Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Haiku OS má prvního placeného vývojáře na plný úvazek

Šance konkurovat MS/Applu je po těch 20 letech a dosažených výsledcích zářivě nulová. Ztráta času, peněz a energie. Jsou tady jiné OS co šanci mají.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je věc těch lidí, co do toho investují svůj čas a peníze. Kdejaký modelář také nemá šanci konkurovat letecké dopravě, a že jich je. Druhá věc je, že se na tom zúčastnění vývojáři ledasco naučí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco při vývoji pro linux, harmony OS aj. životaschopné projekty se nic nenaučí:).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je super, žes před 30 lety nekafral do programování Linusovi. Protože to bychom dnes byli bez Linuxu. :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Po 20 letech existence Haiku OS je zde jasný rozdíl v rozšířenosti ve srovnání s linuxem. Co na tom pořád nechápeš? Haiku je zombie bez šance, protože svoji šanci už promrhal. I ten nový Harmony OS je dnes nainstalován na o několik řádů více strojích než kdy byl Haiku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Muž, který odstranil horu, začal odklízením malých kaménků. Čínské přísloví

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On tu horu odklízel s jasnou vizí a cílem. Pokud se ten najatý programátor orientuje, tak ví, že bude odklízet zrnka písku, ale bude tak pomalý a neefektivní, že hora mezitím vyroste díky pohybu tektonických desek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Ztráta času, peněz a energie.

Gratuluju, krásně podaná definice slova "koníček". A teď si ještě představ tu hrůzu - baví tě něco dělat a on tě za to někdo ještě začne platit na full-time, strašlivé! ;-)
Osobně jinak Haiku taky nepoužívám a nemá mi co nabídnout (úplně přesně stejně jako třeba macOS), ale přece někomu nebudu kazit jeho neškodné nadšení jen z trucu, protože JÁ to nepotřebuju... to je stereotypní čecháčkovství.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Moje koníčky nejsou tak ztrátové. Jezdím na kole, protože je to ve městě často rychlejší a jednodušší než autem a protože dělám něco pro svoje zdraví a dokonce ušetřím. Ten „šťastlivec" může svůj koníček využít pro lepší projekty, které budou mít smysl. Pokud tebe baví programování neužitečných věcí, které sotva uspokojí tebe samotného (jeden člověk s tímhle OS stejně neudělá potřebné zázraky a pořád to bude nepoužitelné) natožpak někoho dalšího, tak máš rád plýtvání lidským potenciálem.

Dělat léta na projetku k prdu je sen jen pro masochisty. Chápeš, že i 1000x silnější linux má problém s prosazováním, tak jak asi může dopadnout tohle? Jeden programátor? I 100 by jich mělo velké problémy opravit a udržovat tenhle vrak. Nezaměňujme optimismus s hloupostí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pořád mi tvůj postoj k Haiku zní asi takto: to ježdění na kole je k ničemu, přece jsou daleko lepší jezdci na kole, kteří mají lepší fyzičku a jezdí rychleji a dál, nebo jsou v jiných zemích lepší trasy, přece nemá smysl abys je zkoušel dohánět a to ještě zrovna v naší zemi.

Koníček je pro zábavu a koho ten můj (nebo jejich) nezajímá, ten se dál může věnovat svému, ty dál jezdi na kole a já si budu dělat zase svoje. Plést si zábavu s využitím lidského potenciálu je zvláštní, stejně tak by mohl "plýtvat" svým potenciálem tak jako jiní, kdyby lepil letadla, koukal na seriály, doktoroval bez hranic nebo se honil za kulatým nesmyslem. Haiku prostě nemíří dobýt svět a porazit Win/Mac, chce jen dál nést pochodeň beOSu, což se jim podle mne posledních pár let daří dobře, ten uživatelsky vnímatelný pokrok se tam zrychlil.

Ještě na konec přidám dvě poznámky:
1) jestli z příspěvků za několik let dokážou uživit full-time programátora na víc než rok, tak mají buď fakt bohatého sponzora, nebo tam podobně smýšlejících přispěvatelů nebude úplně málo.
2) pod článkem o Haiku se hádáme jen protože autora článku to téma zajímá a baví, tak o tom prostě píše - o Windows a Macu už se toho píše dost jinde a weby zaměřené na *nix a FLOSS taky jsou, takže tady jsem rád za tu lehkou zmínku tu a tam, aby lidi věděli, že neexistuje jen duopol a k němu desktopově minoritní a serverově majoritní Linux.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> Nezaměňujme optimismus s hloupostí.

Koukam ze te bavi delat ze sebe idiota... nebo mozna nim jses. "optimismus" a "hloupost" ? Co ti evidentne nedochazi, ani po X komentarich tudy, je ze nikomu kolem Haiku nejde o "presazovani", tihle lide jsou si dobre vedomi ze nemaji zadnou sanci konkurovat Applu / MS. Hloupost je tady videt jenom tvoji.

> plýtvání lidským potenciálem.

