Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4070 má stát $699. stejně jako GeForce RTX 3080 nebo GTX 1080 Ti

neskutečné, prostě za každou cenu chtějí držet marže. Na jednu stranu se nelze divit, ale na druhou co to dělá s trhem, hlavně jej tyto ceny zmenšují, takže dočasně si pomohou, ale v delším časovém úseku už to bude problém - čím menší okruh zákazníků tím častější zvyšování cen až do bodu kdy to bude jen pro vyšší střední třídu. A možná jim to je šumák - viz rozšiřování cloud hraní, GeforceNow, prodají o to víc datacentrům. Horší je že podobné je to i u AMD kdy do volného prodeje jdou vlastně jen zbytky a význam pro obě firmy se zmenšuje. Soumraku PC hraní nasvědčuje i silné koncentrování studií vývoje do několika málo celků a už to není i dnes hlavní byznys těch firem které na tom dřív stály. Když se k tomu přidají ještě různé "zelené" snahy tak je vymalováno. Nerad bych se dočkal doby kdy bude standard jen terminál s obrazovkou a účtem s patřiným předplatným...
Naděje je opět v Asii kde vznikají nové firmy i studia a oproti rigidnímu euro-americkému (něco jako naši mobilní operátoři - znají se, respektují se a v zásadě si nelezou do zelí, jen na oko hra na konkurenci) trhu je mnohem větší naděje na udržení diverzity. Tak za předpokladu že se v rámci "ochrany trhu" neuzavřou hranice může začít zajímavá soutěž a současné AMD a NV se přetransformují jen v dodavatele serverového hardware.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nadeje je ten intel ze rozceri vody
a taky steam deck je nadeje pro hrace
blbe pro amd
ona se blbe plati architektura gpu, kdyz te vyrobci konzoli oholi az na kost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic a nikdo AMD nenutil dodávat APU pro novou generaci konzolí. Do té staré dodávali, protože byli před krachem a i malý zisk byl vítaný. Novou architekturu vyvíjejí primárně kvůli PC/serverům, takže ty zisky z konzolí mohou být menší a AMD to nijak neubližuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky konzole řeší problém, že hry *na PC* nebyly optimalizované na AMD GPU. Už od base PS4 vlastně nepovedený port z konzole běží na AMD GPU líp než na konkurenci.

> a taky steam deck je nadeje pro hrace

No ani moc ne. Valve řeklo, že se nové verze nebudou moc vyvíjet. Tj. ze začátku "lepší než Switch" (výkonější, méně omezené hry), ale pak už jen "jako Switch" (dlouho držený zastaralý hardware - méně změn v HW konfiguraci v čase, méně problémů s portováním).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je jednoduchy, ludia chcu lacne Nvidia GPU ale AMD si nekupia. Pokial Nvidia bude mať podiel cez 80% tak si toto môže dovoliť, lebo nech da cenu akukolvek ludia to s radosťou kupia aj za dvojnasobok realnej ceny.
Preto si Nvidia môže dovoliť taketo ceny.
Dobry priklad je RTX4090 Nvidia ich uviedla za 1900€ ludia to kupovali tak to vyšrubovali na 2400€ a už zaujem opadol, tak teraz to predavaju po 1800€, Nvidia ich bude vždy predavať za maximalnu cenu aku su ochotny zakaznici za to zaplatiť. Leby Nvidii padol podiel pod 70% ver že by to už nechceli dopustiť a ceny by boli ovela nišie ako teraz.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

fakt nechapu tu amd, prodava uplny kulovy uz pres 2 roky a stejne ty ceny jsou sileny, u procesoru delaj v podstate revoluci kazdou vydanou generaci s velmi dobrou cenovou politikou, ale v gpu se chovaj jak kkti stejne jako nvidia

