Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google vrátí $19 milionů rodičům dětí, které je utratily v mikrotransakcích

Vítejte v demokracii :-))
Btw, zazněla nejvystiznejsi veta, popisujici soucasny "zapadni svet" naprosto dokonale, totiž:
(stat) se snaží chránit své obyvatele před jejich vlastní hloupostí a náklady s tím spojené jdou na účet (nejake firmy/danovych poplatniku).
Bohuzel, takhle dneska svet funguje.
Ale jelikož ja jsem blazen a bez toho by to neslo, jak všichni mimo nas par blaznu vedi, tak to tak holt bude i nadále...

BTW nedavno tu byl clanek o luxech...No, a aby toho nebylo malo, tak je potřeba chranit lidi, aby se neutopili ve vlastním bazenu, takze se budou zavadet ruzna opatreni, co samozrejme bazeny docela zasadne prodrazi. Ještě, ze jsem si udelal na chate bazen tento rok, pristi rok bych za to dal 2x tolik...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš postřeh je pravdivý, ovšem k kontextu článku naprosto mimo. Když to přeženu, tak váš přístup ospravedlňuje chování gaunerů, kteří okrádají důchodce, protože jsou hloupí. Jenže vaše poznání světa vám neumožňuje pochopit, že až bude v jejich věku, budete možná ještě hloupější, budete se chovat ještě hůř. Stejně tak nejspíš nemáte děti, takže netušíte co vše to přináší a na co vše musíte pamatovat. Ale vám se jistě nestalo, že jste něco nedomyslel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ehm...nastesti jses v hodnoceni me osoby zcela a absolutne mimo:-)
Pokud někdo nekoho okrada, je to samozrejme spatne. Nekoho okrast je zlo a v jakemkoliv systemu/nesystemu (pouze nektere systémy si pro sebe legalizuji pravo okrádat obcany, to je jedina výjimka, ale i tak to je porad zlo).
Pokud rodic da diteti tablet, kde ma predvyplnenou kreditku a dite mu z ni něco nakoupi, je to blbost toho rodice. Nevidim jediny důvod, proc by Google ci kdokoliv jiny mel něco vracet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Je to stejný jako dát dítěti mobil a pak se divit, že mám ve výpisu hodinový telefonát do Austrálie. Za dítě zodpovídá rodič.

U důchodců je to jiné. Za ně nikdo nezodpovídá, přestože jsou na tom mentálně často hůř než ty děti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to blbost toho rodiče, ale vy si jen neuvědomujete složitost tohoto světa. Vy se zřejmě vyznáte v IT, ale co jiné obory, tam když uděláte chybu, taky to bude blbost, ale jak ji máte neudělat? Už jen taková blbost, vy sám neustále porušujete zákony a vyhlášky, na 100%, protože jestli mi budete tvrdit, že znáte přesně všechny zákony a vyhlášky, je to na Chocholouška, to neznají ani ti nejlepší právníci. Nebo jinak, moje žena je lékařka, je dobrá ve svém oboru, pacienti jsou s ní spokojeni. Ale co se týká počítače, tak ji neustále říkám co a jak. Nebo to, že když zná jak funguje tento program, tak ať to přece logicky aplikuje na jiný program, proč se mě na to ptá. Dle vaší logiky o ní mám začít tvrdit, že je blbec. Ji by určitě nenapadlo, že když si naše děti vezmou doma tablet nebo mobil na hraní, kde je můj účet. Že je třeba hlídat platby. (reálně to nehrozí, děti jsou již velké) Už vidím jak souhlasíte, když vám automechanik, řemeslník nebo chirurg bude tvrdit, že jde debil, když nevíte to co ví on.

