Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Haiku získalo podporu USB WiFi, ReactOS pracuje na SMP

ReactOS je zatím stále "zoufalost", na druhou stranu je teď tuším aktuální verze 0.4.14 (?), což je stále "alfa". Naproti tomu Haiku je "už" beta3 a funguje "on the fly" na spoustě systémů, i notebooků. Naposled jsem zkoušel Latitude 7490, kde nefungovala "jen" webkamera, vše ostatní v pohodě. Ještě by měli "dotáhnout" browser (WebPossitive), který je pomalý a některé stránky zobrazuje rozbité, na druhou stranu v repozitáři je víc prohlížečů a není nutné používat ten dodaný se systémem. Je portovaných spousta aplikací (Qt) a díky "vrstvě kompatibility" s X (XLibe) už jdou portovat i GTK aplikace (je portovaný třeba GIMP). Dokonce už rozběhali i wine. Držím jim palce :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Do HAIKU že vraj idú ovládače z freeBSD, ale nikdy som to neskúšal. Nevieš o tom viac? Použiteľný prehliadač je Otter ak dobre pamätám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače z FreeBSD se musí portovat, takže ne přímo. Browser se může použít Otter, Falkon nebo NetSurf (když teda něco nejde uspokojivě ve WebPossitive).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podporuje už HAIKU novšie GK ako Radeon 7000 (RV100)? Som zvedavý či mi už konečne pôjde AC97. 2D podporu to asi stále nemá. Škoda, že to nemá podporu aspoň niekoľko rokov starého HW. Som zvedavý aj na VirtualBox. Naposledy to malo podporu len nejakého pluginu sa mi zdá, ale VB v repozitári nebol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel jsem a ani jsem nehledal. Myslím, že se zaměřují na integrované Intely, ostatní karty běží buď na ovladač "vesa" (BIOS/legacy boot) nebo "fb-turbo" (UEFI boot). V repozitáři je virtualbox-guest-additions ve verzi 6.1.26 (na amd64), resp. 4.3.12 (na x86_gcc2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sú aj iné GK ako IGP od Intelu. Až teraz mi došlo, že guest additions je pre HAIKU vo VB, nie pre VB v HAIKU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jasné že jsou i jiné GK jak IGP od Intelu, ale těch je zdaleka nejvíc, takže chápu že s jejich omezenými možnostmi prostě řeší jen tohle zatím. Priorita je opravit zbývající chyby (+ co se nahlásí další) aby se mohla vydat R1 a až potom řešit třeba ovladače pro AMD/nV, 3D akceleraci a co já vím co ještě. Ale klidně se na ty ovladače vrhněte, určitě to ocení ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelů je 62 %, s AMD ovladači jsou problémy i na Windows a Linuxu a NVidia ovladač je closed source, takže ho nenaportuješ. Taky spousta počítačů - nejen notebooků, ale i desktopů - pokud má GPU AMD/NV, tak k tomu má ještě Intel v CPU. Koneckonců kolik CPU Intel i pro desktop nemá iGPU?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Core-F nemá iGPU, Ryzeny okrem APU tiež nie, a plno CPU v pred-core architektúrou, príp. pred Zenovskou arch. Síce pýtaš sa na iGPU v Intel CPU, ale existujú aj iné CPU ako od Intelu. Odkiaľ máš 62%?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem do Googlu "Intel GPU marketshare" a zkontroloval, že ten první odkaz je 2021/2022. A klidně věřím, že na nic novějšího než Core 2 Duo/Quad se Haiku nehodí (i ty ale obvykle měly Intel iGPU v chipsetu). PS: Pro reptaly, já sám mám 6core Xeon - Intel tehdy vzal Core i a nahradil iGPU dalšími 2 jádry.

EDIT: Ptal jsem se "Koneckonců kolik CPU Intel i pro desktop nemá iGPU?", ne jestli existují (to vím, viz výše). AMD CPU před Zen byly neprodejné a jakou další konkurenci myslíš? ARM, RISC-V a asi i ten čínský ve spolupráci s VIA maj iGPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reč je o HAIKU a ten sa dá dať na rôzne dosky, nie len na Intelovské. Čiže koľko CPU má Intel bez iGPU veľmi podstatné nie je. Ja mám Core 2 bez iGPU a s478 tiež bez iGPU. Našťastie RV100 ešte podporovaná je. Piledriver nebol nepredajný aj keď na i7 Sandy bridge nemal. Ale za tú cenu... Takže nejde o to či HAIKU podporuje Intelovské iGPU, lebo keď chcem skúsiť ten OS, nekúpim si presda kvôli nemu PC s Intel grafikou. Ale beriem, že nVidia ani AMD ovládače pre spešl OS nevyrobia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Starejch intelů se lidi zbavujou, tak nemusíš nic kupovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvôli HAIKU by som ho nerád kupoval. Keby HAIKU šlo na mojom PC s i847 vrátane zvuku, potešilo by to. A keby na P35 s GT 1030, tak by som ho používal celkom často.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ReactOS má, nebo měl, i placené vývojáře.
Akorát teda, pokud vím, měli/mají spíš úkolové časově omezené smlouvy, než že by někoho zaměstnali vyloženě dlouhodobě.
Což je nejspíš dané prostě množstvím peněz, které mají k dispozici.

Jinak co se týká doby existence, vývoj ReactOS se nějak ve verzi 0.3 (myslím že 0.3.3?) na delší dobu zastavil.
Nejspíš i proto, že vyvíjet kernel kompatibilní s Windows XP postupem času přestalo dávat smysl.
Po nějaké pauze vývoj zase nastartoval s tím, že cílem byla kompatibilita s Windows 7.
Akorát se nemůžu zbavit dojmu, že míří zase tam kde byli.
Tj. že vzhledem k potřebnému objemu práce a dostupným kapacitám vývoj potrvá tak dlouho, že Windows 7 mezitím budou nezajímavý archaický systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je prave hlavni rozdil mezi Haiku a ReactOS. Zatimco Haiku resi kompatibilitu s OS ktery je 20 let mrtvej, ReactOS se snazi drzet kompatibilitu se systemem, kterej ma relativne rychlej vyvoj. Takze tam by to jeden placenej vyvojar stejne nevytrh...
Zas na druhou stranu kompatibilita kernelu nema moc vliv na kompatibilitu vetsiny aplikaci. O tu se stara tak jako tak Wine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I ReactOS může řešit jen kompatibilitu s OS, který je 20 let mrtvý (WinXP). A pak se rozhodnout, jestli přidat podporu i pro novější.

Podle mě má Haiku větší smysl. Kompatibilita s nějakým historickým OS je pro mě na úrovni různých emulátorů starých počítačů - ty mají svůj smysl. Ať kvůli seznámení s historií nebo provozování specifických aplikací na dané platformě. Na druhou stranu ReactOS řeší jen kernel, a to ještě blbě (většina ovladačů Windows tam stejně nefunguje). A userspace stejně řeší přes WINE (resp. zamergované části WINE), takže podpora aplikací není větší než např. na Linuxu. Vedle toho staré verze Windows se postupně stávají abandonware, takže si s nima můžeš dělat, co chceš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.