Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung uvedl notebook s GeForce Max-P, ale nakonec si to rozmyslel

GeForce GTX 1060 Max-P je údaj, který najdete ve specifikacích krátce vydaného Samsung Notebook Odyssey Z. Co zkratka Max-P znamená a čím se liší od Max-Q?

Některé mobilní GeForce, především modely určené pro ultrathin segment, uvádějí ve svém názvu zkratku Max-Q. Ta znamená, že oproti standardnímu mobilnímu modelu má karta snížené nároky na spotřebu a chlazení, ale také nižší výkon. Srovnání parametrů můžeme ilustrovat na asi nejznámější GeForce GTX 1060 v klasickém mobilním provedení a s Max-Q:

 GeForce GTX 1060GeForce GTX 1060 Max-Q
GPUGP106GP106
SP12801280
takt1404 MHz1063-1265 MHz
boost1670 MHz1341-1480 MHz
VRAM6 GB GDDR56 GB GDDR5
takt8 GHz8 GHz
sběrnice192bit192bit
TDP80 W60-70 W

Nvidia žádné konkrétní specifikace modelů Max-Q na svém webu neuvádí, ale v prezentaci k jejich uvedení přítomné byly (viz údaje výše). Srovnání ukazuje, že Max-Q je v základním taktu o 10-24 % pomalejší, v boostu pak o 11-20 %.

Společnost Samsung formou tiskové zprávy vydala nový Samsung Notebook Odyssey Z, v jehož parametrech figuruje GeForce GTX 1060 Max-P. Je docela možné (a pravděpodobné), že jste se do letošního dubna s touto zkratkou nesetkali. Přesto není použita poprvé. Kupříkladu v loňském roce u modulu Jetson TX2 (Tegra) uváděla Nvidia ve specifikacích režimy Max-Q pro energetickou efektivitu a Max-P pro výkon. Také v prvních článcích o mobilních GeForce Max-Q můžeme opakovaně narazit na použití zkratky Max-P, kterou je označena standardní mobilní GeForce. Ačkoli Nvidia v oficiálních veřejných materiálech k GeForce zkratku Max-P nepoužívá, objevila se nezávisle na sobě v několika tehdejších článcích, takže lze předpokládat, že ji během některé prezentace příslušný pracovník společnosti použil a odtud převzala některá média.

Z tiskovky Samsungu (původní verze)

Teď však o ní hovoří Samsung k příležitosti vydání nových notebooků. Jedním dechem dodává, že GeForce GTX 1060 Max-P: „punches out at least 10 per cent more graphics power over 1060 Max-Q graphics“, tedy že dosahuje výkonu alespoň o 10 % vyššího než GeForce GTX 1060 Max-Q. Nic bližšího Samsung nevysvětluje, takže se rozeběhly spekulace, zda Max-P zvyšuje o 10 % výkon při spotřebě Max-Q, nebo to chápat tak, že notebook umožňuje přepínání mezi režimy Max-P a Max-Q podobně jako Tegra / Jetson TX2 modul. Situace nakonec bude o poznání prozaičtější.

Z tiskovky Samsungu (tentýž odstavec jako výše, ale aktualizovaná verze)

Poznámka o „Max-P“ totiž z tiskové zprávy Samsungu nedlouho po zveřejnění tak nějak vyšuměla. Zkrátka zmizela a specifikace nyní uvádějí standardní GeForce GTX 1060 bez jakéhokoli přízviska. Už to vypadá, že Nvidia skutečně používá zkratku „Max-P“, ale pouze interně jako pracovní označení standardních (ne-Max-Q) verzí mobilních grafických karet. Příslušný pracovník Samsungu zřejmě tuto informaci neměl a tak do specifikací notebooku a tiskovky zkratku „Max-P“ údaj uvedl, jako by mělo jít o nějaký nový model. Těch „alespoň 10 % grafického výkonu navíc“ je tedy onen rozdíl mezi standardní (rychlejší) GeForce GTX 1060 a (pomalejší) GeForce GTX 1060 Max-Q. Zkrátka a dobře: v notebooku je klasický model GeForce a nová řada mobilních GeForce se nekoná, vše nasvědčuje chybce v PR oddělení Samsungu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung uvedl notebook s GeForce Max-P, ale nakonec si to rozmyslel

Pátek, 6 Duben 2018 - 10:22 | tombomino | Celkem zajimavy, aspon vime, ze Max-Q neni jedine...
Pátek, 6 Duben 2018 - 08:17 | RedMaX | Zradaaaaa, pritom marketaci nejen Samsungu...

Zobrazit diskusi