Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

HP dvd200i
Vypalovačku od HP jsme tu neměli opravdu dlouho. Vlastně již více než rok. O to více jsme rádi, že vám nyní můžeme představit vůbec první DVD+R/RW vypalovačku, navíc od této značky. DVD+RW jsme již testovali (Sony DRU 110) a tak se nabízelo srovnání. Už nyní vám mohu říci, že mnoho parametrů bylo opravdu vylepšeno. Opět se nám pravděpodobně podařilo jako prvním na světě se takto důkladně této mechanice podívat na zoubek

Kapitoly článků

2.  Software
3.  Testy
4.  Testy
5.  Testy
6.  Hodnocení

Jak to vypadá, opět jsme první na světě, kteří se na DVD+R/RW vypalovačku podívali takto důkladně. Neviděl jsem zatím žádný podobný test Ricoha MP5125A ani jiné mechaniky, která z této vychází. Ano, DVD pluskové vypalovačky jsou původem všechny od Ricoha a další firmy jen mění název, design předního panelu a příslušenství. My jsme tedy testovali HP dvd200i. Nabízela se jediněčná možnost porovnat tuto mechaniku s předchozím modelem, který uměl jen DVD+RW (my jsme testovali Sony DRU110). Mimo již avizovanou podporu DVD+R se ukázaly i další paramtery, které doznaly zlepšení. O těch jsem se zmiňoval již přímo v textu výše. Podstanou změnou je zlepšení podpory CD-DA a také rychlost čtení DVD je již opravdu 8×, jak říká specifikace.

V balení jsme neobjevili šroubky. Ale narozdíl od Sony už nechyběl IDE a audio kabel. Navíc je tu i jedno médium DVD+R. CD-R ale budete hledat marně (ostatně proč vlastně?). Trochu slabší je to s podporou češtiny. Mimo několika stránek s popisem instalace, rodný jazyk nikde jinde nehledejte. Bohaté softwarové příslušenství je orientované na obyčejné uživatele, vše je obrázkové a velmi jednoduché. Musíte ovšem znát alespoň základy angličtiny. Proto bychom přivítali třeba oblíbené Nero, které umí nejen DVD, ale má i češtinu. Otázka visí nad podporou Mt.Rainier. K nahrávání na DVD (CD) jako na obyčnou FDD nebo HDD tu je program DLA. Jeho funkci jsme ověřili, ale zda je to opravu již s podporou Mt.Rainier jsme, díky krátkému času zápůjčky, již zjistit nestačili. Mechanika se ukázala jako velmi náchylná na čtení poškozených, poškrábaných médií. Při výskytu problému se čtením okamžitě snižovala trychlost čtení, která se pak často na deklarované rychlosti již nedostala. Podobně divně četla i DVD+R. Nicméně firmware v mechanice byl 1.06, kdežto Ricoh MP5125 už má již 1.27, který řeší především tento problém. Věřme, že HP brzy také vydá novou verzi. S chráněnými CD se mechanika popasovala se střídavým úspěchem. Z těch exponovaných v podstatě zvládla jen Bleem!. SD2 ani Cactuse 100 neumí.

Bezpříkladné bývá u HP softwarové vybavení. Není tomu jinak ani zde, i když špatné je to s podporou češtiny. Mimo SW DVD přehrávače ji budete hledat marně. Nicméně s minimální znalostí angličtiny nebudete postrádat nic. Máte tu i editační nástroj pro video (ShowBiz). Velkým kladem je skvělá schonost čtení audia. Je nejen rychlá, ale i kvalitní. Při čtení navíc nerozlišuje lisovaná, CD-R a CD-RW. Vše podtrhuje buffer underrun technolgie, která je u DVD rekordérů asi nezbytná.

99min CD ne
90min CD ?
80min CD ano
21min CD ano
Overburn ano
CD-Text ano
DAO RAW ano
Buffer underrun JustLink
SafeDisc2 ne

S dalším modelem pluskové technologie DVD je tu další vylepšení, další nové možnosti. Kdo váhal s koupí DVD+RW asi s DVD+R/RW již déle čekat nebude. Pravda, cena je zatím trochu vyšší, ale na druhou stranu získáte obrovskou kapacitu jak u DVD+RW, tak i DVD+R. S DVD+R pak ještě větší kompatibilitu s DVD rekodéry. U HP je tu ještě navíc velké množství softwarového příslušenství.

Testovací konfigurace: board ASUS A7V, Duron 650, 128MB RAM, HDD Maxtor 20 GB a 30GB, nVidia GeForce2 MX 32MB, Plextor PX-W4012A, OS Windows 98 SE.

Mechaniku k testům dodal: HP Czechia.

Cena: 21 350,- Kč (včetně DPH)

Záruka: 1 rok

Kapitoly článků
2.  Software
3.  Testy
4.  Testy
5.  Testy
6.  Hodnocení

Diskuse ke článku HP dvd200i DVD+R/RW (12×10×32×8×2,4×2,4 IDE)

Žádné komentáře.