Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigahertzový mainstream přichází: Radeony HD 7750 a 7770

Hmm - možná mám zmýlené představy, ale vzhledem k tomu, že nová architektura má být více orientovaná na výpočetní výkon, tak jsou pro mě udané hodnoty FLOPS značným zklamáním...
Ano - spotřeba je podstatně nižší, ale také se jedná o menší výrobní proces.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

možná to nemá tak moc FLOPS, ale zase jich půjde díky nové architektuře snáze dosáhnout, aspoň myslím :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, stále nic pro mě, počkám, s čím přijde 78xx řada, protože jsem ještě stále nenašel grafiku v poměru cena/výkon jako náhradu za 4890...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jupí, 6xHD7750 má "stejný výkon" jako HD6990 :-D Proč při počítání v Double pp. je výkon jen 1/16?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doposud mainstream a low-end DP nepodporoval vůbec. Byl podporovaný jen u high-endu, protože to stojí tranzistory navíc. Architektura GCN dokáže DP emulovat i bez tranzistorů navíc, ale je to samozřejmě pomalejší. Viz. http://diit.cz/clanek/architektura-unifikovaneho-jadra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to z toho povídání není úplně jasné, teda mě :-)
"Architektura GCN podporuje DP (double precision) nativně. I v případě, že pro DP není konkrétní čip nijak optimalizovaný, jej může emulovat 1/16 SP výkonu. Dále architektura umožňuje podporu DP v 1/2 nebo 1/4 výkonu. Radeon HD 7970 podporuje DP s 1/4 výkonu, což v praxi znamená 947 DP TFLOPS (to je více, než nabízel například Radeon HD 5970 postavený na dvojici čipů Cypress)."
Pamatuji si když Intel počítal 64bit na 32 procesoru, byla tam úbytek výkonu pouze 1/2. Je tam schválně kurvítko aby se prodávali FirePro nebo je to dané architekturou a úsporou tranzistorů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poměr záleží na konkrétní architektuře. Ale "kurvítko" tam není, jde jen o úsporu tranzistorů. Na AMD kartách na rozdíl od Nvidie jede DP naplno jak na profi, tak i na hráčských verzích - viz úplně poslední graf: http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2012/bericht-amd-radeon-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Imho u HD7970 je úbytek výkonu při DP stejný jako jako u tvého příkladu s Intelem.
64ALU * 32CU / 2 (64bit) * 925MHz = 947GFlops.
U HD7970 je však SP počítán s využitím FMA tedy 64ALU * 32CU * 2(32bit) * 925MHz = 3,79TFlops. Poměr DP/SP je tedy 1/4. Intel totiž nemá FMA.
Jak je to ale ošetřeno u HD77xx, který vyprodukuje "pouze" 8DP (namísto 32DP u HD79xx) na CU nemám ponětí. Snad no-X ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to v GCN přesně implementované nemám tušení, musel bych to zjistit. Co se emulace operací ve vec16 týká vím jen, že SF emuluje každá vec16 jednotka sama při výkonu 4 operace v cyklu. Jestli na DP spolupracuje všech 16 SPs v rámci jednoho cyklu nebo 4 SPs ve 4 cyklech nebo každý SP v 16 cyklech, to nemám tušení - klidně to může být úplně jinak. Bylo by nejdřív třeba vědět, co vlastně ten výkon limituje a pokud například šířka datových cest, tak kterých a jak (a takovými věcmi se AMD moc nechlubí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, je to takove nemastne neslane, moc me to nenadchlo, tak nejak jsem cekal od AMD do techto segmentu trochu vic :o(
HD 7770 tedy nic moc ... prosel jsem i par recenzi s testama a je natom priblizne stejne jako stara GTX 460 a miri zhruba do stejne cenove kategorie ... tak nevim.
Zato HD 7750 se zda, ze ve sve tride jednoho ze svych primych konkurentu GTX 550 Ti porazi a tutiz si sve priznivce urcite najde...

