Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chrome se údajně stal nejpoužívanějším webovým prohlížečem

Podiel Chrome rastie rychlo hlavne preto, ze uz sa instaluje skoro zo vsetkym. To, ze ho ma mnoho znaciek na NB ako default browser by som este pochopil. To, ze pri instalacii niekorych free SW je zaskrknute nainstalovat Chrome a dat ho ako default sa im uz zda celkom dost. Ale vrchol bol ked som pred dvomi tyzdnami instaloval ovladace k jednej Asus doske z CD a prve co ponuka pod velklym tlacitkom instal je je nainstalovat Chrome a Google toolbar. Google tlaci svoj prehliadac ohromnym kapitalom, ale narozdiel od MS ich za to EU nepokutuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vážně mi chcete říct, že jsou lidi tak pitomí, že se jim najednou nainstaluje nový prohlížeč a jim to nepřije divné, že se jim prohlížeč změnil a oni ten nový používají?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, to jste nikdy neviděl počítač běžného uživatele? Plno toolbarů, které ani nechtěli. A to že se jim změní prohlížeč jim možná na chvíli přijde divné, ale zvyknou si. Co jiného jim taky zbývá, že? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Potvrdzujem. Minulý týždeň pri návšteve známeho som mu položil otázku, prečo si inštaluje toľko toolbarov, že má polovicu browsera zaplnenú toolbarmi a pomaly sa nemá kde zobrazovať stránka.

Odpovedal mi, že "samo-sato" a že to asi tak má byť, a prisahal mi, že on nič neinštaloval.

A to nie je ojedinelý prípad, ale takýchto užívateľov vidím prakticky denne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem že tu směšujete 2 rozdílné věci.I mě se dříve stávalo že jsem si nainstaloval hafo toolbarů že jsem je pak naštvaný když jsem měl čas odstraňoval.Jiná věc jsou prohlížeče a jak namítl WIFT nedělejme z lidí úplné blbce.Můžete si nechtěně nainstalovat Chrome o tom žádná ale máte snad pocit že ikona modré e a ikona 4 barevný terčík jsou natolik zaměnitelné pro to vámi avizované kopyto čímž vám jdu na ruku a predikuji že ani nečte?Opak je pravdou lidé jsou konzervativní a jak jim něco změníte a musí začít studovat co s tím začnou hulákat že to chtějí vrátit jak to bylo.Nehledě na to že když si Chrome kliknutím to člověka nastaví prioritu tak při prvním následném spuštění IE začne IE nabízet prioritu svou kterou 1 kliknutím vrátíte tam kde to bylo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Třeba když si máma "pouští internet", tak odklikne "to óčko", nebo "to modrý" nebo "to čtyřbarevý" (podle toho na jakém je PC), napíše, co hledá, a nic víc netuší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano?A kdo mamince nastavil v chromu domovskou stránku?Kdykoli jsem někomu dělal PC a nastavoval připojení k internetu lidé chtěli Seznam(mě je to dnes jedno ale přiznám se že ho mám nastavený ze setrvačnosti také).Teď si představte že takovému analfabetu se nainstaluje Chrome s domovskou stránkou Google a ten člověk podle vás jinak jednoduchý jouda si nastaví v Chrome Seznam sám a zůstane na něm.Ne tak se to nestane,ten člověk se podívá co to spustil a řekne si dlabu na tebe a otevře si původní prohlížeč kde jediným kliknutím na dotaz prohlížeče změní prioritu a jede dál.Tak to to probíhá.Je to jinak lidé o Chrome slyší a chtějí si ho vyzkoušet a řeknou si o něj i jeho nastavení.Je to jako sněhová koule co se valí z kopce.Jedno nelze Chrome upřít a to je to že pro uživatele obsahu internetu je to mimořádně přívětivý prohlížeč který zbytečně uživatele neotravuje a hlavně všechna multimedia na něm jedou bez ohledu na formát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně o tom jsem hovořil.

Kdyby existoval pro otevírání internetu jeden zástupce popsaný "Internet", který by spustil výchozí prohlížeč, tak bych to pochopil. Ale uživatel zvyklý spouštět modré "e" bude prostě spouštět modré "e". Uživatel zvyklý spouštět červené "o" bude spouštět červené "o". A uživatel zvyklý spouštět zeměkouli s liškou bude pouštět zeměkouli s liškou.

