Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google už nebude nabízet hry se skrytými náklady jako „free“

demence vladne svetu...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Asi ke kategorii "zdarma" přibudou kategorie "zdarmější" a "nejzdarmější".
Stejně je to psycho - dostat něco zadarmo a ještě remcat že je toho málo / je to pomalé / chcu toho víc a nejlíp mi ješte zaplatit za to, že to vůbec hraju...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I pokud k nákupu v supermarketu dostanete nějaké zboží jako bonus zdarma, vztahuje se na něj plná záruka a musí odpovídat parametrům udaným výrobcem. Asi málokomu by se líbilo, pokud by prodejce inzeroval jako bonus k nákupu třeba bednu s nářadím zdarma, po jejímž otevření by uvnitř zákazník našel pouze lístek, že si nářadí musí dokoupit. Jestli je produkt zdarma nebo není, rozhodně neopravňuje výrobce dělat mu klamavou reklamu. Tohle je podobná situace. Nelze omlouvat výrobce, že rozumné hraní podmiňuje platbami, faktem, že je hra zdarma. Protože v takovém případě hra ve skutečnosti zdarma není, čímž se vyvrací předpoklad, na jehož základě chceme výrobce omlouvat :-).

EU nezakazuje takové hry vyrábět ani distribuovat, jen si vymínila, že o nich výrobce a prodejce musí informovat pravdivě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zdržte se přirovnávání k nákupům v obchodech, kulhá to na všechny nohy které to má. Jestliže jste za něco zaplatil a ono to nemá parametry jaké výrobce udával, máte právo požadovat refundaci. Ale když si zdarma stáhnete hru a pak zjistíte že stojí za h*vno, co byste chtěl refundovat? Tuhle situaci řeší tlačítko odinstalovat, není třeba žádných žalob a zásahů EK.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přečtěte si prosím ještě jednou, co jsem napsal. Nemluvil jsem o nákupu v obchodu, ale o zboží zdarma. A dále jsem vysvětloval, proč výše ceny (tzn. i nulová nebo záporná) nedává výrobci právo lživě informovat o svých produktech.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vydavatele vetsinou neoznacuji hry jako free. Davaji jim spravny nazev "free to play" a v tom zadna lez neni (hrat se to da, byt s obtizemi). Pokud to google zaradi do sekce free, a da tomu cenovku free to uz je lez protoze vse zdarma neni. A prave tohle oznaceni se meni, nic jineho.

Bedna s listeckem misto naradi. Tohle nikdo nenabizi. Spis je to bedna s naradim zdarma, ktere je po par pouzitich hure (ale stale) pouzitelne; napr aku sroubovak co nejde dobit (dobiti za poplatek) ale jde pouzit jako normalni sroubovak - tohle jsou techniky pouzivane ve F2P. Ne nedodani zbozi, ale zneprijemnovani pouzivani dodaneho zbozi bez dalsi platby.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě nevím co přesně bylo v reklamě na Dungeon Keepera, bo mě to příliš nezajímá. Klamat spotřebitele je samozřejmě špatné, o tom žádná. Ale i pokud by EA klamali, tak vzniklá škoda byla 0,-. Proč někdo podává žaloby, když mu vznikla nulová škoda a proč se tím vůbec zabývá EK? (statísíce žalob krát škoda nula je pořád škoda nula). Ti lidi to prostě měli odinstalovat a neztrácet s tím svůj čas, maximálně pak napsat nazlobený komentář na Google Play, aby varovali před ztrátou času ostatní.
A o právu na bezplatné hraní se všemi výhodami jsem také ještě neslyšel (to když jsme u toho na co někdo má nebo nemá právo).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se stalo i v USA - dětičky si stáhly hru zdarma, bylo tam něco dokoupit, ony na to klikly a dolárky se sypaly. Můžete namítat, že měl mít papínek platby zablokované - jenže ta hra byla jasně deklarována zdarma. Hodilo to hromadnou žalobu, Apple už to projel, Google se na to chystá a vyčlenil 200 milionů na vracení naštvaným uživatelům.

Prostě je to podvod. Můžete se jak chcete vysmívat blbečkům, kteří na to naletěli, ale podstatu věci tím nezměníte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže byla hra deklarována jako zdarma a šla zdarma nainstalovat a hrát, tak asi zdarma byla. V tlačítku na nákup cheatů za reálné peníze podvod nevidím. A že hra bez zmačknutí tohoto kouzelného tlačítka nejde dohrát a já za to platit nechci, když byla deklarována zdarma? No tak můžu výrobci poslat fotku, kde vztyčeným prostředníkem mačkám u jeho hry tlačítko "odinstalovat".
Právo nepoužívat mozek má zajisté každý, ale tohle právo má své (často skryté) náklady.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Boze moj! Take kydy. Kolko "free" hier si uz hral? Ak ano, tak dokazes sa vzit do maleho x-rocneho decka?