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podívej, AMD by chtěla, ale mezitím chtít a udělat to je podstatný rozdíl. Zatím AMD není na technologické úrovni NVidie, chtěla s RDNA3 - nepovedlo se, musíme doufat, že příště.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" prodava uplny kulovy uz pres 2 roky"
.. jak vis, ze prodava kulovy? Mozna prodava nejvic od dob 3xx serie.
Ze by mohla prodavat vic, na to by jsme se asi shodli :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jako měla by mít větší market share, pod 20% v podstatě jako vývojáři čehokoliv co používá GPU ti to vůbec za to nestojí se vůbec zabývat nějakou AMD, že ti to tam neběží nebo blbě a dostáváš se do smyšky, která bude drahá až to budeš chtít změnit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim ja souhlasim, jen nevim kde se bere to rozdeleni 80:20. Podle mne, mnimlane v desktopu to nebude pravda, alepon pokud se nebavis o HW starsim nez RDNA2. Druha vec je notebookovy segment, tam to klidne muze byt i 90:10, ale zase kolik procent z tech prodanych notasu je opravdu primarne urcen na hrani a ta karta tam neni jen do poctu.
Jinak AMD bohuzel dela vse pro to, aby si NV co nejvetsi trh udrzela..coz je podle mne momentalne promarnena sance.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako jeden ze zdrojů můžeme brát statistiky Steamu - tam momentálně vidím 76% Nvidia, 15% AMD, 9% Intel. To je docela výmluvné, alespoň za hráčskou obec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw. ada se tam už objevila taky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neviem, celosvetovo sa amd cpu od ryzena 2 dostavaju do top 10 v predajnosti(newegg, amazon,mindfactory...), a stale na steame to je len 35%, tolko ku tym statistikam. U mna hw survey prebehol naposledy pred 2? rokmi, odvtedy som menil CPU aj GPU.
..som si teraz pozrel tu hw survey... Intely do 3GHz CPU je tam dokopy 41%, tj notebooky.
Pekny vizualny odzub :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To je rozdíl mezi aktuální prodejností a celkovou realitou. Na světě je tři prdele PC a to, že si posledních 5 let kupujeme i Ryzeny (i já), tak to v globálu nedělá takovej rozdíl.
HW survey mi dotaz vyhodil nedávno, po Vánocích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne Steam survey neuznavam. Nerikam, ze ma nulovou vypovidajici hodnotu, ale jeho statistika je silen "questionable", potazmo nikdo netusi jakym zpusobem jednak ta data sbiraji a potom jak je zpracuji a tim padem se neda tem vysledkum prirknout zadna 'pravdepodobnost'.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je tam vůbec nějaký vážený pohled, že daná hodnota má sílu podle toho, jak moc ten uživatel utrácí? Protože tam třeba bude půlka lidí s kancelářským PC se starou Intel iGPU a nějakou oblíbenou hrou, co si koupili před 5 lety ve slevě. Když budu herní studio a chci udělat hru, tak mě pro výběr technologií a náročnosti zajímají jen lidi, co jiné hry v mé požadované ceně koupí aspoň 2x za rok.

Podobně ta statistika se 76% Nvidia. Na práci často nejde použít nic jiného, takže pokud tam jsou přihlášené i pracovní počítače (u mě třeba jo), tak tam bude vládnout NVidie. I když na těchto počítačích si zahrajete jen občas nějakou casual hru v přestávce. Velkou hru hrajete pak doma, na počítači, kde nepotřebujete výpočty na GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesory predaju do serverov, 70mm2 5nm chiplet za cca 500$. V desktope za 250$. 7900XTX potrebuje 300mm2 5nm jadro a predaju to za rovnakych cca 500$. Zrejme sa im to nevyplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto by měli novou architekturu RDNA 3 hodit i na 6 nm, ale ani do toho se jim nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžou za to "jen" lidi. Když se člověk podívá na nabídku OEM, tak třeba na skřetovi je 184 modelů herních PC s GPU nV skladem, 12 (!) modelů s GPU AMD a dva modely s GPU Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

alzu podezírám z nějakých finančních kompenzací ze stran intelu a nvidie, protože reklamy a celkově podbízení intelu a nvidie na jejich eshopu je zjevný

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tím máš spojeno více věcí. Plno mladých lidí dnes hltá a řeší stream, takže Nvidia. V online titulech také z většiny Nvidia nabízí lepší výkon + do toho dává dost reklamu. Dále se přidá tržní podíl. Pokud přes 80% jde za Nvidií, kde má běžný BFU získat chuť k AMD ? A pak je průšvih samotný přísup AMD. Vždy, když nabídnou karty levněji aby to bylo opravdu zajímavé, tak se prodávají. Ale evidentně se jim do toho už moc nechce. Při vydání nových karet mohla vyniknout 7900XT a oni je napálí výše přes cenu 4070Ti, takže co čekají ? Strategie vyšší VRAM jim dávno nezabírá. Nebo jim dané prodeje stačí a zkrátka se nechtějí nechat odírat o zisk. Vše je to pořád v rukou AMD. Pokud zlevní, prodají více a bude tlak na Nvidia, která pak také postupně reaguje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys do toho záměrně netahal politiku ("zelené", diverzita, "ochrana trhu"), tak bych s tebou snad i souhlasil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

At si to za ty prachy strci...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

OT: Vím, že to sem nepatří, ale nevíte někdo, ta přezdívka "kožeňák", to je podle ksichtu nebo proto, že nosí ty kožený bundy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D Oboje. Ale původně to podle mne bylo podle bundy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SONY požaduje do Playstation 5 PRO zlepšení RT efektů!

AMD teda konečně mákne na RT a dožene NVidii nebo SONY přejde se svou konzolí k NVidii také???

