Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google dostal ve Francii za sbírání Wi-Fi dat pokutu 100 000 EUR

Meli jim dat symbolickou pokutu 1EUR + soudni poplatky a naridit vymazani ziskanych dat... takhle by podle me mel fungovat pravni system ktery me ma chranit... ale at chodim k volbam a hazim listky modre oranzove ruzove cervene zelene... porad ziju v kocourkove...

Tahle pokuta jen dokazuje zabednenost... nekdo se prizna ze doslo k chybe... a misto aby urady daly najevo ze takova chyba je SKUTECNE CHYBA a nikdo jiny by ji uz nemel delat tak radeji zkasiruje s "podivnym" oduvodnenim 100 000 ecek :(

Aj aj jak smutno mi je z tohodle systemu... doufam ze se G odvola

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak stědrá by vůči imperialistické společnosti ekosoudruzi ve Francii nemohli být. Jednak by tím popudili veřejnost a taky chtěli ukázat sílu moci. PS: Celkově ochrana osobních údajů je problém současné společnosti. Na jednu stranu chceme ochranu a na druhou na FCB vystavíme osobní fotky a veškeré osobní informace. Nedej bože když si někde policie umístí kameru, to se hned ozvou ochránci soukromí. Osobně považuji problém osobních údajů za hysterii. Např. takové množství údajů co má k dispozici notář, při vyřizování pozůstalosti, je neuvěřitelné. Od zdravotního stavu, výpis zdravotní dokumentace, až po stav konta v době úmrtí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro Google to JE symbolická pokuta :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli by podobný vozidla podporovat a pokutovat idioty co nabízí veřejně obsah svého PC a pak si stěžujou že se k nim někdo podívá:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevřené sítě jsou fajn. Sedíš si takhle u piva a je tam wifi, hned to chutná lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mezi wi-fi hotspoty a nezabezpečenými PC je docela rozdíl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak když už mam nezabezpečenou wifi, tak mam alespoň zapnuté Isolated AP, to dá rozum.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na to že Streetview "dokonce" sbírá data o Wifi sítích přišli sami nebo si to někde přečetli?!
co má co se Streetview dělat Latitude, když měli posuzovat data sebraná na ulici? Latitude si snad musí každý sám doinstalovat. v Latitude není zaškrávátko vypnout, nepoužívat?
to zase jednou ouřadové ouřadovali. pak se nedivme, že když nějaká loby protlačí s eko-rétorikou svoje zájmy europarlamentem, že se to pak dost blbě mění nebo ruší a byrokratická mašina jede a jede.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

njn, to máš tak, jdeš po ulici a zeptáš se slečny jak velkou má nohu... co je ti do toho.. plesk!... ty sprosťáku... koukneš na FB a víš i velikost podprsenky, kdy má své dny, že její pes má cukrovku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší jsou lidi, co o sobě všecko vy**ejou na FB a pak podporují zavedení práva na zapomenutí :). Zfleku bych je zbavoval svéprávnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neni tam ta dylinka z vcerejsiho clanku? to by byl for :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se zastávat ani FB, ani vygumovaných lidí, ale znáš konkrétně někoho takového? Já ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

že by to udělali schválně? tak to máš pravdu takovýho nikoho neznám, ale znám spoustu těch kteří informace vesele zveřejňují a pak toho litují kdž jim to někdo vysvětlí. nejedná se o žádné blbce, ale prostě o tom jen nepřemýšleli :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda nezlob se na mne, ale pokud někdo dělá takové věci, aniž by o nich přemýšlel, tak to blbec je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem je v tom ze dneska lidi vubec nepremysleji. proste je tam franta, tak tam musim bejt taky.

Kdyby bylo na me, tak bych na FB dal kolonku "cislo vasi kreditky" vsadim se ze by to hromada lidi vyplnovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, co se lidi rozcilujete...co EU cini, spravne cini, ne?
Kdyz EU rozdava nesmyslne pokuty MS, tak tu vsichni hykaji blahem. Takze hykejte blahem i ted..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že když někdo má nešifrovanou WiFi, že musí počítat s tím, že mu tam někdo cizí vleze a zjistí co tam má. Ale na druhou stranu - když někde budete poslouchat cizí hovor v restauraci a necháte si to pro sebe - OK, ale když to budete vytrubovat dál neporušujete tím už nějaký zákon ? Podobně je to s WiFi. Když je veřejná = OK. Pokud je soukromá, už vstup do ní je porušením zákona a pokud takto získané údaje dál použijete nebo šíťíte ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To krapítek naráží na jednu věc: ono je "volně k užití" celé pásmo, kde se Wi-Fi sítě provozují. Toto pásmo momentálně nikdo "nevlastní" způsobem, kdy by se dalo hovořit o neoprávněném přístupu do něj. Můžou do něj všichni a jak se tam pokopou a co tam budou dělat, je jejich věc a každý, kdo chce toto pásmo užívat, s tím musí počítat. Omezení je dáno snad jen vysílacím výkonem a samozřejmě hranicemi pásma, tím to ale končí.

