Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4060 Ti bude polovinou GeForce RTX 4080

Silně pochybuju o tom, že by 4060 stála pod 10k CZK. Tipovsl bych tak 12,5k jako absolutní minimum

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Postavená, odel. Ne nejsem chrononický hledač překlepů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně se dočkám své vytoužené 128 bitové grafiky. :-)
Počkám, jestli nebude k dispozici i nějaká ještě "výhodnější" 64 bitová a tajně doufám, že se Huang nebude bát v 2023 uvést i nějakou tu 32 bit vymazlenou kartu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v ceně 1.800,- bez DPH :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omyl, cena bude bez DPH 18.000 Kč. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wendak psal v Eurech :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok, tak to asi trefil správně. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak cena u 4060 Ti je snad jasná, když je to půlka 4080, která stojí 1200$. No a 4060 max o 100$ méně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlasim NVidia naceni 4060 Ti o $100 mene nez je 4080, tj na $1100

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba dělat z Nvidie nenažrance. Když půlku, tak půlku. Za polovinu dostaneš polovinu výkonu. Prostě stejnej poměr cena výkon v high endu i low endu. No nekup to. Navíc ušetříš na monitoru. 8GB ti stačí akorát na FHD :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou ty doby kdy se za hiend platilo násobně víc než za mainstream. Tj. mainsltreám třeba za 8000Kč a Hi-end za 24000 žádná půlka. Přičemž to ani nemuselo být 2x tak výkonné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se musí jmenovat 4060
3060ti je přesně polovina výkonu 4080 a msrp bylo 400$ to by byl výsměch kdyby 4060ti měla výkon 3060ti a stála by 500$.... počkej, celý nová generace je výsměch

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mi připadá hlavně výsměch zas ta kapacita paměti... jako cmon, zas jen 8GB VRAM? Vždyť to už má RTX 3070 a už s tím začíná mít někdy docela problém, že dřív než narazíš na limit výkonu, tak narazíš na nedostatek paměti a můžeš stahovat textury a oni teď udělají GPU se stejným výkonem a pořád i se stejně malou pamětí, takže prakticky to samé co tu už nějakou dobu máme, akorát pod jiným názvem, tak to jsem zvědav, jakou tady toto bude mít ještě životnost, protože nároky her se v tomto pořád postupně zvětšují, ale kapacita je furt stejná, hlavně že RTX 2080 Ti už měla 11GB, což je teprv pro tento výkon IMHO optimální.

Tak ale to už je asi takový Geforce folklór a trable s VRAM, kdy v mainstreamu s tímto vždycky balancuješ na hraně použitelnosti, protože je někdo nenažraný, to u nich asi musí přijít s každou generací, kdyby tam byla někdy větší rezerva, asi bych se už mohl začít o Huanga bát, jestli se náhodou nezbláznil, když něco takového pustil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. dřív než narazíš na limit výkonu, tak narazíš na nedostatek paměti .."

Je potřeba nějak motivovat zákazníky ke koupi nového modelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda s 8GB zatím nikde nenarazil. Možná jsem se dostal na 7GB v nějaké hře na unity enginu který placali 2 lidi, takže vyřeší další update a optimalizace. 8GB utáhne ještě UHD jak hovno. Na fullHD pořád overkill. FullHD pořád vládne napříč světem beztak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

koukni na harryho potera s RT
8GB ti nestaci ani na uhd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to raytracing? :) To někdo používá krom benchmarku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

není potřeba ani zapínat RT a na QHD je 8GB VRAM málo... jenom Nvidiot bude tvrdit že GPU s 8GB VRAM je dostatek na léta. však uvidíte až začnou vycházet hry na UE5 tak 8GB GPU půjdou do kolen... nic pod 12GB vram nemá cenu dnes kupovat tedy pokud nechcete za rok kupovat nové GPU s VRAM 16GB+ a tím rohodně nemyslím na hraní ve 4k

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale to tak je vždy... jak byla GTX 1060 3GB, taky někteří masochisti furt dokázali tvrdit, že to prý stačí, přitom některé hry myslím ani neběžely stabilně a crashly, jak jsi to přehnal v nastavení, 2060 taky měla problém s nějakým podivným stutteringem, který se u jiných modelů s větší rezervou ve VRAM neprojevoval... pak přišla 3060, což bylo takové zjevení a hříčka přírody no a teď bude zas to samé co s 2060 u 4060 jen s 8GB, kterých je teď už zas málo. U 1060 bylo dobré, že byla i ta 6GB variace, která už byla v pohodě, teď už takové možnosti moc nemáš.

Ale těch karet je i víc, u kterých je ta kapacita dost na pováženou, ale u těch se to ještě neprojevovalo tak tragicky, že by ti ty hry ve velkém tak crashovaly, ale třeba ti jen mírně poklesl výkon oproti tomu, co by to ze sebe vymáčklo normálně, pokud by bylo dost... ono pokud z toho nemáš nějaký šílený stuttering a na konkurenci to furt nějak stačí, tak jim to projde, že, a stejně to nemáš ani s čím porovnat, tak pohoda, to není pak moc co řešit, ale třeba jen 12GB pro 4070 Ti taky rozhodně nemůže být optimální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale za to asi můžem děkovat i slavnému a milovanému AMD, že dává VRAM vždy víc, tak přejdeme, že?... ale ejhle, u AMD zatím jako obvykle zas ticho po pěšině... takže jelikož jim jako obvykle zas tak trvá přijít jako konkurence, tak Nvidie se holt bude chovat jako prase, kdyby na Nvidii víc tlačili a na trh už dávali pomalu nějakou pořádnou RX 7800 XT s 16GB jako alternativu, bylo by hned na světě lépe... tak nemáš nic, takže Nvidie ti může říct: „davaj, davaj chechtáky, blbečku.“

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl vinit AMD z vysokých cen NVIDIE. Teda pokud člověk jen nechce koupit NVIDII levněji. A z toho AMD stejně nic mít nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD čeká než se konkurence ... "historicky znemožní"
Intelu se to daří dost dobře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měl by sis nejdříve ověřit realitu v obchodech než napíšeš takovou blbost.
AMD 12GB kartu nabízí za 10000 až 11000 KČ a 16GB kartu za 13500.

