Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google vylepšil WebP: stanou se JPEG, GIF a PNG minulostí?

pamazuji doby, kdy pri tvorbe HTML stranek byly PNG (i s pruhlednosti) raritou. Poradil si s nim Netscape. Ale jelikoz IE mel dominantni postaveni, tak cela leta brzdil vyvoj tim, ze se nedrzel standardu nebo ze nezabudovaval nove technologie. Ted uz je naststi doba jina a verim, ze pokud se WebP ukaze jako univerzalni a kvalitni format bude to jen otazka pristi verze, kdy ho vyvojati Chrome, Firefoxu a Opery budou podporovat. Pak prijdou na radu ruzna zarizeni (fotaky, mobily, prehravace...) no a pak i treba IE.
Tim chci jen rict, ze behem dvou let tu muze byt dostatecna penetrace produktu a programu pri ktere si vyvojar webu bude moci dovolit tvorit pouze v tomto formatu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Opera a Chrome uz WebP nativne podporuji. Jinak tezko vestit budoucnost - staci se podivat, jak to dopadlo treba s formatem JPEG 2000.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

licencovani jpeg2000 bylo opravdu velice nakladne. Velmi to prodražovalo menší shareware utilitky a free jako gimp jpeg2000 nemohly pouzivat uz z principu ... webp je uplne jina situace jeho licencovani je zdarma a pod zcela otevrenou BSD licencí, ktera je ještě otevřenější než známá GPL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo.. ale existuje OpenJPEG 2000 - opravdu bych raději viděl tento formát, než další google pokus...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

napriklad opensource jasper - implementace jpeg2000, integrace do programu otazka par minut. rychlost byvala asi tak polovicni, vystupni kvalita o neco horsi nez original jpeg2000, ale porad v pohode.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že zapracovali na těch kostičkách, co to vyrábělo v červené barvě, to byl hnus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, tento nedostatok už bol opravený. Teraz už WebP produkuje hnus v každej farbe, nielen červenej... :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

welcome troll ... více faktů méně blábolů prosím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Troll netroll, má pravdu. Při stejném datovém objemu je WebP znatelně méně kvalitní než JPEG, nevidí to jen slepci. Ale protože za tím stojí Goooogle, tak tím zaplavíme internet a budeme jásat, jak je to skvělé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Trollovia nepoužívajú emotikony, ktoré vyjadrujú, že obsah príspevku nie je myslený vážne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

GIF už minulostí je (nahrazeno PNG), ale proč by se mělo stát minulostí PNG kvůli konkurenci JPG nechápu.

PNG si s JPG nekonkurují, ale vzájemně se doplňují. Stačí uložit v JPG málobarevnou čárovou kresbu s ostrými konturami, porovnat s PNG a je jasno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nechces nebo nemuzes udelat banner ve flashi, stejně skončíš u Gifu, btw ted du jeden delat a hodilo by se mi webp, protoze motivem je fotka a ta se zrovna dost tezko gifem komprimuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na málobarevné čárové kresby (a ty grafy co máte v článku) se výborně hodí SVG, který je na tento typ "obrázků" kvalitnější a úspornější než cokoli jiného (i PNG).

Nevýhoda SVG je pomalost zpracování web prohlížeči, nedávno jsem si na Wikipedii otevřel nějakou mapu světa a než se mi postupně vykreslily všechny státy, trvalo to asi 5s.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě není a nejspíš ani nebude standardizován animovaný png, proto ještě je potřeba gif.
V opeře a firefoxu funguje, v IE apod se zobrazí jen první obrázek.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Animated_Portable_Network_Graphics

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.