Navíc Google není žádná charita, ti jdou těžce po zisku, tudíž když něco budou vracet, moc dobře vědí proč a že to podělali. Viz. ti senioři. Napište si své současné nápady a názory do deníčku a pak si to přečtěte v 70 letech. Tedy prvně si pošlete dopis, který vám mají v tom věku doručit, kde že ten deníček je, a kdo ho psal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja si uvedomuji slozitost světa.
Pokud udelam blbost v oboru, ve kterem se nevyznam, je to moje blbost. Nemel jsem delat něco, cemu nerozumim.
Například: Kupoval jsem byt. Realitka udelala smlouvu. Mohl jsem ji proste podepsat. Ja ale radsi dal tusim 7 tisíc pravnikovi za to, aby si ji precetl a řekl mi, co si o tom mysli. Nemusel jsem, ale jelikož pravu tolik nerozumim, radsi jsem si zaplatil. Kupuju bazen - bazenum az tak nerozumim, vzal jsem si tedy v prodejne člověka, co tomu rozumi, a nechal jsem si od neho vse vysvětlit.
Co se tyce zakonu a vyhlášek: Chovam se ve svém zivote tak, abych nikomu neublizoval, nikoho neposkozoval, neohrozoval. Nedelam nikomu to co nechci, aby jini delali me. A tim to pro me konci. Denne nejspíše neustale porusuju nejake zákony a je mi to uplne jedno, protože se nehodlam ridit nejakejma zakonama, ridim se uplne jinyma vecma (pricemz shodou okolnosti se s téma zakonama na ruznych mistech potkavam a jednam s nimi v souladu - například nekradu, neznasilnuju, nevrazdim a tak. Coz bych nedelal ani kdyby tu ty zákony nebyly, takze ja je k nicemu nepotrebuju).

Google NIC nepodelal. Samozrejme, je pro ne levnejsi zaplácnout nekomu usta a zaplatit par milionu, nez se dalších 5 let o te věci soudit. To chápu. Ale oni nic nepodelali a není fer rikat, ze něco podelali.

Co se tyce senioru - to je tak. Komunisti se pokusili totalne rozvrátit rodinu a povedlo se jim to v mnoha pripadech. Soucasny systém ten stav defacto zakonzervoval a pokracuje se v nem. Viz deti - pokud bych dneska chtěl vychovavat deti k vedomi, ze demokracie je neskutecna sracka a jeden z nejhorších systemu, jaky existuje, budu z toho mit docela problémy. Uz se na ne docela tesim, protože presne to hodlam delat. Rozhodne hodlam vychovavat deti tak, aby ke me mely nejaky vztah, a az na tom budu zle, snad se ma snaha zuroci. Jiste to nevim, ale budu se snazit. Stejne tak jako bych ja sam nenechal chcipnout sve rodice nekde v nejakem domove duchodcu, ci necem podobnym.
Ono to, ze někdo (a mozna většina lidi) se chovaji nezodpovedne ještě neznamena, ze teda to prohlasime za normu a budeme se koukat na ty, co se zodpovedne chovaji, jako na nejake debily, co nam tu narusuji idylku. Teda, ono se presne to deje, ale ja osobne to za normu nepovazuju a rikam - Chovas se nezodpovedne? Ok, tvůj boj, tvůj život...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Perfektně napsaný!

Když jsem byl malý, zakazovali mi rodiče hrát si s telefonem (tenkrát ještě s otočným číselníkem), který krásně cvakal, abych se nedovolal do ciziny a neprovolal majlant. Pustit děti k tabletu s internetem a platební kartou a nekontrolovat, co tam dělají, je pro mě v tomhle ohledu na stejný úrovni. Co jim takhle půjčit třeba klíčky od auta nebo motorovou pilu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Výrobce motorové pily to ale může udělat stejně jako Google.

Udělá ji záměrně složitou natolik, aby ani průměrný dospělý člověk nepochopil, kde se o ni může poranit. Například čas od času, pokud nenamačkáte 5 čudlíků ve správném směru, mohl by náhodně z různých nečekaných směrů vyjet nůž a bodnou člověka, který ji drží nebo tak nějak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ROFL
Google něco dela zamerne slozite? Ja teda nemam zadny pristroj, kde bych cokoliv kupoval od googlu, ale pokud to funguje tak, jak myslim, tak proste clovek zada "do systemu" číslo kreditky (plus nejake další udaje) a pak muze nakupovat. Pokud tam to číslo kreditky nezada, velmi prekvapive se stane to, ze nakupovat nemůže. Reknete WOW.
Pokud bych ja nekdy v zivote dal svému diteti například mobil a na tom by nedej boze byl nejaky systém od Googlu (coz se muze lehce stat, i když vi buh, co bude za par let), tak tam proste to číslo kreditky nevyplnim, dokud si nebudu vice ci méně jisty, ze to dite chape cenu penez a chape, ze se neda jen tak si nakupovat nejake hry.

