Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GlobalFoundries: Zastavujeme vývoj 7nm procesu. AMD: Nevadí, vyrábíme u TSMC

Tak asi ne jen Intel má problém...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://ir.amd.com/news-releases/news-release-details/expanding-our-high-...
http://www.chinatimes.com/newspapers/20180621001096-260202
bude treba vacsie kapacity na vyrobu.. goflo by nestihalo ,ale ved nech im ibm platii..))) pokym ma

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dik za ten druhej link, suprove jsem si pocet..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

10/7 nm zvýší výrobní kapacitu třikrát v příštím roce.

Vedoucí slévárny Wafer TSMC 7nm vstoupil do hromadné výroby a očekává se, že ve čtvrtém čtvrtletí získá objednávky pro centrální procesorovou jednotku AMD a čipy inteligentních telefonů společnosti Qualcomm. V příštím roce bude film uvolněn. Zahraniční kapitál upozornil na to, že celková roční výrobní kapacita TSMC v roce 2019 činí 10 milionů a 7 milionů, což představuje třikrát více než v tomto roce.

TSMC dnes uspořádá technologické fórum 2018 Taiwanu (21), které by mělo vysvětlit plán výroby 7nm a výsledky výzkumu a vývoje ve výši 5nm. Vzhledem k tomu, že cena společnosti Bitcoin se v poslední době přetrvává, se domnívá, že v druhé polovině roku bude mít vliv na objednávky speciálních aplikačních čipů (ASIC) společnosti TSMC, a proto jsou provozní odhady a názory třetího čtvrtletí konzervativní. Roční výnosy TSMC v dolaru pravděpodobně nebudou dosahovat cíle přibližně o 10% ročního růstu.

Zda TSMC poskytla vysvětlení a názory na trhu související s kryptoobchodem, se stalo dalším důležitým zaměřením dnešního technologického fóra.

Společnost TSMC zahájila masovou výrobu procesu o průměru 7 nm, který je cílem operací ve druhé polovině letošního roku. Podle popisu technologického fóra USA TSMC bude tento rok dokončeno více než 50 destiček. Ve srovnání s předprodukčním procesem (16FF +) může proces zvýšit rychlost o 35%. Pokud jde o 7+ nanometr využívající extrémní ultrafialovou (EUV) technologii, spotřeba energie může být snížena o 10% a očekává se, že v příštím roce vstoupí do sériové výroby.

Právní osoba poukázala na to, že TSMC 7nm je ještě před konkurencí, takže objednávka je lepší, než se očekávalo. Kromě objednávky aplikačního procesoru Apple A12 na trhu si také získala programovatelná logická brána Xilinx ( Objednávky pro FPGA, čipy mobilních telefonů HiSilicon a síťové procesory a ultra-mikro grafické čipy. Proto v očekávání TSMC by mělo být dosaženo cíle 7nm tržeb ve čtvrtém čtvrtletí 20% (neboli 10% ročních příjmů).

Navíc se nedávno rozšířil zahraniční kapitál, očekává se, že TSMC vyhraje objednávku OEM v hodnotě 7 nm pro čipy mobilních telefonů Qualcomm a procesorů AMD ve čtvrtém čtvrtletí a že by měla být schopna zahájit výrobu ve čtvrtém čtvrtletí. Pro TSMC bude příští rok plný rok 10 nm a 7 nm Celková roční výrobní kapacita se očekává na 1,1 milionu, což je nárůst o 3krát vyšší než v tomto roce.

