Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Grafika APU Rembrandt bude až o 60 % rychlejší než Cezanne (Ryzen 5000G) [grafy]

To vypadá opravdu dobře, jsem velmi zvědavý na reálné výsledky a ceny těch APU. Když si představím, že u partnerky živím RX 560, kterou by to strčilo do kapsy... I kdybych měl koupit novou desku a RAM, tak lepší, než dnes shánět obyčejnou grafiku nižší třídy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už 5600G/5700G byly hodně podařené, ale tohle je ještě lepší. Navíc to půjde do nové patice AM5, kam později strčíš Zen 4 i Zen 5.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, vypadá to dost dobře. Jediné co je trochu horší, je čekání na Godota...teda Rembranta :-) Ten má vydání až 2023, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rembrandt bude ohlaseny nejspis ted zacatkem ledna. Kdy budou pak desktopova APU realne k dostani je jina vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych vynechal slovo „později“. AMD nevydává desktopová APU dříve než v červnu a pokud se potvrdí zvěsti o vydání AM5 platformy se Zen 4 a X670 v červenci, pak to bude buďto najednou, nebo možná Rembrandt půjde do desktopu až později, s B650 (tj. nejdříve v srpnu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu potom aj celkom chapem AMDcko, ze sa moc do low-endu netlacia. Za sucasnych okolnosti sa to nevyplati ani im, ale ani zakaznikom. Chces lowend? Kup si APU. My v nom mame grafiku, nie kockovy rozlisovac ako u Intelu.

A na tu 560tku netreba nadavat. Hlavny rozdiel medzi nou a tym APU je ten, ze 560tka uz dostupna je, APU len bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však já na ní nenadávám, ta karta i odkroutila své a stále funguje, jen ten výkon bych rád partnerce o drobet polepšil. Ale jak člověk stále čeká, jestli se trh nestabilizuje, a bude se dát sehnat nějaká základnější karta za rozumné peníze, tak už to vypadá, že se dřív dočkám Rembranta a bude lepší vyměnit celou fošnu, RAM i CPU, však on ten její Ryzen 3 1200 není žádný sporťák, polepšil bych CPU i GPU. Ještě uvidíme, jaké budou ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží co máte za desku. Jestli ta stávající 5600/5700G podporuje, tak není co řešit. Využít situace na trhu grafik a 560ku za co nejvíce se ziskem prodat. To vám částečně zaplatí upgrade na 5600G/5700G. K tomu co nejrychlejší paměti co deska zvládne kvůli boostu iGPU. Alespoň 4400Mhz za slušné 3 tisíce. Tímto způsobem získáte slušný iGPU výkon a okamžitý upgrade CPU s výhledem na upgrade GPU v následujících letech, až snad někdy budou grafiky za normálnější ceny. Omezíte si tím sice slot na x8 pcie 3.0, ale testy ukázaly že 5700G má minimální ztráty výkonu i na dnešních výkonných grafikách úrovně rtx 3070. Navíc pak už nemusíte nic prodávat,,stačí jen dokoupit grafiku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U partnerky mám obyč. Asus B350 PRIME. Levné prkno, takže by to bylo zralé na výměnu sakum prdum.

K té RX 560, sice by se dala střelit, ale raději bych si ji spíš nechal jako rezervu pro případ odejití mé karty. Ač většinou optimista, už já sám dnes pochybuji, že se mi podaří moji RX 580 nahradit v rozumné době za rozumné peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"už já sám dnes pochybuji, že se mi podaří moji RX 580 nahradit v rozumné době za rozumné peníze."
.. jsem na tom podobne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bude to do am4? bude to kompatibilní s B450?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, bude to spárované s DDR5. Tudíž nový socket AM5.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Spíš ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to klasicky dražší než předchozí generace, takže nejen příplatek za APU, ale i za DDR5 a i za desku. K tomu DDR5 na nějaké základní frekvenci 4800 nebo 5200Mhz. Jde o to s čím se srovnává.

hypoteticky 5700G za 8,5 tisíc s nejlevnějšíma DDR 5333Mhz za 6,5 tisíc https://pameti.heureka.cz/g-skill-f4-5333c22d-16gvk/#prehled/ to jsme dohromady na 15 000,-

Když tohle srovnáme pak s nástupcem, který podraží například na 10,5 a k tomu dáme ty základní DDR5 na těch 5200Mhz a dostaneme se tak na stejných 15 000,- tak ten rozdíl v iGPU výkonu nebude tak velký, protože to, s čím se měří výkon iGPU u Cezzane jsou většinou 3200Mhz paměti.

Takže to srovnání iGPU Rembrandtu bude nejspíš 5200Mhz paměti vs 3200Mhz u Cezzanu.