Zase mi někteří nahodí mínusy, ale zkuste se předtím nad situací zamyslet. SONY řekla jasně, že chce zlepšit RT a pokud má zůstat u AMD, tak prostě RT musí být lepší než teď!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dohodnou se na nějakém kompromisu. nV rozhodně nenavrhne CPU+GPU pro SONY za takovou almužnu jako AMD. Takže buď SONY zdraží konzole (pochybuju), nebo zůstane u AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kde by nVidia to CPU vzala?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM + 8-12 ALU... Šach mat! :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jim Sony a vývojáři opravdu poděkují :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostali by další důvod, proč některé hry poskytovat pouze jako "exclusive".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SONY chce především vydělat. Jestli to bude s RT, nebo ne, je naprosto podružné. Ale vyrobil jsi si zase hezkýho slaměnýho panáka, na kterém si můžeš opět dokázat jak je AMD v koncích... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale SONY řekla, že do další konzole chce lepší RT, oznámila, že je jejich cíl přinést svým zákazníkům lepší RT. Takže tvůj komentář, že je to SONY jedno, je zjevně zcela mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty si pleteš refresh generace ("Pro") a novou konzoli. Co a od koho bude v PS6 v tuto chvíli neví ani Sony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimo je hltat nějaký povídačky na insider-gaming.com, nebo podobných webech a rovnou z toho dělat závěry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otazka, jestli vubec nejaka PS5 Pro bude...
Treba je to cilene az na PS6. V tom pripade nevidim problem, proc by nemelo byt RT "navyseno".
Nezapomen, ze tituly jako je Cyberpunk a dalsi, maji RT silne optimalizovane pro NV. Zajimave a ferovejsi budou az tituly na UE5 enginu. Tam se ukaze, jak nam tom soucasne AMD RT je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se ukazuje už dnes v titulech, které nejsou zprzněné nVidii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ze sprznene NVIDIou. :D Takze hry, kde je vplyv RT naozaj dost vidiet, su nahovno, ale hry kde RT moc vidiet nie je su super lebo v nich AMD este stiha. A vobec na to urcite nema vplyv spolupraca vyvojarov tychto hier s AMD. Pretoze to hry urcite neprzni. :D
Co tak sa na to pozriet konecne realne. Tam kde sa pouziva RT vo vacsej miere a je ho vidiet, AMD straca pretoze je vykon jej kariet v RT o generaciu pozadu oproti NV. Ale samozrejme mozes to urobit ako AMD a v hrach pouzit RT v minimalne miere, aby si voci konkurencii tolko nestracal. Nebude ho sice moc vidiet, ale aspon budu mat fandovia "argumenty" o zevraj optimalizaciach a ze je RT zbytocny lebo ho nie je vidiet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Tam kde sa pouziva RT vo vacsej miere a je ho vidiet .."
podávají karty nVidia úžasný výkon
Průměr 80fps (4090) ~ 62 fps (4070Ti)
1% drop 40 ~ 25 fps

Pokud chcete RT počkejte si další 2 generace (3 bez rozmazávacího DLSS).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož nejsme pouze prudiči, tak si RT efekty zapínáme delší dobu. Že máš potřebu pořád něco hanit a vytahovat příklady které se hodí, je tvůj neustálý způsob vybití nějaké frustrace. Tak si žij svůj rasterizační svět a do DLSS nebo FSR se nepouštěj. Tento tvůj koment je jen nepodložené a trapné plácnutí do vody. Přitom je RT jen možnost a ty do toho budeš prudite nekonečně dlouho co ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podložené testy to má, hledej Puňťo.
Rasterizační svět si z 98+% užíváš i ty, protože kdyby sis užíval RT svět, tak hraješ při 0,7 fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že někde podklady budou, stejně jako můžu najít opačné příklady punťo. A každý má snad rozum, že si zapne RT ve hře, kde to dává smysl nebo kde je ideální výkon dle jeho HW. Já si užívám rasterizační svět i RT efekty, ale neprudím kolem toho jako melkor. RT tady je a už bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opačné podklady najdeš jen těžko, protože realitou je, že i na hodně drahých kartách a dnes používaných rozlišeních jsou poklesy neakceptovatelné. Celé RT se dá jednoduše shrnout jako velká dřina a malý přínos. To že tady něco je a bude přeci neznamená, že by se to nemohlo kritizovat, pokud si to kritiku podle někoho zaslouží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechej vyhodnocení co je a není akceptovatelné na každém. Jestli nemáš výkonnou grafiku, tak máš smůlu. Ale plno lidí tyto karty má a některé hry dávají zcela na pohodu i s RT. I když to může být malý přínos, pořád to přínos je. A jelikož to zde je a bude, tak už do toho neustále vy AMD fans nerýpejte. AMD se také snaží toto vylepšit a své místo už RT dávno má. Kritizovat ano, ale stylem melkor je to hodně trapné, kdy to celé hází přes palubu na základě jednoho příkladu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Namátkou tady je těch příkladů hodně.
https://www.techspot.com/review/2569-nvidia-geforce-rtx-4080/
Karta za 30 tisíc a fps jak když se hráč uskromní a hraje na integrované...

