Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hitachi a LG budou platit $21,1 miliónu za kartel s optickými mechanikami

Hitachi LG Data Storage logo
Asi víte, že Hitachi a LG mají společný podnik HLDS (Hitachi-LG Data Storage, už od roku 2000), který vyrábí optické mechaniky (převážně vypalovačky, ale samozřejmě i „čtečky“ či combo mechaniky). Právě tento podnik vyšetřovalo americké ministerstvo spravedlnosti kvůli kartelu, kdy se obě firmy domlouvaly s ostatními na cenách pro velké odběratele…

Hitachi i LG se ke kartelu přiznaly a souhlasily se zaplacením 21,1 miliónů USD (což musí ještě schválit soud). Jejich společný podnik HLDS se snažil dohodnout s ostatními výrobci na cenách pro velké odběratele jako je Dell, Microsoft či HP, a to už v roce 2004. Spolu s HLDS vyšetřovalo americké ministerstvo také Sony a Toshibu, aby zjistilo, jak to vlastně s tím kartelem je.

Mluvčí Hitachi Masayuki Takeuchi už se nechal slyšet, že Hitachi se polepší, od LG zatím žádná reakce nezazněla. Zda budou z kartelu uznány vinnými ještě nějaké další firmy, zatím není známo (ve zprávě je zmíněn jen případ „USA v. Hitachi-LG Data Storage Inc.“).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hitachi a LG budou platit $21,1 miliónu za kartel s optickými mechanikami

Úterý, 4 Říjen 2011 - 09:45 | HEC | Aneb - přeloženo do srozumitelné češtiny: "...
Pondělí, 3 Říjen 2011 - 23:34 | junk mail | Pokud se nepletu, tak bylo LG namočené i v...

Zobrazit diskusi