Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy

HP dvd200i
Vypalovačku od HP jsme tu neměli opravdu dlouho. Vlastně již více než rok. O to více jsme rádi, že vám nyní můžeme představit vůbec první DVD+R/RW vypalovačku, navíc od této značky. DVD+RW jsme již testovali (Sony DRU 110) a tak se nabízelo srovnání. Už nyní vám mohu říci, že mnoho parametrů bylo opravdu vylepšeno. Opět se nám pravděpodobně podařilo jako prvním na světě se takto důkladně této mechanice podívat na zoubek

Kapitoly článků

2.  Software
3.  Testy
4.  Testy
5.  Testy
6.  Hodnocení

Region Info

HP dvd200i - region ještě nenastavený

HP dvd200i - region nastavený

Značkové DVD mechaniky region free opravdu nebývají. Pro informaci jsem sejmul nastavení ještě před vložení DVD video a po něm, kdy už se region nastavil.

Feurio

Podobně jako u dalších mechanik, které se k nám do redakce dostávají v poslední době velmi záhy, i zde nám je Feurio k ničemu. Mechaniku nezná, dá se použít jen Generic ovladač, se kterým jsou ale výsledky velmi nepřesné. Proto ani délka overburnu není jistá.

CD speed 99

Datová CD

HP dvd200i CDspeed data lisovaná

V tomto testu se mechanika chovala stejně, jako její předchůdce dvd100i (MP5120). Shodně čte lisovaná, CD-R i CD-RW, trochu zarážející zůstává i větší zatížení procesoru při vyšších rychlostech. Přístupováí doba o něco málo lepší než ve specifikace, ale i tak to není žádný rychlík. Průběhy jsou však hladké. Zkoušel jsem i 99min CD, ale tuto velikost nedoporučuji. Sice se občas podařilo je načíst, ale spolehlivé čtení je jen do 90-ti minut. Seek přes celou plotnu u 93min CD ukončil CDspeed, změřit se jej proto nepodařilo, jak uvidíte na následujících grafech.

CD-DA

HP dvd200i CDspeed audio

Klasický průběh, v podstatě shodný s rychlostí čtení datového CD. Dokonce i kvalita je výborná. Mechnika i zde nerozlišuje mezi lisovaným a CD-R médiem. Trochu háklivá je však na CD-RW. Na mém Aceru CD-RW četla až do 25-té minuty bez problémů, ale pak klesla na 8× a tak i čtení dotáhla dokonce. Když jsem však vyzkoušel CD-RW médiu, které se dodává k mechanice, bylo vše opět jak má být 14-32×. Zde se tedy něco na novém modelu udělalo, výsledky jsou lepší, než u dvd100i (MP5120), kde čtení CD-RW kleslo na 8× hned vzápětí po začátku. U Audia jsem i vyzkoušel, jak je na tom mechanika s dlouhými médii. Výsledek byl tento:

HP dvd200i CDspeed audio 93min

To je CD-R s kapacitou 93minut. Průběh čtení se sice dostal až na konec, ale přítupová doba přes celou plotnu zapříčinila tvrdé ukončení testu CDspeed. U CD-DA alespoň došlo ke čtení, a delšího datového CD se mnohdy ani CD nenačetlo. Horní hranicí použitelnosti bych proto určil 90minut, raději méně, i když mechanika se nejlépe cítí v klasických formátech 74minut. U dělších občas začne ke konci zpomalovat rychlost čtení.

HP dvd200i Advanced DAE speed test

I zde si mechalika polepšila. A to v rychlosti. Z 8× to již dotáhla na 23,35×, což je rozhodně velmi slušné. Kvalita zůstala velmi vysoká, navíc vidíme podporu čtení LeadIn. Shodný zůstal o kombinovaný offset 504 bytů (126 vzorků). A co nám řekl EAC?:

HP dvd200i EAC offset

HP dvd200i EAC C2  HP dvd200i EAC CD-Text

EAC potvrzuje vysokou kvalitu a schopnost této mechaniky pro grabování audia. Vrací C2 chyb má i Accurate stream, podporuje CD-Text i ISRC/UPC kódy.

CD-R

HP dvd200i CDspeed CD-R

CLV jak má být, jen snad průběh by mohl být klidnější. Bohužel nebyl čas otestovat více médií, ale toto se jistě novějším firmwarem vyřeší raz dva!

CD-RW

HP dvd200i CDspeed CD-RW

Ani zde není co dodat.

Kapitoly článků
2.  Software
3.  Testy
4.  Testy
5.  Testy
6.  Hodnocení

Diskuse ke článku HP dvd200i DVD+R/RW (12×10×32×8×2,4×2,4 IDE)

Žádné komentáře.