Nvidia má nejlevnější 12GB za 20 tisíc když nepočítám RTX3060 která tu kapacitu má jen kvůli vizuálnímu parametru.
Pokud u nvidie chceš 16GB jsi rázem přes 32 tisíc.

Že to někdo od nvidie za ty prachy koupí je jen jeho blbost. Trh určuje cestu. Trh říká že 16GB od nvide za 32 tisíc je v pořádku, tak je to v pořádku.

Když jsme u toho tak zrovna 4060ti je ta paměť poslední parametr co by mě trápil. Ta karta je prostě odpad, nevidím důvod za to utrácet jediný groš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máš pravdu v tom, že AMD to furt může odrovnat i oldgenem, kdy to bude drtit cenově, takže třeba proti RTX 4060 Ti by mohla nastoupit taková RX 6800 s 16GB... problém s ní akorát bude při porovnání efektivity, kde tomu už prostě nemá šanci konkurovat a upřímně to už je docela slušný teplomet, z kterého těch 100W navíc bude sálat a to už prostě poznáš a potřebuješ to už trochu chladit, aby se ti to nesmažilo, kdežto 150W 4060 Ti bude ještě takové usporné štěňátko, které ti aspoň tak nezavaří... to už pak záleží na preferenci, jak moc ti to vadí a jestli ti to za to stojí, sice ti vše už pojede bez takových potíží a v tomto ohledu s tím asi už nikde nenarazíš, dokud ti teda bude stačit výkon, ale taky se už u toho trochu zapotíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. potřebuješ to už trochu chladit, aby se ti to nesmažilo, kdežto 150W 4060 Ti bude ještě takové usporné štěňátko .."

4070Ti dává v průměru asi 10% nad 6800XT.
4060 (s Ti nebo bez), lepší nebude.

S nastaveními, která používám, ta 6800XT většinu času bere <100W.
Hry, které haji, buď ten výkon až tak nepotřebují, nebo je hra udělaná tak špatně, že by ji to moc nepomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel by jsi jit asi pracovat do AMD a trochu jim to tam zrevidovat, at si nevalej porad sunky...:)
Ale vazne..cenotvorba je v prve rade vec NV. Pokud bude chtit, muze ty karty davat levneji. Nechteji. Nadavat za tohle AMD je nesmysl. Slepiceni typu "trh to a trh tohle" a pritom zadna odpovednost firem za svoji cenotvorbu, atd, jsou v soucasnosti jen vymluvy, pokud trh definuji pouze 2 subjekty.
Tim nerikam, ze AMD by nemohlo delat veci jinak, lepe. Ale narknout je, ze muzou za ceny NV neni korektni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, ať mají cenu jakou chtějí, myslel jsem to tak, že AMD prostě nenabízí svou alternativu, takže buď musíš sklonit hlavu a nechat si na ni Huangem nakálet nebo máš smůlu, pokud teď vybíráš jakou GPU. Anebo jak bylo psáno výše, je sice ještě možnost old genu, ale jde o to, že tam zas místo problémům s pamětí máš problém s poněkud zvýšenou spotřebou a nároky na chlazení.

To se dá samozřejmě aspoň řešit, že prostě seženu pořádnou krabici s airflow atd., ale pořád to máš teplomet. Tu novou generaci to prostě chce pro nějaké efektivnější řešení... já AMD mám rád a kvůli těm pamětím a chamtivosti Nvidie mám většinou tendenci jít rači do AMD, ale toto by už asi i mne od nich dokázalo odradit.

Předpokládám totiž, že 4060 Ti snad asi bude výkonově sedět aspoň někde na úrovni RTX 3070 Ti, takže RX 6800 by mi místo toho asi ještě nepřišla zas tak atraktivní s tou svou spotřebou, pokud by byla za stejnou cenu... to by se muselo dát sehnat asi ještě o něco větší dělo... možná sehnat XT, tak to už bych se možná nechal zvyklat... no uvidíme, co z ní nakonec ještě vyleze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti rozumim, taky cekam na naslednika 6700XT-6800, se spotrebou nekde okolo 200-225W, podle toho jak se povedou a za jakou cenu budou. NV budu evidentne (pokud se Kozenak nezblazni, rozumej nedostane rozum) ignorovat dalsi generaci..
Klidne bych zkusil i Intela, pokud by se jim Battlemage povedl, ale ten je jednak az pristi rok a nedelam si radeji moc iluze, ze to bude o moc lepsi nez to co predvedli letos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkáme na příští rok. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nekdy ted v lete maji byt ty nove AMD 78XX popr i 77XX grafiky .... nebo uz zase nebudou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mely by vyjit koncem Q2 zacatkem Q3. Ale jaky to bude mit pomer vykon/cena oproti soucasne generaci se zatim nevi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

konec Q2 příštího roku ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Klidne bych zkusil i Intela, pokud by se jim Battlemage povedl .."

2.0x pikslí šejdrem
2.5x výkon (dle Intel)
3.0x spotřeba

O ovladačích pro Intel GPU se ve slušné společnosti nemluví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.