Problém RT je už v základech - oni zřejmě nesesynchronizovali svůj marketing s marketingem výrobců monitorů. Rozlišení vzrostlo, hertzy taky a tudíž už není místo na "plýtvání" v podobě RT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked vidis v RT plytvanie vykonu tak fakt neviem, co tu teda vlastne robis? Naozaj si myslis, ze ludi, ktori prinos v RT vidia, presvedcis o opaku?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blázny přesvědčovat nehodlám, ty ať se klidně dál ztrapňují. Stačí mně vždycky pár odkazů a každý může posoudit sám jak moc se z RT posadí na zadek:).
https://www.youtube.com/watch?v=ZdrSwy32mlM

RT není plýtvání výkonem jen pro určitý okruh profesionálů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked hovoris o blaznoch tak je ti jasne, ze okolo teba sa svet netoci a ze ked tebe nieco nevyhovuje, tak to neznamena ze to tak musi byt aj pre ostatnych?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, já jsem jasná minorita. Většina PC hráčů má v PC RTX 4080-4090.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ja snad niekde tvrdim? Drviva vacsina hracov ma graficke karty, ktore ani v rasterizacii nepotiahnu hry v 100 a viac FPS v rozliseni 2560x1440. O RT ani nehovorim. Kto ma taketo poziadavky, ma k tomu aj adekvatny HW (nemusia to byt karty ako 4080-4090) alebo sa proste uskromnuje na detailoch. A ak su tvoje poziadavky na vykon ako spominas vyssie, tak si minorita rovnako ako aj ja s kartou na urovni RTX 3060 Ti. Drviva vacsina hracov taky vykon doma nema. A mat FPS nad 100 je pre vacsinu ludi luxus. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjímečně souhlasím. A teď si představ, že do téhle reality přilítne marketingový pojem RT, který ti sežere polovinu výkonu a jeho vizuální přínos je diskutabilní. To je stejná kravina jako dnes lidem vnucovat auta na vodík a čekat nadšenou reakci. Ok, ty z RT nadšený jsi, ale co tak čtu české a anglicky psané reakce, tak jste v jasné menšině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne je jasne, ze patrim k mensine. Hlavne ked vacsina ludi, co sa k RT vyjadruje ani netusi co to RT vlastne je (tym nemyslim teba, aby nedoslo k nedorozumeniu). To moje nadsenie vyplyva z toho, ze viem kam sa da s RT vizualne dostat. Je to nieco podobne ako boli kedysi bitky o to, ci je lepsia real-time alebo naskriptovana fyzika (v casoch vacsej slavy PhysXu), kedy sa vela ludi bilo za tie skripty. Aj teraz sa ludia biju za pracne dratovane herne prostredia. Pricom s real-time pocitanym osvetlenim a real-time pocitanou fyzikou sa da dosiahnut plne interaktivne herne prostredie nerozoznatelne od reality. Viem, ze sme od toho poriadne daleko, ale toto je pre mna krok vpred. Preto neberiem RT ako marketing ale ako realnu technologiu, ktora uz teraz posuva pocitacovu grafiku v hrach dopredu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jediná hra (o které vím) postavená na Ray Tracing je experimentalní Quake.

Zbytek her
- nějak běží s pár efekty, které se musí hledat
- má více efektů, ale nějak moc neběží

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto chce pouzivat RT, moze uz teraz. 80 FPS priemer by mal byt zly? S RTX 4090 sa daju bez problemov hrat hry s aktualnym RT aj dnes a to pekne v 4K (dufam, ze nikto nenapise ze nie ako Stratos len kvoli tomu, ze to neda v 4K 144FPS). S kartami nizsieho vykonu uz samozrejme s kompromismy. Co sa tyka tych generacii, tak s kazdou generaciou budu s vykonom stupat aj naroky. Tak ako aj s rasterizaciou poslednych 30 rokov. RT sa bude pouzivat na dalsie moznosti v renderovani, bude sa sledovat viac lucov a viac ich odrazov. T.j. za 2 alebo 3 generacie si bez problemov zahras hry s RT z dnesnej doby aj so slabsimi kartami, ale v tom case aktualne hry na tom budu rovnako ako tie dnesne vzhladom k terajsiemu HW. Ale chapem, ze to cakanie je len zdrziavacia taktika kym AMD nedozenie v tomto NV. Stavim sa, ze ked bude na tom AMD rovnako alebo lepsie s vykonom v RT ako NV, tak vtedy pre terajsich cakatelov nastane ten spravny cas, kedy sa ma zacat RT pouzivat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty už ses tady na stejné téma ztrapnil minimálně jednou kvůli "úžasnému přínosu RT ve Witcherovi", tak prosím přestaň.
RTX 4090 a 80 fps - i kdyby to bylo bez poklesů v aspoň 1440p, tak v téhle cenové kategorii je 80 fps výsměch.

