Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google začal blokovat autorizace jiných XMPP serverů, chystá zřejmě novou službu Babble

Google-Babble
Velký úklid ve službách společnosti Google odkrývá i mnoho nového; připravovaná služba Babble si prý má klást za cíl sjednotit dosavadně roztroušené komunikační kanály do jednoho centrálního místa. Nezní to úplně jako špatný nápad, ale…

Pokud se podíváme na služby Google dnes, najdeme v nich řadu soběstačných komunikačních platforem, které jsou zcela autonomní a nikterak blíže spolu nespolupracují. Google Talk klient, Hangout, Voice, chat v rámci služby Drive a jakýsi (pseudo)Talk v rámci sociální sítě Google+. Vlastně jedině právě Talk tak trochu vzájemně funguje, ať už je uživatel na G+ nebo v Gmailu. Žádná sláva to ale není. Nemluvě o tom, že desktopový klient Talku již pár let nedostal žádnou aktualizaci. I to je svým způsobem předzvěst, že se něco musí se službami stát. Obzvlášť, když má teď Google své eliminační období a zavírá řadu svých služeb – namátkou zmiňme v červenci Google Reader, v listopadu poté iGoogle.

babble - google

Multiplatformní komunikační nástroj by rozhodně byl zajímavým řešením, jak své služby unifikovat a nabídnout uživateli jejich správu centrálně z jednoho místa. Služba Babble (česky: blábolení) by měla podporovat základní klíčové vlastnosti jednotlivých aktuálních služeb Google a především pracovat s jedním uživatelským kontaktním seznamem. Tedy z jednoho místa sdílet fotografie v rámci chatového okna na Google+ (Picasa již pomalu ale jistě také zaniká pod tlakem expanze vlastní sociální sítě), volat nebo realizovat videohovor (klidně i jako veřejný - Hangout), či zpracovávat dokumenty v rámci nejen kancelářské služby Drive. A to vše centrálně spravovat z jednoho místa – jedné vlastní platformy, zřejmě XMPP. A právě použití a budoucnost propojení na dosavadně otevřeném XMPP protokolu je obestřeno řadou otázek. Je totiž zcela možné, že se Babble transformuje do podoby proprietárního a hlavně uzavřeného ekosystému. To by samozřejmě nemuselo nutně znamenat zavřené dveře do světa Jabberu (tedy ve směru z Babble ven), ale z opačné strany už ano, pokud nebudou podmínky Google kvitovány (a již se tak děje, Google začal blokovat autorizační požadavky z jiných XMPP serverů).

Celá vize Babble není ani tak o uvolnění nějakého nového produktu, je to spíše způsob, jak může Google své služby sjednotit na jejich společném základě. (Také vám to trochu připadá jako reinkarnace služeb Google Wave nebo Buzz samozřejmě s patřičnými inovacemi?)

babble

Předpokládá se také, že ke službě půjde přistupovat nativně i z operačních systémů, které Google vytváří. Tedy Android a Chrome OS (do budoucna možná i Tizen). Detailnější informace a oficiální představení se očekává od květnové konference I/O.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google začal blokovat autorizace jiných XMPP serverů, chystá zřejmě novou službu Babble

Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 17:39 | Martin Cifra | A mozno v Google kuchtia nieco nad WebRTC...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 13:42 | Jan Havran | Jestli Google omezí ostatní XMPP servery, tak...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 12:33 | volani.webnode.cz | Důvod proč nevěřit velkým hráčům. Uzavírají vás...

Zobrazit diskusi