Chapu, ze pro nekoho je to slozite az nepochopitelne, ale takovému cloveku bych doporucil, at si radsi zadny telefon nekupuje, a tim mu ubyde spousta problemu.
(Idealni by teda bylo, kdyby takovy clovek třebas ani nechodil volit, tim by zase ubyly nejake problémy me...)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zase jeden mistr světa amoleta. Zřejmě radil pánu bohu i při stvoření světa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pomerne zvlastni koment pod textem, kde pisu, ze naopak pokud necemu nerozumim, tak se na to zeptam nejakeho odborníka.
Takze je to naopak - ja si radit nechavam, často i za peníze, abych něco pokud možno nezvoral...
I když se samozrejme stane, tomu se clovek nevyhne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ono je ale potřeba rozlišovat, co je základní vzdělání a co specializace. Nezlobte se na mě, ale umět psát na počítači je sekundární gramotnost a měl by to umět absolvent ZŠ. Je jistě smutné, že naše ZŠ tohle naučit nedokáží, protože na nich většinou učí negramotní lidé, což se za ty prachy, společenskou "prestiž" a obě nohy v kriminále plus namyšlené zmetky děcka nedá divit. Ale umět psát je základní dovednost a v "digitální společnosti" je nutné umět to "digitálně".

Podobně umět nakládat s penězi je elementární dovednost a to bez ohledu na to, jestli je mám v podobě papírové, v podobě kreditky nebo jako číslo uložené v tabletu (ono samo o sobě důvěřovat Googlu při ukládání čísla kreditky je imho docela velká odvaha). Pokud víte, že vaše žena tomu nerozumí, bylo by logické, že si vytvoříte virtuální debetní kartu (což považuji osobně za nutné vždy, pokud ji chcete ukládat na Google) a nic na ni nepošlete, dokud to nebude potřeba. Ano i toto považuji za základní dovednost ve světě, kde elektronické transakce jsou každodenní chléb.

A teď otázka: znalost chirurgie, spalovacích motorů apod. jsou taky dovednosti potřebné k běžnému životu? V případě práva, jako moc do detailu?

Není třeba člověka pro takovou neznalost označovat za debila, ale za nevzdělance zcela určitě ano. Kdo neumí nakládat s předměty denní potřeby... A krom toho se vší úctou, vrazit dětem do ruky na hraní zařízení, které sám neumím ovládat a nedokážu domyslet jeho důsledky, to je přinejmenším značná pošetilost. Běžně vaše žena dává dětem na hraní neznámé kufříky odložené na nádraží? Dává pacientům léky, jejichž účinky nezná? Proč to dělá s tabletem? Odkud pramení ta bezbřehá důvěra k technice?

Jinak samozřejmě souhlasím, že pustit Google žilou není na škodu a oni dobře vědí, proč raději zaplatí lidem za jejich hloupost a neopatrnost, než aby je naučili s těmi zařízeními pracovat... Z lidské blbosti jsou totiž největší zisky a je potřeba ji podporovat. Naopak chtít aby lidé přemýšleli... To by třeba přišli na to, že ten tablet vlastně nepotřebují a že jim to riziko ztrát za těch pár minut pseudozábavy nestojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, kolik z těch transakcí opravdu provedly děti a kolik rodiče vymlouvající se na děti, aby z googlu vytřískaly nějaké peníze.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je to rozhodnuti soudu v poradku. Dnes prakticky jiny telefon nez s androidem diteti nekoupite (nepocitam sra*ky do 500kc co date diteti a bude se bat ho ve skole vytahnout aby se mu ostatni nesmali). A jak zamezite diteti utracet za hry? proste telefon nenapojite na platebni kartu a tak je omezeny jen na aplikace zdarma - z pohledu rodice je to idealne stav. Potom prijdou platby pres sms v aplikaci ktera je zdarma a v tu chvilku je to v haji. Jasne daji se zablokovat u operatora, ale na to obvykle kazdy prijde az neco zaplati. Rozcileni nad aplikaci zdarma je myslim potom naprosto v poradku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale asi nešlo o platby přes SMS. Kromě toho prostě dítěti řeknu, že to dělat nesmí. Stejně tak jako mu řeknu, že nesmí telefonovat na teleshoppingy a věštcum, objednávat věci přes internet, volat do Austrálie, čůrat do umejvadla a lízat v zimě zábradlí.