Připomíná mi to situaci s teselací v DX11, kdy nvidia někde zařídila zbytečně vysokou koncentraci v mřížce (žádný viditelný přínos), který jejím kartám vyhovoval víc než Radeonům. Jinak RT je mně dneska u zadku i u radeonů a kdyby AMD vydávala levnější edici svých karet kompletně bez RT, tak vezmu ji. Až přijde čas RT, tak pak koupím novou s RT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebol som to ja, kto sa vtedy strapnil. :D Takze RT vo Witcherovi nema ziadny prinos lebo ty a tebe podobni ho nevidia. A uplnou nahodou su to vzdy ti isty ludia, ktori nevidia prinos v nicom kde sa sustne nejakym sposobom NVIDIA.

Tych 80FPS je inak podla teba v akom rozliseni? Hadam nie vo FHD. Ved RTX 4090 dava vysoke FPS s RT aj v 4K. Fakt strasny vysmech.

Inak kludne si kup kartu bez RT ked chces. Stale sa take predavaju. Je to tvoja vec. Inak to porovnanie s teselaciou je teda dost nepresne. Akoze ked si NV dovoli sledovat viac lucov ci pouzit pokrocilejsie techniky vdaka lepsiemu vykonu, tam to chces naozaj porovnavat so zbytocnou teseleciou na rovnej ploche, ktora nemala ziadny vizualny prinos?

https://www.tomshardware.com/reviews/nvidia-geforce-rtx-4090-review/3

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jsem úplně ohromen a i bez popisků na první pohled rozliším. Bohužel mně v jednom případě přijde RT off dokonce hezčí, tak si za trest nastříkám do očí slzný plyn.
https://www.youtube.com/watch?v=ZdrSwy32mlM

Ani RTX 4090 nedává vysoké fps ve 4K-RT, tak nekecej.
https://www.techspot.com/review/2569-nvidia-geforce-rtx-4080/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.techspot.com/review/2544-nvidia-geforce-rtx-4090/

F1 2022 - 103 FPS
Watch Dogs Legion - 74 FPS
Guardians of the Galaxy - 98 FPS
Dying Light 2 - 58 FPS
Cyberpunk 2077 - 45 FPS

Vsetko v 4K a bez DLSS. Naozaj je to podla teba nehratelne a su to mizerne FPS? Niektore zo spominanycn hier maju aj minima nad 60 FPS (stale bez DLSS). Ked chces mat nad 60 FPS vsade, staci zapnut DLSS na Quality, kde fakt rozdiel neuvidis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses ohledně monitorů zasekl někde v roce 2010 a ohledně komfortních fps cca v roce 1996. Dneska stojí monitor 2560x1440 165 Hz 6 tisíc, RTX 4090 stojí 40 tisíc, RTX 4080 30 tisíc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolko kariet da v 2K 165 FPS bez RT? Mam NTB s mobilnou RTX 3070 Ti, ktora ma zhruba vykon desktopovej RTX 3060 Ti a ani ta na to nema ked chces hrat na maximalnych detailoch. A to ani nehovorim o narokoch na adekvatny CPU. Ved tvoje argumenty sa daju pouzit na vsetky graficke ficury, ktore ti nedovolia mat 165 FPS. Nielen na RT. Ja mam WQHD 2K monitor so 144 Hz a v pohode mi staci mat aj menej FPS ak su nad minimalnou hranicou Freesyncu. Ked mas take naroky, ze musis mat 165FPS v minimach, tak kludne cakaj dalsich X generacii grafickych kariet kym to budes mat aj s RT, aby si mohol vyhlasit, ze uz to nie je plytvanie vykonom. My ostatni si zahrame v pohode s tym co je dostupne teraz. Takze chapem, ze pre teba a tvoje naroky to zmysel nema, ale to neznamena, ze to tak maju aj ostatni. Ja hravam iba single player hry, kde mi fakt FPS ake su uvedene u RTX 4090 s RT v pohode stacia. Nepocitujem to vobec ako diskomfort.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi tebou jako majitelem mobilní 3070 Ti a majitelem RTX 4090 je podstatný rozdíl a proto jsou i jeho opodstatněné nároky podstatně jiné. On dal jen za grafiku víc než ty za celý notebook.

