Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google implementuje blokování reklam v Chrome

Takze to nebude adblock, ale bude to blokovat jen reklamy co nejsou od google.
Chtel sem prejit na vivaldy z opery jelikoz ten prohlizec je cim dal tim zajimavejsi, ale kdyz sem zjistil ze narozdil od opery pouziva pluginy od google store tak sem na to zas rychle zapomel, protoze to co je na store tak tak je automaticky kontrolovany aby to nefungovalo vuci google systemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Google Store je napriklad uBlock, dal myslim neni treba komentovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne adblock tam je ,ale kdyz chcu stahnout video z youtube tak veskerej soft jako video downloader a podobny hlasi ze by porusovaly licencni podminky youtube pritom v opere ten stejnej software normalne funguje, je to trosku bokem od reklam ale kdyz chcu prohlec tak chcu neco komplexniho ne mit jeden prohlizec na prochazeni webu, druhej na stahovani, treti na koukani a 4 na poslehch hudby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na stahování používám web offlineliberty. Netřeba zbytečný sw. Já mám ve Vivaldi adblock s antiadblock filtry, tampered monkey a jsem spokojen. Jen Quick dial z Opery 12 mi stále chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky moc za tu stranku tuhle sem neznal, jinak funguje perfektne ve spolupraci s Video downloader pro co pouzivam v opere ze vygeneruje link a muzu to primo stahnout pres jedno kliknuti bez pouziti "save as"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pro tohle nejsem cilovka, budu vzdy blokovat vsechno. :-)
Ale je fakt, ze nektere weby uz to prehaneji tak, ze do blokatoru jdou i lidi, kteri by se jinak o moznost blokovat vubec nezajimali, coz je samozrejme potom problem i pro Google, takze ta zprava asi neni vubec prekvapiva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, vzdycky holt budes svine ....to je fajn, ze se tim jeste pochlubis :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Reklama me proste nebavi a nikdy bavit nebude. Ono kdyby ses nad tim zamyslel, tak bys nic takovyho nenapsal. Jasny, ze web ma z reklamy vydelek a chce abych ji sledoval, jenze blokator podobne vydelava na blokovani a taky by jim nebylo prijemny, kdyz to zadarmo naprogramujou, aby to pak nikdo nepouzival. Takze ja jsem ten verny uzivatel co to pouziva a jeste si vytvari svoje dalsi filtry. :-)

Jinak jsem se polepsil a drzim se dobre. Odinstaloval jsem vsechny piratsky hry, nainstaloval Steam a ted uz i dokonce Origin a UPlay a hry vyhradne kupuju, takze si myslim, ze nemas pravdu, ze takovej, jak me vidis, nejsem. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

webu PLATIS za jeho sluzby tim, ze na nem je reklama, ktera se zobrazuje.
Clovek, ktery ochcava placeni za sluzby, ktere konzumuje, je pro me amoralni kripl.
A je mi uplne jedno, jestli za rohem venujes pulku sve vyplaty na charitu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty to stale nechapes. Pouzivam doplnek Adblock, kteremu platim za jeho sluzby tim, ze ho plne vyuzivam. Dva lidi mi poskytuji sluzbu, ktera je navzajem protichudna, bud jsem amoralni, ze neplatim jednomu a nebo druhemu. Evidentne snad chapes, ze v tomto pripade jaksi fyzicky nejde "zaplatit" oboum. Snad uz je ti to zrejme. Pokud ne, tak lepe uz ti to vysvetlit nedokazu, kazdopadne nekdo holt ostrouha a je jen na uzivateli, aby si vybral kdo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano, stejnou logikou pak ja jsem priserna svine, ze nekupuju sperhaky a nevykradam lidem byty, cimz poskozuju vyrobce sperhaku.
Asi ano, mas pravdu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez slitování potírám veškerou reklamu a kdyby např.: DIIT přešl na systém předplatitelů (podporovatelů) výměnou za úplnou eliminaci reklamy (včetně trackerů), rád si za čisté informace zaplatím (podpořím).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ve skutecnosti tvrdi spousta lidi, no v realu to udela asi tak 1 z 1 000 (z tech, co to tvrdej)
Testovano v praxi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete mi muset vysvětlit přímou souvislost "spousta lidí". Po zkušenost, nepovolím, nezapomínám a neodpouštím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"no v realu to udela asi tak 1 z 1 000 (z tech, co to tvrdej)"

