Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní produkty

AMD Smarter Choice logo
Společnost AMD se na nedávné konferenci AMD Analyst Day 2007 pochlubila se svými plány ve všech oblastech činností, kterými se zabývá. Samozřejmě mezi nimi nechyběla dvorní dáma, grafická divize dříve známá pod názvem ATI, který dosud grafické karty nesou. Plány na poli desktopových, mobilních i „ultramobilních“ řešení jsou to vskutku ambiciózní, nebyla řeč jen o Fusion. Takže se na to společně podívejme…

Kapitoly článků

3.  Mobilní produkty

Mobilní řešení také čeká generační výměna. Letos došlo po tak trochu zfalšovaném Mobility Radeonu HD 2300 i na HD 2400 a 2600, které do notebooků přinášejí UVD a DirectX 10. Ještě v souvislosti s letošním rokem se hovoří o PowerXpress, tedy technologii umožňující automaticky přepínat mezi integrovanou úspornou grafikou v čipsetu ve chvílích běžného provozu a dedikovanou rychlou mobilní grafikou při potřebě vysokého 3D výkonu.

AMD Analyst Day 2007: notebook segment

Letos vše doprovázejí obligátní Turiony X2, příští rok však již dojde na novější generaci dvoujádrových procesorů se spoustou zlepšováků v oblasti optimalizací a spotřeby. Čipsety taktéž nabídnou PCI Express 2.0 a související integrovaná grafická řešení s DirectX 10, UVD, ale také kromě HDMI i slibovaný DisplayPort. Mobilní GPU (ta, která budou v rámci PowerXpress startovat při požadavku na výkon v 3D/GPGPU) již opět budou zvládat DirectX 10+ specifikace, přičemž jejich výroba, jak jinak, bude probíhat 55nm procesem. Značení bude pokračovat chronologicky: M8x.

Rok 2009, jak již bylo řečeno, bude i v mobilním segmentu ve znamení sjednocování v rámci platformy Fusion. Počítá se i se čtyřjádrovými procesory a opět GPU nové generace bez bližšího upřesnění.

AMD Analyst Day 2007: handheld segment

Krátce se ještě podívejme na ultramobilní produkty pro zařízení typu mobilních telefonů, PDA a dalších, která u AMD obstarává rodina čipů ATI Imageon. Pokud letos tápeme v rozlišeních QVGA (320×240), VGA (640×480) a WVGA (854×480), pak za rok až dva se již počítá také s SVGA (800×600) a XVGA (1024×768), čemuž bude muset odpovídat výkon těchto čipů s extrémně nízkou spotřebou. Podporováno bude i rozhraní OpenGL ES v moderní verzi 2.1, pro kamery/foťáky se počítá s 5/12 Mpix (a více) a také H.264 videem. Zvuk kromě stávajících formátů a technologií nabídne i rozpoznávání hlasu a to by nebyla ATI, kdyby nezmínila i digitální video.

Ano i takovéto mobilní produkty mají dle plánů zvládat ISDB-T/DMB mobilní televizní vysílání, našince však bude zejména zajímat, jak to bude zde u nás, v Kocourkově (pardon, v Česku). Přeci jen ATI již za oceánem nabízí kupříkladu produkty pro kabelové HD vysílání, zatímco my zde pořád zápasíme se stále se zpožďujícím přechodem na DVB-T ve standardním rozlišení.

AMD zkrátka nelení a pochlubila se s rozsáhlými plány pro nadcházející léta. Nakolik jsou ambiciózní, to ukáže až čas a souboj s předními rivaly Intel a nVidia, kteří, ač nejsou tak sdílní, kutí přinejmenším konkurenceschopné produkty. Ostatně vše toto může být jen pokus AMD trochu stabilizovat nedobrou finanční situaci a blýsknout se tím, co je zčásti zatím jen „na papíře“. Každopádně z jejích plánů je vidět, že velké naděje vkládá do Fusion, ostatně to není žádné překvapení, nákup ATI byl bezesporu motivován z velké části právě tímto. Našlapané hi-end grafiky a procesory jsou sice hezká věc, ale většinu obchodů dělají cenově přijatelná řešení s co nejlepším poměrem cena/výkon, kam se v poslední době přidává další proměnná: náklady na provoz (tedy spotřeba elektřiny). A pokud se Fusion skutečně povede, bude na trhu z pohledu zákazníka zase o něco veseleji.

Kapitoly článků
3.  Mobilní produkty

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafiky AMD/ATI pro nadcházející roky

Čtvrtek, 9 Srpen 2007 - 08:18 | Anonym | MildaIV: Je to opravdu "úžasné&quot...
Čtvrtek, 9 Srpen 2007 - 08:14 | Kert | TO David: Copak za zmršeninu tohle: XVGA ?
Čtvrtek, 9 Srpen 2007 - 07:59 | Anonym | Ad happymaster2: AMD v roku 2008 45nm proces bude...
Středa, 8 Srpen 2007 - 19:36 | Peter Fodreknickfotob | Ked bude taka ako s Barcelona-ou podla slide-ov...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:34 | Milan Bačík | Happymaster: Dívej se na to takhle, i 31.12.2008...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:33 | Milan Bačík | To David Jezek: Co je tak úžasného na tom, že se...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:32 | cc dd | Prosím neberte to jako fantismus, ale můj skromný...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:14 | Josef Svatuška | Je mi v podstatě jedno co vydají. V současném na*...

Zobrazit diskusi