"Ved tvoje argumenty sa daju pouzit na vsetky graficke ficury, ktore ti nedovolia mat 165 FPS. Nielen na RT."
Ano a pokud tyto fičury budou mít stejně zanedbatelný efekt na výsledný obraz jako RT, tak je budu kritizovat stejně jako RT.

Jinak já nikde nepsal, že musím mít v minimech 165 fps, ale 45-58-74-98 fps na kartě za 40 tisíc taky nemusím mít:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 45, 58 nie su bohvieco, ale 74 a 98 je naozaj malo? Ked sa bavime o 4K? Ak si k tomu zapnes DLSS na Quality, tak si zasa o kus vyssie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DLSS je snad ještě horší kravina než RT. Když si představím, že při koupi grafiky financuji vývoj takovéto negativní zbytečnosti, tak bych zvracel.
https://www.techspot.com/article/2546-dlss-3/

Minima na 74 a 98 fps jsou pro mě osobně něco jako dokonalost, ale já nejsem ze skupiny zákazníků co jsou ochotni položit oběti při koupi RTX 4090 a ideální monitor má pro mě 80, maximálně 120 Hz, čímž jdu nejen proti davu, ale i proti nabídce na trhu. Tu kartu bych si do PC nedal ani kdyby stála polovinu a pro podobnou kartu s čipem od AMD platí úplně to samé, tudíž doufám, že ji ani nevydají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když stáhnu ve čtyřech z pěti her detaily z ultra na vysoké nebo střední a udělám zaslepené testy, taky nikdo nepozná rozdíl, a výkon bude o třetinu vyšší.

Znamená to, že lidi kvůli tomu radši hrají na středních detailech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych tak 80% hráčské základny (u nové AAA hry) nemá problém rozhodnout se mezi High a Ultra, protože so rozhodují mezi vizuálem na Mid a fps na Low.

A pak jsou tu hry, které utáhne i "chytrá lednice".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dovolim si polozit podobnu vyzvu, ked v 99percentach AAA hier stiahnem RT na minimum popr. vypnem RT vacsina ludi nespozna rozdiel vs RT ultra pri slepych testoch. Pretoze vacsina ludi nevie na co ma pozerat, aby to videla.
Dobru noc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vicemene pravda. Chce to nejakou dobu RT pouzivat, pak se trosku clovek zacne orientovat. Jinak je opravdu tezke rozpoznat u dvou sce, ktera je ktera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako normální člověk nepozná rozdíl mezi špatným fotošopem a normální fotkou nebo mezi CGI a reálným záznamem. Nebo mezi SSAO a HBAO, mezi bump mappingem a parallax occlusion mappingem nebo mezi trilineárním a anizotropním filtrováním textur.

Nechte stejné rozlišení textur, dejte tam někomu na pět minut hru na ultra a na pět minut jenom na vysoké detaily, a neřekne vám, která nastavení bylo které.

Rozdíl mezi středními a vysokými ve slepém testu nepoznám spolehlivě ani já, a to celkem vím, na co se mám dívat. Přesto je z nějakého důvodu pro spoustu lidí problém muset u něčeho detaily stahovat.

Kdyby to normální člověk dokázal, tak tolik lidí nehraje na konzolích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ze sprznene NVIDIou. :D "
.. tady se maximalne muzes smat sobe, ze neumis cist Marku. Jsou to silne optimalizovane hry pro NV. Poslechnisi komentare treba na HWU, kde to rika v nekolika videiich. Ale tak tobe jako fanouskopvy NV se takove veci nejspis zajidaji...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizovane a sprznene su slova s roznym vyznamom. Reagoval som preto na uniho a nie na teba, pretoze on to takto napisal. Nevsimol som si ze by nieco take pisal aj u AMD, ze su hry z ich spoluprace touto firmou sprznene. Hlavne u tych, kde ma 7900 XTX a niekedy aj XT vyssi vykon ako 4090tka. Ci to uz je v poriadku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Optimalizovane a sprznene su slova s roznym vyznamom .."
Ono "optimalizované" se čte jako jako "sprzněné" už nějakou dobu.

