Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries je na prodej, kupcem může být Hynix nebo Samsung

reálně vychází nejlépe Samsung i pro AMD by to bylo dobré že by pořád zůstali dva výrobci jejích čipů. Další bod je že GloFo už má zkušenost se spoluprací se Samsungem na výrobě. Fakticky jsou číňani i hynix jen do počtu, jejich šance jsou velmi nízké a nízké.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SMIC nedáva zmysel, Hynix aj Samsung áno a SMIC by s ani Lise nepáčil. Bol by to nepekný darček k okrúhlim narodeninám AMD an Lisy..

Osmivrstvé HBM2 vyrábí (jen) Samsung
21. 7. 2017
První generace HBM se vyráběla jen ve čtyřvrstvém provedení. Druhá existuje i v osmivrstvém, díky němuž lze se dvěma kousky křemíku dosáhnout až 16GB kapacity. To ale zatím umí jen Samsung…

I když byl prvním výrobcem HBM pamětí Hynix a dalo by se očekávat, že náskok ve vývoji a zkušenosti z výroby zúročí ve druhé generaci, z nějakého důvodu se situace vyvíjela jiným způsobem. Takovým, který nahrál společnosti Samsung.

https://diit.cz/clanek/osmivrstve-hbm2-vyrabi-samsung

Taiwan odmieta zjednotenie s Čínou po vzore Hongkongu

Si Ťin-pching navrhol rokovania medzi oboma stranami.

2. jan 2019 o 7:28
Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým v prípade potreby môže prevziať kontrolu prostredníctvom sily.

https://svet.sme.sk/c/22019318/cinsky-prezident-vyzval-na-zjednotenie-kr...

Born
Lisa Tzwu-Fang Su

November 1969 (age 49)
Tainan, Taiwan

Su was appointed president and CEO of AMD in October 2014
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lisa_Su

1st May 1969
AMD Advanced Micro Devices is founded

http://www.computinghistory.org.uk/det/5944/AMD-Advanced-Micro-Devices-i...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nutno dodat, že Arabští majitelé předvedli ukázkovou myšlenkovou vyzrálost, co se týká vlastnictví. Napřed se daly šílené peníze to 7 nm technologie a v okamžiku, kdy bylo všde připraveno ke spuštění se celá investice odepsala. Čímž byl defakto vyhnán největší ​(a jediný významný​) zákazník. Zákazník, který měl navíc smluvně zakázáno odejít ke konkurenci. Kdyby někdo chtěl podniku úmyslně snížit cenu, nemohl by postupovat důsledněji."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že by v tom byl umysl a meli to cele naplanovane ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to mohlo mít taky nějaké technologické pozadí - pokud se realizace 7nm v Global Foundries dařila podobně, jako realizace 10nm v Intelu, tak arab nearab to prostě byl velký prů..švih, něco takového si může (mohl) na trhu dovolit opravdu jenom Intel. Pak opravdu zbývalo tak maximálně společnost za každou cenu finančně stabilizovat a prodat někomu, kdo to bude umět táhnout dál.

Tipuju, že v této branži asi není problém nechat konkurenci "vyhladovět" - ať už na technologickém, nebo patentovém základu. Hodně z těch komponent na linkách má jenom jednoho výrobce v kusových sériích, hodně z toho dělají určitě sami GloFo / TSMC / Samsung a riziko nefunkčního kompletu nebo nekompatibility je podle mého velmi vysoké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„[…] v okamžiku, kdy bylo všde připraveno ke spuštění se celá investice odepsala.“

Opravdu bylo vše připraveno ke spuštění?

Docela pravděpodobná alternativa je, že prostě padla kosa na kámen podobně jako u 10nm procesu Intelu.
Jenže na rozdíl od Intelu v GlobalFoundries nemají na to do toho lít peníze tak dlouho, než vznikne něco použitelného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podle EET opravdu problém nebyl v technické stránce, ale finanční. Ta firma byla nepřetržitě ve ztrátě ... Firma měla zakoupené dva stroje pro 7nm EUV od ASML, takže vše bylo připraveno na spuštění ostré výroby, navíc první verze 7nm od GloFo ani neměla EUV používat.....

"The CTO stressed that the decision was made not based on technical issues that the company faced, but on a careful consideration of business opportunities the company had with its 7LP platform as well as financial concerns."

https://www.anandtech.com/show/13277/globalfoundries-stops-all-7nm-devel...

každopádně, když už chtěli něco zastavit, tak bych pochopil kdyby zrušili veškerý development below 7nm (5nm, továrny a stroje jsou nákladné, atd.), ale těch 7nm a později 7nm + měli uvést a prodávat když měli vše připravené pro ostrou výrobu.Takhle se sami odřízli od svého největšího zákazníka a od dalšího byznysu.

Teď už jim to konečně docvaklo, že tenhle stav je neudržitelný

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by jim najednou něco docvaklo. Vidím v tom spíš důsledky nějakých rozhodnutí shora. Před rokem nečekaně odstoupil CEO, čtrnáct dní na to už seděla v jeho křesle náhrada, která hned oznámila změnu strategie, obratem bylo ohlášeno zrušení 7nm procesu, krátce poté potvrzeno zrušení vývoje nižších procesů. Už tehdy (ale nepamatuju se, jestli před tím nebo až potom) se mluvilo o možném prodeji. Arabové zřejmě už nechtějí lít do GF peníze, utáhli kohoutky a tohle vše může být vlna důsledků, které to způsobilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

docvaklo ve smyslu toho, ze i pres zruseni 7nm si namlouvali, ze budou moct pokracovat a byt "profitable" jen na starsich vyrobnich procesech a cele by to v podstate mela zachranit/udrzet vyroba FD-SOI , ktera ma mnohem drazsi waffery nez bulk vyroba.... Ten prodej dokazuje, ze uz si to myslet nejspis prestali ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bylo v arabskych rukou tak penize byli leda virtualni - arabove si davaji hodne na cas, prvni sliby od nevidim do nevidim, a kdyz ma prijit na realizaci plneni tak delaji ze neexistuji :) Takze ano - mohl to byt financni problem, externi/dalsi investice ktere to vyzadovalo nad ramec vlastniho uctu se neuskutecnili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hynix...nech je konkurencia na trhu...ale ci budu mat dosť financii na 7,5,3nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.