Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Grafiky Intel Battlemage odloženy, nedorazí dříve než za rok

Raja, to si zabil ... :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hezký dvojsmysl, trefný.... XD XD
vydání úspěšných zabijáku Nvidií opravdu "zabil"

Já to říkám pořád že to byl nastrčený agent od AMD, který měl cíleně rozložit tuto Inteláckou divizi zevnitř

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jemu se to málem povedlo rozebrat i u amd :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi nebyla zas až taková makačka rozložit již rozložené. Ale asi je pěkně pumpnul o pár miliard vyhozených v podstatě oknem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

By mne zajimalo jak to, ze se jim to az tak hodne nepovedlo..pokud bude pravda, ze nevydaji ani v druhe generaci nic lepsiho nez low end.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z Koduriho si všichni dělají legraci,
ale teď vážně, myslím si že 1 člověk na to až tak zásadní vliv mít nebude, i když kdo ví.....

Když kouknu na schopnosti návrhářů CPU architektur a že jich v Intelu bude několik stovek-tisíc, a ti nejsou schopni už několik let v řadě vydat něco úspěšného, tak se nedivím že jim to nejde ani v navrhování GPU architektur.

Proto jak už jsem jednou kdesi psal, zajímalo by mě jak by to těm firmám šlo když by se vývojáři největších firem promíchali. Pokud by (ne-)schopnost Intelu i přesto trvala dál, tak by to asi nebyla chyba vývojářů kteří by přinesli know-how z jiných úspěšných firem, ale byla by to chyba vedení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Promíchali, tak několik prvních měsíců by se seznamovali s pro ně novým řešením a slaďovaly by se nové týmy. Nemyslím, že by zrovna toto Intelu pomohlo. Tam není problém na straně inženýrů, ale manažerů a tedy toho, že jedna divize neví, co dělá jiná. A pokud mají spolupracovat, je to dost průser. To je právě výhoda těch menších, že jsou pružnější, toto Intelu chybí a dostává se do pozice IBM nebo nebožtíka DIGITAL. Přesněji je možné, že v IBM už se dávno poučili, přeci jen toto hodnocení je pár desítek let staré. Takže v tom, kolik mohl Koduri ovlivnit. Taky bych jeho možnosti nepřeceňoval. I když divizi šéfoval, stále pod sebou měl snad dost schopných inženýrů. Potíž byla patrně hlavně v tom, že v Intelu se shodli na tom, že je dobrý nápad kvůli ovladačům stavět na zvětšení integrovaných grafik. Blbost v každém ohledu. Ale nevím do jaké míry mohl jako vedoucí HW týmu vědět, co obnáší ovladače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když by G10 měla výkon okolo 4070 tak za 10k by to byla fajn karta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by dokonce byla supr karta za ty prachy, ale nerealna..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bavíme se o vydání za rok, takže výkon 4070 by měl stát příští rok zhruba 12-13k anyway

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"by měl stát"
.. tohle je velmi dulezity podminovaci cas ;)
Druha vec je, ze By Intel podlezl o 25% cenou.. coz je ok, ale nemyslim se, ze pujdou minimalne v dobe vydani, touhle cestou. A pak tu zbyva otaznik, jestli ten top chip vubec vyjde..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pak nelze vyloučit možnost, že Battlemage bude dostupný pár měsíců před konkurenčními Radeon RX 8000 / RDNA 3(*) a GeForce RTX 5000 / Blackwell(?), kdy se výkon současného mainstreamu stane de facto low-endem"

Blackwell dorazí pravděpodobně až 2025, RDNA4 bych tipnul podobně

https://diit.cz/clanek/nova-generace-geforce-dorazi-2025-nikoli-2024-pot...

Takže by byl Battlemage na trhu cca rok v konkurenci s Ada/Rdna3 i vzhledem k tomu, že nvidia nejdřív vydá high end, který pro battlemage není konkurencí .. jako že ne že by battlemage byl lepší než blackwell ale naopak :-)

