Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX Titan vs. Radeon RX 6400 - kdo vyhraje?

Jo Kepler je už dost starej, ale takový Titan X (Maxwell tuším) i dnes prohání hry jako Hogwards Legacy atd velmi důstojně :)

https://youtu.be/WiDtyEuFzkk?t=865

Jinak 6400 je překvapivě slušná karta, pokud jí nedojde VRAM.
Podobné to bylo kdysi i s 1030GT-DDR5. Taky zvládla doslova nečekané.
Tyhle retro testy mě baví :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jo i me tyhle testy bavi, prece to stalo nemalo penez tak treba z toho vyzdimat co nejvic .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ten Titan bude jakože silnější, jenže optimalizace i na úrovni HW pro dané hry je už naprosto nulová, toto už prostě nemůže na těch kartách fungovat zrovna 2x efektivně, ty hry už se chovají úplně jinak za tu dobu a už to ušlo dost velkou evolucí, takové obstarožní karty už ty dnešní hry sotva rozhýbou, pokud to je aspoň tehdejší high end, v poddstatě už to jen topí, ale výkon žádný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pointu vidim v tom, ze nie je potrebne za kazdu cenu ist do ultrahighendu, ktory si potom podrzis 8 rokov, ale kazdy rok - dva mainstream-nizsi highend karty menit(interne som si potvrdil to, co aj robim)...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...Radeon RX 6600 8GiB, RX 6700 XT 12GiB a RX 6800 16GiB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to by ses divil.. uz to bude par let, ale videl jsem retrotest a r9 290x ktera 2013 konkurovala kepler-titanu byla v pulce her prakticky 2x rychlejsi.. keplery starly fakt zoufale..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to možné, Kepler vlastně vždycky vypadal jakdyby byl starý už jak byl nový, od tady těch nových grafik už zkrátka bude dostávat po papuli, obzlášť když to testuješ v aktuálních hrách, to pro něj nemůže dopadnout nijak dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Maxwell na tom s DirectX 12 nebyl o mnoho lépe:

https://diit.cz/clanek/directx12-asynchronni-shadery-v-ashes-singularity

Tohle Nvidia plně vyřešila až s Turingem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toho se majitelé dnešních highend dvoukilovek s 16-piny nemusí obávat. Ty 10 let nevydrží ani s nastavenou spotřebou 200 W.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj psal jsem že Maxwell si s novými hrami poradí citelně lépe.
Kepler je DX11.x, tam mnoho dnešních her ani nenastartujem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak hlavně už je Kepler nepodporovaný, přesto ta délka podpory byla hodně velká. A nedá nevzpomenout si na náhlé ukončení DX12 Hawaii/Grenada které by mohly jinak ještě dlouho sloužit - ovšem AMD snižovalo náklady na sw tak byly drivery pro zmíněné první na ráně.
A hlavně NV to ukončení krom stáří má dobře odůvodnitelné - nedostatečná podpora nových DX což se o výše uvedených říci nedá.
Jinak, to je sice zajímavý experiment, ale kdo měl Titána obvykle ho nedržel dekádu, tyhle se obvykle vyměňují podstatně dřív, zvlášť u "entuziast" kupujících kdy je běžné že starý model jde do světa už při vydání nového.
Ještě mě napadlo že se měli víc zaměřit na hry podporující Vulkan, tam by to nemuselo padat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna Titan byl tak mimo, ze si ho kupovali snad jen snobove. Takze bych se vubec nedivil scenari, ze by Titan zacal vykonostne narazet a snob-uzivatel by byl dost vyjeveny, protoze ten pocitac kupoval preci pred "par" lety a ma tam nejlepsi grafiku a ta nova hra na tom nefuguje, co to jako je?
8 let starej Bentley je ted cerstve zajetej a ceka ho jeste minimalne 20 let uzivani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"8 let starej Bentley je ted cerstve zajetej a ceka ho jeste minimalne 20 let uzivani."

Sni dál. Např. BMW 7 je hodně problémové mnohem dřív a to se bavíme o generaci uvedené v roce 2001 - čím novější generace, tím horší, protože složitější elektro a mechanika. Bentley byly držáky jen v období, kdy měly vlastní motory. Od převzetí VW je to překabátované audi s hodně podobnou elektro částí, která když se začne kazit, tak to nikdo nedá dohromady. Mechanika je vyloženě tuctová od VW/Audi/výrobců běžných moderních poruchových automatů. V mercedesu moc dobře vědí, že jejich pětikvalt byl poslední držák a už 7G TRONIC byl ošizený. Tak to je u ZF také, jen myslím byly i nějaké kvalitní šestikvalty.

Tahle novodobá luxusní auta jsou past na lidi, co si stále myslí, že budou platit o něco víc jen za palivo a díly (tak to bylo u overengineering mercedesů kdysi dávno) a pak jsou týdny-měsíce bez auta a cálují za pronájem místa v servisu, který problém nedokáže vyřešit a nebo zázrakem vyřeší, ale za čtvrt roku přijde další problém - nekonečný příběh jen pro otrlé, fanatické a bohaté fanoušky. Mechanicky kvalita skončila s jejich starými V8 a pětikvalty - vše novější už je o dost horší, takže není zač všem, co je tenhle elaborát zachránil před servisním peklem.