Pokud jde o proces 5 nm, je vývoj v oblasti výzkumu a vývoje TSMC v souladu s očekáváními a očekává se, že v první polovině příštího roku zahájí studii o rizicích, přičemž čip mobilních telefonů a čip HPC jsou dvěma hlavními osami. Očekává se, že do roku 2020 vstoupí do fáze masové výroby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty nevies citat rozsypany caj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tyhle souvislosti je treba rict, ze je fakt skoda, ze se Intelu nedari dat dohromady 10nm proces. Byvala mohl AMD vyrabet NAVI u nich a dost mozna by paradoxne byl konecne dostatek vykonu pro RT. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá, že těch 1,02 miliardy USD, co AMD zaplatilo GloFo jako penále za neodebrané wafery a zrušení exkluzivity 28 nm procesu v letech 2012-2013 si teď AMD vezme s úsměvem na tváři nazpátek. Protože smlouvy se mají plnit obousměrně a předpokládám že AMD má taky ve smlouvě pojistku pro případ že se na ni GloFo vyprdne. Jako se to tedy nyní děje. A to nemluvím o IBM, které GloFo prodalo své linky a 7nm proces výměnou za závazek 10 let pro IBM vyrábět. Z tohohle se taky bude muset GloFo vyplatit. Takže aby jí nakonec tyhle odstupné nestály víc než dotáhnout 7nm do funkční podoby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, neříkám, že jsem tu zprávu četl důkladně, ale i když Glo-Fo už nebude vyvíjet další procesy, stále na nižších procesech může vyrábět. Prostě, tak jak to udělali tuším s 16nm, koupí know how z jiného zdroje, nejspíš zase od Samsungu, protože z TSMC se pomalu stává moloch, proti kterému je v oblasti litografie třeba kout pikle.
Anebo ty čipy objednají u Samsungu rovnou - jestli má Glo-Fo dodat, AMD nemá důvod remcat, kde se ty čipy vzaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zdaleka není tak jednoduché. AMD dodá návrh udělaný pro software GlobalFoundries určený pro 7nm proces a pokud GlobalFoundries nemá k dispozici proces, pro který je návrh určený, tak nemá co dodat. Vzájemná kompatibilita mezi výrobci existovala jen jednou a to v případě 14nm procesu Samsung / GlobalFoundries. Proces, linky a software každého výrobce je unikátní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Heh, asi jsem se zamotal - AMD dělá návrh na základě podkladů (od glo-fo) pro daný proces. Glo-Fo by samozřejmě nedodaly podklady vycucané z prstu pro neexistující proces, ne?
Pokud by zprostředkovávaly nákup, samozřejmě by rovnou požadovaly návrh pro koncového producenta. Pokud by koupily know how, dodaly by samozřejmě podklady pro proces ve vlastních továrnách - ale pravděpodobně by se ta kompatibilita mezi výrobci objevila znova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ibm nepredalo GF tovarne, IBM zaplatilo GF aby si tie tovarne zobrali..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

se závazkem pokračovat ve výrobě specializovaných výrobních procesů pro IBM minimálně 10 let ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hledá se kupec pro jednu zbytečnou firmu - Global Foundries - mířili ke hvězdám, ale narazili do Měsíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zajímavé. Ještě nedávno šéf GF prohlašoval, že se 7nm procesem vydrží "dlouho" a investice do 5 nm budou hodně zvažovat. Tam bude nějaký problém ve financování (což může být, jak no-X naznačil, nedostatek zakázek), protože GF získalo chytré hlavy z IBM, který by neměly mít problém dotáhnout 7nm proces do finále. Nebo snad TSMC a Samsung platí tolik, že přetáhly všechny mozky z Intelu a GF, které za něco stály?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.computerbase.de/2018-08/globalfoundries-7lp/#update1
Podle tohoto se AMD rozhodlo prejit s vyrobou k TSMC..takze ano..tim padem GF nejspis mevysel ROI (navrat investic) pro 7nm.
Pokud je to pravda, tak paradoxne je AMD tim, kdo zatnul GF tipec..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže je třeba říct i to, proč se AMD rozhodla pro TSMC: U TSMC totiž od června běží sériová výroba, kdežto v případě GlobalFoundries nedošlo ani na tape-out. Tím se nabízí další otázka: Proč nedošlo na tape-out: Možnosti jsou v podstatě jen dvě. Buďto do té doby nebyl proces GlobalFoundries ani v takovém stavu, aby mohl být tape-out proveden (a pak si za to může GF sama), nebo i bez tape-out byla nabídka GF pro AMD natolik nevýhodná, že na něj z hlediska AMD nemělo smysl čekat (a v tom případě si za to opět může GF sama).

Když to hodnotím celkově, nechce se mi věřit, že by AMD nezadala výrobu ani části čipů ke GF, pokud by její nabídka alespoň v nějakém směru zajímavá. Na 7nm procesu má vzniknout velká řada čipů a i kdyby alespoň produkty pro nižší cenový segment vznikly u GF, pak by to při stávajících odbytech, které AMD má, muselo vytížit dostatečný počet výrobních linek, aby se to GF rentovalo (zastavit vývoj těsně před dokončením je z ekonomického hlediska dost zoufalé řešení, GF má nakoupené už i EUV systémy pro nové verze 7nm procesu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Globalfoundries se nikdy nepodařilo naplnit vize, které měli. Hodně výrobních procesů ani nedokázali dotáhnout dot zdárného konce, některé zrušili úplně (14XM nebo 20nm) a raději si koupili licenci od konkurence (14nm Fin Fet od Samsungu), jiné stíhaly porodní problémy a velké odklady jako 32nm SOI pro BD. Jediný výrobní proces bez větších problémů byl 28nm Bulk i když i ten postihnul odklad. V kostce řečeno, navzdory hezkým "malovánkám" v roadmachách a velkohubým prohlášením či slibovaným náskokům oproti konkurenci byli v reálu vždycky až za konkurencí, tím přicházeli o peníze od potencionálních zakazníků. Vlastně nebýt smlouvy s AMD možná na tom byli ještě mnohem hůře....