(*) tady máte překlep a má být RDNA4

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi se jim ztratil Tačůd. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba si uz konecne laskave uvedomit ze intel dlouha leta nevyda zadny poradny procesor a platformu(!), naopak namisto toho aby zcela odepsal grafickou divizi(do ktere jenom zbytecne proudi nemale penize) venujici se vyvoji externich grafickych karet a ponechal sekci venujici se jenom iGPU, odepsal segment vlasnich leta zavedenych systemu NUC ktere sem jeste nepovazoval za zbytecnost, jednoduse a jasne intel dnes vedou naprosty kokoti a vysledky se nam krasne dostavuji v podobe atomu, vypinani instrukci plus SMT/HT, prolamujicich se procesoru, nenazranosti ktera dosahuje do 300W a grafik ktere lide nechteji ani zadarmo, ja jednoduse neocekavam od intel-u nic, jestli neco chci zbehnu k AMD ktere nekeca, mam to hned a je to poradny vyrobek, na intel dnes zcela sere pes, pro mne tahle firma uplne zdechla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) intel má problém s výrobou a vlastnostma jeho NODu, kdy apple je i o 2 generace napřed díky tsmc, ale navrhovat architekturu ještě umí
2) intel bez opravdových grafických akcelerátorů si neškrtne v HPC což je pro firmu jeho formátu neakceptovatelný
3) díky ai je i potenciál do budoucna celkem velký, alespoň hlavouni doufám, že to takhle vidí
4) nesouhlasím, že vydáním rdna4 nebo blackwell bude intelí G10 max. lowend. stačí se podívat na adu s rdna3 a jejich poměr cena výkon, cenová válka nehrozí ani příští rok, každej čeká teda na další generaci, protože amd se to moc nepovedlo a nvidia si vytřela s lidma zadek, ale oni určitě zas příjdou s nějakým ojebem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jen bych doplnil, že i kdyby herní grafiky odpískali, stále potřebují grafické jádro do CPU pro kancelářské stroje. Možná by pro ně bylo lepší se soustředit na výpočetní vlastnosti a Open GL / Vulcan, pustit DirectX a zaměřit se na profi grafiky. Tam by nemuseli řešit optimalizace pro hry a profi software je poněkud méně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by si licencovat od Samsungu (nebo koho) Adreno, nebo rovnou něco od AMD :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud k tomu budou psát vlastní ovladače, bylo by to k ničemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to by právě nemuseli. Nebo Mali od ARMu.
Nevím, jak jsou na tom tyhle grafiky s podporou na Windows. Výkonu by ale měly nabídnout dost, na integrované řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká, že Intel zůstane u Xe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave proto jsem tam dal toho vysmateho smajlika. Protoze.predstava, ze by si Intel licencoval a vyrabel GPU od konkurence, je absurdni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ráno jsem vnímal jen text bez smajlíka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli by si šetřit peníze na podmáznutí Tiktokeru a Jewtuberu, kteří jim budou propagovat toho indického Magiče za rok :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze je to priprava na tiche zariznuti v budoucnu. Raja je battlemage!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdy se výkon současného mainstreamu stane de facto low-endem, ve kterém dnes nejsou marže, které by umožňovaly rentabilně financovat vývoj grafických architektur."

[citation needed]
pan asi utekl z ekonomickeho oddeleni vyrobce grafik

rozumny krok intelu, kdyz vidi ze nvidia ani amd nic v podstate nevydavaj, tak to necha az na dalsi generaci a netlaci zbytecne hned neco na trh, a samozrejme uz sprintuje noxík s hateblogískem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o příklady tří výrobců grafických karet, kteří dokázali dlouhodobě fungovat v černých číslech prodáváním GPU o mainstreamových výrobních nákladech za low-endové ceny. Děkuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč přesně tři? Co to má dokázat? Historie není zárukou budoucnosti!

Intel je v dost odlišné situaci. Velké náklady tvoří ovladače a ty musí udržovat kvůli integrovaným GPU. Také vlastní továrny. I když v současné době je moc nepoužívá na grafiky, původně to tak tuším plánoval a třeba mu to i vyjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má těch fixních nákladů víc už jen tím, jak obsáhlý má management a kolik lidí zaměstnává v kanclu. Jen vývojová centra má minimálně dvě, spíš tři. To je spousta lidí. A ty továrny taky asi nemá vytížené ani na 90 %.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nedokážu vidět ten prozíravý krok Intelu, který tu tak opěvujete.

Na trhu je dnes duopol Nvidie a AMD v oblasti grafických karet, který se Intel právě snaží narušit se svou nabídkou. Už stávající generaci Radeonů a GeForce konkurovat nedokáže, ne za cenu dotací karet atd., výkon vůbec nemusíme řešit, tam je to sotva mainstream. Přitom našlápnuto měl dobře, iGPU měl mnoho let hodně slušná hlavně pod Linuxem, takže jisté softwarové know-how tam být muselo. Ta tranzice do velkých GPU ale nejde hladce ani omylem a konkurence jede naplno pořád, ten jejich zdánlivý klid je právě zapříčiněn slabostí Intelu, který ještě pěknou řádkou let nebude relevantní volbou pro nadšence ani hráče - pokud vůbec někdy.