Pokud ale provedeme cenovou normalizaci a dáme rychlé paměti, tak se nám jistě rozdíl daleko zmenší. A pochopitelně kombo Cezzane + rychlé DDR4 mohu mít dnes, vše je známo i ceny desek (mimochodem DDR 5333Mhz má zalistován například relativně levný ITX model od Gigabytu s A520 chipsetem, který je pro APU dostatečný). Rembrandt bůhví kdy a bůhví za kolik. Je jasné ale, že deska s pcie 5.0 a DDR 5.0 bude navíc jistě dražší než A520 s pcie 3.0 a DDR4

Takže tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Pokud ale provedeme cenovou normalizaci a dáme rychlé paměti, tak se nám jistě rozdíl daleko zmenší.

Výkon iGPU je zvolen podle výkonu pamětí. Takže pro výpočetně náročné scény ti rychlejší paměti ke starému APU nepomůžou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím co tím myslíte. Nepomůže Vám to v nějaké arytmetické syntetice. Vzhledem k tomu ale, že APU trpí nejvíce na propustnost pamětí, tak všude jinde to pomůže, tedy ve hrách ano a škáluje to skoro lineárně
To je základní škola APU - paměťová propustnost je brzdou APU již dobrou dekádu. Nemá cenu přidávat další bloky, protože naopak to by již výkon nezvýšilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, nemá cenu přidávat víc výpočetních jednotek, protože to jen prodraží čip a výkon to stejně nezvedne (bude brzdit RAM). Proto pokud byste ke starému APU pořídil nějaké uber-rychlé paměti, tak to výkonu moc nepomůže, protože výrobce procesoru zvolil nějaký výkon iGPU a rychlejší RAM, než co bylo plánováno jako většina prodávaných konfigurací nemá význam. Např. kterým iGPU přidalo dvojnásobek výkonu, když se obsadil druhým paměťový kanál? Pamatuju u jedné generace Ryzen APU, že to přidalo 1/3 výkonu, ne dvojnásobek.

EDIT: Ad arytmetická syntetika - hry maj stále propracovanější grafiku a využívaj k tomu i výpočetní výkon, ne jen základní rasterizaci. Podle vaší logiky by to stačilo udělat jako Apple a nacpat do iGPU jen více ROPs (ve starších hrách se bude GPU tvářit jako mnohem výkonnější).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jaké by to bylo třeba na nějaké editování videa. Ale moc nechápu, proč ještě dnes spousta programů používá pro HW encoding CUDA a Stream jádra místo integrovaných obvodů NVENC a AMF/VCE, které už jsou dnes dost dobré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ale moc nechápu, proč ještě dnes spousta programů používá pro HW encoding CUDA a Stream jádra místo integrovaných obvodů NVENC a AMF/VCE, které už jsou dnes dost dobré."
.. protoze pri nizsim bitrate je ta kvalita horsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, CUDA je HW akcelerace toho stejného výpočtu, co by člověk jel na CPU. Ale specializovaný koprocesor je blackbox, kde nemáš kontrolu nad postupem výpočtu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice nemám (teda nějaká nastavení tam jsou... a NVidia má docela dost příkazů k nastavení NVENC), ale když už to tam je, tak nevidím důvod to nepoužít, pokud nepotřebuji vyloženě o třeba 10 % zredukovat velikost při zachování stejné kvality. Navíc, spousta programů nenabízí pro CUDA stejné možnosti jako pro samotné CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý je, že dneska kdy hodně lidí streamuje, AMD do RDNA2 nacpalo ještě horší nepoužitelnou enkódovací sračku než do Polarisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ma nejak minulo.. Vazne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, mně nepřijdou, ani VCE, ani NVENC tak špatné na běžné převádění. Navíc dnes už to není tak těžkopádné – dnes už je u obojího (ale hlavně teda NVENC) spousta příkazů k nastavení prediktivního snímkování, b frames atd. atd.... Nemluvím o real time streamingu, tam to asi zas takové terno fakt nemusí být, ale v porovnání s CPU, pokud člověk převádí video v NVENC nebo VCE s pořádným nastavením a preferuje převedení v rámci desítek minut místo hodin, při jen pár procentech velikosti navrch oproti CPU, při zachování stejné kvality,... nevidím v tom problém

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ten graf je docela brutalni... cekal jsem ze intel iGPU je horsi nez AMD, ale uhh... 12900K sotva prekonava A10-7890K z roku 2015 ? mi prijde ze intel v iGPU zaostava vic nez predtim... sam mam doma jedno A10-7800 na ktere sada prach, grafika v tom bezi na smesnych 700mhz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U notebookových iGPU (Ice Lake, Tiger Lake) jsou na tom lépe než v desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.