A opravdu se dají najít rozdíly v implementaci RT. Pokud je použito RTX, mají Radeony smolíka.
Když se použije DXR, začnou se dít věci a RTX mají problém porazit ty zaostalé Radeony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX stoji na DXR. Skor je to o tom, ze tam, kde implementuje RT AMD, tak nebude tlacit implementaciu tak, aby zacali jej GPU zaostavat. A to su presne tie hry, kde RT moc vidiet nie je. NVIDIA si moze dovolit ist dalej a na hrach je to potom dost vidiet a na rozdiel od AMD stale straca vykonu o dost menej. Ale tak, ak sa chcete klamat, ze slabsi vykon v RT u AMD stoji na "optimalizaciach" aka "przneni" tak kludne.
Inak je to u AMD to iste ako ked zazrakom v "ich" hrach maju 7900 XTX alebo aj 7900 XT lepsi vykon ako 4090. Casto sa tu nadava na NV ako "przni" hry, ale AMD si vie tiez zariadit svoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime co hry na UE5. Tam se ukaze, jak to je.
"RTX stoji na DXR."
.. nejsem expert, ale myslim, ze takhle primocare to neni. RTX nutne nemusi pouzivat DXR pokud jsem to pochopil s diskusi na netu spravne. Tudiz, pokud je to pravda, znamena to, ze pri pouziti RTX implementace muze davat jine vysledky (kvalitu, rychlost) nez stejna implementace, ktera by pouzivala ciste DXR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA nepouziva proprietarne API pre raytracing. Podla toho, co som cital, tak RTX vyuziva na komunikaciu s grafickou kartou DXR a je to nadstavba nad tymto API:

https://developer.nvidia.com/blog/introduction-nvidia-rtx-directx-ray-tr...

RTX sice nemusi DXR pouzit, ale v takom pripade by sa raytracing akcekeroval cez klasicke shadere, tak ako pred DXR a nebolo by to v realnom case. Proste ako ked NV pridala moznost akceleracie raytracingu aj na non- RTX GPU.

Inak NV ma aj v Unreal Engine 5 podporu pre RTX:
https://youtu.be/49rBP1DoOwo
https://developer.nvidia.com/blog/optimize-your-ray-tracing-graphics-wit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Reagoval som preto na uniho a nie na teba"
.. ok, beru, omlouvam se :)
"Hlavne u tych, kde ma 7900 XTX a niekedy aj XT vyssi vykon ako 4090tka"
.. kez by takovych bylo vic ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kez by takovych bylo vic"

Pre majitelov RTX 7900 XTX/XT to urcite plati. Ale majitelia 4090tok by sa mohli pravom pytat, preco ich GPU v danej hre nepodavaju typicky optimalny vykon, ktory je podla testov urcite vyssi, nez spominane konkurencne GPU. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedine co muze nakopat NV do zadku, aby zacala trochu hybat s cenama, je jedine konkurencni prostredi, at uz je delano skrze optimalizace ve hrach nebo lepsi HW.
Bohuzel, oboji je domena NV..
Pokud vydaji 4070 za 700+, tak je to vysmech vsem, nevyjimaje fanousky NV :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Ceny su strasne. A tiez by som chcel, aby aj AMD konkurovalo v hornych prieckach. Ale tak, ze vydaju realne vykonnejsie GPU a nie, ze v ich sponzorovanych hrach budu mat menej vykonne graficke karty lepsi vykon ako konkurencne tym, ze tie konkurencne tam z neviem akeho dovodu nepodavaju optimalny vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marku, musis brat ale v potaz to, ze ten vykon ve hrach je i diky tomu, ze se na PC ty hry/enginy optimalizuji primarne pro NV. AMD HW, kdyz se podivas treba na Call of duty, dokaze byt 30% rychlejsi nez stejna trida od NV, coz je presne to, na co si ztezujes.
Ale ono to muze byt prave tim(a minimalne i castecne je tim), ze se vetsina her optimalizuje pro NV.
https://static.techspot.com/articles-info/2642/bench/MW2.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze pri tychto vynimkach, kde je takyto velky rozdiel medzi rovnakymi vykonnostnymi triedami GPU, nikto z nas nevie povedat, z coho ten rozdiel vychadza. A je jedno, v koho prospech je ten rozdiel. Neviem pivedat ci ide o realny vykonnostny rozdiel (co si nemyslim) ale z nejakeho dovodu je vykon GPU niecim brzdeny.
V priemere je napriklad 7900 XT menej vykonna ako 4080tka. Ale tak, ze ked sem tam tuto kartu o nieco prekona, tak je to stale v pohode. Ale ked 7900 XT prekona 4090tku, tak na to sa yz pozeram tak, ze v takej hre nie he nieco v poriadku s vykonom 4090tky. Ono aj 7900 XTX je o kolko v priemere pomalsia ako 4090tka? O 25, 30%? Aj pri nej je potom divne, ked vystreli nad 4090. Nie este u slabsej verzie. Proste ak by realne 7900 XTX mala vykon 4090tky, tak teoreticky kvoli neoptimalizaciam by v priemere mohla stracat 10-15%. Nie 25% a viac.
Co sa tyka porovnania 7900 XT a 4070 Ti, tak podla toho, co som videl, je 7900vka vykonovo medzi 4070 Ti a 4080. Takze tam ma opat takyto vykyv neprekvapi. Nie je to tak, ze by tie karty boli vykonovo rovnake a jedna by druhej usla o 30%. 7900 XT ma uz od zakladu vykon vyssi ako 4070 Ti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizace dělají bez problému desítky procent výkonu, akorát to pak o jednotky procent spadne u hardware, na který to neoptimalizuješ. Na tomhle principu fungují třeba konzole.