Tohle je jedině a pouze zodpovědnost rodiče. Za blbost se musí platit, jinak bude výhodný být blbcem. Vlastně ono už to tak je...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, absolutni souhlas.
Ale dneska to není v mode...vychovavat, no kdo to slysel, od vychovy je tu prece škola, a když je nejhur, tak pan policajt, ze jo...
Jediny spravny postup je vychovavat deti k zodpovednosti. Ono se VZDY něco posere...ale když se to posere, tak je potřeba v tom diteti omáchat cumak, aby se naučilo, ze posirat něco není zadna sranda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud firma podvádí, a Google velice dobře ví, že jeho cílem bylo nachytat, pak má dostat přes pracku.

Budete-li vychovávat pouze děti (a i tak zjistíte, že v tom nebude 100% úspěšný), a ostantí zbytek společnosti budete pardonovat v čím dál větších podvedech, velmi brzy ani Vy, ani Vaše děti nebudou stačit s dechem, tedy s rozumem, a brzy podlehnou natolik, že máchat čumák si budou do konce života.

Ale jak říkám, Vy jste mistr světa. Nejlepší na světě. Vaše zrození na zemi bylo jen omylem, génius Vašeho formátu je tu poprvé za celou historii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajímalo, z ceho usuzujes, ze cilem bylo nekoho nachytat. Jako ze nejdriv Google nachytal rodice, aby vlozili do mobilu číslo sve kreditky (to by me zajímalo, jak to ta svine Google dokazal...mozna nejakou hypnózou) a pak nachytal deti, aby si tam něco kupovali?

Dej malému decku stovku a pust ho cukrarny. Schvalne, kolik z te stovky prinese domu. Dalo by se tedy rict, ze cukrarny nachytavaji deti, aby u nich utracely za zmrzlinu, svine jedny, zavrit, pokutovat, podvodníky!!!!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"(nepocitam sra*ky do 500kc co date diteti a bude se bat ho ve skole vytahnout aby se mu ostatni nesmali)."

No, já bych v první řadě zvážil, v jakém věku vlastně už je smysluplné koupit dítěti mobil. A až bych mu ho koupil, tak jenom na to, abych mi mohlo zavolat, kdyby něco potřebovalo nebo abych mohl zavolat já jemu. A tím by to končilo... A hned by mělo příležitost se naučit, že názory ostatních (že se mu smějou, že má něco míň než oni) může mít ve spoustě případů na háku a nelámat si s tím hlavu - a to taky není od věci. Sice asi s tímhle názorem nebudu moc "in", ale taky je mi to v zásadě jedno :-).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z tech rodicu to utratilo samo a pak to svedlo na dite?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslis, ze dospely clovek by platil za hru a potom nadaval ze to stoji moc? Jasne vzdy se nejaka svine najde, ale nepocitam ze by to v tom mnozstvi delalo nejake velke procento.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Běž se podívat do pár heren s automatama a spoustu takových tam uvidíš...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Fyziků je strašně moc, stačí se podívat do CERNu. Feťáků je strašně moc, stačí navštívit opiové doupě.

Pokud pozvete někoho na místo, kde se určitá skupina koncentruje, tak to neříká nic o tom, kolik jich procentuálně je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.