Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hitachi přibližuje pětileté plány na poli pevných disků

Hitachi logo
Nově ohlášených produktů z řad Deskstar a CinemaStar jste si jistě u nás včera všimli. Obvykle nebývá typické, aby se nám disky od jednoho výrobce (byť „jen“ papírově ohlášené na dobu za několik měsíců) rojily jako houby po dešti. Konkrétně v případě Hitachi GST je to pak také netypické a za vším stojí poodhalení roušky okolo pětiletého plánu, díky kterému chce společnost zdvojnásobit v této době svůj podíl na trhu pevných disků. Letošek je třetím rokem této „pětiletky“ a Hitachi v něm zjevně začíná tlačit na pilu o něco více. Co tím ale vlastně chce říci a jak složité to po koupi Maxtoru Seagatem bude ve zbývajících dvou (a něco) letech mít, na to se podívejme podrobněji.

Společnost považuje rok 2006 za „éru digitálního videa“, přičemž právě digitální video (v tichosti si předřaďte zkratku HD) bude pro trh pevných disků dle firmy onou pověstnou „killer aplication“, tedy tím hlavním důvodem, proč koupit nový velký rychlý (a třeba současně i tichý) disk. Dle agentury TrendFOCUS pak letos prodané přístroje z kategorie spotřební elektroniky, určené pro nahrávání TV pořadů zaznamenají 80% nárůst v počtu osazených pevných disků.

To ale není vše, Hitachi pod kódovým označením „Project Silver Screen“ (které v klidu zapomeňte, není nijak podstatné :-) skrývá třísměrnou strategii v růstu osazených pevných disků v zařízeních spotřební elektroniky. Jedná se o následující:

  • uvedení CinemaStar řady 3,5palcových pevných disků, primárně pro DVR (tedy DVD/HDD rekordéry apod.) a set-top boxy - ty jsme si představili včera.
  • implementace video stream managementu a technik pro snížení spotřeby disků - opět naše „staré známé“ záležitosti jako Smooth Stream a nízkospotřebové režimy.
  • zvýšení produkce 1,8, 2,5 a hlavně 3,5palcových pevných disků, kde se očekává rostoucí poptávka po vysokokapacitních modelech.

Všechny tyto plány jdou ruku v ruce s rozšiřováním portfolia nejen v oblasti desktopových produktů, ale právě u disků pro spotřební elektroniku a hlavně se také dočkáme disků pro 24/7 provoz, tedy nepřetržité nasazení. Stejně tak pokud chcete zdvojnásobit podíl na trhu, musíte zvýšit výrobní kapacity. Tak se stane v továrnách Hitachi v Číně a na Taiwanu. Jako klíčový segment celého trhu pak vidí Hitachi právě 3,5palcové pevné disky, kde tak lze čekat největší snahy této společnosti. Ale nejsou to samozřejmě jen tyto „klasické“ modely. Firma věří, že nasazení pevných disků pro video aplikace potká i 1palcové disky na trhu mobilních telefonů, stejně tak 1,8palcové disky v MP3 přehrávačích, digitálních kamerách či navigačních přístrojích. Klasika v podobě 2,5palcových disků se v segmentu spotřební elektroniky uplatní dle firmy zejména v herních konzolích a automobilovém průmyslu (což zmiňoval i šéf divize mobilních disků u Hitachi Larry Swezey v rozhovoru z loňského roku). Kromě běžných 3,5palcových disků tu máme ještě „enterprise“ segment trhu, kde se mají disky šířit v zařízeních pro video dohled, systémech streamování videa či ve střižnách pro editaci nekomprimovaného videa.

Když se vrátíme k předpovědím agentury TrendFOCUS, tak ta očekává v letošním roce velký nárůst počtu osazovaných pevných disků ve stolních DVD/HDD rekordérech. Koneckonců vzpomeňte CeBITový model od Hitachi se dvěma 500GB disky, toto je jasný trend, který bude stále více patrný zejména v končinách s HDTV vysíláním. Dále předpokládají že MP3 přehrávače budou do vínku dostávat stále větší množství funkcí pro stahování či ukládání video souborů, ať již jde o filmy, TV seriály, video klipy nebo cokoliv dalšího. Vždyť již dnes není problém kupovat TV seriály třeba na iTunes. A nakonec máme prý čekat i nárůst počtu zařízení v „enterprise“ segmentu, sloužících hlavně ke streamování videa.

Jistě jste si všimli, že Hitachi v souvislosti s řečenými informacemi nezmiňuje nijak konkrétně kolmý záznam. Nicméně tato „pětiletka“ končí v roce 2008, takže je více než jisté, že s kolmým záznamem se v ní počítá. My jsme sami zvědavi, jestli se firmě opravdu podaří splnit zdvojnásobení podílu na trhu, neboť zejména Seagate po dokončení koupě firmy Maxtor bude velmi silným protihráčem s odhadovaným podílem na trhu okolo 40 %. Hitachi se na konci loňského roku pohybovala se svým 15% podílem na trhu na třetím místě za Western Digital s 18 %.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hitachi přibližuje pětileté plány na poli pevných disků

Pátek, 7 Duben 2006 - 10:52 | Krozyk | Bobek: Moc pěkné, nejvíc mě chytla za srdce ta...
Čtvrtek, 6 Duben 2006 - 19:05 | Anonym | moc dobry, snad to sam velky Umbrtka zhudebni.
Čtvrtek, 6 Duben 2006 - 17:22 | Anonym | Jo tak Hitachi má už taky pětiletý plán... to mi...
Čtvrtek, 6 Duben 2006 - 12:56 | Anonym | kurva ja nechci aby mp3 prehravace zacaly mit...

Zobrazit diskusi