Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte se přiznal k triku s PCI Express 3.0 na svých deskách

PCIe Gen3 Ready
Kdybychom byli tím, kým nejsme, nejspíše bychom napsali něco jako „my vám to říkali už na začátku“. Mnohé základní desky Gigabyte jsou skutečně připraveny na podporu PCI Express 3. generace, ale je to úplně jedno, protože je v tom samozřejmě fígl. A k tomuto fíglu se nyní Gigabyte pod marketingovým tlakem konkurence přiznal…

Ve stručnosti si připomeňme, oč šlo. Letos v červnu firma ASRock jako první ohlásila podporu PCI Express 3.0 ve své desce. Tím spustila lavinu „marketingových krasožvástů“, na které jako první ochotně navázala firma MSI. Podpora PCI Express třetí generace totiž souvisí s procesory Intel Ivy Bridge, deska sama na to může být tak nanejvýš připravena. Už teď je nám jasné, že si možná někteří méně znalí uživatelé koupí desku s podporou PCI Express 3.0 a budou se divit, že jim na tom nic rychlostí PCI Express 3.0 nepojede. Inu, to by museli nejprve vyměnit procesor. Podpora PCI Express 3.0 je tedy v současné době věc budoucnosti, nikoli současnosti.

OK, přes to jsme se již přenesli. Firma MSI tedy oznámila řadu svých desek s „přichystanou“ podporou pro PCI Express třetí generace a při té příležitosti (kromě toho, že se ustanovila první, kdo takové desky skutečně dostal na trh) názorně vysvětlila, co je k patřičné podpoře třetí generace PCIe potřeba. Jsou to především PCIe switche, které přehazují druhou osmici linek z procesoru mezi dvěma PCIe ×16 sloty. Jde o obvody velice jednoduché, nicméně pro tyto obvody je zapotřebí podpora signálové rychlosti, na jaké PCI Express běží, tedy 8 GHz (nebo též 8 GT/s). MSI tedy vysvětlila, že na svých „Native Gen3“ deskách tyto switche má a je tedy možné v budoucnu počítat s bezproblémovým provozem PCI Express 3.0.

MSI Gen3 Motherboards - How to easily identify?

Na vlnu PCIe Gen3 se v srpnu chytla i firma Gigabyte a oznámila, že „všechny (její) desky jsou připravené na PCI Express 3.0“, tedy i ty, které už jsou na trhu. Prý stačí upgrade BIOSu. Jenže firma Gigabyte způsob, jakým hodlá obejít problém s pomalejšími switchi, které na svých deskách měla, uspokojivě nevysvětlila, vlastně je nevysvětlila vůbec. My sami jsme tenkrát pojali podezření, že desky s čipem nForce 200 budou asi těžko podporovat PCI Express 3.0. Firma v seznamu svých desek podporujících PCIe Gen3 dnes již nemá ty s nForce 200, jinými slovy její marketing v srpnu rychleji jednal, než myslel. Nicméně stále nebylo vysvětleno, jak hodlá Gigabyte řešit pomalé PCIe switche. A tak se do ní pustila MSI.

Na svém webu s marketingovými materiály má MSI prezentaci namířenou proti Gigabyte, kde v podstatě tvrdí, že Gigabyte o svých deskách a podpoře PCIe Gen3 lže.

Jediná deska, která tak u Gigabytu plnohodnotně podporuje PCIe Gen3, je G1.Sniper 2, protože má nové PCIe switche podporující třetí generaci (signálovou rychlost 8 GT/s).

Gigabyte G1 Sniper 2 Gigabyte G1 Sniper 2 - detail PCIe switchů
Gigabyte G1.Sniper 2 (vpravo detail PCIe Gen3 switchů)

A tak se celkem čekalo na to, s jakým vysvětlením po tomto „usvědčení“ Gigabyte přijde. Firma s ním skutečně přišla a je to opravdové „odhalení“.