Je absurdní trestat někoho za přístup někam, kam smí každý, nebo za jakékoli užívání informací na takovém místě získaných. Naopak, lidi si musí uvědomit, že Wi-Fi pásmo je v základu veřejné stejně jako celý internet a pokud přes to chci protahovat soukromá data a nechci, aby mi do nich někdo koukal, musím si je zabezpečit. Když to neudělám, musím počítat s tím, že k nim může mít přístup kdokoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Pokud budu poslouchat na radioamatérských frekvencích, což je opět volné pásmo, tak mi za to nikdo dát pokutu nemůže, ani kdyby tam byly hesla, maily nebo třeba rodný čísla. Stejně tak si můžu odposlouchávat dálkový ovládání k RC modelům, teploměrům nebo třeba klávesnicím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejen na radioamatérských frekvencích. Podle Telekomunikačního zákona můžeš poslouchat co chceš, to ti nikdo nemůže zakázat. Nesmíš se o tom dál šířit. Jak je to s prolamováním šifrování nevím, ale když to zákonem zakázali v audio vizuálních dílech (DVD, BR....) tak je možný, že se to nesmí ani v éteru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tys to napsal s těma radioamatera přesně!! každý si může vylézt na náměstí a začít sbírat data, pokud to někdo nemá zabezpečené tím větší je pitomec a je to jeho problém...vážne myslím pitomec :) protože první tři odkazy v googlu na dotaz - Jak zabezpečit wifi- jsou jednoduché návody jak toho docílit.... btw. v naší horní dolní jejich street view auto uvidím stejně maximálně na obrázku :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tom nepolemizuji. Pásmo je skutečně free a pokud někdo zpřístupní svoji WiFi je to OK. Chtěl jsem jen upozornit na to, že mnoho lidí ani neví, že jejich WiFi je díra do jejich LAN a že jejich domácí počítače, přehrávače, mobily aj. jsou ponechány napospas veřejnosti. A tady je to už trochu na hraně - jsou údaje na těchto zařízeních veřejné nebo ne ? Já osobně jsem za to, aby takto získané údaje byly považovány za soukromé a taky tak se k nim přistupovalo. Korespondenční lístek a pohlednice jsou také chráněny listovním tajemstvím i když je na nich všechno pěkně veřejně dostupné.
Celé je to určitě o tom, že lidi si musí uvědomit, že svojí neznalostí umožňují takovýto přístup a nemohou se divit, že údaje o nich jsou volně dostupné, no na druhé straně existuje něco jako etika - i když se k takovýmto údajúm dostanu, nezneužiju to a ani neumožním jejich zneužití. V tomto případě toto spíš chápu jako varování pro Googl, že co je volně dostupné, neznamená že je možné volně používat.
Vůbec mám pocit, že by se spíš hodilo varovat lidi s takto volnými WiFi jaké potenciální problémy mohou mít. Možná že kdyby věděli jak prostřednictvím jejich WiFi někdo nabourá nějaký IS a že jako pachatelé mohou být klidně označeni oni, asi by se víc starali o jejich zabezpečení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak google vytrubuje hesla a maily z těch komunikací? A co wardriving, to je taky nelegální?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nakoniec to dopadlo celkom dobre. Francúzka armáda kľudne mohla zostreliť tie ich Street View vozidlá ako hniezdá terorizmu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za tu analogii s komunikací z otevřeného okna! Konečně mi došly technické detaily šifrování, které mi doposud unikaly. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi to vypadá, že se zastávám té paní (jinak na tom doprovodném fotu jsem v prvé chvíli myslel, že je to Bohdalka), ale ve skutečnosti s takovýmto postupem také nesouhlasím, jen jsem chtěl aby se na každý podobný problém dívalo z více ůhlú a dřív než se rozdávaly pokuty hledat řešení jak podobným problémům předcházet.
Nadávat na pitomce, že si neumí zabezpečit WiFi je jednoduché, ale pro drtivou většinu běžných lidí nepochopitelné - nedělejte si pánové iluze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.