Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries přeskočí 10nm výrobu

V GF jsou poměrně odvážní. Přece jen nejsme na 180 nm. Aktuální 14/16nm procesy už nejsou žádná brnkačka (jen si vzpomeňte, jak se Intel spálil u 90nm procesu, když předpokládal stejné vlastnosti jako u 130 nm). Tady to bude skok ze 14 nm na 7-8 nm (reálně 10 nm?). Jen škoda, že asi před rokem GF vyhlašovalo, jak bude jejich 10nm proces dokonalý a že Samsung k tomu nepotřebují. Tak už by bylo načase, aby taky převedli něco ve své režii, když mají k dispozici i lidi a patenty z IBM. Suma sumárum, životnost procesu se prodlouží na 4-5 let ze současných 2. Těch 7 nm asi bude konečná, se současnými materiály a výrobními procesy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam porad vetsi podezreni, ze v tom GF spis pekne plave a postup ostatnich je nuti posunovat jejich technologii porad dal a dal. GF nestihalo realizaci vlasniho 14XM procesu a koupilo od Samsungu 14FPE a FPP. Ted se zda, ze nestihaji ani half-node 10XM, takze ho posouvaji o generaci dal.

Byt v pozici AMD, tak silne zvazuju, jestli nejednat se Samsungem a TSMC a mit jasnou unikovou strategii. Pristi vyrobni proces od GF bude but naprosto uzasny, protoze delaji neco specialniho a nebo ho nezvladnou dotahnout a budou nabirat zpozdeni. Duveru to zrovna nebudi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych řek, že to nevěstí nic dobrého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen hlupák se nepoučí ze svých chyb a bude ji opakovat pořád dokola.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To nič neznamená, ak niečo tak pozitívum
Intel: 10 nm je konečná, 7 nm už nebude o křemíku
24. 2. 2015 | no-X | Hardware, Novinky, Procesory, Technologie
http://diit.cz/clanek/7nm-proces-intel-nebude-kremikovy

Teda Global Foundries sa sústreďuje na túto obrovskú zmenu a nedelí sily na posledný krok na slepej ulici

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se obě firmy jednoduše zarazí na Lemově "počítači poslední generace". ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky si říkám co předvede GF... 14nm si museli defakto odkoupit od SAMSUNGu a stejně to vypadá že ten výrobní proces moc nezvládají... Navýšení taktů u POLARIS je od 28nm poměrně tristní... a jak jsem se dival na předprodukční ZEN na taktech 2,8-3,2(v turbu) tak mě jímala hrůza... Přeji AMD aby se ji dařilo, ale je pravda, že jsem od polaris čekal vyšší takty a tedy pokud zůstane ZEN na tak nízkých taktech tak to bude taky dost blbé... Pokud by měl ZEN řekněmě 3,3 základa 3,7 Turbo a nebo 3,5základ a 3,8(9) turbo tak by to byl super procák. RX480,470 taky nejsou špatné, ale ztratily výhodu co měla R9 380 u GTX960. Čili mírně vyšší výkon i v DX11... (dnes už ten výkon není mírně vyšší, ale o dost vyšší ve prospěch R9 380).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tu by som nepredbiehal. Pre porovnanie Skylake ES malo ešte o niečo nižšie takty ako ZEN a vyladili to. Takže frekvencia ZENu môže byť tiež kdekoľvek medzi 2,8 a 5 GHz ak to preženieme, ale reálne výsledky zatiaľ nevedia snáď ani inžinieri AMD (teda ak už nemajú nové revízie v rukách).

PS.: Samply Buldozerov mali myslím tiež len 2,8-3,2 GHz a nakoniec to vytiahli až na 5 GHz. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To vis, nekteri lidi furt nechapou co znamena slovni spojeni "engineering sample".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mno tak jsi asi spatne cet co jsme napsal ;-) tak znovu treba to pak pochopis ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sak jsem psal, ze predprodukcni kousky... Jen rikam ze podle toho jak pozoruji Polaris tak pocitam ze ZEN na tom nebude zas o tolik lip... Snad se budu mylit a radsi pocitam s horsim vysledkem a pak budu prijemne prekvapen nez naopak. Rek bych ze bude 3,1-3,3 a turbo 3,4-3,6 ale i tak uz to bude slusny procak tech 3,5 a turbo 3,8-3,9 by bylo pak naprosto super. Stejne me zajima OC jestli bude OC 4-4,3 tak i kdby ybyl zaklad jen 3,2 tak v poho (pokud by to zralo do 140W). Je to novy vyrobni proces a je tu obrovsky prostor k ladeni. Jne si rikam zda je GloFo tak dobre i ne kdyz si musi pupovat vyrobni procesy...
PS: ano 5GHz ale za jakych promoznich podminek a po kolikati letech :-D To uz lip vychazi me kdy mam na FX8320 4,6GHz a to bez zvysovani napajeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme chápem, očakávania treba mať skôr pri zemi, viď. nedávno Polaris. Len konštatujem že tie takty nemusia byť tragédia, naopak, je to celkom bežná vec.

Mimochodom, Vishera vyšla myslím rok po Zambezi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano ale kdy se ukázaly 5GHz procesory s 220W? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle tempem při dalším vývoji ze 7nm preskočí 5nm, 3nm, 2nm a přejdou rovnou na 1nm? Nebo radši rovnou na 0 nm?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

0 nm není problém, valím to už několik let, akorát zisk z toho není žádnej, ale zase mě těší, že ani nemusím investovat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že vzhledem k velikosti/titěrnosti procesu to půjde stále hůř a hůř chladit... a obserou to frekvence. Celý je to navíc 3D a finFET a kokotiny, ale blbý planární Pentium IV mělo před 15 lety 3.733 MHz... na 90nm nebo kolik. Je to moc malej kus... I když je pravda, že i v tomto Intel čaruje zatím. Jinak že by na 7nm končil křemík to teda nevím, spíš se neví, čím to kreslit/leptat. A propos zdá se mi to nebo to bylo TSMC - jsem před měsícem dvěma četl cosi o 10nm jde very well.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže P4 není moc složitý čip a v roce 2001 fakt nic 3,73GHz nebylo, to až snad Pentium D v roce 2005 na s775 kde to dýchalo s dvěma jádry a HT jednomu dual-core Opteronu v multi-thread aplikacích. S obrovským snad 150W TDP.

V roce 2001 měl Intel takové ty 1,4-1,7GHz bazmeky + RIMM paměti k tomu, enjoy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

7nm je 14 vrstev krystalu kremiku. To neni tolik. Uhlik je lepsi, u diamantu by to bylo 20 vrstev. Ale spis to vypada, ze konci kresleni do roviny, ze bude nutne vice vyuzivat 3D. 1nm technologii nejspis neudelas z niceho, je to prilis blizko velikosti atomu.

(Samozrejme, je otazka, jestli vubec ma 7nm technologie neco spolecneho se 7nm.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám pocit že to bylo 140 vrstev... bez googlení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rastr mřížky je 0,5nm, takže opravdu 14

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to je super. Jestli to dopadne stejně jak s přeskakováním 20nm procesu, tak se máme nač těšit. Zase se budou tři roky recyklovat GPU, protože nebude mít smysl navrhovat nové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.