Na prvním místě jsou desky s pouze jedním PCI Express ×16 slotem, tam není co řešit. Nejsou switche, PCI Express třetí generace nic nestojí v cestě. Tam by to mělo fungovat (je pouze otázkou, jak moc důležité jsou i odpory a kondenzátory, o kterých MSI hovoří na 4. straně své prezentace).

Gigabyte PCIe Gen3 - Solution 1

Pak jsou desky s čipem nForce 200. Zde také není co řešit, tam to prostě nebude fungovat za žádných okolností. Tyto desky byly ze seznamu těch, které jsou „Native PCIe Gen3 Ready“, vyškrtnuty. Chybička se vloudila, nikdy v tom seznamu být neměly, protože všechno vede přes nForce 200 a ten prostě Gen3 neumí.

Dostáváme se k deskám s čipsety Intel P67 a Z68, které mají dva PCI Express ×16 sloty (nebo i více, ale jen dva jsou obsluhovány PCIe řadičem z procesoru). Tam existují dvě možnosti konfigurace těchto slotů: ×16/×0, anebo ×8/×8. Jak to funguje (a to obecně, nejen na deskách Gigabyte), ukazuje animovaný obrázek, který jsme vytvořili s pomocí materiálů od Gigabytu. Linky jsou vždy děleny na ×8/×8, z toho první osmice jde vždy do prvního slotu přímo, druhou osmici řeší právě ten switch, o kterém je celou dobu řeč. Buď je pošle do druhého, nebo také do prvního a na druhý nezbude nic. Přepínání je automatické a řídí se tím, zda je ve druhém slotu nějaká karta.

Popis přepínání PCI Express linek do dvou PCIe ×16 slotů (animace)

Aby Gigabyte mohl dostát svému slibu a podporovat třetí generaci na deskách se starými switchi, musel přijít se třetím řešením: ×8/×0.

Gigabyte PCIe Gen3 - Solution 3

Ano, vidíte to správně. Desky Gigabyte se dvěma PCIe ×16 sloty budou sice podporovat třetí generaci PCI Express, ale pouze na prvním slotu a pouze v režimu PCIe ×8, který má zhruba stejnou propustnost jako PCIe ×16 Gen2. To znamená, že je to vesměs k ničemu (ale podporuje to PCIe Gen3 ;-). Starý switch zkrátka nemůže poslat do prvního (ani druhého) slotu druhou osmici linek na rychlosti 8 GT/s, protože to prostě neumí. A kombinace prvních osmi linek na 8 GT/s (Gen3) a druhých na 5 GT/s (Gen2) zkrátka možná není (signálová rychlost je vždy pro celý slot stejná), nehledě na jiné kódování obou druhů přenosů.

Takže jestli chcete mít do budoucna na deskách se dvěma PCI Express ×16 sloty plnou rychlost prvního PCI Express ×16 slotu v třetí generaci (až si do desky strčíte Ivy Bridge), pak se těm od Gigabytu raději vyhýbejte, nebo si ověřte, že mají PCIe switche vhodné pro třetí generaci (momentálně pouze zmíněný G1.Sniper 2 a samozřejmě desky jen s jedním PCIe ×16 slotem).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte se přiznal k triku s PCI Express 3.0 na svých deskách

Pátek, 23 Září 2011 - 18:05 | WIFT | Neměl by být problém poslat do jednoho slotu ×8...
Pátek, 23 Září 2011 - 08:36 | ukuIeIe | Ta první věta je geniální, aneb jak to říct a...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 17:50 | Kert | Jediné kde to má smysl řešit je PCIe 1x a tam je...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 17:46 | danieel | Taky si to tak predstavuji - napr. switche od PLX...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 17:40 | PV | Proč by nešlo do prvního slotu 8x3 přímo a do...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 15:45 | JSK | Takže když budu mít dvě karty, pojede to 8x/8x. A...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 15:39 | WIFT | Mno ... pořád si říkám, jestli je lepší PCIe ×8...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 14:46 | MACHINA | děkuji za článek pro pobavení. Ještě jste měli...
Čtvrtek, 22 Září 2011 - 13:57 | Kecal | ... se museli hodně zapotit, než to vymysleli,...

Zobrazit diskusi