Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GPU Strix Point je malý zázrak, při 15 W je o 24 % rychlejší než Phoenix na 27 W

no dobry.. ale intelu to s lunarem nezavidim.. cpu pomalejsi (a o hodne), npu pomalejsi, takze jesli amd neprevalcujou aspon s gpu, tak je lunar zbytecnej produkt..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

aky bude asi vykon Lunar Lake? Oplati sa cakat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vykon, ktory uz tu je :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

30w lunar v testovaci platforme (=muze na nem sedet jakkoli vykonej chladic) ma vykon o 25-35% slabsi nez 28w strix od amd v komercne dostupnym notebooku.. a to jeste v geekbench co je spis intel-friendly benchmark..

https://diit.cz/clanek/core-ultra-9-288v-lunar-lake-je-v-geekbench-o-25-...

cpu vykonem to bude tak konkurence pro lonskej phoenix..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už zbývá poslední krok. Dostat tahle APU bez dGPU, jak to rádi výrobci dělají, do všech tříd notebooků. Fakt mě vytočili v poslední generaci Lenovo Ideapad Pro 16", kde museli k 8845HS přilepit Nvidii 4050! Má to úplně stejnou logiku jako by se prodávala dodávka s neodpojitelným vozíkem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No jo, musel by jsi vzít SLIM verzi Lenovo Ideapad Slim 83DD001LCK s Ryzen 8845HS která dGPU nemá.
https://lenovo-store.cz/lenovo-ideapad-slim-5-16ahp9-stribrna-83dd001lck...
Osobně jsem fanda téhle 14" verze
https://lenovo-store.cz/lenovo-ideapad-5-pro-14ahp9-stribrna-83d30022ck-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se podívám na tabulku jak se daří alchemistovi v intel core 185h v jednotlivých hrách v porovnání s phoenixem, tak 185h, tj 8-core igpu intelu, o kousek ve hrách vedlo. Viz tabulka wccftech
https://wccftech.com/amd-rdna-3-5-radeon-890m-radeon-880m-gpu-gaming-per...
nebo
Intel iGPU vs AMD iGPU
Average Gaming AMD Radeon 780M → 100%
Average Gaming 30-70 fps → 100%
Average Gaming Intel Arc 8-Core iGPU → 101%
Average Gaming 30-70 fps → 103%

https://www.notebookcheck.net/Radeon-780M-vs-Arc-8-Core_11564_12086.2475...

Teď je otázka, o kolik % poskočí battlemage oproti alchemistovi a zda k tomu aby igpu amd strix point porazil bude opět potřebovat (o dost) více TDP. A také, zda bude intel mít koule jako amd udělat alternativu ke strix halo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

* o kousek vedlo, ovšem v rámci konzistence toho co říkám, cokoliv do 5% rozdílu je plichta. Kdo si hraje na jednotky procent, tak tam vyhrálo. Za nepřesnost se omlouvám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych to až tak "hot".
Počet CU vzrostl z 12 na 16, což je docela známý fakt, že větší grafické čipy bývají efektivnější (menší napětí, nižší frekvence pro dosažení stejného výkonu).
Pak ty watty jsou v rámci celého APU, tak dalším faktorem je vyšší efektivita samotného Zen 5 a použití pouze 4 výkonných jader, takže menší waste při idlování velkých jader (při boostu 1 jádra běží všechny ostatní v C-statu na základní frekvenci u Zen 4), což předpokládám že procesor určitě jedno jádro boostuje i v grafických workloadech.
Takže suma sumárum, půlka efektivity je způsobena vedlejšími faktory, a místo 2.3x efektivity je samotná RDNA 3.5 tak možná 1.5X efektivnější. Což bude asi hlavně tím, že RDNA 3 byla prostě tak špatná.
Ale i tak, not bad.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

rdna3 byla tak spatna ze phoenix efektivitou prevalcoval skoro o rok novejsi meteor lake..

''a použití pouze 4 výkonných jader, takže menší waste při idlování velkých jader''

sorry, to je uplna blbost.. strix ma 12 cpu jader, phoenix mel 8.. takze tech ''idlujicich jader''je 11 misto 7.. a spotreba by podle tvy teorie mela bejt vetsi, ne mensi.. ale je to stejne jedno, cela ta teorie nedava smysl, protoze v herni zatezi zadny jadra neidlujou, vsechny jsou aspon zcasti vytizeny, zvlast v linuxu, kde jsou lepsi vicejadrovy optimalizace..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

8 jader je zen 5c. Tak nějak předpokládám že jejich takt určitě nebude svázaný s velkými jádry, navíc mají o hodně menší spotřebu.
Možná si špatně pochopil co ten Zen vlastně dělá. U zenu 4 neexistuje, aby jediné jádro boostovalo na 5 GHz a ostatní běžely pod 3 GHz, prostě když jedno boostuje, všechny najednou běží na základním taktu. Takže najednou procák žere 20W, i když je vytížené jediné jádro na 10W, Linux neLinux.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale mas uplne pomateny predstavy.. zadny jadra nemaj vzajemne svazany takty, kazdy ma takty rizeny komplet nezavisle a je uplne jedno jestli je to zen nebo zen-c..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám to před sebou, vidím jak se to přesně chová. Jako fakt sorry, ale tady podáváš svoje mylné představy a udáváš je jako pravdu. Já na to mám data, ty ne.
https://imgur.com/a/5xVbLsl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.