Dnešní RTX 4090 s 24 GB VRAM by díky parametrům mohla vydržet hodně dlouho, protože vývoj je zpomalen, ale zase tu je vyšší poruchovost těhle ultramonster, takže bohužel nevydrží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak jako ohledně těch BMW jo... je pravda, že BMW s generacemi E9x (trojka), E6x (pětka, šestka, sedmička) kvůli šetření na materiálech a ne úplně dotaženému vývoji ztratila svoji pověst kvalitních aut a kazilo se tam co mohlo... jenže s novou řadou F3x (trojka, čtyřka) po roce 2014 je to už zase jiná písnička... s nástupem nově vyvinutých motorů B58 (především), B48, B38 máme zase zpátky spolehlivost, jakou jsme zažili naposled možná tak ve vozech E46, E38, E39. Podle dnešních měřítek by to nemělo být možné, ale opravdu se to stalo... A ano, mám osobní zkušenost, sám mám BMW F32 440i s motorem B58. Předtím jsem měl dlouhá léta různé vozy E36, E46 akorát problémovým E9x jsem se vyhnul a přeskočil jsem rovnou na F3x

S převodovkami ZF také není problém... nejhorší je, že samo ZF má předepsanou výměnu oleje po 60 ti tisících nebo 8mi letech, podle toho, co přijde dřív, ale samo BMW říká, že náplň v převodovce je "doživotní". Takže člověk nesmí bejt trotl a přemýšlet a nechat ten olej měnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud ti z nejakeho duvodu schazi oficialni podpora letitych karet, tak tady to mas neoficialne https://www.amernimezone.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam je problém sw podpora a starší DX, takže ikdyž hrubý výkon by byl tak to není nic platné.
Autoři měli víc popřemýšlet nad výběrem a dát hry s takovým enginem kterým to moc nevadí.
Namátkou takový Serious Sam 3 v plné palbě s multi i supersample AA potrápí i nové grafiky střední třídy aby bylo stabilních 60fps. Navíc má všechna rozhraní na výběr, DX11 a Vulkan. Sice tam přidali i DX12 ale to jen jen přílepek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pokud ti roky stara hra dokaze potrapit i aktualni HW, tak jedine proto ze je spatne napsana, coz bych se u takove podivnosti jako je SS3 ani nedivil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GTX 1080 Ti zatiaľ slušne drží, aj vďaka VRAM 11GB. V kuolároch sa povráva, že aj samotná nVidia si uvodomuje akú dokonalú kartu s Pascalom urobila a od vtedy už túto “chybu” neurobila.

Ale pomaly sa treba obzerať po upgrade, už má asi zmysel prečkať do ďalšej generácie RTX 5080.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ted cekat tak jedine na Zen V, na RTX serii 5000 urcite ne, GTX 1080 Ti krasne nahradi RTX 4070 Super.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel vám neřeknu, ale ve svém pokusném PC - i7-6700+GTX1080 jsem onehdá zkoušel nějaké nové hry a nepochopil jsem, že jedna z těch her na mě vyskočila s hláškou nepodporovaná grafika a konec.

Hrozný, když už to nepodporuje ani skoro "nový" Pascal. ::)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nox: - zajímavý postřeh. Z Pascalů je ještě dnes až neuvěřitelně houževnatá (díky VRAM a FSR2) jak GTX1060-6GB, tak právě 1080ti.
Když se podívám vedle Pascalu na Ampere, tak mě natahuje :)

RedMaX - Marně přemýšlím jaká že to hra na Pascalu nefunguje tak, že by se nezapnula.
Alan2 jede pomalu, ale jede a žádném jiném nepodporované titulu opravdu nevím.
Pascal je plně DX12.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že při spouštění hry na kartách AMD/ATI na mne ještě nikdy nevyskočila hláška o min. potřebné verzi ovladače. Stalo se vám to někdy, nebo je to jen doména nvidie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne áno. Rok-dva dozadu, nepamätám si názov hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se to stalo pri Serious Sam III.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kepler a starší architektury nebyly bůchví co, až maxwell který přišel o rok později (2014) si radeona 6400 s gtx980 maže na chleba s 40-50% výkonnostním rozdílem
https://technical.city/en/video/GeForce-GTX-980-vs-Radeon-RX-6400
bohužel pak přišel ještě pascal, který zvedl podstatně výkon ale i cenu a pak to šlo celé do kopru a bavím se že grafika za 15litrů je super kauf

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže já mám ty Titany 2 ve SLI... saláti. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Titán proti Titánovi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je ti dnes opravdu moc platné :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktovi jak si ted vede takovy Polaris v podobe RX 480/580 8GiB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi slušně, na RX580 lze kromě Wejka2 hrát (hratelně) prakticky vše co zatím vyšlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krásná ukázka toho jaký nesmysl jsou GPU a CPU hnané daleko za hranici optimálního poměru výkon/spotřeba.
Výkon se časem rychle vytratí a zůstane jen spotřeba a hluk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja dodnes hraju na GTX770. Takhle v zime je to prijemne na nohy.

Z novych her uz asi jen Timberborn. Ale porad jsem nenarazil na nic, co by mo chybelo. Snad me ke zmene donuti treba GTA VI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsou na tom s přehráváním YouTube?
Jaká je nejstarší karta co zvládne FullHD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.