"Testovano v praxi"

Vy jste testoval tuto hypotézu na takovém počtu lidí, že jste dokázal ověřit hodnotu veličiny řádu 10^-3?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znam weby, ktere jsou placene ciste formou dobrovolnych plateb, neni na nich zadna reklama a clovek, ktery je vytvari, napriklad tomu musi venovat znacne mnozstvi casu a dokonce i penez (klasicky priklad FFFILMu, tedy http://www.fffilm.name )
Prvni mesic-dva to fungovalo dost dobre, lide byli nadseni a platili ...
Dneska je to na urovni, ktera je radove nizsi.
Proste lidi si zvykli, ze to ten clovek bude delat, I kdyz mu nic neposlou, tak mu nic neposilaji. Jednoduche.
A to se jedna o pomerne silnou komunitu lidi, kteri skutecne maji zajem na tom, aby ten clovek ty recenze psal.
A samozrejme nez F.F. zavedl tento financni model, tak se bilo v prsa obri mnozstvi lidi, jak budou pravidelne posilat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spousta webů se pokusila zavést platby za obsah (i tady to bylo) a většina lidí nic nezaplatí, když to může mít zdarma. Slíbit nebolí, poslat peníze ano. Takže se obsah (třeba novin a časopisů) zamyká a to také není dobrá cesta a vede k odlivu čtenárů k obsahu zadarmo (i kdyby byl 100x horší). :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DIIT nemá natolik zajímavý a exkluzivní obsah, aby se na předplatitelích uživil. A pokud se skutečně najde pár recesistů, kteří by "za to" byli ochotni například Ježkovi platit, můžou se s ním přece domluvit přímo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zase mimo. Taky nahrazuju sw co nebyl získán úplně košer cestou (ono v roce 2001 ta distribuce nebyla fakt na takové úrovni jako dnes) a i v rámci nějaké čistoty kódu (breberky).

Nicméně zpět k tématu. Myšlenka globálního předplatného by byla bomba (dejme tomu dvoustovka?) a nebo alespoň pro několik vybraných stránek. Ono to ušetří data a nějakej ten výkon/baterii, zejména na telefonu s českým FUP/cenotvorbou je reklama na některých stránkách fakt na přeshubu. Druhá věc je potencionálně škodlivý kód a zkrátka super platforma pro zneužití.

Rozumím existenci reklam, pisálci i provozovatel musí z něčeho žít, ale od jistého období se to vymklo z rozumných mezí a začíná to převážně jen obtěžovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lojza to tu stavi uplne na hlavu, chapu to podlehl reklame. :-D

Mne preci nezajima z ceho pisalci maji zit, je zcela jejich problem, aby vymysleli platebni model, ktery budou uzivatele akceptovat. Je to uplne stejne jako s tema hrama. Proc bych lezl do obchodu pro DVD, kdyz je to na torrentu uplne zadarmo. A co se stalo, vymysleli Steam a ja platim. Podobne je to ze serialama a filmama, uplne nejednodussi cesta jak se k tomu dostat je shareweb a muzou autori prskat jak chteji, je jejich problem, ze nedokazou nabidnout ekvivalentni nabidku. A u pisalku je to tot same.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, proc nebejt amoralni kripl, kdyz se to vyplati...
Ono se to skutecne obvykle financne i jinak vyplati. Cim vetsi zmrd, tim se ma obvykle lepe. K dokonalosti to pak dotahuji politici...

