za 22% příplatek vyplatí. Když zjistili, že AMD v Catalystech HDMI 1.4a aktivovala pro všechny Radeony HD 5000 zadarmo, se najednou o téhle "jedinečné HTPC fíčuře" psát přestalo :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle:

"AMD's GCN lineup is also compliant with the HDMI 4K specifications, but it is the GT 640 which has excited us enough to talk about this in detail. While AMD's 4K hardware decode remains an unusable feature for the general consumer right now, NVIDIA's Kepler implementation fares much better."

"We are aware of the fact that AMD 7750 is a competitor to the GT 640 in more ways than one. We already covered AMD 7750's HTPC performance here. However, we will shortly be carrying out a review of the Sapphire Ultimate 7750 passively cooled edition using the same metrics considered in this review and the latest drivers from AMD."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si z toho mám odnést? :-) Že lepší podpora v aktuálních driverech u 4k formátu, ve kterém není dostupný prakticky žádný obsah, stojí za vyhození 1000 Kč z okna, když po ostatních stránkách nabízí totéž (i víc) přes rok staré karty za 1500 korun?

Promiň, ale to je přesně totéž, jako se zmíněnou GT 430. Předražená karta s mizivým výkonem, špatnýma provozníma vlastnostma a jednou fíčurou, která je i v tak úzce zaměřeném segmentu, jako je HTPC, v současnosti k ničemu.

Ve feature-setu každého produktu najdeš jednu-dvě drobnosti, které jiné produkty nenabízejí. To ale neznamená, že by se kvůli této drobnosti měly ignorovat ostatní parametry jako cena, výkon nebo kvalita obrazu, případně jí ještě takto podstatným vlastnostem nadřazovat a omlouvat tím přemrštěnou cenu. To je prostě demagogie.

Když máš rád dlouhé citace z recenzí...

"Für den aktuellen Preis gibt es aber sinnvollere Alternativen, sodass wir dazu raten, die Kepler-Karte erst bei deutlichem Preisverfall in Betracht zu ziehen – was aufgrund der ansehnlichen Leistung schade ist." -Computerbase

"I think it's pretty clear the retail GeForce GT 640 doesn't belong anywhere near its introductory $99 price point. AMD's Radeon HD 7750 delivers substantially higher performance for the same amount of money, and it does so using silicon that's not much larger or hungrier for power. For folks shopping for a latest-generation, 28-nm GPU in this price range, the choice is clear." -TechReport

"At its current SRP, this DDR3-equipped board is too expensive compared to the competition. This segment is riddled with strong competitors, (particularly the Radeon HD 7750, which blows GeForce GT 640 out of the water and sells for as low as $110)." -Tomshardware

"NVIDIA GeForce GT 640, with 384 CUDA cores running at 950 MHz, falls well behind the performance of the similarly priced Radeon HD 7750 card and that is BEFORE the newer, higher clocked HD 7750s made their way to our office. - In order for the GT 640 to make sense to consumers and to OEMs, NVIDIA and its partners are going to need to bring down that price." -PCPerspective

"Pricing of the GT 640 is awful. Currently the ZOTAC GT 640 is available online for $110, which gets you a HD 6790, that's 50% faster. If you want to spend less, go for the HD 6670, which offers similar performance but costs only $65. If you are only interested in media PC capabilities, then there are cheaper alternatives out there that offer similar features, also in single slot form factor, some of them even passively cooled." -TechPowerUp

"I didn’t expect this from a card that clearly looks like it belongs in the sub-5K price bracket. It’s quite expensive at its current asking price as there are other more powerful cards, like the HD 7750 and for a little more, the HD 6850 and HD 7770." -Tech2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak preco tam to `stvrte ohodnotenie` nie je?
Tento skvely predrazeny vyrobok si toto ocenenie urcite `zasluzi`... :o(

p.s.
preboha to tam nemohli dat aspon GDDR5ky? radsej 1GB 2x rychlejsich 5tiek ako uplne zbytocne 2GB 3ek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem byl před půl rokem zvědavý na GT 660. Ale už na ni nečekám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Karta s papírově shodnými 384 CUDA jádry jako GTX 560 Ti podává výkon na úrovni rohožky, ze které GTX 560 Ti startuje ke svým herním výkonům."

Niektori este zrejme nestihli postrehnut, ze pomer poctu CUDA jadier a vykonu je u nVidia gen. 5XX a gen 6XX asi 1,5 az 2 nasobok. Problematika je znacne zlozitejsia kvoli absencii 2-nasobneho taktu CUDA jadier oproti zvysku cipu pri gen. 6XX.

Pocitajme: spicka gen. 5XX ma "iba" 480 resp. 512 CUDA a spicka gen. 6XX ma 3x viac CUDA, t.j. az 1536 ks. A je hadam GTX680 az 3x vykonnejsia ako GTX 580? Samozrejme ze nie. Mozno 2x (asi ani to nie), zrejme cca o 70% (1,7-nasobne).

Vykon nVidia karty gen. 6XX s 384 CUDA zodpoveda vykonu karty gen. 5XX s cca 384/1,7 = cca 224 CUDA.

Ake WTF?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.