Podla tvojich hlodov, si "free" hry vobec nehral. Ziadne cheaty sa tam nekupuju. Proste v hre vymyslia nejake platidlo (napriklad "krystaly") a zvolia vlastny pomer k realnej hotovosti (v $,Eur...) podla mnozstva kupovaneho platidla. Platidlo ("krystaly") sa pouzivaju na odomykanie levelov, nastrojov na dohranie levelu, template-ov, skinov, boost-ov, alebo inych vylepseni.

Dalej treba rozlisovat, co znamena pojem "free" u hier.
1. U niekoho to znamena, ze si to mozes zadarmo stiahnut (citaj drobne pismena), ale na hranie musis platit.
2. U niekoho to znamena, ze si to mozes stiahnut aj spustit, ale uz po prvom leveli je to nehratelne bez platenia.
3. U realneho logickeho myslenia "free" znamena, stiahnut, spustit a uspesne s danymi moznostami (bez problemov) dohrat obsah hry, ktory je zadarmo.

Bod 1 je zneuzivany na internete zelenymi tlacidlami "download free". Lenze ich je tak vela, ze to nikto neriesi.

Bod 2. a 3. sa casto prelinaju, hru vytvaraju tak neprehladnu ze u bezneho mysliaceho cloveka to nedava zmysel, co je vlastne "free" v tej hre. Urcite to ale NEPOCHOPI obycajne DECKO! Nech chodilo na akukolvek komunisticku kvalitnu skolu. Bud bude neskutocne skemrat u rodicov, aby zaplatili, alebo nedaj boze si ten proces platby v hre osetrili uz pravami pri instalovani aplikacie, kde uzivatel (decko) odsuhlasi pristup k platobnym transakciam kliknutim na "Suhlasim".

Toto nemozes generalizovat v ziadnom pripade. Ak je hra vydavana ako "free" a pritom sa "free" obsah neda dohrat bez zaplatenia, tak je to klamlive oznacenie produktu.

Identicky problem na slovensku mame s neobmedzenym pripojenim internetu (vid. Telekom). Oni si slovo "neobmedzeny" prelozili tak, ze to je internet, ktory cely mesiac "funguje". To, ze po precerpani XX MB/GB ide internet 64 kB/12kB u nich neznamena obmedzenie. Samozrejme, nasa oraganizacia, ktora ma za toto davat pokuty je skorumpovana a toleruje tieto klamstva, alebo "namiru usite lzi".

Aj ked nesuhlasim s formou akou to podavas, tak suhlasim s tym, ze pre inteligentneho cloveka je to vsetko vramci hranic pouzitelnosti. No jednoznacne som za to, aby terminy obsahujuce slova "zadarmo", "neobmedzeny", "nekonecny", "bez limitu" mali jednoznacne danu svoju kategoriu, ktora by mala presne definovane pouzitie toho terminu.

Napriklad podobnym stylom ako su delene licencie u sofveru - len urcite prehladnejsie.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych videl třebas jako idealni priklad free to play hry Travian.
Clovek nemusi zaplatit ani korunu, a presto muze byt v tymu, který hru vyhraje. Na druhou stranu pokud si zaplati par stovek (za tech 3/4 roku, co se to hraje na 1 serveru), tak ma VELKE vyhody a nemusi si nutne ridit budik na 4 hodinu rano, protože na nej jdou utoky :-)
A pokud si zaplati v radu vetsich stovek az tisicu, ma fakt velkou vyhodu v prisunu surovin a podobne.
Zaplatit ci nezaplatit si na zacatku za par set je tam pak docela znacny rozdil.
Presto to není nutne a pokud bude clovek o to vice aktivni ve hre, muze mit postup téměř stejny jako někdo, kdo tolik aktivni není a něco si zaplati.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V realu se to dost lisi - jsou rozumne hry napr. Dota 2, kde za penize se daji kupovat pouze "okrasne" predmety ktere jen meni vzhled postavy a nedavaji zadne in-game vyhody (ale i tak to Valvu sype celkem dost penez :) - to je skutecne "free to play". Pak jsou hry, kde penezi se daji zaplatit nejake vyhody, nekde jsou to treba jen funkce pro lepsi automatizaci (t.j. clovek se treba min naklika, ale jinak nema zadnou zasadni vyhodu), nekde je to pak natolik brutalni, ze hra bud nejde dohrat (treba ze v pulce hry se objevi nejaky ukol nebo mise co potrebuje neco co se da koupit jen za realne penize), pripadne u multiplayer her je nepomer platici/neplatici obrovsky (typu neplatici vybira mezi nekolika pistolkami a platici si muze kupovat arsenal pocinaje kulometem, pred odstrelovacskou pusku, granaty a protitankovymi strelami konce ...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