Sám jsem se snažil několikrát lidi přesvědčit, aby používali Chrome. Některým jsem ho nainstaloval, změnil zástupce - prskali, že "to není ono". Jiným jsem to zkoušel vysvětlit ... "ne, to mi nevyhovuje, já jsem zvyklý na tamto".

Prostě nevěřím tomu, že drtivá většina lidí, kterým se Chrome nainstaluje, změní své návyky a začnou svou seanci na internetu spuštěním něčeho nového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám stejnou zkušenost ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jen si teď říkám, že s prohlížečem to nebude zas tak jednoduché jako s toolbarem, když se změní ikonka, kterou se to pouští :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, možná ani ne. Uživatel vidí na ploše novou ikonu, tak na ní zkusí kliknout, a hle, "von to je taky ten internet" a pak nad tím asi už dál neuvažuje. Můj dojem je, že kdyby to Google všude takhle ohromnou silou netlačil, tak je dneska Chrome někde tak pod úrovní Firefoxu (co do počtu uživatelů), možná zdaleka ani to ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Oni ti lidi často ani netuší, co to vlastně internetový prohlížeč je. A když se jich člověk zeptá, co za prohlížeč že to používají, vůbec neví která bije. A když se potom zeptáte, přes co se teda dostávají na internet, dostane se vám odpovědi, že na internet chodí přes seznam :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč... z vlastní zkušenosti - pro někoho např. pojmy jako "Internet", "Google", "Seznam", "Internet Explorer" atd. víceméně splývají a protože to vždycky nějak funguje a nějak se cca dokliká k tomu, co chce, tak to dál neřeší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, taky potvrzuji, je to naprosto běžná praxe obyčejných uživatelů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Toolbar je něco, co překáží, ale nedělá z prohlížeče úplně jiný prohlížeč. A ano, viděl jsem člověka, co jich měl nainstalováno tolik, že mu to na monitoru při maximalizovaném prohlížeči zabralo půlku obrazovky, nekecám. Dycky mě vomejvaj, když to vidím :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podla mojich skusenosti ma vyssiu pocitacovu gramotnost tak stvrtina ludi(to koresponduje s dlhodobim podielom FF). Ale vela ludi funguje sposobom, ze ak mu novy prehliadac nerobi ziadny problem tak si nan proste zvykne. Dokonca poznam aj ludi co s nim maju problem, ale prehliadac nezmenia, lebo z nejakeho dovodu bez vyskusania alternativ chcu Chrome. Ta kampan je tam ohromna. Google vlastni nemalo internetovych sluzieb ktore sa z casu na cas nezabudnu zmienit, ze Chrome je najlepsi. A na rychlosti rozsirovania je to vidiet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