Pro me je vzdycky docela nepochopitelne, ze je nekdo svine a verejne se tim chlubi a vystavuje to na obdiv. Ale ja jsem divnej no ... Ja porad dam dost na to, co je spravne a co ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, na každém šprochu pravdy trochu. Otázka fyzického a duševního objektu je evidentně stále nejasná.

Spíš mi jde o to, že jakékoli médium (až již placené konzumentem a nebo nějaké společnosti) obsahující nadměrné množství reklamy škodí (místo nadměrné lze použít slovo i agresivní). Noviny se pomalu rozšiřovaly s internetem v té digitální verzi, až jim příjem z té tištěné varianty klesl a zároveň ta "digitální" se těší stále většímu zájmu, že na to museli reagovat navýšením příjmů z reklamy.

Tohle je trochu jiná situace, než distribuce her, hudby, filmu a tak. Dřív byl problém vůbec něco sehnat (člověk byl odkázán na kamenné prodejny, jejichž výběr nebyl bůhvíjak široký). Dnes se to napravuje digitální distribucí (stále však nelze koupit vše a všude... a to nikdy ani nepůjde, ale bude se to blížit ideálu). S hudbou je to horší, hru vám může někdo vylepšit DRM ochranou, ale to je asi tak vše (u starých games), kdežto hudbu lze zprasit (a prasí se to naprosto běžně) ve stylu loudness-war. No a film to završuje, na DVD je běžné, že před samotným filmem je hromada "upoutávek" a reklam. Díky tomu bylo možné stlačit cenu.

V tomhle bodě vyvstává otázka, jestli je to dobré řešení - nabízet jedinou variantu produktu s reklamou. Jsou lidé co akceptují a jsou lidé, co si i rádi zaplatí za variantu bez reklamy (dobrým příkladem budiž kino, kde si opět zakoupíte právo shlédnout film... a k tomu slušnou porci reklam).

Samozřejmě, bujarý růst reklamy donutil vzniku doplňku jako je ad-block (čemuž se ale nedá vůbec divit). Když někde na webové stránce (obvykle dole či na boku) hnila reklama, lid to překousnul. Pak to začalo být flashové, blikací, prdící a já nevím co ještě... a korunu na hlavu tomu daly reklamy ve videu a překrývající "užitečný" obsah (užitečný je v případě některých stránek na uváženou, ale dejme tomu že to skrývalo to, co tvořilo informaci, jež jsme chtěli shlédnout). Takže reklama tvořila sama o sobě větší část obsahu než užitečná informace.

Takže ano, je nemorální blokovat reklamu - příjem daného webu, jež jste navštívili. Zároveň je ale nemorální cpát na web takové množství agresivní reklamy. Čím víc uživatelů donutí používat různé blokátory reklamy, tím víc reklamy tam budou muset nacpat a kolečko se rozjede.

Já si dokonce i kupuji tištěné noviny, problém je, že kvalitního obsahu je pramálo a bohužel je většina obsahu i volně dostupná na internetu. Novináři se uchýlili i k šílenému natahování obsahu, kdy jednoduchou informaci bruálně nafouknou a pak se chlubí, kolik nabízí stran textu za jaký "směšný" peníz (a nebo to zaplácnou inzercí).

Celé je to dost komplexní, pravděpodobně by nějakej placenej model fungoval, ale stejně tak se spousta lidí spokojí s tím, že prostě nahodí addon a má to samé. Najednou přepnout jen na čistě placený obsah taky nelze a pokud to bude půl na půl (tzn. něco placené, něco neplacené), tak s vysokou pravděpdobností ten obsah za pomyslnou placenou hranicí určitě někdo jiný zveřejnil, třeba v angličtině (např. velmi rozsáhlé testy HW).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku souhlas.
Jen bych to upresnil, ze web neberu jako neco, kde bych resil primarne "dusevni vlastnictvi", ale beru to ciste jako "sluzbu". Konzumuji nejakou sluzbu a za jakoukoliv sluzbu je slusne "platit", at uz to znamena cokoliv. Nekdo muze nejakou sluzbu poskytovat zdarma, pokud chce - ok, potom si sam sobe plati, napriklad tim, ze z toho ma dobry pocit.
Bezne komercni weby, jako je napriklad tento, ale zamestnavaji lidi, kterym se musi platit regulerni platy. Tudiz je jasne, ze NEJAK se ty penize NEKDE vzit musi.
Tudiz mi prijde prirozene, ze i ja zaplatim nejaky svuj dilek, aby redaktori mohli dostat svou vyplatu.

