Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Grafika Qualcomm X Elite vítězí jen v syntetice, herně jen dorovnává Phoenix

potenciál tam je, stejně jako u grafického hw Intelu. Adreno je odkoupené od bývalé ATi při krizi AMD a je vidět že ho Qualcomm rozvíjí. Konečně to začíná být zase v hw zajímavé. Rozvoj Talos/Power architektury, ARM proniká vážněji do PC a další hráč v grafikách. AMD promrhlalo co mohlo na úzkoprsé cíle.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Rozvoj Talos/Power architektury, ARM proniká vážněji do PC"
.. kde?
Hod sem nejaky notebok a desktop, doclea by mne to zajimalo :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem napjat. Mám pocit, že už ani u MS jsme nenašli ARM Surface. Zrovna nedávno jsme to řešili....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ale to je lonska "vlastovka". Ono melo i par dalsich vyrobcu treba jeden model, a k tomu nikterak levny. Spis cekam, kdy se z toho stane neco vic, nez exoticky "notas".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Windows na ARM tu byl už před tím, než ARM začal dělat 64 bit CPU.

Mezitím přišlo 64 bitů
6 ALU
Revoluční 2048 bit vektory
A furt se to nějak nechce na tom tržním podílu projevit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na čem ten SG běží? Windows for Arm?

Pokud ano, tak Control musí běžet v emulaci nebo nějaké překladové vrstvě, není nativní Arm verze. Aztec ruins benchmark ale nativní Arm verzi má. V tom testu může použít plný potenciál, kdežto v Control ne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí instrukční sada CPU pro test GPU? To, jestli je CPU na jádře ARM, nebo x64 je IMO pro test GPU irelevantní. A to i kdyby samotný "krmící" kód testu byl emulovaný na jiné procesorové platformě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Netrufnem si odhadnut aky velky, ale vplyv to mat moze. x86 ma striktnejsie poziadavky na pracu s pamatou ako ARM, takze by som cakal, ze prekladova vrstva bude do ARMovskeho kodu strkat dost vela pamatovych barier, ktore budu beh kodu spomalovat.

Neviem ako velmi, ale cakal by som, ze ak to Applu stalo za to, ze si do procesora prirobili TSO rezim, je to citelne aj pri kode, ktory akceleruje, co moze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U benchmarku to právě bude minimum, ale emulace/překlad u hry, která sama o sobě zatěžuje CPU, tak to může mít samozřejmě negativní dopad na celkový výkon.

My vidíme nějaké to číslo - výsledek, ale nevidíme co se děje na pozadí. CPU se flákalo a nestíhala GPU část? Nebo naopak, CPU nestíhalo krmit grafiku? Nebo bylo zatížené oboje, protože třeba ten překlad/emulace zvyšoval zátěž CPU, které z toho 23W power budgetu dostávalo víc a grafika točila nižší takty?

Dělat závěr o výkonu z jednoho testu bez znalosti detailů nejde.

Třeba v MacOS některé aplikace na Apple Silicon výrazně zrychlily, když dostaly Arm verzi. Třeba Acrobat reader v Arm verzi startoval cca 4x rychleji než x86 verze. U her je také vidět posun k lepšímu když vyjde v nativní Arm verzi a to má Apple podporu x86 na Armu lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nez ta grafika, mne prijde zajimavejsi spis vykon CPU, ktery se zda byt fakt vysoky. Akorat jsem nenasel, jakou presnou konfiguraci jader ten X Elite mel
https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2023/10/Qualcomm-Snapdragon-...
https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2023/10/Qualcomm-Snapdragon-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono to zas tak zajimavy neni.. nebude to stat proti zelezu, proti kterymu to testovali, ale proti dalsi generaci.. takze vic jader, vetsi ipc atd.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To asi ano, ale i tak to vypada na ARM zajimave, aspon ciste podle vykonu. Chtelo by to urcite vic testu a presne srovnani konfiguraci, ale zda se, ze i ARM je schopny mit "brute force" a zda se, ze to bude i o poznani rychlejsi nez nadchazejici M3.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To tam ale bolo viac-menej vzdy. Procak v mojom ARMovom notebooku, co je z 2017 daval IPC zhruba podobne SkyLake-u (to mas 2 roky rozdiel). Dych mu dojde z inych dovodov, nez z hrubeho vypoctoveho vykonu. Jednak to ma uplne shitnu pamatovu zbernicu s mizernou priepustnostou a tiez to s frekvenciou konci snad okolo 2.5GHz.

Pamatovy subsystem sa vylepsit da, keby bol dopyt, ale na vyssie frekvencie bude treba ine jadra s dlhsimi pipelinami a to neviem, ako velmi realisticke bude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

co si predstavujes pod brute force?? mit o 50% vic cpu jader na dosazeni o 25% lepsiho vykonu pred konkurenci neni zadnej zasadni uspech, kdyz konkurence taky chysta chip co bude mit o 50% vic cpu jader, ale s podstatne lepsim vykonem..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja prave tu konfiguraci neznam. ALe i v ST to bylo rychlejsi.o 20% oproti tomu Zen4, coz neni malo. Zen5 to dorovna, ale porad je to silny vysledek pro ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenze zen5 nezvysuje jenom vykon na jadro, ale v soc zvysuje i pocet jader.. takze to nedorovna, ale prevalcuje.. proc by si nekdo mel kupovat hardware, co jen v zakladu pomalejsi a jeste ztraci vykon tam, kde je potrebna emulace..

sorryjako, ale leta tady pri kazdym vydani slajdu k arm novinkam ctu jak arm valcuje x86 a pokazdy realny testy ukazou, jak je to nafoukla bublina a nic zasadniho se nemeni.. cekal bych, ze se lidi pouci a zkusenost si zapamatujou, ale ne, je to furt dokola.. ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

odpovidas na neco jineho. Pokud ma to jadro ST vykon, je pak jen otazkou kofigurace, kolik tech jader tam prilepis. plati to jedno jestli je to x86 nebo arm. Ja vidim silne ST vykon. To mi staci.
Co si kdo kde mysli neresim, zajima mne ciste technicke moznosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se na Arm a jeho spotřeby ve srovnání s x86. KOukni se hlavně na spotřeby v idle nebo při malé zátěži, jestli že moje M1 Pro může jet při celodenní průměrné spotřebě pod 1W, kolik x86 to zvládne? Poslední x86 měl při tom samém 6x vyšší spotřebu a celkový výkon těch CPU byl podobný. A třeba nejnovější nejvýkonnější mobilní AMD procesory žerou výrazně víc než konkurenční Intely, když běží bez zátěže nebo se na nich dělá nenáročná kancelář.

A tam ten Arm x86 drtí. Má dobrý single, dobrý multi výkon, který vystačí drtivé většině uživatelů počítačů. Ti co potřebují extra výkon pro specifické věci dále zůstanou u x86, který poskytne celkový výkon větší, aspoň pokud jde o běžné počítače a ne servery. Ale těch co potřebují víc výkonu než co jim poskytne dnešní low/mid CPU je pramálo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...testy by měly být s následujícími parametry (2 core max turbo; all core max turbo; TDP):
Demo Config. A (4,3GHz; 3,8GHz; 80W) !!
Demo Config. B (4,0GHz; 3,4GHz; 23W)

https://www.anandtech.com/show/21112/qualcomm-snapdragon-x-elite-perform...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.