Na zrušení toho 7nm výrobního procesu je přinejmenším pozoruhodné to, že ho zrušili v tak pozdní fázi, 2H 2018 měla být k dispozici výroba z risk wafferů, a hned v roce 2019 nastartovat ostrá výroba. Zrušení vývoje další verzí 5nm a 3nm by bylo logičtější, ale 7nm byl imho už v takové fázi, že výroba by mohla klidně začít. Jak sám píšeš, GloFo má navíc zakoupené dva stroje pro EUV a prvotní verze 7nm ani EUV nevyuživá....

the Stilt k tomu napsal trefný komentář:

"I'm surprised but not exactly shocked by the news.

Obviously this is bad for the industry in general, but frankly it still amuses me quite a bit at the same time.
Given how much a certain group of people have mocked and pissed on Intel due to the issues with the 10nm process, while hyping the superiority of the 7nm LP process which now got swept under the mat...

My personal amusement aside, as long as TSMC has the manufacturing capacity to provide sufficient amount of chips to AMD I cannot really see how this could be bad.
The processes available from GlobalFoundries have frankly been garbage since the last SOI processes AMD used, so I don't know how the TSMC processes could really be any worse performance wise.

The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.

We currently know very little about the TSMC 7nm process(es), however my gut feeling tells me that AMD might now have at least a fighting chance to reach competitive clocks compared to Intel with Zen 2. "

https://forums.anandtech.com/threads/anandtech-globalfoundries-stops-all...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, co píšeš o předchozích procesech GlobalFoundries, i když bych pár výhrad měl (32nm proces neměl až takové problémy, problémy byly s architekturami, které na něm vznikaly), ale je to trochu informačně asymetrické. Problémy s procesy, odklady i rušení plánovaných procesů nejsou výsadou GlobalFoundries, ale stejně tak se objevovaly i u TSMC (zrušení jednoho 20nm procesu a problémy s druhým, odklady 16nm procesu i 7nm procesu oproti roadmapám) a stejně tak Intelu (zrušení první generace 10nm procesu, odklady 14nm procesu, odklady druhé generace 10nm procesu). To je v branži standardní stav a podle mě to příliš nesouvisí s vysvětlením, proč GF končí. Zvlášť po těch investicích. Určitě tam bude řada zákulisních událostí, o kterých nevíme. Mubadala mohla utáhnout penězovod. Mohlo dojít k odhalení nějakých machinací, o nichž nevíme. Můžou končit nějaké smlouvy mezi AMD a GF…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano odklady a zpoždění bývají poměrně běžné, ale konkurence prostě i přes ty odklady většinou přišla s řešením dříve a jejich proces měl i lepší vlastnosti (viz 16nm TSCM). Takže Globalfoundries ztrácely konkurenční výhodu. Co se týče procesů pod 14nm a 10nm, tam už je to trochu o něčem jiném. Intel jako první výrobce přišel s Fin Fet tranzistory, dlouho před jakoukokoliv konkurencí a měl v této oblasti jistý náskok.Obecně se předpokládalo, že Fin Fet budou bez problémů škálovat až někam k 5nm, jak se ale ukázalo přechod pod 14nm je velice problematický a dává zabrat i takovému zkušenému výrobci jakým je Intel. Obecně se dá ale říct, že přechod z planárních procesů na první Fin Fet (16/14nm) zvládly bez větších potíží i ostatní výrobci, mimo právě zmiňované Globalfoundry, která svůj vlastní proces zrušila a raději zaplatila licenci Samsungu.Už na tomto příkladu je vidět, že pod arabskou taktovkou vše úplně nešlapalo jak by mělo. Pravda ten přechod nebyl tak ostrý jako u Intelu protože výrobci použili berličku v podobě 20nm BEOL. Když pak GloFo koupili fabriky a know-how IBM (včetně zkušených inženýrů) zdálo se chvíli, že GlobalFoundry by mohlo být zajímavým hráčem na trhu a ještě před pár měsíci to dle zveřejněných rozhovorů i tak vypadalo. viz: https://www.anandtech.com/show/12831/globalfoundries-gives-7-nm-capacity...

