Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HBCC Vegy může mít pozitivní vliv i na aplikace neomezené kapacitou VRAM

To je super, osobně si myslím že by to mohlo mít daleko větší přínos pro nová APU, rozuměj efektivnější práce s pomalou pamětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka. Vlastně dvě. První je, zda to u APU může mít nějaký významnější dopad na výkon. HBCC řeší efektivitu datových přesunů mezi RAM a VRAM. Jenže ty se u APU vůbec neodehrávají, protože to přistupuje k RAM rovnou. A tak se nabízí druhá otázka, zda to bude AMD u APU vůbec podporovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čistě teoreticky by AMD mohlo vydat APU co by na sobě mělo třeba 2-4GB HBM. A k tomu by mohl být jeden CCX modul co by měl 2-4 Zen jádra.
Pak by tato technologie smysl mít mohla.

Nebo by mohli i teoreticky vydat APU s GDDR5 VRAM. Pak by to mohlo vypadat podobně, jako staré ATI karty pro notebooky co měly VRAM na interposeru: http://vgamuseum.info/images/zaatharen/ati/X1400_mobility_GPU.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čistě teoreticky souhlas.

V praxi asi kolik by to APU stalo asi. Jako do Playstationu nebo Xboxu je to mozne, ale pocitacove APU by to zbytecne prodrazilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To GPU by mohlo být klidně nějaké trochu vyšší, třeba nějaký Polaris. Pak by mohlo být zajímavé mít APU s GPU na úrovni třeba RX 560 a s vlastní VRAM.

Možná by to mohlo být ještě zajímavější pro ThreadRipper. Výstupy by se řešili jednoduchou PCI-E x16 kartou, co by na sobě měla třeba 4x DisplayPort a obraz by se posílal normálně přes PCI-E do této addin karty. Mohl by tak být třeba 8C/16T TR se silným GPU a HBM.

Nicméně určitě by to nebylo levné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- PCIe má 16 GB/s, HDMI 2.1 6 GB/s (tedy asi i 1x displayport v poslední verzi), takový věci se řeší přímo z CPU, sběrnici by to zabilo
- jinak souhlas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pekny fake. :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že to existuje. IBM rádo používalo ATI grafiky s VRAM na interposeru. Třeba některé ThinkPady T60 měly právě výše zmiňovaný Radeon X1400: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/635-ati-mobility-radeo...

Hlavní výhoda tkví v tom, že celkem výkonné GPU dokázali nacpat do malého prostoru a do dost tenkého notebooku.

Bylo to relativně běžné i ve starších ThinkPadech T40p s Radeonem 9000, dokonce i Dell používal podobný styl pro některé Latitudy: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/85-ati-mobility-radeon...

IBM to také používalo u ThinkPadů X31 s Radeonem 7000 a také s T40 a s Radeonem 7500, ten 9000 byl relativně hi-end: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/114-ati-mobility-radeo...
a
http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/79-ati-mobility-radeon...

Ještě mám podobně řešený mobilní Radeon 9600 v ThinkPadu T42, akorát jsem neměl čas tu T42 rozebrat a nafotit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jojo, T4x, jeste se slzou v oku vzpominam jak se odlepovaly grafiky z desky :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to porad existuje, vyrabi se to pro embedded nasazeni: - Radeon E8860 GPU
http://www.amd.com/en-us/products/embedded/graphics/e8860

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možné to je, ale je k tomu ve stávající situaci důvod? RX Vega 64 má 12,7 TFLOPS na 483 GB/s, tedy 26,3 FLOP / bajt. Raven Ridge má mít 704 stream procesorů, což připouští mj. následující možné kombinace:

1000 MHz + DDR4-3200 => 27,5 FLOP / bajt
1100 MHz + DDR4-3466 => 27,9 FLOP / bajt
1200 MHz + DDR4-3600 => 29,2 FLOP / bajt

Takže limitace ze strany pamětí je jen nepatrně vyšší než u velké Vegy. To mi nepřijde jako dostatečně pádný důvod k prodražení výroby o implementaci další paměti. Možná na nějakou semi-custom zakázku pro Apple, který si je ochotný připlatit o 50 % navíc za +20 % výkonu kvůli kompaktnímu provedení, ale pro běžný desktop asi ne. Smysl by to mělo, pokud by v přípravě bylo APU s výrazně vyšším výkonem než nabídne 704 stream-procesorů Raven Ridge na 1000-1200 MHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta RAM je sdílená, všechna AMD APU pro FM1/FM2+ i notebooková tím celkem trpí, paměťová propustnost u CPU je reálně o dost nižší, protože se dělí i s GPU.

Smysl by to právě mohlo mít u nějakého GPU co má třeba řekněmě 1280 shaderů nebo trochu víc.

Ano nějaké semi-custom řešení by mohlo být zajímavé. Klidně i notebooková varianta :) Ryzen CPU + nějaké GPU s HBM v malé velikosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No ta metrika, cos vymyslel, nevim nevim. Dnešní RAMky mají řekněme 64 GB/s v AIDA64 (DDR3600), pokud by tam bylo HBM 1x, jsme na 256 GB/s.