navíc ono vlastně nedostanete zboží jako bonus zdarma - ve skutečnosti kupujete dva kusy různého zboží za cenu prvního kusu. A to je rozdíl oproti skutečně zdarma. Pokud mi někdo něco dá jen tak opravdu zadarmo, tak to opravdu jen těžko mohu kritizovat. Pokud je ale na "zdarma" výrobku byť jen nakreslená reklama, tak pak již na tom "dárce" profituje a není to tedy zdarma - já za to zaplatil třeba tak že jsem si na základě reklamy něco koupil a nebo si to koupil někdo kdo to u mě viděl....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle vyzráli už v mnoha shopech. Přestalos e tomu říkaz zboží zdarma ale za korunu. Takže na faktuře máš to hlavní a pak to druhé co má hodnotu 1 kč. Tím pádem je to defakto bez záruky a jakéhokoliv supportu. Máš s tim problémy/přijdeš to reklamovat, daj ti za to 1 kč protože to je za kolik jsi to koupil na faktuře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To pak ale jde zneuzit jinak - prvni vec se vrati behem 14 dni "bez udani duvodu" (clovek dostane o korunu mene) a druhou si za korunu necha :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..podle tehle logiky by mohl blizzard inzerovat, ze wowko vcetne vsech datadisku je zdarma - muzes si ho zdarma stahnout a hrat na nejakem free serveru a dokonce !zdarma! deset dni na blizzardim serveru - to je proste hyperzdarma!...
- ac se mi blizzardi pratiky libej cim dal tim min (o wowku radeji ani nemluve), tak toto nastesti zatim neinzeruje...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli koukam dobre tak oni proste akorat to slovo FREE uplne odstranili z celeho Play store. Tam kde bylo na miste ceny tam ted uz neni nic. Cili bud je tam cena nebo nic. Nezalezi na tom jestli je aplikace opravdu free nebo ma nakupy v aplikaci, slovicko free nema zadna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takové řešení se mi líbí. Krásně na něm vynikne, jak jsou takovéto zásahy ze strany Evropské komise k ničemu a nejvíc na tom opět prodělají ti, co se takových "ochran" žalobami dožadovali, protože se jim teď bude v Google Play hůř orientovat, ale reálně se v něm jinak nic nezmění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neprodelaji/ neprerobia. Toto riesenie praveze vedie k normalnemu logickemu uvazovaniu uzivatela. Nie je tam free, tak sa musi zodpovedat za svoje ciny. Firma neklame, EU odpise "naucte vase dieta citat, alebo mu nedavajte mobil s internetom", uzivatel skloni hlavu a vynada decku. A Firmy "free" budu pouzivat skutocne tam, kde to je naozaj zadarmo.
Vyriesena vec.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V play store je ale na strance s hrou/aplikaci kde jsou k dispozici podobne platby/mikroplatby vzdy napis "in-app purchases", coz se pak da prelozit jako "tohle si fakt instalovat nebudu". Takze v tom nevidim zas tak velky problem - to ze je hra takhle placena se pozna (byt se neda poznat jak moc brutalne jsou ty platby vyzadovany)

Co mne tam ale stve vic je, ze se neda casto na prvni pohled (jinak nez to nainstaluju a pak znechucene odinstaluju) aplikace s adwarem .... a ze to tam jimi je zamorene celkem dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz som sa potesil, ze sa v Play obchode vzniknu samostatne kategorie "Free2Play" a "Reklamou sponzorovane hry". Ale si to tak nebude. Zo strachu z free2play uz neinstalujem hry zdarma, ale len tie nad cca 1 euro. Zatial som sa tak vyhol prekvapeniu v polovici hry typu "bud zaplatis alebo nemas sancu". Na toto som predtym naletel pri Real Racingu 3, kde tento moment nastal asi v tretine hry. Inak velmi dobra hra a tak je len skoda, ze sa nedala urobit normalne cca za 5 eur, tolko by som za nu dal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam navrh

staci tam dat dve polozky

¨free for just now¨
¨free for any time¨ resp. ¨free forever¨

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To si stale dokaze firma prelozit vela sposobmi.
Zadarmo teraz (cca 10 minut) a potom zaplat.
Zadarmo kedykolvek - raz za mesiac uvolni jeden level zadarmo a inak zvysnych 16 levelov zaplat.

Pokial to nema svoje kategorie, a jednoznacne oznacenie produktu, z ktoreho bude vyplyvat "co je skutocne zadarmo", tak ziadne terminy "free" by sa nemali pouzivat na polovicne riesenia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

in-app purchases su zial aj v nefree hrach - napr moje oblubene Cut the rope (mam zakupene na Android aj iOS) stale ponuka nejake powerups a podobne
takze ak nie je "free" finalna cena, nie je casto finalna ani ina, nenulova cena

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.