s tou počítačovou gramotností to možná bude horší, ono je rozdíl počítač používat a dokázat ho "spravovat"... a co se týče toho že to koresponduje s poddílem FF, to je pouze tvůj názor který nemá s IT gramotností nic společného....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za pocitacovu gramotnost povazujem. Ked clovek asopn vie ked nieco meni alebo instaluje a nie len odklika a caka kym sa nieco dokonci. Ak by som mal riesit ozajstnu spravu PC, tak to cislo bude ovela nizsie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli by se řešila instalace OS a všeho možného tak tam by to odpovídalo spíš na operu s necelými 2% ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba Operu v rámci rodiny úspěšně rozšířil všude :-), ale o gramotnosti na úrovni instalaci OS nebo něčeho složitějšího (krom mé osoby) to taky nevypovídá :-) (čímž ale vůbec nechci říct, že ta gramotnost tam je nízká, to zdaleka ne).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně v užívání chrome pořád brání, že nemá postranní panel ve kterém si můžu zobrazit záložky. Bez toho prostě nemůžu žít, klikání na ikonu a hledání ve vyskakovacím menu, nebo otevírání extra karty mi nevyhovuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mi chybí volba nastavit master password při používání pamatování hesel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úspěchu Google Chrome věřím, i když zároveň ctím staré známé pravidlo, že věřím jen těm výzkumům a statistikám, které si sám "upravím". Nicméně důvody jsou především marketingové - masivní reklama, nacpání se do spousty jiných SW při instalaci a nakonec využití několikaletého trendu opouštění IE (protože IE je fuj, neumí tohle a támhleto, takže to používá jen dement, apod.) a později i FF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten argument s IE je na místě, ale jinak je Chrome opravdu jen o protlačování a reklamě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nech sa na mňa súdruhovia s googla nehnevajú, ale šírenie ich pochrómovaného prehliadača začína silne pripomínať malware.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak malware se většinou instaluje sám bez vědomí uživatele a provádí záškodnickou činnost takže to na chrouma nesedí, i když je pravda že mnozí uživatelé by přísahali že při instalaci něčeho jiného se jich to na nic neptalo a že se nainstaloval sám :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No obcas je to cele tak skomponovane, ze clovek musi byt pozorny aby si ho nenaistaloval. Nenapadne check boxy, alebo ako pri tom instalovani ovladacou k Asus doske. Na prvej zalozke bolo velke tlacitko Instal. Pod nim drobnym napisne, ze nainstaluje Chrome a Google toolbar. Ale v prvom momenta som cakal, ze to spusti instalaciu ovladacov. A kedze poznam dost ludi co necitaju len klikaju, tak pocet nainstalovanych prehliadacou od googlu musi rast raketovim tempom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně v těch průzkumech nějak nesedí jedna věc... a to podíl Safari. Nezdá se mi, že by bylo až tolik jablíčkářů a u nikoho jiného jsem Safari v životě neviděl. Nebo čím to je? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

iPhone a iPad? Také Safari

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, jo to asi bude ono. Ale i tak mě to číslo udivuje... asi těch iPhonů a iPadů je daleko víc, než si umím představit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve win8 aplikace samy nemůžou měnit výchozí prohlížeč, pouze uživatel v ovládacích panelech.

Zajímalo by mě, jestli je to proti-opatření M$, nebo jen nedodělek consumer preview?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš než jako protiopatření nebo nedodělek mi to přijde jako rozumný krok, jednou je to zásah do nastavení systému, tak by to člověk neměl jen tak odkliknout v průběhu instalace nějakýho přidruženýho SW. UAC je řešením jen tam, kde se někdo schopnější o PC může postarat, jinak si lidi stejně všecko jen odklikaj a zadání hesla už jim přijde tak automatický, že se nad tím nezamyslí.
Že chrome ukusuje podíl IEčku bych viděl hodně i v diskusi zmiňovaných toolbarech. Často vídám IEčko se 4 a více toolbary, načež prohlížeč padá jak listí napodzim = lidi maj problém, hele co je tohle kolčko vedele (chrome co se tam vecpal s buhvíjakým freewarem) - jé internet a funguje.. a další "přeběhlík" je jasnej.
Docela bych čekal, že MS do IE nasadí blokování toolbarů, když jich bude více jak jeden, nasadí restrikce na doplňky atd.
(jsem Opera pozitivní, na práci FF a IE kde je třeba, Chrome jen přítelkyni na zoomumbu :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Chrome jsem přešel v r. 2008 (tuším) z IE a nikdy jsem nelitoval. Vyhovuje mi hlavně svým minimalistickým GUI, kdy nezasírá půlku obrazovky lištami a ikonami a menu. Vidím jen karty a pod nimi jeden řádek a ikonkami založených stránek. Nechápu co tady zase kdo řeší. Zakomplexovaní malí Slováci co se serou do Prahy mají zase potřebu kydat na něčí úspěch.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, IE 9 mi zobrazí větší část stránky než Chrome. Všechny ty výchozí "lišty, ikony a menu" jsou totiž o 6 px užší než v Chrome (55 vs. 61, FF bez lišty záložek 63). Co dělám špatně? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno jestli si dobre pamatuju tak Chrome se jako default pro stazeni nabizi i v pripade stahovani Adobe Reader, Adobe Flash Player apod.
taky uz jsem se setkal se spoustou SW, kde byl nabizen s instalaci i Chromej ve vychozim stavu zaskrtnutym checkboxem.
Ale co me sere jeste vic je ze i relativne zname znacky shareware vnucuji ve vychozim nastaveni instalaci ASK toolbar.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.