Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HD-DVD od MS, jak to tedy je?

Microsoft logo
Dnes jsem už v souvislosti s DVD o Microsoftu psal dvakrát. Pan Beránek poslal ještě nějaké další podrobnosti o DVD s vysokým rozlišením, které se někde objevilo s označením nový DVD formát. Co to tedy je?

Na úvod musím říci, že přesné informace zatím nejsou. MS toho zatím moc nevypustil. Jisté je jedno, že se opravdu ani tak nejedná o formát, jako o způsob uložení a kódování videa. Pan Beránek nám poslal toto:

HD Video, tak jak ho prezentuje MS, je tvoreno Windows Media 9 kompatibilmi soubory, ktere podporuji prave novou HD definici pro ulozeni videa - tzn rozliseni 1440 × 720 a datovy tok do 10 000 kb/s. Zvuk je 6 channel WMA 9. V tomhle formatu jsou uz k dispozici ony dva filmy a obrovske mnozstvi videoklipu a ukazek z filmu. Nutno rict, ze kvalita je naprosto perfektni a obraz je o hodne ostrejsi nez DVD. Ovsem neco za neco - je potreba procesor minimalne 2 GHz na dekodovani.

Z hlediska standardu se opravdu jedna o standard - MS uz se spoustou firem podelpsal kontrakty a zda se se uz probehla jista dohoda s DVD forem, kdy bude HD Video tvorit nastupce DVD disku - na stejne mediu, ovsem v mnohem vyssi kvalite. Navic je zajistena i legalni stranka veci, kdy lze obsah kodovat.

Srovnani s filmem v divx je nesmysl - divx neni zadny standard, at si firmicka divxnetworks vykrikuje cokoliv. Pokud to neuzna DVD forum, zadny standard nebude a vzhledem k tomu ze divx ma zcela nulovou moznost sifrovani obsahu, tak nebude oficialne podporovana vubec.

Ja bych to rekl tak, ze MS vynalezl jisty format ulozeni videa, ktery nejspis bude prohlasen za standard a podporovan v DVD prehravacich. K prehravani bude pochopitelne treba HDTV televize nebo pocitac, s normalni TV se kvalita moc nezlepsi. HD kompatibilni soubor se da bez problemu vyrobit pomoci Windows Media Encoderu, jen je potreba odpovidajici zdroj ve vysoke kvalite (digitalni filmova kamera a tak). Uz jsme to to zkouseli, vysledky jsou velice kvalitni.

Petr Beranek

Já bych to snad ještě doplnil, že na tuto kvalitu se můžete podívat sami, přímo u Microsoftu. Najdete tam spousty materiálů ale i trailery i reklamy na HD video filmy.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HD-DVD od MS, jak to tedy je?

Žádné komentáře.