Kdo ví co všechno se mezitím v zákulisí událo. Každopádně pro IBM je tohle dost velký problém, protože GloFo se zavázala vyvíjet a vyrábět pro IBM na pokročilých výrobních procesech 10 let a IBM a jeho nové PowerCPU desáté generace s přechodem na 7nm vyloženě počítalo.... a AMD také mělo své plány na 7nm u Globalfoundries, takže výpadek nějakým způsobem určitě pocítí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě doplním :

"Dle EETimes nastal v GloFo konec 7nm časů prostě a jednoduše kvůli tomu, že firma by na novém procesu nedokázala vydělat. Měla možnost investovat dalších 2 až 4 miliard dolarů, aby dokázala odstartovat výrobu 40 až 50 tisíc 7nm waferů měsíčně, což by sice v dohledné době umožnilo dostat se do plusu, jenomže, jak CEO Caulfield sám naznačil, zákazníci firmy nemají většinou o 7nm technologii zájem. Jde právě především o zvyšující se náklady na vývoj čipů, které jdou právě za těmito zákazníky. To způsobilo, že poptávka po 14 a 16nm procesech byla asi poloviční v porovnání s 28nm procesem a v případě 7nm to má být obdobné. Ostatně právě dle EETimes byla jediným známým zákazníkem pro 7nm proces GloFo právě firma AMD. "

https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1333637

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze je to v podstate mix veci.. potreba dalsich invetic do vyvoje a nedostatecny ROI zduvodu nedostatecneho mnozstvi zakazek. AMD tomu de-facto prispela tim, ze presunovala vyrobu do TSMC (coz neni kritika), A zaverecna tecka jsou cervena cisla TSMC, ve kterych momentalne jsou...a mozaika je celkem hotova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" A zaverecna tecka jsou cervena cisla TSMC, ve kterych momentalne jsou." tam mělo být GF , ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpočátku mělo být AMD hlavním odběratelem, to chápu, ale časem se přece přidají další a další firmy. Chtějí-li navyšovat výkon a snižovat spotřebu svých produktů, bez pokročilejších procesů to nepůjde. Nechápu, když tu hrozilo takové riziko, že se rovnou nedohodli se Samsungem, že jim pošlou pár inženýrů a až bude hotovo, tak si koupí licenci. Tohle by přece byla mnohem únosnější a rentabilnější varianta. Holt v dnešní době, jak něco nevydělává miliardy zisku ročně, tak od toho dávají ruce pryč. Snad se Samsung a TSMC v tomohle směru pochlapí, zakázek budou mít dost. Intel snad taky, i když je jasné, že bude dlouhodobě bude hrát druhé housle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne jim i pres existujici smlouvy s AMD nevychazel ROI (return of investment), zvlaste pokud meli jeste do procesu nalit dalsich 2-4 miliardy, aby se vubec rozjel. S temi dalsimi zakazniky to mozna neni tak horke, vzhledem k tomu, ze o 7nm jich zase tolik zajem nema. K tomu si pripocti, ze AMD presunulo cast vyroby k TSMC (coz mohlo byt pro GF kriticke) a taky fakt, ze jsou ve ztrate.. Mozna jim jednoduse investor rekl, takhle uz ne panove...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a taky byli notoricky známí tím, že mají neustále nějaká zpoždění a odklady a obecně se vedělo , že jejich procesy byly ve srovnání s konkurencí (TSCM/Samsung) horší. Měly mít i menší kapacity 7nm výroby než ostatní ( AMD by mohlo vyprávět ) Proto mnohé firmy raději vsadily na jistotu ( Qualcomm, Apple,Huawei, etc. ) a raději si objednali výrobu rovnou u TSMC. Za tohle si bohužel můžou sami a nakonec od nich odešlo i AMD... ( ve smyslu 7nm výroby )

PS: přitom si myslím, že právě díky know-how od IBM měli poprvé možnost něčím zaujmout i ostatní zákazníky a konečně si udělat lepší renomé, ale oni raději zařízli výrobu i další výzkum....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud jsou náklady na zprovoznění nižších procesů vždy vyšší, než u procesu předchozího, mohli v Glo-Fo narazit na mez, kdy daný proces nečekaně vyžadoval další investici, kterou ale plánované prodeje už neměly šanci pokrýt.
Samsung, TSMC, Intel - tito tři hráči prostě utápí náklady v nepoměrně větším kvantu čipů a Glo-Fo jsou zkrátka první na seznamu, kteří si další vývoj jednoduše nemohou dovolit. Možná prostě jen jako první konstatovali, že žádný budoucí proces už pro ně nemá šanci být za svou životnost ziskový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.