Nedávno jsem nainstaloval starou hru GRID 2. Pro spuštění se neukázalo logo Nvidia, dokonce ani AMD/ATI, ale Intel. Ano, Intel sponzoroval optimalizaci pro svoje iGPU. Tehdá to brácha zkusil a koukal, že to nejede úplně 60 fps (jen asi 50). Jenže pak zjistil, že nepřepl na dedikovanou GPU a byl příjemně překvapen. Na Intelu myslím Ivy Bridge hra jela ve FullHD na vysoké detaily těch slušných 50 fps, samozřejmě bez chyb v grafice. Ještě roky poté byly Intel iGPU považovány jako pomalé a zabugované (a asi i byly, ale dobrý příklad ukázání vlivu optimalizace na konkrétní HW).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to někdy vyzkouším.

Min: Intel HD Graphics 3000, AMD Radeon HD2600, GTX220
Rec: Intel Graphics 5200 / AMD HD6000 Series / Nvidia GTX500 Series

Processor: Intel Core i7/AMD Bulldozer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. 7900 XT ma uz od zakladu vykon vyssi ako 4070 Ti .."
Jen si to nektěří fanouškové zelené nechtějí připustit.

https://www.techspot.com/review/2601-nvidia-geforce-rtx-4070-ti/#1080p
https://www.techspot.com/review/2601-nvidia-geforce-rtx-4070-ti/#4K

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc nevěřím, že by tuhle změnu udělali u PS5 Pro. Kdyžtak až PS6. Musejí se ale připravit na NVIDIA ceny. Automaticky o 100$+ více oproti AMD :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, když jsem odhadoval cenu, tak jsem se sekl o 1$
xD xD
V Česku tedy startovní cena 21000 Kč
To srovnání se starší generaci je trefné, i zde NV ukázala že posunula ceny o 1 příčku ... nečekaně, že??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo má RTX kartu a je jedno, jestli RTX 2000, RTX3000, a jedno jaký model, protože zjevně ten člověk, který kupoval RTX 2060 nepůjde do RTX 4080, ale bude se stále pohybovat na své cenové úrovni. Tak žádný takový člověk nemá důvod kupovat novou grafiku, protože by musel jít o třídu níž a ta má výkon jako jeho současná grafika.
Někteří lidé se zbavují starých grafik, aby je ještě prodali a oni prodejem získali část peněz na novou.
Jenže i tahle myšlenka dnes nepřipadá v úvahu, protože v bazarech vidíme obrovský převis nabídky nad poptávkou. Přitom prodejci nechtějí zlevňovat, protože je jasné, že jim díky zdražování stejně peníze na novou grafiku nebudou stačit.
Trh s grafikama se prostě ochladí a není žádný důvod do nové grafiky jít.
Chce to prostě jediné, vydržet! Vždy na začátku prodejů se najdou lidé, kteří mají tolik peněz, že nějaké ceny neřeší, to je v pořádku, ať si nakoupí, ale potom až se uspokojí tito lidé, již další nepřijdou z výše zmíněných důvodů.
NVidia si teda může naceňovat, jak chce, ale nakonec bude mít jen dvě možnosti, buď se na to vykašle úplně a přestane ty čipy dál produkovat a zaměří se jinam nebo prostě zlevnit bude muset, protože jestli něco nechce, tak to, aby jí zůstaly čipy na skladě a k zákazníkovi se nedostaly.

Sorry za delší komment, ale chtěl jsem zde obhájit svou strategii - POČKAT, vážně se to finančně vyplatí a holt si svou oblíbenou hru zahrajete na full detaily o něco později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou cenou mi to připadá jen jako další hra nvidie jako s 4070Ti. Když to bude 700$, tak by mohl být poměr cena/výkon podobný jako 4070Ti. U 650$ už by snad byl lepší u 4070. Jistota je jediná, že to bude drahý a nvidia bude ždímat z hráčů každej cent :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len aby este nejaky zostali, za chvilu bude PC herny trh 95% esporty a indie hry na integrovanej gpu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aneb kdyz amd vydava odpady tak nvidia nema duvod cokoli menit a pekne tam nasoli cenu

diky amd

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aneb AMD může za vaše posraný životy ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4080 má stát 699$.
4070 za 699 je o ničem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.