No uvidime jak dopadnou testy zde na diit ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně to vidím tak, že ceny HD 7700 půjdou dolů (karta je na to připravená, viz velmi malé jádro, 4-vrstvé PCB a levné paměti), ale AMD zatím nemá důvod. Podle mě je pro ně v tuhle chvíli prioritní mít dostatek čipů pro pokrytí objednávek OEM výrobců, pro které je HD 7700 nejlevnější grafika, díky níž na sestavu můžou dát samolepku "DirectX 11.1 & Windows 8 ready". Až se trh nasytí, půjdou ceny dolů. S HD 5700 to bylo podobné - taky byly v době vydání dražší a o něco pomalejší než HD 4800.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě naopak výkon překvapil. Po zveřejnění specifikací (před recenzema) jsem to viděl na výkon tak 5% nad 6770 (snad všechny teoretické parametry byly slabší u 7770). Nakonec je to v průměru 20% navíc.
Tak se mi zdá, že Cape Verde využívá mnohem lépe své prostředky, než highendové grafiky. Celkem by mě zajímalo, proč tomu tak je...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak 1125Mhz rozhodně není konečná a Catalysty toho moc nepovolují, i OC verze Sapphire která je zalistovaná na Alfě dá 1150Mhz v základu na čip a 5Ghz na paměti za 3800Kč. Cena zatím dokonce nižší než u 5770 při uvedení.

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=1159&...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- Prosim do recenze zahrnut aj kvalitu fungovania pod linuxom. Nie ani tak hry, ale celkovu funkcnost Catalystov. Aspon naznakom.

- Otestovat aj te uzasne nove featury vo vypocnoch (ako sa nova architektura chvali), realne aplikacie realne situacie kde a ako mozem vyuzit silu novej HD7x. Grafika? Video?

- Taktiez miesto testovania na super mega ultra pc pouzit normalny bezny standard. Ze tam bude limit procesora a pameti a neviem coho este, je sice pekne, ale kazdy nomralny clovek ten limit doma ma, zvlast ten co si chce kupit grafiku za 100€.

- Nie porovnavat s grafikami za 500€ (viz predchazdajuci bod), ale vsecko v danej kadegorii 100€-150€ (alebo kolko to presne je). .

- Miesto hustodemonskych grafov s priemernym fps, pouzit bud graf priebehu alebo aspon minimalne dosiahnute fps.

- Miesto krutoprisnych nastaveni 8000x4000 s 57AAx32AF pouzit normlane. Pretoze potom to s tych grafov vyzera, ze te hry sa nedaju vobec hrat. Coz potom nechapem ako mozem zit so svojou X1950, podla tvrdeni testov som -0fps
- Vypovedna hodnota toho, ze karta dosiahne 13FPS v metro2033 pri 4AF/16AA Ultra High 1920x1080 na high-end pc je asi taka ako ked vam poviem ze obal je cerveny. Co mam cakat ked tu hru chcem hrat normlane ?

- Zaradit viacej starsich grafik na porovnanie.

- Zaradit sirsi vyber hier, aj starsich, neohanat sa len tym ze je to DX11. Prave pre porovnanie so starsou grafikou.

- Rozobrat chladice, aspon dat dolu ten plastovy kryt, nech clovek vidi co tam je.

- Moznost rucnej kontroly RPM, je to vobec na novych grafikach mozne ?

- Ignorovat ludi co to maju v hlave pomiechane a stazuju si ze teto grafiky nesu vyhodny upgrade z ich pol roka starej karty. A celkovy prinos je len ubohych 10%...

7750 je uzasny kandidat na upgrade niekolko rocneho PC (+4), tak nato berte ohlad. (cena, spotreba, technolgie, vsecko)

Ked vam to neda tak spravne normalnu klasicku recenziu akych su na nete mraky, a popri tom aj naku separatnu pre exotov ktory sa chcu z toho aj nieco dozvediet.

Vkladam do vas svoje nadeje. Dufam ze miesto sto krat prevarenej polievky na to iste tema (hustodemonske AVG grafy s 10 a 12 FPS v testovanych grafikach)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze i tyto low-end karty maji obe podporovat rozhrani PCIe 3.0. Z toho predpokladam, ze i vyssi karty (treba 7850) budou podporovat PCIe 3.0. Netusite nekdo, zda bude problem provozovat tyto karty na PCIe 2.x?

Ono i vzhledem k tomu, ze AMD snad zatim nema podporu PCIe 3.0 zahrnutou v chipsetech na deskach (aspon jsem zadnou takovou existujici nenasel, i roadmapy mlci), tak by asi byli sami proti sobe, kdyby si odrizli podporu PCIe 2.x desek

Stejne predpokladam, ze zpocatku nebude zadny poradny HW, ktery vyuzije rychlejsi prenos PCIe 3.0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou samozřejmě zpětně kompatibilní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.