1. renderovat 60 snímků např. ve 4k do normální RAMky dost zabije CPU (framebuffer a velký textury)
2. představ si mimo hry CPU s takto rychlou RAMkou pro normální práci
3. negativa samozřejmě cena a široká sběrnice pro HBM (tj. CPU s dvěma memory controllery)

- smysl by to mělo opravdu až od velikosti RX470 / 2048 GCN jako první 4k APU na světě alias Intel Iris killer alias MS Scorpio
- nehledě na to, že v Enterprise se na to chystají s tím projektem "zapomněl jsem" Zeppelin + HBM
- je jen otázka času (peněz), kdy takový APU přijde, je to logickej krok

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je otazka HBCC vyzrea na sucast "AMD Out of Core", ak to niue je ine ine meno pre to iste, pripadne HBCC je nova generacia "Out of Memory" A to je novou generaciou klucovej casti HSA
(tu APU maju) . lenze HSA ma extremny prinos

NAB SHOW 2017, LAS VEGAS, Nev. 4/24/2017
Accelerated rendering performance in Blender using Radeon ProRender and “Out of Core” technology to access system memory for increased frame buffer capacity powered by the Radeon Pro Duo
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/the-new-radeon-2017apr24....

AMD A10-7800 APU Review: Kaveri Hits the Efficiency Sweet Spot

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-a10-7800-kaveri-apu-efficiency,3...

https://img.purch.com/w/600/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9LL00v...

na A10 7800
s opeCL a HSA trva test 100% casu
s openCL bez HSA 643,5% casu
a bez open CL 855,4% casu

na Core i3 4330 je to 533,9% casu.

Tych 10% mi pride teda dost malo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle do hloubky tomu opravdu nehovím ale v dnešní době chráněné paměti na úrovni procesoru, dejme tomu že to začalo s příchodem NX bit a postupně se zpřísňuje přístup k dílčím datům, si nemyslím že paměť pro grafiku a procesor rovny jsou ale dokonce si myslím, že daná data jsou v fyzické RAM 2x. Tedy pokud by se do grafické paměti efektivně načítalo jen to co je opravdu potřeba, mohlo by to hodně pomoci. A třeba ne :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současná APU už mají GCN posazené nad sdílenou MMU, takže přidat HBM by možná nebyl problém ani včetně plné ochrany a userspace přístupu. Pouze by byl zapotřebí syscall, který by požádal o namapování kusu paměti do HBM. (Tohle by samozřejmě mohlo urychlit i jiné aplikace než grafické...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V menší HBM by mohla být častěji používaná data a větší objem méně používaných dat by stále mohl být v operační paměti. HBM by v podstatě byl třetí kanál, což by mohlo mít masivní vliv. Teoreticky v tom není problém. Ale AMD to pravděpodobně neudělá, stálo by to moc křemíku v sestavách bez HBM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za pekny clanek, ja jsem si dal v praci kafe, zasmal se a muzu jit zase pracovat. Proc je Vega tak dobra, nevime, nikdo jsme ji realne nevideli, ale udajne uz za 5 dni, protoze ma vyjit 14.8. Akorat se uplne nevi, ktery rok. :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Achjo. Tady se nepíše o tom, jak je Vega super. Zase je to článek popisující nějakou konkrétní technologii co to GPU umí. Je to tak těžké pochopit?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale takhle je to už pomalu rok, tak se nedivme, že se to člověku znechutí. Je to jak neustále opakovaná reklama. (Reklama je plná polopravd, vzdušných zámků a spokojeného života, zde revoluční technologie, budoucnost světa, ale reálný výsledek neznáme a obvykle bývá přikrášlen vhodným výběrem.)

K revoluční technologii:
AMD mluví a mluví a mluví o tom co všechno bude VEGA mít revolučního, ale než to reaálně vydá, tak to konkurence stihne implementovat taky a konkurenční výhoda bude v .. pdachu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Revolucni technologie musi prinest neco revolucniho i do praxe, potom je revolucni, ale pokud ma Vega revolucni vykon na urovni rok starych karet konkurence, tak moc revolucni neni. Takze souhlas, AMD bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla.

Ohledne profi segmentu dobry, ale potom proc AMD mluvi o hernich kartach RX Vega 64 a 56?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jako super, ale hodnotis to pohledem kone s klapkama na ocich.. amd neni charita, taky potrebujou nekde brat penize, takze je jasny, ze implementovali prednostne ficury jako hbcc, co nVidie nema a za ktery si muzou v profi segmentu uctovat nejaky rozumny penize.. pust si stream ze siggraphu, myslis ze neni revolucni, kdyz rozbehaj rendering z datasetu, kterej nejdrazsi nVidie nezvlada ani nacist a haze errory? ((:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy bych si nedovolil pochybovat nad renderingem z datasetu v podani AMD karet, ale uprimne je mi to nejak tak totalne ukradene. NIKDY jsem na tomto webu nekritizoval profesionalni grafiky od AMD. Pokud jsem mluvil o slabych grafikach v podani AMD, vzdy to bylo jen u tech, ktere sama AMD oznacuje jako herni. Za nedorozumeni se omlouvam, ale nevzniklo na me strane.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD HBCC je brána k životním úsporám. Znáte všechny náchylnosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono vlastně až tak moc nezáleží na tom, jestli Vega bude výkonná ve hrách nebo ne.
Právě technologie jako HBCC, které Nvidia nenabízí, ji mohou dostat v hojném počtu do profi segmentu, kde jsou marže na úplně jiné úrovni.

Taky už to vidím - za 1-3 roky přijde Nvidia se zeleným modelem HBCC a bude to takové haló, jaká to je úžasná nová technologie apod... Přičemž už bude vlastně 1-3 roky stará :-).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hmm jeste bude treba pockat na herni bios, herni ovladace a nejaky poradny axialni chladic, aby si clovek o te karte mohl udelat obrazek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je celkom možné, že v budúcnosti RAM a VRAM splynie do jednej

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite, davam tomu 20 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, na papíře (displeji) to vypadá úžasně, jsem zvědav na realitu. Známe přece drivery AMD....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.