Málo se zmiňuje jak to Intel propálil v mobilech, kde úplně vyhrál ARM. Měl šanci chytnout se v konzolích třeba v tandemu s Nvidií, ale tam mu vypálilo rybník AMD, které je v Xboxu X, PS5 i Steamdecku. Já teda světlo na konci tunelu nevidím, ne dokud bude Intel dál vyrábět krabokočky s P-cores a E-cores.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu Larabee, tak to Intel zkoušel už dřív a to v době, kdy výrobců grafických čipů bylo daleko víc. A taky pohořel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel to v mobilech projel díky vysoké ceně a vysoké spotřebě.
Doteď se neměl, mimo Quark, a i ten dávno skončil, k tomu, aby vyvinul procesor s nízkou spotřebou. Navíc na těch mobilních procesorech není nic moc marže, to není nic pro Intel.
Je to vidět na tom N100. Má to 6W TDP, což je sice na x86 málo, ale na mobilové procesory je to hodně, a výkon je hodně slabý. Problém možná nebude přímo v jádrech, jako v IO. Třeba první Atomy (in order) měly spotřebu dobrou, ale ten severní můstek s násobně vyšší spotřebou to zabíjel. Je trochu škoda, že tam nikdy neuspěl.

Jako člověk, kterému výkon 1,6 GHz Skylake jádra docela stačí, bych ocenil takové CPU i s grafikou, co by mělo 5W. Ale 15W APU od AMD je taky dobrá alternativa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože hlavní těžiště má (nebo spíš měl) v serverech a příbuzných kategoriích a tam se čipy do pár wattů moc neprodávají. A běžní zákazníci mimo mobilní segment dlouho spotřebu až tolik neřešili. Jednak elektřina byla levnější a pak taky procesory neměly až takový odběr jako poslední roky. Navíc tehdejší procesory s nízkou spotřebou zase výkonem nestačily ani pro normální notebook natož desktop. Trh byl a je selektovaný a Intel ty nejslabší CPU tolik nezajímaly hodně dlouho. Ostatně ani já nevěřil, že by s mobilními telefony mohl Intel uspět. I když k tomu přispělo víc věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice by všichni chtěli ultrakrutopřísně výkonné grafiky, ale max v ceně hodně ojeté felicie bez techničáku. Takže bude hodně záležet na ceně a celkové použitelnosti víc, než na překonání konkurence. Stačí nebýt úplně v zadeli.
Intel si potřebuje udělat v grafikách nějaké povědomí. Mezi hráči tedy hlavně podporou a stabilitou ve hrách. U profíků zase podporou a stabilitou v CAD, 3D a jiných aplikacích.
A v tomto ohledu nezáleží na tom, jestli bude mít top výkon, ale jestli se jeho karty dostanou do firem a hráčům na stůl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OT: Narazil jsem dnes na zajímavé video o stutteringu na Intelovských CPU ve 2D, aneb CPU je rychlé v testech, ale při práci je "pomalé" kvůli hrozivým latencím:

https://www.youtube.com/watch?v=6dNuR16gJ2A

Já lezl po stropě už z toho videa, kdybych to měl na své mašině, tak by mě už vezli do sanatoria na vynucený klidový pobyt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Já lezl po stropě .."

To by šlo využít v nějaké show.
Každý peníz dobrý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Intel je větší slibotechna, než Musk, jen teda s tím rozdílem, že Musk ty sliby se značným zpožděním plní, Intel zatím nic. 7 let masáže o ničem a lidi jim pořád věří, nechápu.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že většině zákazníků je tohle jedno, a vybírají podle toho, co je zrovna na trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si vybírá podle parametrů a reálného výkonu, Intelu se vyhne obloukem zvláště u Xeonů. Intel má štěstí, že nákupy nedělají lidé, co té technice rozumí v korporátu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nijak ho netrápí nenaplněné sliby.

Jinak takový stát ještě teď spoustu Xeonů nakupuje. A přitom výběr dělají lidé, co tomu rozumí, a znají reálný výkon. Jenom ten proces od výběru po dodání trvá zatraceně dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co nakupují pro stát nějakou výhodnost řešit nemusí. Není to malá firma, kde na poměry výkon / cena a výkon / spotřeba hledět musí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to je právě ono, malá firma kouká na cenu, hodně si vše ověřuje atd.
Velká firma hodně kouká na TCO a další parametry. Pokud nakoupím 500 serverů s Xeonem, tak budou mít větší spotřebu a menší výkon. Samotný menší výkon mě teoreticky třeba nemusí trápit, ale ta spotřeba ano, protože to není jen o spotřebě el. proudou na samotný provoz, ale odvíjí se od toho i správné naddimenzování klimatizací, záložních zdrojů atd. Pokud bych bral v potaz i výkon, tak s AMD zase ušetřím spoustu místa v rackách (místo je také drahá věc). Dále ušetřím za instalaci, protože instalovat 400 serverů místo nějakých 500 vyjde určitě levněji. Atd. atd. atd.
Parametrů je hodně a nelze počítat jen se samotnou cenou serverů.

Smysl nakupovat Xeon dává jen v úzce specifickém prostředí, kde je třeba řešit nějaká zpětná kompatibilita (specifické virtualizační clustery). To ale do budoucna také padá, protože spousta věcí se migruje do kontejnerů.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.