... jen podle tveho nazoru. 99% lidi co stravi kazdy den spolecne miliony hodin cumenim na TV, Youtube, Netflix a dalsi, coz je podle jistych meritek, plytvani "lidskym potencialem". To same plati pro lidi co stravi miliony hodin cumenim do svatych knizek a komunikaci s imaginary friends. Zas na druhe strane spousta z techto lidi si mysli, ze lide co hraji pocitacove hry plytvaji svym potencialem.

Za prvni... to "plytvani" je subjektivni. Ja bych treba rekl ze ty plytvas svym potencialem, kdyz postujes hloupe komentare na diit.cz, a ja plytvam svym, kdyz na ne odpovidam :) Za druhe... to ze ty se modlis k bohu efektivity, neznamena ze to delaji vsichni, a uz vubec to neznamena ze tvoje nabozenstvi je to spravne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Najviac useless zivotopis.
Vyvojar Haiku OS.

KEKW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, clovek, ktory bude mat za rok v zivotopise, ze sa zivil vyvojom OS s hybridnym realtime kernelom v C++, je na odpis, moze ist rovno za pokladnu alebo na benzinku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Keby to bol sikovny clovek tak robi nieco uzitocne, ne takuto kravinu co ma 2 a pol uzivatela na zemeguli.

By som sa mu vysmial a nech ide radsej na benzinku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Perfektní, v takové hypotetické situaci tím líp pro nás. Člověk neuvidí každý den takhle zdatného kandidáta, který se sám dokáže stát expertem i v oblasti, které se "nikdo" nevěnuje. Ten by v našem týmu mohl dostat nabídku ještě v den pohovoru, ten se naučí cokoliv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tú prácu zobral nejaký introvert.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HAIKU OS fandím, ale keby to podporovalo niečo normálne, nie max Radeon 7000 (aka R100). Je ozaj ťažké portovať ovládače? Keby to podporovalo aspoň 2-3 roky starý HW, používal by som to rel. často. Odhadujem, že na to vírus neexistuje, ransonware tiež nie, náročné na RAM to nie je a človek má pocit, že nemá tuctový OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s jedním člověkem portovat ovladače na takový starý krám je mission impossible. Ovladače jsou občasný problém na úplně všech OS, takže Haiku je mimo hru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Haiku funguje skvěle na starých plečkách s Core2 a klidně 2GB RAM. Grafika Intel funguje na ovladač "i915" "až" do 7. generace core, ovšem musí to být nainstalováno na BIOS/MBR a né na UEFI/GPT (tam to funguje na obecný driver "framebuffer"). Zkoušel jsem to i na "novém" mini DELLu (OptiPlex 3080 MFF) a fungovalo vše (zvuk, síť, grafika teda jenom na "fb" ale FHD videa se nesekala) v pohodě.
No a portovat drivery na grafiku asi není úplně snadné (a teď to podle mne ani nemají jako "blocked" nebo "critical", možná do R1.1 někdy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Haiku funguje skvěle na starých plečkách s Core2 a klidně 2GB RAM."

Čímž se nijak neliší od nějakého tučňáka, který je navíc i dlouhodobě stabilní a vyzkoušený v mnoha programech. U Haiku musíš být nadšený i z prkotin a jestli někdo brečí jak je řešení problémů na starých PC s tučňákem náročné, tak Haiku je úplně mimo jeho rozsah.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A zkoušel jste to vůbec? Moje babka to používá už nějaký ten pátek a žádné problémy jsem u ní nezaznamenal. Prokousala se uživatelskou příručkou (která sice není v češtině, ale je ve slovenštině a to jí stačilo) a nemá s ničím problém. Až teda občas s nějakou webovou stránkou (WebPossitive ještě není úplně bez chyb), ale kdyžtak vyzkouší jiný prohlížeč (třeba NetSurf). Jinak jí funguje bez problémů vše co potřebuje - VLC, LibreOffice, BePDF, "Pošta" a co já vím co tam ještě má...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych si ujasnil míru tvého šílenství....vážně doporučuješ Haiku a ne vhodné linux distro?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A to jsem jako napsal kde...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsme u toho, velký bojovník za Haiku, ale když přijde na lámání chleba, tak vyměkne:). Právě při vytvoření jednoznačné volby (A vs B) se ukáže iracionalita jedné z možností, která když je osamocená, tak nepůsobí až tak blbě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak ano. Máte pravdu. Je to nepoužitelný krám. Vzdávám to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo považuješ za funkčný ovládač? Keď sa dá nastaviť nad 8 bit farby? Nič od Radeon HD napr. 2 LCD nepodporuje. Skúšal som HD 3850 - smola. AC97 zvukovka na ECS 845 nefunguje. Asi ani Pulkomandy mi nevedel poradiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, to jsem fakt nezkoušel. Kdyby sis našel trochu svého času, nahlas jim tam všechny chyby. Budou rádi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teraz už HD 3850 nepoužívam a zdá sa mi, že na webe HAIKU OS táto info je. A HAIKU OS je stále len beta, tak sa nedá čakať podpora Rocket lake s Amper GK, profesionálnych SATA radičov... A keďže to nie je platený OS, nemá to kto opraviť. Som zvedavý či to má HW akceleráciu h264.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.