Priznam se, ze drtiva vetsina beznych webu, kam lezu, pro me osobne nema reklamy nejak vlezle. A dokonce jsem schopny prekousnout i ty reklamy na youtube, protoze proste chapu, ze se jedna o komercni projekt, ktery spotrebovava mnoho zdroju a ty je nutne nekde vzit.
Takove ty agresivni weby, jako ono legendarni Zive.cz, proste nenavstevuju. Vubec. Tecka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v podstatě ta Gůglí iniciativa dává smysl. Reklamy umístěné v rámci nějaké slušnosti a rozmu by se zobrazily a reklamy agresivní dostanou po čuni. Což by mohlo inzerenty krotit, vytičit nějakou hranici, kde už je chování za hranicí slušnosti a obě strany by byly spokojené (tzn. redakce a čtenář, inzerent naopak nebude spokojený nikdy :-)

Otázka je jak to pojmou a jak průhledná ta pravidla budou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to trochu jinak. Použít reklamu jako zdroj zisku je něčí podnikatelské rozhodnutí. To, zda za ni někdo zaplatí či ne, je podnikatelské riziko toho člověka, který se na reklamě rozhodl vydělávat.
Nesledovat reklamu není o morálce o nic víc, než nekoupit si u pouličního stánku párek.
Každý podnikatel (i provozovatel webu) má volbu, zda chce do dané činnosti jít nebo ne. A má i volbu, jak na ní bude vydělávat. Můžu ho podpořit, když se mi jeho práce líbí, tím že u něj kupuju, že neblokuju jeho reklamy. Nebo ho nepodpořím. Je to jeho volba jak vydělává, moje volba zda jeho nabídku konzumuju a jeho riziko, nic o morálce.
Provozovatel webu který chce vydělávat, může zvolit placení za obsah, může hledat takový objem a rozsah reklam aby je lidi vydrželi sledovat, anebo může svobodně dělat jakoukoliv jinou práci.
Nabízet webový obsah s reklamou je podnikatelské riziko toho, kdo to dělá, konzumovat ho i s tou reklamou, je svobodná volba uživatelů, stejně jako u těch párků :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to řeknu jinak - za blokování reklam zatím odmítám platit (pokud by byl paušál třeba 5 euro ročně jsem ochoten to zvážit, přeci jen už se neumím orientovat na webu s reklamou).
Takže - pokud někdo platí někomu jinému za to, že mně jako potenciálnímu zákazníkovi zobrazí reklamu, tak pro mě za mě ať si to společně užijou. Když něco chci tak vím co chci a dokážu si to najít sám i bez lživé a barevné reklamy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí sledovat weby s hodnotnými informacemi. Ony se ty reklamy vytříbí samy.

Nepoužívám žádný blokovač, je mi to proti srsti. Jakmile někde narazím na otravnou reklamu, na dlouho na web zapomenu. Takové Živě.cz je pro mě téměř legendou, stačí kliknout na odkaz a máte přes celou obrazovku auto i se zvukem. To musí být opravdu velmi odborný web :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedze Chromium, asi to bude to iste co ma Opera uz davno. No a to ze pojde proti sebe, urcite bude v default exceptions nieco podobne ako v Opere :D ([*.]baidu.com [*.]facebook.com [*.]google.com [*.]yandex.com)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.